Turecka sałatka kisir

kisir zbliżenie

Nie często tęsknie za Londynem ale czasami brakuje mi dobrego jedzenia z każdego zakątka globu, które tam można spotkać na codzień. Mieszkałam blisko do wielu świetnych tureckich restauracji i piekarni. Uwielbialiśmy kupować z Duncanem jeszcze ciepły turecki chleb, który pieczony był kilka razy dziennie w sklepie spożywczym (z piekarnią na zapleczu) na końcu naszej ulicy. W piątki, zapuszczaliśmy się często na Haringey Green Lanes by skosztować pysznych tureckich dań mezze i uwieńczyć posiłek kawałkiem (lub dwoma) baklavy, jednej z najlepszych jakie miałam okazję spróbować. Była tak dobra, że moi rodzice którzy byli przekonani, że baklawy nie lubią zaczeli nieśmiało pytać czy mogłabym im trochę przywieść przy każdej kolejnej wizycie.

Tak się rozmarzyłam, że dziś na lunch turecka specjalność, sałatka kisir. Jest banalnie łatwa do zrobienia – wystarczy zalać kaszę bulgur wrzątkiem, pokroić warzywa, posiekać zioła, pomieszać, doprawić i lunch na stole! Łatwy, zdrowy i pyszny! Chociaż tradycyjnie do przyrządzenia tego dania używa się kaszy bulgur to jeśli źle tolerujesz gluten z powodzeniem możesz zastąpić ją komosą ryżową, kaszą jaglaną lub nawet ryżem. Kisir to jedno z tych dań, których smak zyskuje na drugi dzień więc resztki świetnie nadają się jako lunch do pracy. Jeśli, tak jak ja, jesteś fanką lub fanem dań typu mezze to kisir świetnie odnajduje się na stole zastawionym dziesiątkami różnych przystawek. Jego pikantny i świeży smak oraz piękne kolory ożywią zarówno twoje podniebienie jak i twój stół.

sałatka kisir jako mezze

turecka sałatka kisir porcja

5.00 from 1 vote
Print

Składniki

  • 300 g / 1½ szklanki średnioziarnistej kaszy bulgur
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 25 podłóżnych pomidorków koktajlowych / 3 duże pomidory
  • 1 mały ogórek, pokrojony w drobną kostkę
  • 1 podłóżna papryka, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 cebule dymki (biała część), pokrojona na cieńkie plasterki
  • 2 łyżki / 30 ml melasy z granatów*
  • 3 łyżki / 45 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżeczki soli + do smaku
  • 3-4 łyżeczki pul biber (tureckiego chili) / inne łagodne chili
  • pieprz, do smaku
  • ziarenka z ½ granatu
  • 40 g orzechów laskowych, lekko podprażonych
  • garść mięty, listki drobno posiekane
  • garść pietruszki, drobno posiekanej

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę, będziesz potrzebować około 700 ml do zalania kaszy bulgur. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepsza proporcja to 1 objętość kaszy do 2 niecałych (!) objętości wody.
  2. Wsyp kaszę do dużej miski, zalej wrzącą wodą i natychmiast przykryj pokrywka lub talerzem. Odłóż na jakieś 20 minut nie ściągając pokrywki.
  3. Jeśli używasz zwykłych pomidorów, najpierw pozbądź się nasion i pokrój miąższ w drobną kostkę. Jeśli używasz pomidorków koktajlowych, nie musisz usuwać nasion bo zawierają dużo mniej wody.
  4. Połącz ze sobą koncentrat pomidorowy, oliwę i melasę. Gdy kasza będzie gotowa, dokładnie wmieszaj w nią tą mieszankę, warto użyć dłoni by ją równomiernie rozprowadzić. Wsyp pokrojone warzywa, posiekane zioła, orzechy i większość ziarenek granatu. Dopraw solą, pieprzem i chili. Zacznij od 1 łyżeczki soli, spróbuj i dodaj więcej do smaku. Odstaw na 20 minut by smaki się „przegryzły”
  5. Podawaj udekorowane ziarnami granatu i kilkoma liskami mięty i pietruszki.

Uwagi

*Melasy z granatu mają słodkawo-kwaśny smak. Możesz zastapić je sokiem z cytryny i odrobiną syropu klonowego dla zachowania równowagi.