• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Walentynkowe trufle z amaretto

5 lutego, 2016 autor Ania - 10

bezglutenowy, buraki, czekolada, łatwy, truflego to recipe

go to recipe

walentynkowe trufle z amaretto

Szczerze mówiąc nie jestem jakąś specjalną fanką Walentynek, ale lubię zarówno dawać jak i dostawać fajne, szczególnie ręcznie robione prezenty i Walentynki są dla mnie świetną wymówką. Biorąc pod uwagę popularność i pozytywną reakcję obrarowanego na zeszłoroczne trufle, w tym roku postanowiłam opracować ich kolejne, Walentyknowe wcielenie.

Przyznaję się, tegoroczne trufle są dość próżne. Chociaż ich smak i konsystencja były oczywiście bardzo ważne to ich wygląd był dla mnie równie istotny. Uparłam się by nadać tym czekoladowym smakołykom Walentynkowy wygląd. Z pomocą przyszedł mi mój stary znajomy, Pan Burak. Tak się doskonale sprawdził się w moich świątecznych bezach, że miałam pewność że i w tym przypadku mnie nie zawiedzie…Powiedzcie sami, czy trufle skąpane w pyle z buraka nie wyglądają pięknie? Tych z was, którzy nienawidzą buraka (bo wiem, że powoduje skrajne emocje) zapewniam, że odświętne ubranko trufli nie ma wpływu na ich smak. A tych z was, którzy buraka uwielbiają pocieszam, że juz mi zakiełkował w głowie pomysł na trufle z burakiem w roli głównej…

domowy proszek z buraka

walentynkowe trufle z amaretto w proszku z buraka

walentynkowe trufle z amaretto z bliska

walentynkowe trufle z amaretto prezent

walentynkowe trufle z amaretto przekrój

5.00 from 1 vote
Print
  • sztuk: 20
  • czas przygotowania: 45 min
  • czas przygotowania: 0 min

Składniki

  • 125 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 5 łyżek / 75 ml  śmietanki/mleka kokosowego lub 4 łyżki / 60 ml migdałowego*
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (najlepiej rafinowanego)
  • 2 łyżki / 30 ml syropu klonowego
  • 8 łyżeczek / 40 ml likieru amaretto (użyłam Disaronno)
  • garść migdałów (opcjonalnie), bardzo drobno posiekanych
  • 3 średnie buraki, obrane (lub kupny proszek z buraków)**

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik 80°C i wyłóż blachę arkuszem papieru do pieczenia. Pokrój buraki na super cieńkie plasterki i rozłóż je na blasze. Najlepiej byłoby gdyby się ze sobą nie stykały ale jeśli stykają się ze sobą lub nawet lekko na siebie nachodzą nie przejmuj się gdyż pod wpływem ciepła plasterki bardzo się skurczą i wtedy je będzie można wszystkie swobodnie zmieścić. Piecz przez około 2 godziny, aż będą prawie suche w dotyku (zrobią się jeszcze bardziej kruche po wyciągnięciu z piekarnika).
  2. Zmiel wysuszone buraki w młynku do kawy lub przypraw. Proszek przesiej przez sitko by pozbyć się grubszych kawałków.
  3. Uderz nieotwartą tabliczką czekolady o blat kuchenny by czekolada pokruszyła się na drobne kawałki. Pozostałe 25g, które potrzebujesz do przepisu, posiekaj nożem. Włóż całe 125g do dużej, szklanej miski.
  4. Umieść miskę z czekoladą nad garnkiem z wodą (upewnij się że woda nie dotyka miski) i powoli zagotuj wodę, po zagotowaniu skręć ognień na mały aż do momentu gdy cała czekolada się rozpuści.
  5. W osobnym garnku delikatnie podgrzej mleko. Gdy czekolada zupełnie rozpuści się zdejmij miskę znad garnka i połóż na blacie. Dodaj pogrzane mleko mieszając ręczną trzepaczką do jaj. Na tym etapie czekolada może wydać się trochę dziwna ale nie ma powodu do paniki, po chwili mieszania wróci do swojej pierwotnej konsystencji. Po mleku dodaj syrop klonowy, amaretto i na koniec olej kokosowy. Dobrze wymieszaj po każdym nowym składniku.
  6. Jeśli dodajesz do trufli posiekane migdały, wmieszaj je gdy masa zupełnie ostygnie (ale zanim stwardnieje) bo w przeciwnym wypadku mogą zawilgnąć.
  7. Ostudzoną masę przykryj folią samoprzylepną i wstaw do lodówki na kilka godzin (lub na noc) aż stężeje.
  8. Nabierz łyżeczkę masy czekoladowej i uformuj małą kulkę turlając masę miedzy dłońmi.
  9. Wysyp trochę proszku z buraków na duży talerz i obtocz w nim trufle. Przechowywuj w szczelnym pojemniku, w lodówce.

Uwagi

*Użyj śmietanki kokosowej (lub przynajmniej pełnotłustego mleka kokosowego ) jeśli wolisz trufle o bardziej kremowej konsystencji. Możesz też użyć mleka migdałowego ale rezultat będzie trochę mniej kremowy. Najlepiej jest użyć mleka migdałowego domowej produkcji bo zawiera więcej migdałów (a zatem tłuszczu) ale próbowałam również z mlekiem kupnym, z 5% zawartością migałów (marki Isola Bio) i wyszły bardzo dobre.

**Jeśli nie chcesz robić domowego proszku z buraków (i nie masz go gdzie kupić) możesz użyć suszonych malin. Sproszkowane maliny są dość kwaśne więc możesz dodać do nich odrobinę cukru pudru.

UDOSTĘPNIJ
curry z dynią w sosie kokosowym z góry
Wcześniejszy przepis:
Kokosowe curry z dynią
Późniejszy przepis:
Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem balsamiczno-klonowym
miska sałatki z pieczonym kalafiorem i sosem balsamiczno-klonowym
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

wegańskie trufle marcepanowe suszenie

Wegańskie trufle marcepanowe na 2 sposoby

wegańska babeczka czekoladowa z kremem czekoladowym

Wegańskie babeczki czekoladowe

taca wegańskich bez kropelek

Wegańskie bezy kropelki

czekoladowe kubeczki chili z malinami zbliżenie

Czekoladowe kubeczki chili z malinami

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Paulina mówi

    5 lutego, 2016 o 12:59 pm

    Jakie zdjęcia!!! Cudo <3 Ja mimo całej cukierkowej otoczki lubię Walentynki, bo obchodzę je z chłopakiem na swój sposób, bardzo lubię przygotować na ten dzień coś dobrego, co można wspólnie zjeść.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      5 lutego, 2016 o 1:08 pm

      Dziękuję! W zupełności się zgadzam co do miłego obiadu we dwoje, ja jedynie nie przepadam za Walentynkową komercją:)

      Odpowiedz
  2. Karmel-itka mówi

    5 lutego, 2016 o 2:26 pm

    Coś pięknego! Takich trufli w życiu nie widziałam 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      5 lutego, 2016 o 2:52 pm

      Dziękuję bardzo! Strasznie się cieszę, że się podobają!

      Odpowiedz
  3. ladylaura. mówi

    5 lutego, 2016 o 4:00 pm

    Mega kuszące!.Ach ten kolor.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      5 lutego, 2016 o 4:14 pm

      Dziękuję!

      Odpowiedz
  4. Ola mówi

    5 lutego, 2016 o 8:17 pm

    Przepiękne!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      5 lutego, 2016 o 10:26 pm

      Dziękuję bardzo!

      Odpowiedz
  5. Sylwia mówi

    16 sierpnia, 2017 o 10:40 pm

    To takię piekne ❤❤❤❤

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      16 sierpnia, 2017 o 10:52 pm

      Dziękuję pięknie! Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on insta

On the blog a simple #midweek recipe for #zucchini On the blog a simple #midweek recipe for #zucchinipasta that was born out of too many zucchinis in my fridge and an encounter with a fussy toddler 🤣 Easy to make, full of flavour and can be made #oilfree if that's your jam, enjoy 🤗#recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com for the latest recipe!#whatsfordinner #veganfoodporn #veganfoodshare #eatplants #eatplantsnotfriends #eatmoreplants #eatvegan #meatless #zucchinirecipes #zucchini #easyplantbasedmeals #plantbasedfood #plantbaseddiet #plantbasedrecipes #glutenfreevegan #easyveganfood #easyveganrecipes #pasta #veganpasta #midweekdinner
Shooting a new green recipe for you today, but in Shooting a new green recipe for you today,  but in the meantime here is a reminder that's this #vegan #greenthaicurry isn't hard to make and it's perfect for this transition between winter ❄️ and spring 🌱. And while you are at it, add some blitzed spinach in at the end for colour and extra plant goodness 👌#recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan Thai green curry lazy cat kitchen' 😸#veganrecipe #veganrecipes #whatsfordinner #vegancurry #plantbased #eatmoreplants #eatvegan #govegan #ditchdairy #easyveganrecipe #vegancommunity #veganfoodshare #glutenfreevegan #vegantasty #veganfood #midweekmeals #healthyfood
Running a #foodblog when you have an insatiable #s Running a #foodblog when you have an insatiable #sweettooth is like being an alcoholic in charge of a bar! I did so well without any sweet treats for a week and then recipe testing happened and I am back at square one 🙄 Trying to distract myself with #vegannoodles...but the new recipe is banging, hopefully with you before the weekend...recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan yaki udon lazy cat kitchen' 😸#whatsfordinner #easyvegan #veganfood #veganfoodporn #meatfree #meatlessmonday #meatless #veganfood #veganfoodblog #easyveganrecipe #veganfoodshare #plantbasedfood #eatvegan #eatmoreplants #plantbased #veganasianfood #asianfood #noodles #yakiudon
On the blog a simple #speltflour #vegangalette wit On the blog a simple #speltflour #vegangalette with #zucchini, herbs and #dukkah 🌱 that's perfect for garden gatherings in the #spring sunshine 🌞 easy and quick to make and delicious 👌recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easyrecipes #easyveganrecipes #easyvegan #veganrecipes #veganfood #springiscoming #galette #veganpicnic #zucchinirecipes #plantbased #plantbasedfood #dairyfree #weekendbaking #savoury #veganrecipes #veganfoodporn #easyveganrecipe #springfood #vegancommunity
#vegangyros with roasted #jackfruit created when I #vegangyros with roasted #jackfruit created when I lived in Greece 🇬🇷recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan gyros lazy cat kitchen'#whatsfordinner #vegangyro #jackfruitrecipes #jackfruit #bestofvegan #plantbasedfood #plantbased #plantbasedeats #easyveganrecipe #easyveganfood #veganfood #veganfoodshare #vegangreekfood #meatless #veganaf #healthier #healthierchoices #vegancomfortfood #eatplants #plantbasedeating #veganrecipeshare #midweekmeals
Signing off with a delightfully creamy and super e Signing off with a delightfully creamy and super easy to make - a few vegan staples is all you need - #veganlemoncheesecake 😋 I'm not even in the lemon 🍋 camp myself and I love it! #glutenfree version included. Enjoy and #happyeaster 🐣recipe in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com and grab the latest post!#vegantreats #vegandessert #vegandesserts #bakedcheesecake #veganbaking #vegantreat #veganeaster #glutenfreevegan #easyveganrecipe #easyveganrecipes #veganfood #vegansweets #vegancake #plantbasedfood #plantbasedeats #veganfoodshare #veganfoodsharing #lemondessert
For the #greekfood aficionados amongst you, I have For the #greekfood aficionados amongst you, I have another #Easter worthy #greekrecipe for you. Yes, that's right, it's #veganspanakopita - world famous spinach pie made #vegan, with two different filling options. It can be made gluten-free too if you use GF phyllo, which I've seen around.recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan spanakopita lazy cat kitchen'#eastermeal #easterfood #greekvegan #veganfoodlovers #veganfoodshare #plantbasedeats #plantbased #plantbasedeating #dairyfree #whatveganseat #vegancommunity #veganpie #vegangree #comfortfood #veganaf #vegetarianrecipes #veganrecipes
How about a Greek inspired #eastermeal? On the blo How about a Greek inspired #eastermeal? On the blog, totally irresistible #veganpastitsio aka #greeklasagna inspired by the countless ones I ate when living in #greece 🇬🇷 (before going vegan)! Not difficult to make and guaranteed to please both #vegan + non-vegan guests alike! Kaliorexi! 🤗😘recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest post!#pastitsio #vegangreekfood #vegangreece #meatless #plantbased #whatveganseat #whatfatveganseat #veganeaster #eatrealfood #eatplants #vegancomfortfood #veganfoodshare #vegancommunity #plantbasedfood #plantbasedeating #plantbasedeats #vegetarianrecipes #veganaf #healthier #healthierchoices
I'm shooting an exciting new recipe for you today I'm shooting an exciting new recipe for you today (cannot wait to share!) but in the meantime, how about a thick slice of this #healthier #vegancarrotcake with some extra frosting 🤤? It's deliciously moist, fragrant with spices and topped with silky #cashewfrosting. Gimme!! 😮 (#oilfree and #refinedsugarfree)recipe link in my bio 👈 or Google 'healthy carrot cake lazy cat kitchen' 🥕#refinedsugarfreetreats #veganeaster #veganbaking #vegandesserts #vegandessert #healthierchoices #healthydessert #veganfoodblogger #veganfood #veganfoodshare #whatveganseat #Easter #egglesscake #vegantreats #plantbased #dairyfree #easyveganrecipe #vegansweets
Load More… Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2021 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes