Po lepieniu tuzinów potstickerów, dziś nie chciało mi się gotować za bardzo. Pogoda zeszła na psy, wszyscy naokoło zaczeli pokasływać więc postanowiłam upewnić się, że mój organizm jest przygotowany na walkę z wszelkimi infekcjami i zafundowałam nam na lunch górę dobroczynnej sałatki.
Tym razem w sałatce użyłam fenkuła, którego właściwości zdrowotne były podobno doceniane już przez starożytnych Greków i Rzymian. Korzeń fenkuła ma ogromną ilość wartości odżywczych łącznie z witaminą C, która jest niezbędna dla prawidłowego działania systemu odpornościowego . Połączyłam to delikatnie anyżkowe warzywo z soczystymi (greckimi oczywiście) pomarańczami. One podobnie do fenkułu mają one dużą dawkę witaminy C oraz są bogate w polifenole, które chronią przed wirusami. Fenkuł i pomarańcza to taka klasyczna kombinacja, że starałam się tak dobrać pozostałe składniki by nie przyćmić ich smaku. Dla faktury dodałam poszatkowaną czerwoną kapustę i orzechy laskowe, dla przyjemnego szczypania w język przemyciłam do dania małą papryczkę chili (zawsze można ją pominąć) i trochę świeżej pietruszki dla smaku i dla zdrowia. Ugotowany pęczak przekształcił tą sałatkę w konkretny posiłek. Ta dobroczynna sałatka wspomoże twój system odpornościowy a duża zawartość błonnika uchroni cię przed podjadaniem w oczekiwaniu na porę kolacji.
- porcji: 4-6
Składniki
SAŁATKA
- 1 fenkuł, cieńutko pokrojony
- 2 pomarańcze, pobrane i pokrojone na plasterki
- kawałek czerwonej kapsuty, drobno poszatkowany
- 1 szklanka pęczaku, ugotowanego według instrukcji na opakowaniu & ostudzonego
- duża garść pietruszki, drobno posiekanej
- 2 garście orzechów laskowych, grubo posiekanych
- 1 średnio-ostre chili, bardzo drobno posiekane
WINEGRET
- 4 łyżki / 60 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- 4 łyżki / 60 ml soku z cytryny
- 1 łyżka / 15 ml syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 płaska łyżeczka soli (nie soliłam pęczaku)
- pieprz, do smaku
Przygotowanie
- Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki na winegret i odłóż na bok.
- W dużej misce, zmieszaj składniki na sałatkę z wyjątkiem plasterków pomarańczy gdyż rozpadną się podczas mieszania.
- Wmieszaj winegret do sałatki. Spróbuj, dostosuj ilość soli i pieprz do smaku.
- Podawaj z kawałkami pomarańczy na wierzchu. Najlepiej jest pociąć plasterki na ćwiartki (ja zostawiłam je w całości by ładniej się prezentowały).