• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Surowa „owsianka” gryczana z morelami

14 sierpnia, 2015 autor Ania - Zostaw komentarz

bezglutenowy, danie witariańskie, łatwy, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

surowa owsianka gryczana z morelami porcja

Dzisiejsza surowa „owsianka” gryczana z morelami to świeże, niewymagające gotowania, bezglutenowe danie, które doda odrobinę różnorodności do waszego porannego jadłospisu. Mam wrażenie, że śniadanie to posiłek który często traci z braku inwencji twórczej. Chyba, że należysz do tych szczęśliwców, którzy bez narzekania od razu wstają na równe nogi i są pełni energii (jak moja mama:)), to ciężko jest na poczekaniu wymyśleć coś nowego i zwykle kończy się tym samym sprawdzonym zestawem.

W lecie, moim ulubionym śniadaniem jest wegańskie Bircher muesli, ale czasem mam ochotę na coś nowego. Czasem powalam sobie na rozpustne naleśniki ale zwykle szukam śniadań, które są sycące, odżywcze i pozbawione cukru bo takie pozwalają mi lepiej funkcjonować. Ten przepis jest super szybki i smaczny. Wspaniale nadaje się na gorący letni poranek gdy organizm domaga się czegoś świeżego. Przepis wykorzystuje dojrzałe morele, które dostarczają naturalnej słodyczy i niepaloną kaszę gryczaną, która syci i nadaje przyjemnej chrupkości.

dojrzałe morele

zmiksowane morele

surowa owsianka gryczana z morelami dwie porcje

surowa owsianka gryczana z morelami

Print
  • porcji: 2
  • czas przygotowania: 15 min
  • czas przygotowania: 0 min

Składniki

  • 1 szklanka surowej (niepalonej) kaszy gryczanej, namoczonej na noc
  • 1 łyżka soku z cytryny lub z limonki
  • 4 morele
  • 1 banan (pokrojony & zamrożony będzie lepszy)
  • 80-100 ml mleka migdałowego
  • ½ łyżeczki zmielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ laski wanilii, ziarenka wyskrobane
  • garść posiekanych pistacji, do przybrania (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Kaszę namocz przez noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub limonki. Dokładnie wypłucz.
  2. Do blendera kielichowego włóż morele i zmiksuj, możesz zostawić kilka całych kawałków jeśli lubisz.
    Przełóż zmiksowane morele do miski i odłóż na bok (nie myj blendera, przyda się do następnego kroku).
  3. Do blendera włóż banana, 2/3 wypłukanej kaszy gryczanej* i mleko roślinne. Miksuj aż składniki zamienią się w gęsty koktajl. Dodaj cynamon, kardamon, wanilę i zmiksuj jeszcze raz. Dodaj resztę kaszy gryczanej i zamieszaj łyżką.
  4. Przełóż zmiksowane morele do szklanek. Dopełnij koktajlem gryczany. Podawaj posypane posiekanymi pistacjami.

Uwagi

*Możesz zmiksować całą kaszę gryczaną na raz jeśli wolisz gładką fakturę dania.

Ten przepis jest adaptacją Raspberry ripple buckwheat porridge ze świetnego bloga My New Roots.

UDOSTĘPNIJ
wegański makaron alla puttanesca
Wcześniejszy przepis:
Mój makaron alla puttanesca
Późniejszy przepis:
Rösti z czosnkowymi pomidorkami
rösti z czosnkowymi pomidorkami
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

letnie sajgonki z brzoskwinią stos

Świeże sajgonki z brzoskwinią i sosem fistaszkowym

gazpacho z arbuzem porcja

Gazpacho z arbuzem

Bircher muesli dla dwojga

Wegańskie Bircher muesli

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

    Komentarze

    Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes