• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Sałatka z dyni piżmowej z orzechowym winegretem

27 października, 2015 autor Ania - Zostaw komentarz

bezglutenowy, dynia, łatwy, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

sałatka z dyni piżmowej

Dynia piżmowa to jedna z moich ulubionych dyń. Jest mniej słodka niż większość i jej miąższ jest trochę twardszy co sprawia, że nie rozpada się podczas pieczenia / gotowania. Z lubością używam jej w zupach, w curry i w sałatkach. Dzisiejsza, ciepła sałatka z dyni piżmowej z orzechowym winegretem to świetnie nadaje się na jesienny lunch lub lekką obiado-kolacja. Dodatek soczewicy nie jest konieczny ale dzięki niej sałatka jest zdecydowanie bardziej sycąca. Słodka dynia świetnie się ma w towarzystwie kwaśnego jabłka, orzechów i orzechowego winegretu, gorzkawej rukoli i pieczonej czerownej cebuli. Na koniec nasiona granatu – jadalne świecidełka – dodają daniu dodatkowej świeżości.

Sałatka jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, pomijając (bierny) czas potrzebny na upieczenie dyni i cebuli. Do przygotowania tej dyni-twardzielki najlepiej jest użyć ostrego noża bo inaczej będzie to wyglądać tak jak na moim zdjęciu. Mój ulubiony nóż pilnie potrzebuje naostrzenia a że ten egzemplarz dyni był wyjątkowo twardy wyszło jak wyszło. I na koniec słowo przestrogi – surowa dynia piżmowa ma tendencję do podrażniania skóry więc najlepiej do jej cięcia i obierania jest ubrać kuchenne rękawiczki.

dynia piżmowa przecięta na pół

sałatka z dyni piżmowej i orzechowy winegret

sałatka z dyni piżmowej zblizenie

Print
  • porcji: 2-4
  • czas przygotowania: 15 min
  • czas przygotowania: 30 min

Składniki

SAŁATKA

  • 1 szklanka soczewicy zielonej lub Puy (opcjonalnie)
  • ½ dyni piżmowej (użyłam dolnej części)
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1 jabłko odmiany Granny Smith, pokrojone na plasterki
  • wiązka rukoli, posiekana
  • nasiona z ½ granatu (opcjonalnie)
  • garść orzechów włoskich

WINEGRET ORZECHOWY

  • 2 łyżki / 30 ml oleju z orzechów włoskich*
  • 1 łyżka / 15 ml octu z jabłek
  • 1 łyżka / 15 ml syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soli, do smaku
  • pieprz, do smaku

Przygotowanie

  1. Nagrzej pierkarnik do 225° C / 435° F. Ugotuj soczewicę al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. Przetnij dynię na pół, obierz i odetnij dolną połowę. Łyżką wydrąż nasiona i pokrój dolną połowę dyni na 2 cm plastry tak by uzyskać kawałki-połksiężyce. Możesz też pokroić ją w kostkę jeśli kształt jest ci obojętny. Obierz cebule i pokrój je wzdłuż na ósemki.
  3. Połóż kawałki dyni i cebule na blasze. Polej oliwą i posól. Piecz aż dynia będzie miękka i ładnie skarmelizowana. W zależności od kształtu i wielkości kawałków dyni może to zabrać od 25-45 minut. Po 15 minutach, sprawdź czy cebula jest już gotowa i wyjmij ją z piekarnika jak tylko będzie ładnie podpieczona.
  4. Podpraż orzechy włoskie na suchej patelni, na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieją i zaczną pięknie pachnieć. Przemieszaj je od czasu do czasu by się nie przypaliły.
  5. Na dużym talerzu ułóż rukolę, podpieczoną dynię i cebulę, plasterki jabłka, soczewicę i orzechy.
  6. Włóż wszystkie składniki na winegret do słoika i wstrząśnij nim kilka razy. Polej sałatkę przyrządzonym winegretem i posyp nasionami granatu.

Uwagi

*Możesz tu użyć oliwy z oliwek ale winegret nie będzie miał delikatnie orzechowego smaku.

UDOSTĘPNIJ
wegańska pizza z dynia
Wcześniejszy przepis:
Wegańska pizza z dynią
Późniejszy przepis:
Wegańska szarlotka
wegańska szarlotka dla dwojga
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

grecka cieciorka na grzankach

Grecka cieciorka na grzankach

zielona miseczka smoothie

Zielona miseczka smoothie

    Komentarze

    Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes