• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Surowe brownie ze słonym karmelem

Sierpień 21, 2015 autor Ania - 2

bezglutenowy, czekolada, danie witariańskie, łatwy

surowe brownie ze słonym karmelem

Ten przepis to idealny deser na upał, który z łatwością zaspokoi podstępną chęć na coś słodkiego wtedy gdy akurat starasz się ograniczyć słodycze. Nie zrozumcie mnie źle, to brownie nie jest tak zupełnie dietetyczne. Jest jednak zrobione jedynie z naturalnych, wartościowych składników jak migdały, pestki dyni, kakao i słodkie daktyle więc teoretycznie należy do zdrowych deserów, chyba że „wciągniesz” całą tackę na raz. Bazą tego brownie jest mocno czekoladowa warstwa z migdałami i pestkami dyni a wierzch pokryty jest lekko słonym karmelem z daktyli – nie bez powodu daktyle nazywa się często „karmelem natury”. To brownie nie wymagaja pieczenia i jest tak proste do zrobienia, że można je zrobić nawet po ciemku. Dodatkową zaletą jest to, że podczas upałów świetnie smakuje zimne, prosto z zamrażalnika.

Nosiłam się z zamiarem zrobienia tego przepisu już od jakiegoś czasu, ale Duncan strasznie kręcił nosem na mój pomysł. On uważa, że ten deser nie zasługuje na miano brownie gdyż nie jest wcale podobny do mocno czekoladowego, chrupiącego z zewnątrz i lekko mokrego w środku ciasta, w obliczu którego tracą głowę wszyscy czekoholicy. Biorąc po uwagę jego dezaprobatę byłam bardzo zdziwiona, gdy po otwarciu szuflady zamrażarki zobaczyłam, że w kilka godzin ubyło połowę tacki. Oczywiście wina została zawalona naszą kotkę Tinę (przypis Duncana: „to nie ja, to Tina musiała się rozsmakować”).

surowe brownie ze słonym karmelem zamrożone

surowe brownie ze słonym karmelem tacka

surowe brownie ze słonym karmelem stos

Print
  • sztuk: 20 x 15 cm tray
  • czas przygotowania: 30 min
  • czas przygotowania: 0 min

Składniki

  • 400 g daktyli
  • 150 g pestek dyni (łuskanych)*
  • 150 g migdałów
  • ½-¾ łyżeczki miałkiej soli morskiej
  • ½ szklanki surowego kakao
  • około 4 łyżki / 60 ml kawy espresso (niekoniecznie)
  • 1/8 szklanki gładkiego (100% midałów) masła migdałowego
  • 1 łyżka / 15 ml oleju kokosowego, najlepiej rafinowanego (niekoniecznie)
  • 20 g grubo posiekanych migdałów, do ubrania (niekoniecznie)

Przygotowanie

  1. Wyjmij pestki z daktyli i zalej je bardzo ciepłą wodą by je zmiękczyć, chyba że masz daktyle odmiany Medjool, które są naturalnie dość miękkie i lepkie.
  2. Wyłóż tackę papierem do pieczenia. Ja użyłam tacki o wymiarach 20 and 15 cm.
  3. Wrzuć migdały i pestki dyni do malaksera i zmiel je na grubą mąkę. Przesyp do miseczki i odłóż na bok.
  4. Włóż namoczone daktyle (bez wody) do malaksera i zacznij miksować – stopniowo dodaj około 2-3 łyżek espresso (na tyle by osiągnąć gładką masę). Ja użyłam kawy bo ona naturalnie wydobywa smak czekolady ale jeśli nie lubisz to możesz zastąpić ją wodą.
  5. Odmierz 150 ml (½ szklanki + 1/8 szklanki) masy z daktyli i odłóż na później (na wierzchnią warstwę brownie).
  6. Przełóż masę daktylową do dużej miski i dodaj zmielone migdały i pestki dyni i zagnieć na ‚ciasto’.
  7. Dodaj ½ szklanki przesianego kakao i wgnieć w „ciasto”. Ja robię to po prostu rękami (chyba że masz świetny malakser) bo łatwiej wtedy ocenić czy masa nie jest zbyt sucha. Jeśli wydaje ci się za sucha, dodaj kolejne 10 ml espresso (lub wody) ale zrób to stopniowo by nie przesadzić. Masa powinna być
  8. Równo rozłóż masę czekoladową na wyłożonej tacce dokładnie ubijając ja i dociskając ją do brzegów i rogów. Włóż do zamrażarki na 15 minut.
  9. Umyj i osusz malakser. Wróć do niego 150 ml odłożonej masy daktylowej. Dodaj masło migdałowe i ½ łyżeczki soli (możesz dodać więcej do smaku). Dodaj łyżkę wody by trochę rozluźnić konsystencję. Możesz także dodać łyżkę oleju kokosowego by karmel był mniej lepki po zamrożeniu ale nie jest to bynajmniej konieczne. Zmiksuj na gładką masę.
  10. Wyciągnij bazę z zamrażarki i przy pomocy szpatułki, równo nałóż na nią karmelową masę. Posyp posiekanymi migdałami i wstaw do zamrażarki na 2 godziny przez pokrojeniem na kawałki.

Uwagi

*Migdały są drogie więc opróćz nich użyłam także łuskanych pestek dyni. Oprócz tego, że są bardziej ekonomiczne, mają również dużo żelaza a że ja mam tendecję do anemii to postanowiłam je przemycić trochę żelaza do tego deseru. Jeśli nie lubisz pestek dyni z łatwością możesz ja zastąpić orzechami włoskimi, pekan lub podwoić ilość użytych migdałów.

UDOSTĘPNIJ
rösti z czosnkowymi pomidorkami
Wcześniejszy przepis:
Rösti z czosnkowymi pomidorkami
Późniejszy przepis:
Tapenada z czarnych oliwek
tapenada z czarnych oliwek słoik
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

wegański serniczek imbirowy z kawą

Wegańskie serniczki imbirowe (bez oleju)

wegańskie trufle marcepanowe suszenie

Wegańskie trufle marcepanowe na 2 sposoby

Walentynkowe trufle z amaretto

czekoladowe kubeczki chili z malinami zbliżenie

Czekoladowe kubeczki chili z malinami

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Klaudia mówi

    Wrzesień 6, 2015 o 12:29 am

    Zdecydowanie najlepsze wegańskie ciacho jakie kiedykolwiek jadłam. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym troszkę nie zmodyfikowała. Do bazy dodałam 3 łyżki masła orzechowego „crunchy”, to samo do karmelu. Zamiast migdałowego dodałam masło z orzeszków ziemnych i trochę prażonych wiórków kokosowych. Na wierzch prażone, siekane migdały. Genialne! Dzięki!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Wrzesień 6, 2015 o 9:54 am

      Bardzo mi miło a modyfikacje zawsze mile widziane! Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

  • While I never made my sweet tooth a secret, I am a little embarrassed 🙊 to share another sweet #recipe with you (working on something savoury right now, promise!), but this #peanutbutter caramel and #chocolatemousse seems absolutely perfect for your #veganxmas table so it feels like #food fate 😜. Link in my bio 👈 Enjoy #glutenfreevegan #glutenfree #peanutbuttermousse #veganeats #veganrecipe #veganfoodblogger #veganchocolatemousse #whatfatveganseat #crueltyfreefood #veganfoodlover #veganfood #feedfeed @thefeedfeed.vegan #vegandesserts #veganfoodpics #veganfoodporn
  • Something that you may not immediately associate with #xmas is #applestrudel but it is a part of Xmas tradition in many European countries including mine 🙋 and since I happen to love it, I've published the recipe (link in my bio 👈) for #veganapplestrudel on my blog. It's easier to make than you think!! Enjoy 😘 #veganbaking #veganxmas #veganchristmas #letsbakevegan #letseatvegan #crueltyfreefood #veganforlife #veganeats #veganrecipe #veganfoodies #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan
  • If you also suffer from wanting to eat your body weight in #vegancookies today (not much of an emotional eater, I swear 😜), your may like these #veganamaretti cookies (link in my bio 👈), which one of my lovely readers reminded me of. Good job I've gone running - means I can fit a few more in with my post run coffee ☕ #glutenfreevegan #glutenfree #veganxmas #crueltyfreechristmas #vegancookie #veganbaking #letsbakevegan #letseatvegan #feedfeed @thefeedfeed.vegan #veganfood #veganfoodlover #vegansofig #veganeats #vegantreats
  • If you are keen on #homemadegifts these #xmas flavoured #vegancookies won't fail to impress the recipient even though they are actually really quick and easy to make 🤫 There are two versions on the blog (link in my bio 👈), one of them being #healthier and less fussy than the other but both equally delicious 👌- take your pick!! 😘 #glutenfree #glutenfreevegan #refinedsugarfree #refinedsugarfreetreats #veganbaking #vegancookies #xmascookies #letsbakevegan #feedfeed @thefeedfeed.vegan #crueltyfreechristmas #veganchristmas #whatfatveganseat #vegangifts #thrivemags #veganfood #veganfoodlover #veganfoodspace #oilfree #healthybaking #florentine
  • Have you rolled up your sleeves for Xmas yet? I have, but that sort of comes with the territory...first up is a super simple yet deliciously xmassy #recipe for soft #vegangingerbread cookies (link in my bio 👈) They are fun to make and decorate (although I'm not going to win any awards in that department 😜), they can also be made both #refinedsugarfree and #glutenfree if needed. #veganxmas #veganchristmas #vegancookies #weekendtreat #letsbakevegan #letsbake #egglessbaking #vegandesserts #xmascookies #crueltyfree #glutenfreevegan #veganfood #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan
  • Hope your day is good, guys? I'm photographing one of these dishes that tastes great, but is not a looker and losing my temper and my mind...🙄🤯 meanwhile here is a throwback to an old recipe of mine, but perfect for this time of the year ☔ #veganbourguignon with #celeriacmash - #recipe link in my bio 👈 #veganfood #vegancomfortfood #whatveganseat #eatrealfood #letseatvegan #dinnerinspo #dinnertime #feedfeed @thefeedfeed.vegan #winterfood #winter #comfortfood #eatwellbewell #eatmoregreens #eatplants #plantbased #plantbasedmeals
  • When you book your favourite restaurant to celebrate your 10 year anniversary 👩‍❤️‍👨 a month after the actual date cos life got in the way, get there against all odds to find that all the car parks in the entire of #Bath (thanks Xmas market!!) are full and end up eating nut bars and bananas in a supermarket's car park for lunch instead...yup, that's how romantic it's been today!! On the blog, a #recipe (link in my bio) for lunch I wish we have had. Enjoy 😘 #veganrisotto #mushroom #mushroomrisotto #whatveganseat #veganfood #vegan #veganrecipes #letscookvegan #veganfoodspace #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan #kitchn #dinnerinspo #dinnertime #glutenfreevegan #glutenfree #vegancomfortfood #plantbased #dairyfree
  • If you are not cooking for a crowd or have 'annoying #vegans ' (this is what we are when we are not around, we know...😜) coming round for dinner and need to put something together that does not take a day to prepare, these cute individual #pithiviers might do the job (#recipe link in my bio 👈), not too complicated and they go well nicely with cranberry sauce. Enjoy 😘 #whatveganseat #thanksgiving #veganthanksgivingdinner #veganthanksgiving #veganfood #vegan #loveanimalsdonteatthem #veganfoodlover #vegansofig #feedfeed @thefeedfeed.vegan #veganfoodshare #vegandinner #vegandinnerideas #festiveseason
  • Okay so if you are after something that's easy to make yet feeds a crowd 👨‍👩‍👦👩‍👩‍👧👨‍👧👨‍👨‍👧 I might have just the thing for you - #veganpotatogratin that's fragrant with rosemary and thyme, creamy with crispy top - heaven on a plate 👌🤤 #recipe link in my bio 👈 #vegancomfortfood #whatfatveganseat #vegandinner #veganthanksgivingdinner #veganthanksgiving #veganfood #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan #veganfortheanimals #veganblog #veganfoodblogger #veganside #vegansides #glutenfreevegan #glutenfree #dinnerinspo #dairyfree #plantbased #plantbasedmeals #potatoes #potatolove #carbs
  • If you're not a pumpkin pie fan, how about breaking the rules and making this creamy #vegan #peanutbuttermousse with a layer of decadent ganache on top? It's easy, the link to the recipe including a how-to #recipevideo is in my bio 👈 Enjoy 😘 #veganthanksgivingdinner #veganthanksgiving #letseatvegan #letscookvegan #vegandesserts #veganfoodlover #aquafaba #whatveganseat #veganfood #veganfoodblogger #veganrecipes #feedfeed @thefeedfeed.vegan #eggless #loveanimalsdonteatthem #plantbased #vegansofig
  • For all you #vegan #pumpkinpie fans out there, I didn't want you to miss out on this #Thanksgiving staple so I tinkered a little and I have a cracking NEW RECIPE (link in bio 👈) for it, just in time....phew 😅. It's not difficult to make at all, the filling comes together in seconds and it's silky smooth, rich, custardy and fragrant with pumpkin pie spices, we love it 🤤👌#veganpumpkinpie #veganthanksgiving #veganthanksgivingdinner #veganfood #feedfeed @thefeedfeed.vegan #whatveganseat #letsbakevegan #egglessbaking #veganbaking #letseatvegan #plantbased #veganfoodlover #veganrecipes #veganfoodporn #glutenfree #glutenfreevegan #bestofvegan #letsbakevegan #veganpie
  • I've been teasing you with #thanksgiving recipes all week, but this is the main dish that should grace your #veganthanksgiving table - #veganwellington with deliciously rich gravy. Duncan and I have made a #recipevideo (link to written recipe in my bio👈) to show you how to put it together. It always gets lots of compliments, it's full of flavour, contrasting textures and can be made #glutenfree too. Enjoy!! 😘 #beetwellington #veganlife #veganfoodlover #vegans #veganshare #vegandinner #bestofvegan #plantbased #beetroot #veganroast #veganfortheanimals #veganforlife #veganfood #vegan #veganrecipes #foodvideo #veganfoodporn

Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes