Surowa „owsianka” gryczana z morelami

surowa owsianka gryczana z morelami porcja

Dzisiejsza surowa „owsianka” gryczana z morelami to świeże, niewymagające gotowania, bezglutenowe danie, które doda odrobinę różnorodności do waszego porannego jadłospisu. Mam wrażenie, że śniadanie to posiłek który często traci z braku inwencji twórczej. Chyba, że należysz do tych szczęśliwców, którzy bez narzekania od razu wstają na równe nogi i są pełni energii (jak moja mama:)), to ciężko jest na poczekaniu wymyśleć coś nowego i zwykle kończy się tym samym sprawdzonym zestawem.

W lecie, moim ulubionym śniadaniem jest wegańskie Bircher muesli, ale czasem mam ochotę na coś nowego. Czasem powalam sobie na rozpustne naleśniki ale zwykle szukam śniadań, które są sycące, odżywcze i pozbawione cukru bo takie pozwalają mi lepiej funkcjonować. Ten przepis jest super szybki i smaczny. Wspaniale nadaje się na gorący letni poranek gdy organizm domaga się czegoś świeżego. Przepis wykorzystuje dojrzałe morele, które dostarczają naturalnej słodyczy i niepaloną kaszę gryczaną, która syci i nadaje przyjemnej chrupkości.

dojrzałe morele

zmiksowane morele

surowa owsianka gryczana z morelami dwie porcje

surowa owsianka gryczana z morelami

Składniki

  • 1 szklanka surowej (niepalonej) kaszy gryczanej, namoczonej na noc
  • 1 łyżka soku z cytryny lub z limonki
  • 4 morele
  • 1 banan (pokrojony & zamrożony będzie lepszy)
  • 80-100 ml mleka migdałowego
  • ½ łyżeczki zmielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ laski wanilii, ziarenka wyskrobane
  • garść posiekanych pistacji, do przybrania (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Kaszę namocz przez noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub limonki. Dokładnie wypłucz.
  2. Do blendera kielichowego włóż morele i zmiksuj, możesz zostawić kilka całych kawałków jeśli lubisz.
    Przełóż zmiksowane morele do miski i odłóż na bok (nie myj blendera, przyda się do następnego kroku).
  3. Do blendera włóż banana, 2/3 wypłukanej kaszy gryczanej* i mleko roślinne. Miksuj aż składniki zamienią się w gęsty koktajl. Dodaj cynamon, kardamon, wanilę i zmiksuj jeszcze raz. Dodaj resztę kaszy gryczanej i zamieszaj łyżką.
  4. Przełóż zmiksowane morele do szklanek. Dopełnij koktajlem gryczany. Podawaj posypane posiekanymi pistacjami.

Uwagi

*Możesz zmiksować całą kaszę gryczaną na raz jeśli wolisz gładką fakturę dania.

Ten przepis jest adaptacją Raspberry ripple buckwheat porridge ze świetnego bloga My New Roots.