• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Turecki chleb bez zagniatania

29 września, 2015 autor Duncan - 12

drożdże, łatwy, pieczywo, Turcjago to recipe

go to recipe

turecki chleb do zagniatania z góry

Jak już kiedyś wspominałam, obydwoje z Duncanem mamy dużą słabość do pewnego typu tureckiego chleba – płaskiego, sprężystego bochenka, którego tradycyjnie spożywa się podczas Ramadanu. Czasami posypywany jest ziarnami sezamu a czasami tureckim chili (pul biber) z solą, i w obydwóch wcieleniach jest pyszny. W tym chlebie zakochaliśmy się gdy w Londynie zamieszkaliśmy tuż obok tureckiej piekarni. Piekarnia specjalizowała się w tych chlebach właśnie, piekła je non-stop i sprzedawała za grosze. Nieważne, o jakiej godzinie przechodziło się obok, w powietrzu zawsze unosił się zapach świeżego chleba i nie sposób było przejść obojętnie. Ten chleb jest pyszny prosto z pieca ale nawet po dwóch dniach jest ciągle smaczny. Można go cieńko pokroić, zgrilować na patelni i zjeść na lunch maczając go w przeróżnych pastach i zagryzając oliwkami.

Ponieważ już nie mieszkamy w Londynie, teraz muszę błagać Duncana by raz na czas upiekł turecki chleb. Szczerze mówiąc nawet się za bardzo nie miga bo jest to najprostszy chleb jaki kiedykolwiek zrobił. Nie wymaga żadnego wyrabiania. Nie wierzysz? Ja też byłam trochę sceptyczna ale to prawda. Drożdże wykonują całą pracę więc przy minimalnym nakładzie pracy, chleb wychodzi lekki i puszysty. Jest tak smaczny, że ciężko się od niego odczepić. I przy tej okazji warto wspomnieć, że jeśli masz w planie wieczorne bieganie to zjedzenie połowy bochenka na późny lunch nie jest mądrym posunięciem! Ta obserwacja bynajmniej nie jest oparta na moim własnym doświadczeniu:).

turecki chleb bez zagniatania wzór

turecki chleb z meze

turecki chleb faktura

turecki chleb bez zagniatania z boku

5.00 from 2 votes
Print
  • sztuk: 1 średni bochenek
  • czas przygotowania: 20 min
  • czas przygotowania: 13 min

Składniki

  • 250 g mąki do chleba, na przykład typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 200 ml wody (letniej)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka miałkiej soli
  • 1 łyżka oliwy, do posmarowania
  • garść czarnego i białego sezamu

Przygotowanie

  1. W dużej misce, połącz mąkę, cukier i sól.
  2. Zrób dołek w mące, wsyp do niego drożdże i wlej wodę. Dłońmi połącz ze wszystkie składniki. Na tym etapie ciasto będzie bardzo mokre i ciężkie do uformowania.
  3. Zabezpiecz miskę folią samoprzylepną i odłóż na bok na około godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).
  4. Posyp blat/stolnicę mąką i wyłóż na nią ciasto. Użyj tyle mąki ile będzie potrzeba by uformować ciasto w okrąg o grubości około 2-3 cm.
  5. Połóż okrąg ciasta na nasmarowanej uprzednio oliwą blasze. Przykryj ścierką i odłóż do kolejnego wyrośnięcia przez 45 minut. W ostatnich 20 minutach, nagrzej piekarnik do 250° C.
  6. Złóż palce jednej dłoni razem i wbijąc je w ciasto pod kątem 90° wyznacz koło 3 cm od krawędzi chleba. Następnie w ten sam sposób zrób kratkę w obrębie wyznaczonego koła (zobacz na drugie zdjęcie pod przepisem o jaki wzór chodzi).
  7. Posmaruj ciasto oliwą, posyp ziarnami sezamu wgniatając je delikatnie w ciasto by lepiej się trzymały.
  8. Piecz przez 8 minut w 250° C a potem zredukuj temperaturę do 200° C i piecz przez kolejne 5 minut (aż wierzch zrobi się złocisty).
UDOSTĘPNIJ
chrupiące tofu z sosem chili okładka
Wcześniejszy przepis:
Chrupiące tofu z sosem chili
Późniejszy przepis:
Wegańskie tarty czekoladowe ze słonym karmelem
wegańska tarta czekoladowa ze słonym karmelem rozkrojona
Autorem tego przepisu jest Duncan. Jest on również techniczną podporą bloga oraz Wydziałem ds Pieczenia Chleba. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak powstał Lazy Cat Kitchen. O Duncana drugiej pasji – bieganiu - możesz poczytać tutaj . Możesz go również znaleść na Twitterze.

Spróbuj również

gözleme z burakami i chrzanem stos

Gözleme z burakami i chrzanem

drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami z bliska

Drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami

loukoumades w syropie

Loukoumades – greckie pączki

kisir zbliżenie

Turecka sałatka kisir

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Agnieszka mówi

    29 września, 2015 o 5:51 pm

    Jejku, ale piękny!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      29 września, 2015 o 6:05 pm

      Bardzo nam miło to słyszeć – dzięki! 🙂

      Odpowiedz
  2. gin mówi

    30 września, 2015 o 9:24 pm

    Mniam, smakowicie ten chlebek wygląda 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      30 września, 2015 o 10:14 pm

      Dziękuję!

      Odpowiedz
  3. Piotr mówi

    9 września, 2018 o 9:28 pm

    Właśnie upieklem. Sam w sobie jest przepyszny. Z pasta jajeczna z avocado komponuje się równie dobrze. Dziękuje za rewelacyjny przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      10 września, 2018 o 10:03 am

      Bardzo się cieszę! Pozdrawiam! Ania

      Odpowiedz
  4. Amelia mówi

    6 lutego, 2019 o 11:33 am

    Witam pieczenie ma być góra dół czy termoobieg?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      6 lutego, 2019 o 1:57 pm

      Witam, pieczenie na środkowej półce, bez termoobiegu bo w przeciwnym razie trzeba o 20 stopni niższą temperaturę ustawić. Ania

      Odpowiedz
  5. Kazik mówi

    5 marca, 2019 o 2:23 pm

    Miłego dnia, ciekawie ten chlebek wygląda, aż zgłodniałem na widok, pożyczę wasz przepis na troszkę

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      5 marca, 2019 o 3:47 pm

      Dzięki i nawzajem! Zapraszam, zwykle cieszy się dużą popularnością! Ania

      Odpowiedz
  6. Bozena mówi

    2 kwietnia, 2019 o 8:46 pm

    Witam Cie Aniu w /w przepisie na chlebek turecki sa drozdze suszone a jaką porcje drożdży świeżych można zastosować? Uwielbiam ten chleb właśnie w Londynie jadłam go bardzo często.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      3 kwietnia, 2019 o 10:19 am

      Witam 🙂 Niestety nie wiem bo nigdy nie używałam świeżych drożdży ale myślę, że Google będzie wiedział! Powodzenia! Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes