Dzisiejsza surowa „owsianka” gryczana z morelami to świeże, niewymagające gotowania, bezglutenowe danie, które doda odrobinę różnorodności do waszego porannego jadłospisu. Mam wrażenie, że śniadanie to posiłek który często traci z braku inwencji twórczej. Chyba, że należysz do tych szczęśliwców, którzy bez narzekania od razu wstają na równe nogi i są pełni energii (jak moja mama:)), to ciężko jest na poczekaniu wymyśleć coś nowego i zwykle kończy się tym samym sprawdzonym zestawem.
W lecie, moim ulubionym śniadaniem jest wegańskie Bircher muesli, ale czasem mam ochotę na coś nowego. Czasem powalam sobie na rozpustne naleśniki ale zwykle szukam śniadań, które są sycące, odżywcze i pozbawione cukru bo takie pozwalają mi lepiej funkcjonować. Ten przepis jest super szybki i smaczny. Wspaniale nadaje się na gorący letni poranek gdy organizm domaga się czegoś świeżego. Przepis wykorzystuje dojrzałe morele, które dostarczają naturalnej słodyczy i niepaloną kaszę gryczaną, która syci i nadaje przyjemnej chrupkości.
- porcji: 2
Składniki
- 1 szklanka surowej (niepalonej) kaszy gryczanej, namoczonej na noc
- 1 łyżka soku z cytryny lub z limonki
- 4 morele
- 1 banan (pokrojony & zamrożony będzie lepszy)
- 80-100 ml mleka migdałowego
- ½ łyżeczki zmielonego kardamonu
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ laski wanilii, ziarenka wyskrobane
- garść posiekanych pistacji, do przybrania (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Kaszę namocz przez noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub limonki. Dokładnie wypłucz.
- Do blendera kielichowego włóż morele i zmiksuj, możesz zostawić kilka całych kawałków jeśli lubisz.
Przełóż zmiksowane morele do miski i odłóż na bok (nie myj blendera, przyda się do następnego kroku). - Do blendera włóż banana, 2/3 wypłukanej kaszy gryczanej* i mleko roślinne. Miksuj aż składniki zamienią się w gęsty koktajl. Dodaj cynamon, kardamon, wanilę i zmiksuj jeszcze raz. Dodaj resztę kaszy gryczanej i zamieszaj łyżką.
- Przełóż zmiksowane morele do szklanek. Dopełnij koktajlem gryczany. Podawaj posypane posiekanymi pistacjami.
Uwagi
*Możesz zmiksować całą kaszę gryczaną na raz jeśli wolisz gładką fakturę dania.Ten przepis jest adaptacją Raspberry ripple buckwheat porridge ze świetnego bloga My New Roots.