Świeże sajgonki z fistaszkowym tofu

świeże sajgonki z fistaszkowym tofu z sosem

Jeśli tak jak ja uwielbiacie sajgonki ryżowe to na pewno spodoba wam się ten przepis. W zeszłym roku, zrobiłam sajonki zainspirowane greckim latem. Dodałam do nich plasterki soczystych brzoskwini (jeśli szukasz w 100% witariańskiego dania to zaglądnij). W tym roku zamarzyły mi się bardziej treściwe sajgonki więc do nadzienia dodałam marynowane w sosie fistaszkowym tofu. Najpierw zapiekłam je na złoto w piekarniku (jeśli wolisz wersję smażoną to możesz także przyrządzić je według tego przepisu) a potem nasmarowałam naturalnie słodzoną marynatą z daktyli i orzeszków ziemnych. Wiem, że ta kombinacja może wydawać się trochę mało ortodoksyjna ale chodziło mi głównie o to by tofu smakowało dobrze a jednocześnie chciałam uniknąć użycia rafinowanego cukru. Po mozolnym dniu testowania 😉 z przyjemnością donoszę, że misja się powiodła.

świeże sajgonki z fistaszkowym tofu przygotowywanie

świeże sajgonki z fistaszkowym tofu z bliska

świeże sajgonki z fistaszkowym tofu

Składniki


SAJGONKI

  • 16 arkuszy papieru ryżowego (moje miały średnicę 22 cm)
  • 400 g twardego tofu, sprasowanego*
  • 1 czerwona papryka, w cieńkie paski
  • 1 ogórek, w cieńkie paski
  • 2 marchewki, w cieńkie paski
  • ¼ małej czerwonej kapusty, cieńko poszatkowanej
  • 50 g ryżowego makaronu vermicelli
  • 1 czerowne chili, pokrojone na plasterki (opcjonalnie)
  • 2 cebule dymki, pokrojone na plasterki (opcjonalnie)
  • mały pęczęk świeżej mięty i kolendry

SOS DAKTYLOWO-FISTASZKOWY

  • 1 szklanka prażonych (niesolonych) orzechów ziemnych**
  • 20 daktyli
  • około 4-5 łyżek / 60-75 ml soku z limonki
  • 2 łyżki / 30 ml tamari (dla wersji bezglutenowej) lub sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku, drobno starty
  • 1-2 łyżek Srirachy

Przygotowanie


SOS DAKTYLOWO-FISTASZKOWY

  1. Wypestkuj daktyle i włóż je do miski. Zalej wrzątkiem i namaczaj przez jakieś 10 minut.
  2. Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Przy pomocy moździerza zmiażdż orzechy ziemne (w 4 małych partiach). Wyjmij daktyle z wody i zmiksuj je na gładką pastę albo blenderem ręcznym albo w malakserze. Dodaj sok z limonki, większość zmiażdżonych orzechów (odłóż 2 łyżki do posypania sajgonek), tamari, czosnek i Srirachę. Odłóż 2-3 łyżek sosu do marynowania upieczonego tofu, do reszty dodaj trochę wody by sos nabrał bardziej płynnej konsystencji (do maczania sajgonek).

FISTASZKOWE TOFU

  1. Nagrzej piekarnik do 175º C. Wyłóż blachę do pieczenia arkuszem papieru do pieczenia.
  2. Potnij sprasowane tofu na długie paski. Ja pokroiłam każdy z moich dwóch 200 g bloków na 8 pasków, wzdłuż a potem każdy z pasków na pół, wzdłuż.
  3. Ułóż paski tofu na dnie płaskiego naczynia i pokrop tamari lub sosem sojowym z obu stron. Potrzymaj tofu w tamari aż piekarnik będzie nagrzany.
  4. Ułóż tofu na blasze do pieczenia. Piecz przez 30 minut, obracając raz w połowie pieczenia.
  5. Posmaruj ostygnięte tofu przygotowanym wcześniej sosem.

SAJGONKI

  1. Zwilż czystą ścierkę i rozłóż na blacie. Przygotuj pierwszy arkusz papieru ryżowego według instrukcji na opakowaniu. Gdy już będzie gotowy, rozłóż go na wilgotnej ścierce. Na spód, w dolnej części arkusza ryżowego, połóż dwa listki mięty, jeden obok drugiego. Na mięte połóż małą wiązkę makaronu ryżowego, stosik warzyw, dwa paski tofu, dwa plasterki chili, kilka plasterków dymki i odrobinę zmiażdżonych orzechów. Nie dawaj zbyt dużo nadzienia bo wtedy będzie ci cieżko ciasno zrolować sajgonkę.
  2. Zacznij rolować sajgonkę tak jak burrito. Najpierw zawiń boczne części papieru do środka a potem, przytrzymując nadzienie jedną reką, ciasno zroluj sajgonkę zaczynając od dolnego brzegu.
  3. Powtórz kroki 3-5 aż zrobisz wszystkie sajgonki.
  4. Przetnij gotowe sajgonki na pół i podawaj z sosem fistaszkowym.

Uwagi

*By sprasować tofu bez specjalnej prasy należy odlać wodę z opakowania, zawinąć tofu w kilka warstw ręcznika papierowego i położyć na talerzu. Tak zawinięte tofu należy obciążyć czymś (na przykład puszką mleka kokosowego). Mokry ręcznik należy zmieniać co jakiś czas aż tofu będzie zupełnie suche. Sprasowane tofu ma lepszą fakturę i łatwiej absorbuje smak marynaty.

**Jeśli masz alergię na orzechy ziemnie, do przyrządzenia sosu możesz użyć migdałów lub orzechów nerkowca.

Mój przepis jest zainspirowany tym przepisem.