Turecki chleb bez zagniatania

turecki chleb do zagniatania z góry

Jak już kiedyś wspominałam, obydwoje z Duncanem mamy dużą słabość do pewnego typu tureckiego chleba – płaskiego, sprężystego bochenka, którego tradycyjnie spożywa się podczas Ramadanu. Czasami posypywany jest ziarnami sezamu a czasami tureckim chili (pul biber) z solą, i w obydwóch wcieleniach jest pyszny. W tym chlebie zakochaliśmy się gdy w Londynie zamieszkaliśmy tuż obok tureckiej piekarni. Piekarnia specjalizowała się w tych chlebach właśnie, piekła je non-stop i sprzedawała za grosze. Nieważne, o jakiej godzinie przechodziło się obok, w powietrzu zawsze unosił się zapach świeżego chleba i nie sposób było przejść obojętnie. Ten chleb jest pyszny prosto z pieca ale nawet po dwóch dniach jest ciągle smaczny. Można go cieńko pokroić, zgrilować na patelni i zjeść na lunch maczając go w przeróżnych pastach i zagryzając oliwkami.

Ponieważ już nie mieszkamy w Londynie, teraz muszę błagać Duncana by raz na czas upiekł turecki chleb. Szczerze mówiąc nawet się za bardzo nie miga bo jest to najprostszy chleb jaki kiedykolwiek zrobił. Nie wymaga żadnego wyrabiania. Nie wierzysz? Ja też byłam trochę sceptyczna ale to prawda. Drożdże wykonują całą pracę więc przy minimalnym nakładzie pracy, chleb wychodzi lekki i puszysty. Jest tak smaczny, że ciężko się od niego odczepić. I przy tej okazji warto wspomnieć, że jeśli masz w planie wieczorne bieganie to zjedzenie połowy bochenka na późny lunch nie jest mądrym posunięciem! Ta obserwacja bynajmniej nie jest oparta na moim własnym doświadczeniu:).

turecki chleb bez zagniatania wzór

turecki chleb z meze

turecki chleb faktura

turecki chleb bez zagniatania z boku

5.00 from 2 votes
Print

Składniki

  • 250 g mąki do chleba, na przykład typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 200 ml wody (letniej)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka miałkiej soli
  • 1 łyżka oliwy, do posmarowania
  • garść czarnego i białego sezamu

Przygotowanie

  1. W dużej misce, połącz mąkę, cukier i sól.
  2. Zrób dołek w mące, wsyp do niego drożdże i wlej wodę. Dłońmi połącz ze wszystkie składniki. Na tym etapie ciasto będzie bardzo mokre i ciężkie do uformowania.
  3. Zabezpiecz miskę folią samoprzylepną i odłóż na bok na około godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).
  4. Posyp blat/stolnicę mąką i wyłóż na nią ciasto. Użyj tyle mąki ile będzie potrzeba by uformować ciasto w okrąg o grubości około 2-3 cm.
  5. Połóż okrąg ciasta na nasmarowanej uprzednio oliwą blasze. Przykryj ścierką i odłóż do kolejnego wyrośnięcia przez 45 minut. W ostatnich 20 minutach, nagrzej piekarnik do 250° C.
  6. Złóż palce jednej dłoni razem i wbijąc je w ciasto pod kątem 90° wyznacz koło 3 cm od krawędzi chleba. Następnie w ten sam sposób zrób kratkę w obrębie wyznaczonego koła (zobacz na drugie zdjęcie pod przepisem o jaki wzór chodzi).
  7. Posmaruj ciasto oliwą, posyp ziarnami sezamu wgniatając je delikatnie w ciasto by lepiej się trzymały.
  8. Piecz przez 8 minut w 250° C a potem zredukuj temperaturę do 200° C i piecz przez kolejne 5 minut (aż wierzch zrobi się złocisty).