• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Surowe brownie ze słonym karmelem

21 sierpnia, 2015 autor Ania - 2

bezglutenowy, czekolada, danie witariańskie, łatwygo to recipe

go to recipe

surowe brownie ze słonym karmelem

Ten przepis to idealny deser na upał, który z łatwością zaspokoi podstępną chęć na coś słodkiego wtedy gdy akurat starasz się ograniczyć słodycze. Nie zrozumcie mnie źle, to brownie nie jest tak zupełnie dietetyczne. Jest jednak zrobione jedynie z naturalnych, wartościowych składników jak migdały, pestki dyni, kakao i słodkie daktyle więc teoretycznie należy do zdrowych deserów, chyba że „wciągniesz” całą tackę na raz. Bazą tego brownie jest mocno czekoladowa warstwa z migdałami i pestkami dyni a wierzch pokryty jest lekko słonym karmelem z daktyli – nie bez powodu daktyle nazywa się często „karmelem natury”. To brownie nie wymagaja pieczenia i jest tak proste do zrobienia, że można je zrobić nawet po ciemku. Dodatkową zaletą jest to, że podczas upałów świetnie smakuje zimne, prosto z zamrażalnika.

Nosiłam się z zamiarem zrobienia tego przepisu już od jakiegoś czasu, ale Duncan strasznie kręcił nosem na mój pomysł. On uważa, że ten deser nie zasługuje na miano brownie gdyż nie jest wcale podobny do mocno czekoladowego, chrupiącego z zewnątrz i lekko mokrego w środku ciasta, w obliczu którego tracą głowę wszyscy czekoholicy. Biorąc po uwagę jego dezaprobatę byłam bardzo zdziwiona, gdy po otwarciu szuflady zamrażarki zobaczyłam, że w kilka godzin ubyło połowę tacki. Oczywiście wina została zawalona naszą kotkę Tinę (przypis Duncana: „to nie ja, to Tina musiała się rozsmakować”).

surowe brownie ze słonym karmelem zamrożone

surowe brownie ze słonym karmelem tacka

surowe brownie ze słonym karmelem stos

Print
  • sztuk: 20 x 15 cm tray
  • czas przygotowania: 30 min
  • czas przygotowania: 0 min

Składniki

  • 400 g daktyli
  • 150 g pestek dyni (łuskanych)*
  • 150 g migdałów
  • ½-¾ łyżeczki miałkiej soli morskiej
  • ½ szklanki surowego kakao
  • około 4 łyżki / 60 ml kawy espresso (niekoniecznie)
  • 1/8 szklanki gładkiego (100% midałów) masła migdałowego
  • 1 łyżka / 15 ml oleju kokosowego, najlepiej rafinowanego (niekoniecznie)
  • 20 g grubo posiekanych migdałów, do ubrania (niekoniecznie)

Przygotowanie

  1. Wyjmij pestki z daktyli i zalej je bardzo ciepłą wodą by je zmiękczyć, chyba że masz daktyle odmiany Medjool, które są naturalnie dość miękkie i lepkie.
  2. Wyłóż tackę papierem do pieczenia. Ja użyłam tacki o wymiarach 20 and 15 cm.
  3. Wrzuć migdały i pestki dyni do malaksera i zmiel je na grubą mąkę. Przesyp do miseczki i odłóż na bok.
  4. Włóż namoczone daktyle (bez wody) do malaksera i zacznij miksować – stopniowo dodaj około 2-3 łyżek espresso (na tyle by osiągnąć gładką masę). Ja użyłam kawy bo ona naturalnie wydobywa smak czekolady ale jeśli nie lubisz to możesz zastąpić ją wodą.
  5. Odmierz 150 ml (½ szklanki + 1/8 szklanki) masy z daktyli i odłóż na później (na wierzchnią warstwę brownie).
  6. Przełóż masę daktylową do dużej miski i dodaj zmielone migdały i pestki dyni i zagnieć na ‘ciasto’.
  7. Dodaj ½ szklanki przesianego kakao i wgnieć w „ciasto”. Ja robię to po prostu rękami (chyba że masz świetny malakser) bo łatwiej wtedy ocenić czy masa nie jest zbyt sucha. Jeśli wydaje ci się za sucha, dodaj kolejne 10 ml espresso (lub wody) ale zrób to stopniowo by nie przesadzić. Masa powinna być
  8. Równo rozłóż masę czekoladową na wyłożonej tacce dokładnie ubijając ja i dociskając ją do brzegów i rogów. Włóż do zamrażarki na 15 minut.
  9. Umyj i osusz malakser. Wróć do niego 150 ml odłożonej masy daktylowej. Dodaj masło migdałowe i ½ łyżeczki soli (możesz dodać więcej do smaku). Dodaj łyżkę wody by trochę rozluźnić konsystencję. Możesz także dodać łyżkę oleju kokosowego by karmel był mniej lepki po zamrożeniu ale nie jest to bynajmniej konieczne. Zmiksuj na gładką masę.
  10. Wyciągnij bazę z zamrażarki i przy pomocy szpatułki, równo nałóż na nią karmelową masę. Posyp posiekanymi migdałami i wstaw do zamrażarki na 2 godziny przez pokrojeniem na kawałki.

Uwagi

*Migdały są drogie więc opróćz nich użyłam także łuskanych pestek dyni. Oprócz tego, że są bardziej ekonomiczne, mają również dużo żelaza a że ja mam tendecję do anemii to postanowiłam je przemycić trochę żelaza do tego deseru. Jeśli nie lubisz pestek dyni z łatwością możesz ja zastąpić orzechami włoskimi, pekan lub podwoić ilość użytych migdałów.

UDOSTĘPNIJ
rösti z czosnkowymi pomidorkami
Wcześniejszy przepis:
Rösti z czosnkowymi pomidorkami
Późniejszy przepis:
Tapenada z czarnych oliwek
tapenada z czarnych oliwek słoik
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

wegański serniczek imbirowy z kawą

Wegańskie serniczki imbirowe (bez oleju)

wegańskie trufle marcepanowe suszenie

Wegańskie trufle marcepanowe na 2 sposoby

Walentynkowe trufle z amaretto

czekoladowe kubeczki chili z malinami zbliżenie

Czekoladowe kubeczki chili z malinami

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Klaudia mówi

    6 września, 2015 o 12:29 am

    Zdecydowanie najlepsze wegańskie ciacho jakie kiedykolwiek jadłam. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym troszkę nie zmodyfikowała. Do bazy dodałam 3 łyżki masła orzechowego “crunchy”, to samo do karmelu. Zamiast migdałowego dodałam masło z orzeszków ziemnych i trochę prażonych wiórków kokosowych. Na wierzch prażone, siekane migdały. Genialne! Dzięki!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      6 września, 2015 o 9:54 am

      Bardzo mi miło a modyfikacje zawsze mile widziane! Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on insta

Hope you guys are in the mood for #cookies as that Hope you guys are in the mood for #cookies as that's the latest recipe up on the blog, for these crispy, chewy #vegan #oatcookies which I jazzed up with chocolate chunks but you can skip them and use raisins, cranberries or other mixings...#glutenfree #refinedsugarfree if you like and easy to make...recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easyveganrecipe #vegancookie #vegancookierecipe #vegancookies #chocolatechipcookies #weekendbaking #weekendtreat #vegantreats #whatfatveganseat #vegandesserts #chocoholics #easyveganrecipes #oilfree #veganfoodlover #veganrecipeshare #veganrecipes #veganrecipe
Not sure about you but I have a hankering for nood Not sure about you but I have a hankering for noodles and not much time on my hands this week so these simple #satay #noodles have been a real life saver! Easy and quick to make, can be made both #oilfree and #glutenfree too! Enjoy 🤗😘Recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easymeals #veganmeals #vegannoodles #glutenfreevegan #sataysauce #peanutbutterlover #easyveganmeals #easydinner #easycooking #easyrecipe #easyfood #easyvegan #meatless #vegancomfortfood #veganbowl #eatwellbewell #eatplants #eattherainbow #veganlunch
What if I told you that there is only 6 pantry sta What if I told you that there is only 6 pantry staple ingredients that stand between you and a tray of fudgy on the inside and crispy on the outside #veganbrownies ? They are unapologetically indulgent but weekend plays by different rules so, hurry, get your oven on!recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe...#vegandesserts #egglessbaking #veganbaking #aquafaba #vegandessert #veganbrownie #veganfoodporn #vegantreat #vegantreats #veganrecipeshare #veganfoodblogger #vegan #veganuk #easyveganrecipes #weekendbaking #vegantreat #vegantreats #veganrecipes #noeggs #veganrecipes
What's cooking this weekend, guys? I feel like a s What's cooking this weekend, guys? I feel like a some #vegancomfortfood as this week has been a bit hectic and I just realized I have the sauce for this #veganmoussaka already in my freezer 💡so it's a no brainer. It's delicious, indulgent yet #healthier than its traditional equivalent and it reminds me of how we moved to Greece on a bit of a whim in pre-pandemic times🤷‍♀️🤪recipe link in my bio 👈 if you fancy or Google 'vegan moussaka lazy cat kitchen'#veganchef #vegancooking #eatvegan #crueltyfreefood #plantbasedrecipes #plantbasedprotein #veganrecipe #veganfoodblog #greekfood #dairyfreerecipes #meatlessmeals #healthierchoices #healthyvegan #vegandinner #weekendcooking #weekendtreat #veganaf #instavegan
On the blog, perfect #midweekdinner of roasted lee On the blog, perfect #midweekdinner of roasted leek and cauliflower #veganpasta that emerged from sad leftovers as I was too lazy to go food shopping 🙋‍♀️ Easy to make, full of flavour, creamy and really satisfying 😋#recipe link in my bio or 🏃‍♀️to lazycatkitchen.com and click on the latest post!#glutenfreevegan #easypasta #midweekmeals #cauliflowerrecipes #leek #easyveganrecipe #plantbased #plantbasedcooking #vegancooking #pastarecipe #pastalover #carblover #healthierchoices #dairyfreerecipes #dairyfreefood #veganrecipe #veganrecipeshare
Happy #veganpancake day, guys! If #crêpes aren't Happy #veganpancake day, guys! If #crêpes aren't your thing and you are after something quick and easy, these fluffy 1-bowl #veganpancakes might be just the ticket! They can be made #glutenfree too and best consumed to the tune of Jack Johnson's #bananapancakes song 🥞😋#recipe link in my bio 👈 or Google 'fluffy vegan banana pancakes lazy cat kitchen' 🐈#pancakeday #pantrystaples #easyveganfood #easyveganrecipes #egglesspancakes #dairyfreerecipes #whatveganseat #whatfatveganseat #shrovetuesday #plantbasednutrition #plantbasedfood #veganfood #veganfoodshare #veganfortheanimals #fluffypancakes #onebowl #glutenfreevegan
Don't get me wrong, I do love #pancakes 🥞 and # Don't get me wrong, I do love #pancakes 🥞 and #crepes. This #veganpancake filled with ginger cream and roasted rhubarb is easy to make and utterly delicious 🤤👌#recipe link in my bio 👈 or Google 'lazy cat kitchen buckwheat crepes'#veganpancakes #vegancrepes #vegancrepe #pancakeday #pancake #glutenfreevegan #vegantreats #easyveganrecipes #veganfoodblogger #veganfoodlover #veganfood #plantbased
While UK is going to gorge itself silly on pancake While UK is going to gorge itself silly on pancakes this coming Tuesday, most of the Northern European countries will pig out on marzipan filled cream buns, how is that fair??? I got a serious bout of bun envy and baked us a truckload of #vegansemla (that's what the Swedes call them). Who is with me? Pancakes are so last year...😜#recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe 🤓#whatfatveganseat #shrovetuesday #pancakeday #easyveganrecipes #vegandesserts #vegandessert #plantbased #vegantreats #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan #bestofvegan #veganfoodshare #veganfood
If baking isn't your cup of tea, how about rolling If baking isn't your cup of tea, how about rolling some obscenely indulgent #amaretto #vegantruffles for your loved one 💕? It's a very old recipe but still a favourite of ours and while beetroot powder looks stunning, easier to get cocoa powder or chopped up almonds will work just as well!#recipe link in my bio 👈 or Google 'lazy cat kitchen valentines amaretto truffles'#veganvalentines #veganvalentine #vegandesserts #vegandessert #whatveganseat #glutenfreevegan #plantbased #vegantreats #chocolatetruffles #easyveganfood #recipedeveloper #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan
Load More… Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2021 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes