Tofucznica to jedno z tych genialnych wegańskich odkryć, dzięki którym tak łatwo teraz być weganem. Ktoś spostrzegawczy zauważył kiedyś, że tofu przyprawione czarną solą indyjską zamienia się na pyszną wegańską jajecznicę! Jaja, co?;) Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem wypróbowania tego połączenia ale nie mogłam dostać czarnej soli na mojej małej wyspie. Gdy w wakacje odwiedziła mnie koleżanka z Manchesteru, gdzie pełno hinduskich sklepów z przyprawami poprosiłam ją o prezent i dzięki niej regularnie zajadam się teraz tofucznicą. Gdy po raz pierwszy przyrządziłam to danie byłam w szoku jak bardzo przypomnia klasyczną jajecznicę – nawet na to konto uskuteczniłam spontaniczny taniec radości, wzbudzając pogardę Duncana i kota. Duncan, jak zwykle, nie był przekonany co do moich obietnic o wegańskiej jajecznicy…ale pochłonął swoja porcję w tempie błyskawicznym i pojawił się nieśmiało pytając o dokładkę więc chyba się nawrócił;).
- porcji: 4
Składniki
- 350 g jedwabnego (twardego) tofu
- 2 małe cebule dymki, pokrojone na plasterki
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- 10 podłóżnych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- ½ świeżej papryczki chili, pokrojonej na plasterki
- 1 awokado, pokrojone na plasterki
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki drobno mielonej czarnej soli indyjskiej (kala namak)*
- sól & pieprz
- 1-2 łyżki oliwy
- 8 kromek chleba (bezglutenowego dla bezglutenowców)
Przygotowanie
- Podgrzej łyżkę oliwy na patelni, na średnim ogniu. Wrzuć czosnek i smaż, ciągle mieszając, aż zmiękknie i zacznie pachnieć.
- Połóż połówki pomidorków na patelni przeciętą stroną do spodu i delikatnie podsmaż je w czosnkowiej oliwie. Gdy pomidorki odrobinę zmiękkną, wyjmij je i czosnek z patelni i odłóż na chwilę na bok.
- Zrób grzanki w piekarniku.
- Na tej samej patelni, podgrzej kolejną łyżkę oliwy (lub pół łyżki jeśli trochę oliwy zostało na patelni) i delikatnie podsmaż pokrojoną dymkę i plasterki chili aż zmiękną.
- Dodaj blok jedwabnego tofu i rozgnieć go widelcem.
- Dopraw kurkumą i czarną solą. Smaż na średnim ogniu przez kolejną minutę lub dwie. Wrzuć pomidory i czosnek z powrotem na patelnię by je podgrzać.
- Podawaj natychmiast, na ciepłych grzankach, z plasterkami awokado, solą i pieprzem.