• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Puszysty wegański mus czekoladowy

Lipiec 14, 2015 autor Ania - 16

aquafaba, bezglutenowy, cieciorka, czekolada, łatwy

wegański mus czekoladowy z bliska

Już od jakiegoś czasu, nie mogłam się doczekać by opublikować ten prosty przepis na puszysty wegański mus czekoladowy. Jak już wspomniałam we wcześniejszych wpisach, odkąd dowiedziałam się o odkryciu zwanym aquafabą, mam na jej punkcie lekką obsesję. Jestem członkiem Facebookowej grupy poświęconej przepisom z użyciem aquafaby i każdy kto po raz pierwszy spróbuje ubić wodę spod cieciorki na sztywną pianę reaguje identycznie – niedowierzaniem pomieszanym z ekscytacją. Jest to na prawdę genialne odkrycie. Otwiera tyle możliwości, nie tylko przed weganami ale także osobami uczulonymi na kurze jajka.

Ktoby pomyślał, że coś tak codziennego jak ubita woda spod cieciorki (i większości typów fasoli) potrafi przynieść takie spektakularne efekty. By upewnić się, że mi nie odbiło i że ten mus smakuje jak czekoladowy mus smakować powinien, zrobiłam go dwa razy dla moich mięsożernych znajomych, którzy byli u nas w gościach. Obydwoje pokochali ten deser, a gdy robiłam go po raz drugi bacznie obserwowali jak woda spod cieciorki zamienia się w sztywną pianę do złudzenia przypominającą ubite na sztywno białka bo nie wierzyli, że nie dodałam żadnego specjalistycznego składnika. Tak bardzo byli pod wrażeniem, że wrócili do domu z postanowieniem, że sami zaczną taki mus przyrządzać. To najlepszy komplement jaki sobie mogłam wymarzyć. Sceptyków zapewniam, że ten mus wogóle nie smakuje cieciorką. Gdybym was poczęstowała w życiu nie zgadlibyście, że to nie jest klasyczny mus na bazie jajek jaki robiła wasza babcia. Sami spróbujcie, będziecie chcieli powiedzieć o tym odkryciu każdemu.

wegański mus czekoladowy dla dwojga

wegański mus czekoladowy z boku

wegański mus czekoladowy konsystencja

Print
  • sztuk: 4 porcje (160 ml każda)
  • czas przygotowania: 20 min
  • czas przygotowania: 0 min

Składniki

  • 1  szklanka / 240 ml wody spod cieciorki (albo z 1 x 400g puszki, o niskiej zawartości soli, LUB z cieciorki ugotwanej w domu)
  • 1 łyżeczka octu np jabłkowego (lub soku z cytryny)
  • 20 g / 1 kopiata łyżka białego cukru (miałkiego nie kryształu)
  • 140 g gorzkiej (70% kakao) czekolady
  • 2 szczypty ostrego chili w proszku (opcjonalnie)

PRZYBRANIE (opcjonalnie)

  • 1 łyżka startej czekolady
  • garść ziaren granatu
  • garść posiekanych pistacji

Przygotowanie

  1. JEŚLI GOTUJESZ CIECIORKĘ W DOMU: Ugotuj przynajmniej szklankę cieciorki tak jak zwykle czyli najpierw namocz na noc w dużej ilości wody. Wylej wodę po namoczeniu i wypłucz cieciorkę. Włóż wypłukaną cieciorkę do garnka z duża ilością czystej wody i gotuj przez około 1 godzinę, do miękości. Nie ściagaj piany jaka utworzy się na powierzchni wody, nie dodawaj soli czy sody oczyszczonej. Wyłów ugotowaną cieciorkę łyżką cedzakową i wróć wodę po gotowaniu na kuchenkę. Gotuj na małym ogniu (bez przykrycia) przez jakieś 10-15 minut aż woda zredukuje się nieco i zrobi się troszkę gęstsza (jak rzadki syrop). Zdejmij z ognia, ostudź zupełnie i odcedź kawałki cieciorki, które mogły pozostać w wodzie przez ubijaniem piany.
  2. Połam czekoladę na drobne kawałki i powoli rozpuść nad kąpielą wodną. Moje kuchenka ma ustawienia 1-6, ja nastawiłam palnik na 2 – to ważne by czekoladę rozpuszczać powoli by się nie przegrzała. Gdy cała czekolada się rozpuści, ściągnij miskę znad garnka i połóż na ścierce by czekolada ostygła.
  3. Otwórz puszkę cieciorki i odcedź wodę do dużej szklanej miski (miska nie powinna mieć nawet śladowych ilości tłuszczu więc dlatego najlepiej użyć szklanej). Jedna 400 gramowa puszka powinna dać 1 szklankę lub 240 ml płynu. Cieciorkę odłóż na inny cel, możesz ją na przykład użyć w sałatce lub w burgerach.
  4. Do wody z cieciorki dodaj kwas (ocet lub sok z cytryny) i ubij na sztywną pianę. By upewnić się, że piana jest wystarczająco sztywna obróc miskę z ubitą aquafabą do góry nogami – nie powinna się ani trochę ruszyć. Zabiera to około 5-10 minut.

sztywna piana z aquafaby

  1. Do sztywnej piany stopniowo dodaj cukier, w małych ilościach, ubijając za każdym razem. Jeśli piana zrobiła się mniej sztywna po dodaniu cukru to ubij ją jeszcze raz na sztywno.
  2. Upewnij się czy czekolada dostatecznie ostygła – nie powinna być ciepła w dotyku. Stopniowo dodawaj czekoladę delikatnie wmieszając ją w pianę przy pomocy ręcznej trzepaczki do jajek lub szpatułki. Nie przejmuj się jeśli piana trochę opadnie po dodaniu czekolady – to normalne. Jak już wmieszasz całą czekoladę, konsystencja musu będzie jak gęsty koktajl. Dodaj chili w proszku jeśli lubisz i wmieszaj w mus. Przełóż mus do 4 szklanek. Zamieszaj mus przed wlaniem do każdej ze szklanek gdyż odrobinę roztopionej czekolady lubi czasem opaść na dno.
  3. Wstaw mus do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Ja zwykle trzymam go w lodówce przez noc i rano jest idealny.
UDOSTĘPNIJ
„Kurczak” Kung Pao Jamiego z góry
Wcześniejszy przepis:
„Kurczak” Kung Pao Jamiego
Późniejszy przepis:
Wegańskie naleśniki z owocami i karmelem klonowym
wegańskie naleśniki porcja
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

gładki hummus polany oliwą chili z góry

Gładki hummus z oliwą chili

taca wegańskich bez kropelek

Wegańskie bezy kropelki

wegańskie klopsiki włoskie ze spaghetti w sosie pomidorowym

Wegańskie klopsiki włoskie

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Karolina mówi

    Lipiec 15, 2015 o 9:24 am

    Weszłam tutaj,bo zachwyciło mnie zdjęcie czekoladowego musu (chyba w grupie krakowscy wegetarianie). Tak jak Twoi znajomi, spodziewałam się jakiegoś tajnego składnika a tu… Woda z cieciorki! Teraz zastanawiam się jakim cudem uchowałam się na diecie wegetariańskiej tyle kat, nie wiedząc o tym cudzie 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Lipiec 15, 2015 o 9:35 am

      Ha, dzięki Karolina. To dlatego, że to chyba stosunkowo nowe odkrycie! Spróbuj, zakochasz się i uzależnisz:) Mój chłopak narzeka, że go zaniedbuję na rzecz aquafaby;) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Mango mówi

    Lipiec 15, 2015 o 10:17 am

    Faktycznie nie wygląda zbyt dietetycznie i nie dziwie się znajomym, że nie dowierzali. Ale pomysł świetny:)

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Lipiec 15, 2015 o 10:29 am

      Dzięki. Gdybym sama go nie zrobiła to też bym nie wierzyła:)

      Odpowiedz
  3. Kamila mówi

    Lipiec 17, 2015 o 2:44 pm

    A czy woda po gotowaniu suchej ciecierzycy też się nada? 🙁

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Lipiec 17, 2015 o 3:30 pm

      Podobno tak, ale sama jeszcze nie próbowałam – mam w planach:). Z tego co wiem to ją trzeba zwykle trochę zredukować (by była gęsta) i ostudzić zupełnie przed ubiciem. No i nie dodawać soli czy sody oczyszczonej do gotowania cieciorki.

      Odpowiedz
      • Kamila mówi

        Lipiec 18, 2015 o 1:58 pm

        Zredukowac? Masz jakiś pomysł w jaki sposób? , może gotowanie ciecierzycy w jak najmniejszej ilości wody?

        Odpowiedz
        • Ania mówi

          Lipiec 18, 2015 o 2:28 pm

          No więc, sprawa ma się tak: dziś rano ugotwałam przez 12h namoczoną cieciorkę, nie zbierałam piany z powierzchi wody bo to jest właśnie to białko, o które nam chodzi.
          Po ugotowaniu, wyjełam cieciorkę a wodę po niej trochę zredukowałam (tak jak się redukuje sos) aż zrobiła się z niej gęsta lekko brązowa woda. Ostudziłam zupełnie i ubija się pięknie:)
          Możesz dodać odrobinę octu (tak łyżeczkę na szklankę aquafaby) lub odrobinę ‚cream of tartar’ czyli wodorowinianu potasu by piana lepiej sie ubijała ale ja nic nie dodawałam.

          Odpowiedz
  4. Klara mówi

    Sierpień 4, 2015 o 6:44 pm

    Fantastyczny przepis 😳 Mam alergie maslo kakaowe ktore jest skladową czekolady. Myslisz ze moglabym ja zastapic karobem? Wyjdzie cos?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Sierpień 4, 2015 o 6:52 pm

      Cześć Klara, muszę się przyznać że nidgy nie używałam karobu gdyż tam gdzie mieszkam nie można go dostać. Wiem, że tłuszcz jaki jest w czekoladzie jest potrzebny dla struktury tego musu, więc nie bardzo wiem co ci doradzić. Musiałabyś poeksperymentować:(

      Odpowiedz
      • klara mówi

        Sierpień 15, 2015 o 10:08 pm

        dzieki za odpowiedz 🙂 moze maslo kokosowe by sie nadalo?

        Odpowiedz
        • Ania mówi

          Sierpień 17, 2015 o 3:05 pm

          Musiałabyś spróbować, może wyjść coś pysznego! Trzymam kciuki:)

          Odpowiedz
  5. Pat mówi

    Styczeń 1, 2016 o 9:35 pm

    Robilam dwa razy i sie nie udalo. Piana sie ubije. Czekolade stopilam odczekalam zeby nie byla za ciepla ale wciaz plynna..wymieszalam i chyba nie dokladnie. Grudkowate wyszlo, po chwili trzymania w lodowce na samym.dole w szklankach ciec sie oddzielila.
    W smaku jakby sie czwlokadowy deser z piaskiem jadlo. Pomysl.co.zle zrobilam?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Styczeń 1, 2016 o 10:01 pm

      Cześć Patrycja. Bardzo mi przykro, że mus się nie udał:(. Z twojego opisu jedyne dwa wyjaśnienia jakie przychodzą mi do głowy to takie, że piana nie była wystarczająco sztywna przed zmieszaniem z czekoladą. Powinna być ubita na sztywno czyli że jak obrócisz miskę dnem do góry to piana ani nie drgnie. Co do grudek to z mojego doświadczenia wynika, że grudki są wynikiem czekolady, która mimo wszystko była za ciepła lub może zbyt szybko podgrzana – czekolada jest bardzo delikatnym i kapryśnym składnikiem.

      Odpowiedz
  6. Kasia mówi

    Marzec 25, 2016 o 7:59 pm

    Wszystko ubiło się znakomicie (ciężko było uwierzyć 🙂 ) Po dodaniu czekolady trochę opadło, ale było ok. Konsystencja super, smak też. Ale na języku jakby piach się jadło…albo mąkę. Czy tak ma być?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Marzec 25, 2016 o 8:05 pm

      Cześć Kasiu, nie tak nie powinno być. Przypuszczam, że czekolada nie była zbyt ciepła i w zderzeniu z chłodniejszą pianą zrobiła się grudkowata (nie wiem jak ten fenomen się po polsku nazywa, po angielsku to ‚seizing’). Mnie też się tak zdarzyło raz i po kolejnych próbach doszłam do wniosku, że to właśnie o temperaturę czekolady chodzi.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

  • My perfectionism is an idiot! I've just spent second day shooting (which involved making the dish again) the same recipe cos I thought the photos could be better. Duncan has warned me that it may be a waste of time, but I can be stubborn! They are certainly a bit different, but not sure I should have bothered...argh...can you relate? Meanwhile that's my lunch in the sun (#recipe link in bio 👈) - #veganpasta arrabbiata (cos I'm mad at myself at present 😤) with homemade #veganparmesan #veganuk #veganfoodlover #fridayeats #whatveganseat #whatfatveganseat #pastalover #thrivemags #bestofvegan #veganfood #veganfoodblog #veganfoodspace #veganfoodshare
  • What's cooking, guys? I am starving today for some reason and could murder a #veganburger (#recipe looks in bio 👈), like this #peanutbutter #tofu one. Shame I'm too busy to make myself one, I plan to rectify it this weekend 😛 #whatveganseat #letseathealthy #letscookvegan #letseatvegan #veganfoodlover #veganuk #veganfood #feedfeed @thefeedfeed.vegan #bestofvegan #thrivemags #plantbased #eatmoreplants
  • After my last recipe for pierogi, today I bring you a simple slaw for balance! It's a great way to incorporate raw veggies into your diet in winter. Easy to make, crunchy and full of flavour (as always, #recipe link in bio 👈)! #whatthehealth #veganfood #eatmoreplants #eatarainbow #feedfeed @thefeedfeed.vegan #veganfoodlover #veganfood #healthyfood #healthyeating #gloobyfood #glutenfreevegan #glutenfree #salads #saladrecipe #cleaneating #letseathealthy #letseatvegan
  • I don't know about you, but I really feel like something sweet this afternoon 😜 This fluffy #peanutbuttermousse has it all, it's sweet and salty and creamy and airy at the same time! And dead simple too!! (#recipe link in bio 👈) #whatveganseat #veganuk #veganfoodlover #veganfood #recipeoftheday #recipevideo #peanutbutterlover #aquafabamousse #veganfoodspace #veganfoodshare #veganrecipevideos #vegantreat #vegandessert #veganpeanutbuttermousse
  • Hello lovelies! On the blog, a long overdue recipe for spinach and ricotta #veganpierogi (#recipe in bio)..delicious pan-fried lightly and sprinkled with crispy shallots 😋👌Yes, they are a little time consuming, but if you get your entire family involved in the making (as well as in the eating), it will instantly feel like less work and more fun! #veganuk #veganfoodlover #veganfoodshare #veganfoodspace #whatfatveganseat #vegandumplings #beautifulcuisines #polishvegan #pierogies #weekendtreat #feedfeed @thefeedfeed.vegan #thrivemags #letscookvegan #letseatvegan #dairyfree #veganfood #vegansofinstagram
  • Stop the press! ✋The easiest (the food processor does all the work for you💪) and fudgiest #veganchocolatetorte with amaretto is waiting for you on my blog (#recipe link in my bio👈). It's naturally #glutenfree and rather indulgent, which I am sure a #chocoholic in your life would appreciate immensely. Low on effort yet big on flavour – perfect if tomorrow's #valentineday 💕 has caught you out a bit... #veganbaking #veganvalentines #letsbake #chocolatecake #fudgy #fudgybrownies #dairyfree #letscookvegan #letseatvegan #veganuk #thrivemags #vegantreat #vegandessert #vegancake #vegansofig #glutenfreevegan #veganfood #veganfoodlover #veganfoodshare #feedfeed @thefeedfeed.vegan #thekitchn #chocolate #chocolatefudge
  • How about treating your loved one to a special home cooked meal this #valentinesday instead of paying through the nose for mediocre food and being rushed through the door as soon as you take the last bite...not cool. This #veganmoussaka will do the job nicely, I think!! Pair it with a glass of winter red, a vibrant green salad and a chocolate dessert and you're bound to impress!! #recipe link in bio 👈 #whatveganseat #gloobyfood #glutenfreevegan #veganuk #veganvalentines #plantbased #letscookvegan #letseatvegan #vegankitchen #thekitchn #meatlessmeal #dinnerinspo #veganaf #veganfoodshare #veganfoodspace #poweredbyplants #veganfoodlover #veganfoodie #veganfood
  • Happy weekend, guys!! If you want to surprise your other half with a delicious, homemade gift this #valentinesday, these #easy amaretto #vegantruffles have your (or their!) name on them. Link to the written up #recipe is in our bio 👈 Enjoy 😘 #vegantreat #veganfoodlover #veganuk #veganchocolate #homemadegifts #vegansofig #veganfoodspace #veganfoodshare #veganvalentines #foodvideo #vegansweets #thrivemags #vegandesserts #chocoholic
  • If you fancy a little baking project this weekend, these simple #vegancookie sandwiches filled with the most indulgent amaretto filling have your name on them 😋 (#recipe link in bio 👈) They go well with coffee and can be gluten-free too! They also happen to make a cracking #valentine gift!! ❤️🎁😘 #veganbaking #weekendtreat #veganfoodlover #vegancookies #whatveganseat #whatfatveganseat #letsbake #veganuk #glutenfreevegan #gloobyfood #thekitchn #foodblogfeed #veganfoodspace #veganfoodshare #vegansofig #thrivemags @foodblogfeed #vegancookiesandwich #weekendbaking #veganvalentines
  • It's been a good day, today as I finally washed my hair 🐱 after more than a week of illness and also I just found out that we should get the keys to our very first 🏠 by the end of Feb!! We cannot wait to make it ours!! I think I shall celebrate by making these pillowy dumplings 😜 (link in bio if you fancy some too 👈) #whatveganseat #veganbaobuns #throwbackthursday #veganuk #veganlunchideas #lunarnewyear2019 #veganfoodlover #vegandumplings #vegancharsiubao #thrivemags #poweredbyplants #mykitchn #veganshare #veganfoodspace #letseatvegan #letscookvegan
  • Hey guys! I'm back from the land of the dead although still not 💯%. Somehow I've managed to shoot a new #recipe (the link in my bio 👈) for a perfect midweek pasta job! Enjoy as I'm hopping back to bed with my ginger tea and a book 😘 #veganfoodlover #dinnerinspo #brusselsprouts #easydinner #veganpasta #veganuk #whatthehealth #whatveganseat #veganaf #meatlessmeal #letscookvegan #veganfoodspace #veganplate #gloobyfood #vegankitchen #kitchn
  • What's for dinner tonight? I really feel like a #vegankatsucurry (#recipe link in my bio 👈 if you do too) but for now all I can muster the strength for is a simple soup and a hummus and pickles toast. Thank you 🙏 for all your get well soon wishes, I'm slowly starting to feel more human and might even leave my bed tomorrow. I haven't been that excited about being able to do normal, everyday things in a while!! Thanks a bunch, superbug 🤒!! #gloobyfood #whatthehealth #vegankitchen #letseatvegan #letscookvegan #veganfoodblogger #vegansofig #dinnerinspo #meatlessmeal #thrivemags #lovetofu #poweredbyplants #veganuk #yahoofood #mykitchn #vegandinner #veganbowl #veganaf #veganshare #veganfoodspace #katsucurry #aquafaba

Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes