• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Sałatka z pęczakiem, fenkułem i pomarańczą

8 stycznia, 2016 autor Ania - Zostaw komentarz

łatwy, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

sałatka z pęczakiem, fenkułem i pomarańczą z bliska

Po lepieniu tuzinów potstickerów, dziś nie chciało mi się gotować za bardzo. Pogoda zeszła na psy, wszyscy naokoło zaczeli pokasływać więc postanowiłam upewnić się, że mój organizm jest przygotowany na walkę z wszelkimi infekcjami i zafundowałam nam na lunch górę dobroczynnej sałatki.

Tym razem w sałatce użyłam fenkuła, którego właściwości zdrowotne były podobno doceniane już przez starożytnych Greków i Rzymian. Korzeń fenkuła ma ogromną ilość wartości odżywczych łącznie z witaminą C, która jest niezbędna dla prawidłowego działania systemu odpornościowego . Połączyłam to delikatnie anyżkowe warzywo z soczystymi (greckimi oczywiście) pomarańczami. One podobnie do fenkułu mają one dużą dawkę witaminy C oraz są bogate w polifenole, które chronią przed wirusami. Fenkuł i pomarańcza to taka klasyczna kombinacja, że starałam się tak dobrać pozostałe składniki by nie przyćmić ich smaku. Dla faktury dodałam poszatkowaną czerwoną kapustę i orzechy laskowe, dla przyjemnego szczypania w język przemyciłam do dania małą papryczkę chili (zawsze można ją pominąć) i trochę świeżej pietruszki dla smaku i dla zdrowia. Ugotowany pęczak przekształcił tą sałatkę w konkretny posiłek. Ta dobroczynna sałatka wspomoże twój system odpornościowy a duża zawartość błonnika uchroni cię przed podjadaniem w oczekiwaniu na porę kolacji.

sałatka z pęczakiem, fenkułem i pomarańczą dla sześciorga

barley orange fennel salad macro

Print
  • porcji: 4-6
  • czas przygotowania: 20 min
  • czas przygotowania: 0 min

Składniki


SAŁATKA

  • 1 fenkuł, cieńutko pokrojony
  • 2 pomarańcze, pobrane i pokrojone na plasterki
  • kawałek czerwonej kapsuty, drobno poszatkowany
  • 1 szklanka pęczaku, ugotowanego według instrukcji na opakowaniu & ostudzonego
  • duża garść pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 garście orzechów laskowych, grubo posiekanych
  • 1 średnio-ostre chili, bardzo drobno posiekane

WINEGRET

  • 4 łyżki / 60 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 4 łyżki / 60 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka / 15 ml syropu klonowego
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 płaska łyżeczka soli (nie soliłam pęczaku)
  • pieprz, do smaku

Przygotowanie

  1. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki na winegret i odłóż na bok.
  2. W dużej misce, zmieszaj składniki na sałatkę z wyjątkiem plasterków pomarańczy gdyż rozpadną się podczas mieszania.
  3. Wmieszaj winegret do sałatki. Spróbuj, dostosuj ilość soli i pieprz do smaku.
  4. Podawaj z kawałkami pomarańczy na wierzchu. Najlepiej jest pociąć plasterki na ćwiartki (ja zostawiłam je w całości by ładniej się prezentowały).
UDOSTĘPNIJ
chińskie potstickers z dynią piżmową z sosem
Wcześniejszy przepis:
Chińskie potstickers z dynią piżmową
Późniejszy przepis:
Zimowa miseczka obfitości z zielonym sosem
zimowa miseczka obfitości z zielonym sosem dla dwojga
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

wegańskie pad thai

Wegańskie pad thai

grecka cieciorka na grzankach

Grecka cieciorka na grzankach

    Komentarze

    Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes