Tajska sałatka z mango

tajska sałatka z mango porcja

Dzisiaj mamy dla was zainspirowaną Tajlandią sałatkę z mango, która jest idealnym posiłkiem na gorący letni dzień. Ta sałatka jest daniem pełnym kontrastów, intensywna słodycz mango jest zbalansowana kwaśną limonką i ostrym chili. Jej tekstura ma również dużo kontrastu: miękkość mango zestawiona jest z chrupkością papryki, sałaty rzymskiej i prażonych orzechów nerkowca. Jeśli wam się uda to najlepiej znaleść niezupełnie dojrzałe mango gdyż jest ono zwykle trochę mniej słodkie i bliższe smakiem zielonej odmianie, którą tradycyjnie do takiej sałatki wykorzystują Taje. Mnie udało się jedynie znaleść dość dojrzałe owoce, więc dodałam trochę więcej soku z limonki do winegretu by zbalansować słodki i kwaśny smak.

Słodkie, dojrzałe mango przypomina mi o naszych wakacjach w Australii, gdzie byliśmy z Duncanem jakieś 4 lata temu. Po wizycie u jego rodziców w Melbourne, wybraliśmy się na wycieczkę objazdową po stanie Wiktorii i Nowej Południowej Walii. Każdego poranka na śniadanie zajadaliśmy się pysznymi mango i borówkami otoczeni przez skrzeczące papugi o bajecznych kolorach i słuchając szumu oceanu. W Australii, nawet mango kupione w supermarkecie są PRZEPYSZNE i zawsze lokalne (pochodzące z Queensland). Ten przepis jest więc dla mnie trochę przepisem nostalgicznym. Smak mango przypomnia mi o długich słonecznych dniach, malowniczym wybrzeżu, pięknie pachnących dolinach eukaliptusowych, niesamowitych lokalnych zwierzętach i soczystych mango, którymi zaczynaliśmy każdy dzień.

Wycieczka po Australii

krojenie mango na tajska sałatkę

tajska sałatka z mango dla dwojga

tajska sałatka z mango z bliska

tajska sałatka z mango z góry

4.50 from 2 votes
Print

Składniki

  • 1 duże mango, najlepiej niedojrzałe*
  • 1 czerwona papryka
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 2 małe cebule dymki, biała część bardzo drobno posiekana
  • 1 mała cukinia
  • 1 świeże ostre chili, drobno pokrojone
  • garść prażonych nerkowców (lub orzechów ziemnych), posiekanych
  • świeża mięta i/lub kolendra, posiekana + kilka listków do dekoracji

WINEGRET

  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oleju z sezamu
  • 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki tamari (dla wersji bezglutenowej) lub sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Używając specjalnej obieraczki do warzyw lub ostrego noża, pokrój obrane mango, paprykę i cukinię na cieniutkie paski. Podrzyj liście sałaty na drobne kawałki.
  2. W misce połącz wszystkie składniki na winegret i rozbełtaj przy pomocy ręcznej trzepaczki do jaj. Jeśli twoje mango jest niedojrzałe to użyj trochę mniej soku z limonki. Odłóż na bok.
  3. W dużej misce połącz wszystkie składniki na sałatkę z wyjątkiem orzechów i ziół.
  4. Wlej winegret do sałatki i dopraw do smaku. Posyp orzechami i miętą i/lub kolendrą.

Uwagi

*Moje mango okazało się dość dojrzałe w środku (stąd piękny żółty kolor), ale nie było za bardzo miękkie i soczyste więc świetnie się spisało w tej sałatce.