Tapenada z czarnych oliwek

tapenada z czarnych oliwek słoik

Tapenada z oliwek to mój magiczny składnik. Jest super łatwa do przyrządzenia i ma tyle zastosowań. Jej mocny, kwaśno-słony smak jest w stanie ożywić nawet najnudniejsze danie. Ja uwielbiam grilowaną ciabattę grubo posmarowaną tapenadą i napakowaną grilowanymi warzywami i tofu. Zaletą tapenady jest też to że łatwo ją przetransportować do pracy by, unikając nieprzyjemnego zjawiska „zwilgotniałej kanapki”, złożyć świeżą kanapkę na oczach oblizujących się kolegów.

Znajomi wydają się pod wrażeniem domowej tapenady chociaż zrobienie jej to naprawdę nic trudnego. Gdyby nie konieczność użycia urządzenia elektrycznego, niejednen 3-latek by sobie z łatwością poradził. Mieszkam w Grecji, która pomimo tego, że ostatnio wszystkim kojarzy się jedynie z finansową czarną dziurą od wieków słynie z czarnych jak węgle, oliwek Kalamata, które w 100% zasługują na swoją świetną reputację. Są jednym z moich ulubionych greckich składników. Jeśli nie jesteś w stanie dostać ich tam gdzie mieszkasz, zastąp dowolymi czarnymi oliwkami – twoja tapenada będzie równie smaczna.

tapenada z czarnych oliwek lunch

tapenada z czarnych oliwek z chlebem

Składniki

  • 200 g / 1 upakowana szklanka wypestkowanch czarnych oliwek (użyłam typu Kalamata)
  • 35 g / ¼ szklanki migdałów
  • 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1½ łyżki kaparów
  • świeżo zmielony pieprz, do smaku
  • garść świeżej pietruszki lub świeżego tymianku
  • 2 łyżki / 30 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie

  1. Dokładnie opłucz kapary i oliwki przed użyciem by pozbyć się nadmiaru soli. Po opłukaniu delikatnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Zmiel migdały na grubą mąkę w malakserze.
  3. Dodaj wypestkowane oliwki, wypłukane kapary, posiekaną pietruszkę lub tymianek i oliwę. Miksuj aż otrzymasz pastę.
  4. Dopraw pieprzem i czosnkiem. Ponieważ oliwki są konserwowane w soli raczej nie będzie potrzeby używać soli.
  5. Przełóż do słoika i przechowywuj w lodówce. Świetnie smakuje na tostowanym pieczywie lub jako dodatek do kanapek.