• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Tofu z pieprzem

12 lutego, 2016 autor Ania - 6

bezglutenowy, kuchnia azjatycka, łatwy, tofu, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

tofu w sosie z pieprzem

Tofu to składnik, który wywołuje bardzo sprzeczne reakcje. Sama muszę przyznać, że zanim zostałam weganką miałam okazję próbować kilka bardzo przeciętynych dań z tofu, przez które nabrałam przekonania, że tofu nie lubię. Teraz zrobiłam zwrot o 180 stopni. Pomogło mi w tym odkrycie, że metoda przyrządzenia tofu ma ogromny wpływ na jego smak i fakturę….

Według mnie najsmaczniejszym sposobem na ten azjatycki składnik jest oprószenie sprasowanego tofu skrobią kukurydzianą i usmażenie go na niewielkiej ilości oleju aż zrobi się złociste, pysznie chrupiące na zewnatrz i miękkie w środku. Za każdym razem gdy smażę w ten sposób tofu, jednym okiem muszę obserować woka a drugim Duncana, który nagle pojawia się tuż obok mnie i którego zachłanne łapy wędrują w kierunku talerza ze świeżo usmażonym tofu. W tym przepisie, opartym na chińskiej klasyce, smażone tofu (można je również upiec) otulone jest aromatycznym sosem z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Pieprzu dodaj wedle uznania ale pamiętaj, że sos zawiera również chili. Ja dodałam nieco ponad łyżeczkę i danie wyszło przyjemnie (ale nie masochistycznie:) pikantne.

smażone tofu

tofu w sosie z pieprzem w woku

tofu w sosie z pieprzem przyrządzanie

tofu w sosie z pieprzem zbliżenie

tofu w sosie z pieprzem i ryżem

tofu w sosie z pieprzem porcja z góry

Print
  • porcji: 4
  • czas przygotowania: 15 min
  • czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 400 g twardego tofu, odciśniętego/sprasowanego*
  • 2 łyżki tamari (dla wersji bezglutenowej) lub sosu sojowego
  • skrobia kukurydziana (około 2 łyżek)
  • 3-4 łyżki oleju o wysokiej temperaturze dymienia (użyłam arachidowego)

SOS Z PIEPRZEM

  • 4 łyżki tamari (dla wersji bezglutenowej) lub sosu sojowego
  • ½ łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • 2 łyżki / 30 ml syropu klonowego (lub cukru Muscovado)
  • 2 płaskie łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 3 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 5 łyżeczek startego imbiru
  • 1 papryczka chilli, pokrojona w plasterki lub płatki chili, do smaku
  • 3 małe cebule dymki, pokrojone na plasterki (biała część odzielona od zielonej)
  • 1-1½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • ziarenka sezamu, do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Pokrój sprasowane tofu na równe kawałki. Zalej dwiema łyżkami tamari lub sosem sojowym, pomieszaj kilka razy. Chodzi tu tylko o bardzo szybkie przyprawienie tofu (nie o długie marynowanie) gdyż po usmażeniu zostanie zalane aromatycznym sosem więc na pewno nie będzie bez smaku.
  2. Posyp tofu cieńką warstwą skrobi kukurydzianej (strzep nadmiar). Jeśli woli upiec tofu zamiast smażyć to omiń ten krok zupełnie.
  3. Podgrzej 3 łyżki oleju w woku lub na patelni. Na rozgrzany olej zacznij wrzucać pierwszą partię tofu (całość podziel na 4 partie). Smaż aż pierwsza strona ładnie się przypiecze a następnie obróć na drugą stronę. Po usmażeniu pierwszej partii, wyłów tofu z oleju i rozłóż na kilku listkach papierowego ręcznika. Kontynuuj w ten sam sposób z resztą tofu. Jeśli wolisz tofu upiec, podgrzej piekarnik do 180º C i rozłóż tofu na wyłożonej papierem blasze. Piec przez około 20-25 minut, obracając raz po 10 minutach.
  4. W miseczce zmieszaj tamari (lub sos sojowy), 4 łyżki wody, ocet ryżowy i syrop klonowy. W osobnej małej miseczce zmieszaj 2 łyżki wody z 2 łyżeczkami skrobi kukurydzianej, ta mieszanka lekko zagęści sos.
  5. Po usmażeniu tofu, przetrzyj wok ręcznikiem papierowym (uważej gdyż wok będzie gorący) by pozbyć się resztek skrobi kukurydzianej. Podgrzej kolejną łyżke oleju, na gorący olej wrzuć białą części dymki (zieloną, która jest podobna do szczypiorku, zostaw posypania dania) i pokrojone chili. Smaż na małym-średnim ogniu aż zmiękną (jakieś 10 minut). Po 10 minutach dodaj czosnek i imbir, smaż mieszając by się nie przypaliły.
  6. Przesuń zawartość woka (dymkę, chili, czosnek i imbir) na ścianki woka a na dno wlej przygotowany wcześniej sos i wodę zmieszaną ze skrobią (zamieszaj przed dodaniem gdyż skrobia osiada na dno). Pomieszaj sos z roztworem skrobi i doprowadź do zagotowania sosu. Pozwól mu pogotować się delikatnie przez minutę czy dwie tak by zgęstniał. Następnie wmieszaj dymkę, chili, czosnek i imbir spowrotem do sosu. Dopraw pieprzem do smaku.
  7. Wmieszaj tofu by je delikatnie podgrzać. Podawaj z ryżem basmati.

Uwagi

*By sprasować tofu bez specjalnej prasy należy odlać wodę z opakowania, zawinąć tofu w kilka warstw ręcznika papierowego i położyć na talerzu. Tak zawinięte tofu należy obciążyć czymś (na przykład puszką mleka kokosowego). Mokry ręcznik należy zmieniać co jakiś czas aż tofu będzie zupełnie suche. Sprasowane tofu ma lepszą fakturę i łatwiej absorbuje smak marynaty.

UDOSTĘPNIJ
miska sałatki z pieczonym kalafiorem i sosem balsamiczno-klonowym
Wcześniejszy przepis:
Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem balsamiczno-klonowym
Późniejszy przepis:
Tofucznica na grzankach
tofucznica na grzance z bliska
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

świeże sajgonki z fistaszkowym tofu z sosem

Świeże sajgonki z fistaszkowym tofu

ramen z grilowanymi warzywami i tofu z góry

Ramen z grilowanymi warzywami i tofu

bahn mi z tofu i wegańskim majonezem na lunch

Bánh mì z tofu i wegańskim majonezem Sriracha

wegańska miseczka sushi z góry

Wegańska miseczka sushi

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Katarzyna mówi

    29 maja, 2018 o 10:13 pm

    Jedno z najpyszniejszych dań, jakie kiedykolwiek jadłam 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      30 maja, 2018 o 12:53 pm

      Dziękuje za przemiły komentarz! Bardzo się cieszę, że danie podeszło! Ania

      Odpowiedz
  2. Ola mówi

    4 sierpnia, 2020 o 10:16 pm

    Doskonałe! Słodko-słone, lekko pikantne i proste do przyrządzenia.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      5 sierpnia, 2020 o 12:35 pm

      Dzieki, ciesze sie ze smakowalo! Ania

      Odpowiedz
  3. Monika a mówi

    13 września, 2020 o 4:01 pm

    Czym mogę zastąpić skrobie?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      14 września, 2020 o 8:40 pm

      Teoretycznie maczka z tapioki na przyklad ale nie probowalam w tym kontekscie niestety. Pozdrawiam! Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on insta

On the blog a simple #midweek recipe for #zucchini On the blog a simple #midweek recipe for #zucchinipasta that was born out of too many zucchinis in my fridge and an encounter with a fussy toddler 🤣 Easy to make, full of flavour and can be made #oilfree if that's your jam, enjoy 🤗#recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com for the latest recipe!#whatsfordinner #veganfoodporn #veganfoodshare #eatplants #eatplantsnotfriends #eatmoreplants #eatvegan #meatless #zucchinirecipes #zucchini #easyplantbasedmeals #plantbasedfood #plantbaseddiet #plantbasedrecipes #glutenfreevegan #easyveganfood #easyveganrecipes #pasta #veganpasta #midweekdinner
Shooting a new green recipe for you today, but in Shooting a new green recipe for you today,  but in the meantime here is a reminder that's this #vegan #greenthaicurry isn't hard to make and it's perfect for this transition between winter ❄️ and spring 🌱. And while you are at it, add some blitzed spinach in at the end for colour and extra plant goodness 👌#recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan Thai green curry lazy cat kitchen' 😸#veganrecipe #veganrecipes #whatsfordinner #vegancurry #plantbased #eatmoreplants #eatvegan #govegan #ditchdairy #easyveganrecipe #vegancommunity #veganfoodshare #glutenfreevegan #vegantasty #veganfood #midweekmeals #healthyfood
Running a #foodblog when you have an insatiable #s Running a #foodblog when you have an insatiable #sweettooth is like being an alcoholic in charge of a bar! I did so well without any sweet treats for a week and then recipe testing happened and I am back at square one 🙄 Trying to distract myself with #vegannoodles...but the new recipe is banging, hopefully with you before the weekend...recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan yaki udon lazy cat kitchen' 😸#whatsfordinner #easyvegan #veganfood #veganfoodporn #meatfree #meatlessmonday #meatless #veganfood #veganfoodblog #easyveganrecipe #veganfoodshare #plantbasedfood #eatvegan #eatmoreplants #plantbased #veganasianfood #asianfood #noodles #yakiudon
On the blog a simple #speltflour #vegangalette wit On the blog a simple #speltflour #vegangalette with #zucchini, herbs and #dukkah 🌱 that's perfect for garden gatherings in the #spring sunshine 🌞 easy and quick to make and delicious 👌recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easyrecipes #easyveganrecipes #easyvegan #veganrecipes #veganfood #springiscoming #galette #veganpicnic #zucchinirecipes #plantbased #plantbasedfood #dairyfree #weekendbaking #savoury #veganrecipes #veganfoodporn #easyveganrecipe #springfood #vegancommunity
#vegangyros with roasted #jackfruit created when I #vegangyros with roasted #jackfruit created when I lived in Greece 🇬🇷recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan gyros lazy cat kitchen'#whatsfordinner #vegangyro #jackfruitrecipes #jackfruit #bestofvegan #plantbasedfood #plantbased #plantbasedeats #easyveganrecipe #easyveganfood #veganfood #veganfoodshare #vegangreekfood #meatless #veganaf #healthier #healthierchoices #vegancomfortfood #eatplants #plantbasedeating #veganrecipeshare #midweekmeals
Signing off with a delightfully creamy and super e Signing off with a delightfully creamy and super easy to make - a few vegan staples is all you need - #veganlemoncheesecake 😋 I'm not even in the lemon 🍋 camp myself and I love it! #glutenfree version included. Enjoy and #happyeaster 🐣recipe in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com and grab the latest post!#vegantreats #vegandessert #vegandesserts #bakedcheesecake #veganbaking #vegantreat #veganeaster #glutenfreevegan #easyveganrecipe #easyveganrecipes #veganfood #vegansweets #vegancake #plantbasedfood #plantbasedeats #veganfoodshare #veganfoodsharing #lemondessert
For the #greekfood aficionados amongst you, I have For the #greekfood aficionados amongst you, I have another #Easter worthy #greekrecipe for you. Yes, that's right, it's #veganspanakopita - world famous spinach pie made #vegan, with two different filling options. It can be made gluten-free too if you use GF phyllo, which I've seen around.recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan spanakopita lazy cat kitchen'#eastermeal #easterfood #greekvegan #veganfoodlovers #veganfoodshare #plantbasedeats #plantbased #plantbasedeating #dairyfree #whatveganseat #vegancommunity #veganpie #vegangree #comfortfood #veganaf #vegetarianrecipes #veganrecipes
How about a Greek inspired #eastermeal? On the blo How about a Greek inspired #eastermeal? On the blog, totally irresistible #veganpastitsio aka #greeklasagna inspired by the countless ones I ate when living in #greece 🇬🇷 (before going vegan)! Not difficult to make and guaranteed to please both #vegan + non-vegan guests alike! Kaliorexi! 🤗😘recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest post!#pastitsio #vegangreekfood #vegangreece #meatless #plantbased #whatveganseat #whatfatveganseat #veganeaster #eatrealfood #eatplants #vegancomfortfood #veganfoodshare #vegancommunity #plantbasedfood #plantbasedeating #plantbasedeats #vegetarianrecipes #veganaf #healthier #healthierchoices
I'm shooting an exciting new recipe for you today I'm shooting an exciting new recipe for you today (cannot wait to share!) but in the meantime, how about a thick slice of this #healthier #vegancarrotcake with some extra frosting 🤤? It's deliciously moist, fragrant with spices and topped with silky #cashewfrosting. Gimme!! 😮 (#oilfree and #refinedsugarfree)recipe link in my bio 👈 or Google 'healthy carrot cake lazy cat kitchen' 🥕#refinedsugarfreetreats #veganeaster #veganbaking #vegandesserts #vegandessert #healthierchoices #healthydessert #veganfoodblogger #veganfood #veganfoodshare #whatveganseat #Easter #egglesscake #vegantreats #plantbased #dairyfree #easyveganrecipe #vegansweets
Load More… Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2021 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes