Rösti z czosnkowymi pomidorkami

rösti z czosnkowymi pomidorkami

Chociaż rösti to danie pochodzące z malowniczej Szwajcarii to wydaje się dziwnie znajome. Do złudzenia przypomina ulubione polskie danie mojego taty czyli placki ziemniaczane. Są one podobne zarówno jak chodzi o codzienne, niewyszukane składniki jak i metodę przygotowania. Rösti różni się od placków tym, że do smażenia nie trzeba zbyt wiele oleju i że nie trzeba go zbytnio pilnować. Placki są bardziej pracochłonne, trzeba ich doglądać, co jakiś czas przewracać bo inaczej się splalą a rösti robi się prawie samo. Kluczową sprawą jest ustawienie patelni na małym ogniu i dokładne uklepanie masy ziemniaczanej na dnie patelni i zostawienie ich w spokoju na przynajmniej 20 minut. Bardzo to wygodne, szczególnie jeśli robisz kilka rzeczy na raz.

Może zdziwić was przepis na ziemniaczny placek w środku lata ale wydaje mi się, że w towarzystwie soczystych pomidorków koktajlowych jest jak najbardziej na miejscu. Jako sezonowy dodatek do rösti, zapiekłam słodkie pomidorki, okraszone odrobiną oliwy z czosnkiem i bazylią. Moim zdaniem takie lekkie wydanie placka ziemniaczanego wraz z dużą porcją zielonej sałaty świetnie nadaje się na letnią kolację. Jest wystarczająco sycące by nie iść spać z pustym brzuchem i na tyle lekkie by nie mieć uczucia ciężkości w żołądku.

zapiekane czosnkowe pomidorki

rösti z czosnkowymi pomidorkami dla dwojga

rösti z czosnkowymi pomidorkami pół

rösti z czosnkowymi pomidorkami porcja

Składniki


RÖSTI

  • 4 średnie ziemniaki, starte na dużych oczkach
  • 1 duża cebula dymka, cieńko pokrojona
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • mielony pieprz, do smaku
  • 15 ml/ 1 łyżka oliwy

POMIDORKI ZAPIEKANE Z CZOSNKIEM

  • 20 dużych pomidorków koktajlowych
  • 2 szczypty suszonej bazylii lub oregano
  • ½ ząbka czosnku, zmiażdżonego
  • ½ łyżki oliwy
  • mielony pieprz, do smaku
  • sól morska
  • garść świeżej bazylii, do przybrania (niekoniecznie)

Przygotowanie

  1. Dodaj łyżeczkę soli do startych ziemniaków, dobrze pomieszaj i umieść na sicie. Odłóż na przynajmniej 30 minut by odsączyć nadwyżkę wilgoci.
  2. Po 30 minutach, wyciśnij ziemniaki i włóż je do dużej miski. Dodaj drobno pokrojoną cebulkę, musztardę i dopraw pieprzem.
  3. Delikatnie podgrzej nieprzywieralną patelnię. Posmaruj ją oliwą i gdy oliwa jest ciepła zacznij nakładać mieszankę na rösti. Układaj mieszankę stopniowo tak by równomiernie ją rozłożyć i dociśnij łopatka. Smaż na bardzo małym ogniu (ja nastawiłam swój palnik na 2 z 6 możliwych ustawień) przez około 25-30 minut z jednej strony.
  4. Podczas gdy smażysz rösti, nastaw piekarnik na 200º C / 390º F. Przekrój pomidorki na połowy i ułóż je na blasze przeciętą stroną do góry. W misce zmieszaj oliwę, czosnek i bazylię i przy pomocy pędzla nanieś oliwę na połówki pomidorków. Posyp solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut.
  5. Po 25-30 minutach, przewróć rösti na drugą stronę przy pomocy dużego talerza. Smaż przez kolejne 25-30 minut na drugiej stronie.
  6. Podawaj rösti z zapiekanymi pomidorkami, świeżą bazylią i zieloną sałatą.