Sushi z batatem w marynacie miso

sushi z batatem w marynacie miso

Uwielbiam sushi ale wciąnięcie takiej ilości białego ryżu skutkuje zwykle poczuciem winy. Moje dzisiejsze sushi jest więc trochę zdrowsze ale równie pyszne. Biały ryż sushi z powodzeniem zastąpiłam czerwonym ryżem, który jest o wiele zdrowszy. Zawiera dużą ilość manganu, magnezu, fosforu i molibdenu (jedna szklanka ugotowanego ryżu dostarcza pomiędzy 80-20 procent naszego dziennego zapotrzebowania na każdy z tych minerałów). Zawiera także trochę cynku, potasu i dużo błonnika. Tyle zalet tej odmniany ryżu powodują, że nie mam już wyrzutów sumienia pałaszując talerz rolek futomaki z czerwonym ryżem w roli głównej.

To sushi jest super proste w przygotowaniu. Wypełniłam je batatami skąpanymi w marynacie miso oraz plasterkami ogórka by dodać moim rolkom trochę chrupkości. Tradycyjny ryż do sushi jest zwykle przyprawiany octem ryżowym ze sporą ilością cukru, ale ponieważ bataty są naturalnie słodkie to moje sushi zawiera jedynie bardzo małą ilość syropu klonowego. Właśnie ta naturalna słodycz batatów pięknie kontrastuje ze słonym smakiem sosu sojowego i ostrymi smakami wasabi i marynowanego imbiru. Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie!

PS: Jeśli wypróbujecie ten przepis, nie zapomnijcie otagować mnie na Instagramie (@lazycatkitchen). Uwielbiam oglądać zdjęcia z waszymi wersjami moich przepisów 🙂 .

sushi z batatem w marynacie miso lunch

sushi z batatem w marynacie miso osiem kawałków

sushi z batatem w marynacie miso na desce

Składniki


SUSHI

  • 6 arkuszy nori
  • 2 szklanki czerwonego (Tajskiego) ryżu
  • 1 batat (ważący około 450 g)
  • ½ długiego ogórka, pokrojonego w półksiężyce
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • wasabi
  • tamari (dla wersji bezglutenowej) lub sos sojowy
  • marynowany imbir, kupny lub domowy

MARYNATA MISO

  • 3 łyżki pasty miso (użyłam czerwonej)
  • 1½ łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 190º C i wyłóż blachę arkuszem papieru do pieczenia.
  2. Wypłucz ryż i włóż do garnka z przeźroczystą pokrywką. Zalej 1,25 objętością wody (czyli 2,5 szklanki wody na 2 szklanki ryżu). Przykryj pokrywką i doprowadź do zagotowania, następnie skręć ognień na mały i gotuj pod przykryciem aż ryż wsiąknie całą wodę. Gdy ryż wsiąknie wodę wyłącz palnik (ale nie podnoś pokrywki!) i odstaw garnek na 5-10 minut by ryż doszedł.
  3. Obierz batata i pokrój go w grube słupki. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki na marynatę i posmaruj nią słupki z batata. Resztki marynaty odłóż na bok by posmarować nią bataty po upieczeniu.
  4. Ułóż bataty na blasze. Piecz przez około 20 minut, obracając na drugą stronę w połowie pieczenia. Po upieczeniu, posmaruj raz jeszcze marynatą.
  5. Zmieszaj ze sobą 4 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę syropu klonowego i 1 łyżkę tamari lub sosu sojowego do przyprawienia ryżu.
  6. Rozłóż ugotowany ryż w dużym płaskim naczyniu by szybko ostygł. Przypraw octem zmieszanym z syropem klonowym i tamari. Dobrze wymieszaj.
    • KROK 1 (Jeśli nie masz doświadczenia w robieniu rolek sushi, zaglądnij na zdjęcia pod tym przepisem) Szczelnie owiń matę do sushi (matę bambusową lub grubo złożoną ścierkę) folią samoprzylepną. Połóz matę na stole, na niej umieść arkusz nori świecąca stroną do spodu. Nabierz łyżką troche ryżu i zacznij rozprowadzadź go po powierzchni nori zostawiając 1 cm margines na samej górze. Rozprowadzaj ryż równomiernie i cały czas dociskaj go do nori spodem łyżki by był ładnie ubity.
    • KROK 2 Ułóż podwójną warstwę półksiężyców ogórka na całej szerokości nori, na ogórka połóż słupki batata.
    • KROK 3 Posługując się matą zacznij zwijać rolkę ku górze, cały czas dociskająć ją dłońmi by nadzienie mocno się skleiło.
    • KROK 4 Gdy dojdziesz do samego końca, umocz palec w wodzie i przejedź nim po czystym marginesie by łatwo skleić rolkę. Zroluj do końca i odłóż na bok. Powtórz ostatnie cztery kroki aż wykorzystasz cały ryż.
  7. Potnij zrolowane sushi na 1 cm plasterki używając ostrego noża. Podawaj z marynowanym imbirem, wasabi i tamari lub sosem sojowym.