• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Wegańska chałka z czekoladą i orzechami

31 lipca, 2015 autor Duncan - Zostaw komentarz

czekolada, drożdże, orzechy, pieczonego to recipe

go to recipe

wegańska chałka z czekoladą i orzechami przekrój

Gdy zaczełam spotykać się z Duncanem, bardzo zaimponowało mi, że chłopak potrafi gotować. Na jednej z naszych pierwszych randek, zrobił nam pyszną kolację a nie sądze, że na tym etapie znajomości zdawał sobie sprawy jakiego mam bzika na punkcie dobrego jedzenia. Potajemnie szczypałam się w rękę bo nigdy wcześniej nie udało mi spotykać z kimś, kto tak dobrze orientuje się w kuchni. Gdy mu się do tego przyznałam zareagował nader skromnie. „Jestem z Melbourne” powiedział „a faceci z Melbourne umieją gotować”. Czemu nie wiedziałam o tym wspaniałym mieście pełnym nowoczesnych gości wcześniej?

Gdy zamieszkaliśmy razem, to ja przejełam większość gotowania, szczególnie teraz bo jest to jakby nie było mój zawód (szczęściara ze mnie, co nie?). Jest jednak sfera kulinarna, którą w 100% zostawiam Duncanowi i nawet nie próbuję się w tej dziedzinie dokształcać. Pieczenie z użyciem drożdży to tylko i wyłącznie jego domena. Mam wrażenie, że on wolałby gdyby tak zostało a ja uwielbiam jego wypieki więc jest to bardzo fajne, że od czasu do czasu mogę sobie coś zażyczyć i on mi upiecze. Duncan jest w tym naprawdę dobry a jego lekka obsesja jak chodzi o precyzję bardzo się w tutaj przydaje. Jest zupełnym samoukiem i wszystkie umiejętności jakie posiada zdobył z książek. Jest żywym dowodem na to, że jak się naprawdę czegoś chce to każdą umiejętność można opanować przy odrobinie uporu i wytrwałości. Dziś zostałam uraczona przepyszną chałką nadziewaną czekoladą i orzechami włoskimi. Jest wyśmienita i pomimo najszczerszych chęci, nie byłam w stanie poprzestać na jednym kawałku. Tak mi smakowała, że trzeba mnie było od niej odciągać siłą…

wegańska chałka z czekoladą i orzechami cała

wegańska chałka z czekoladą i orzechami krojenie

wegańska chałka z czekoladą i orzechami zbliżenie

Wegańska chałka z czekoladą i orzechami

Print
  • sztuk: 1 bochenek
  • czas przygotowania: 45 min
  • czas przygotowania: 40 min

Składniki


CHAŁKA

  • 220 g mąki typu 650
  • 250 g mąki typu 500
  • 2 łyżki cukru (użyliśmy brązowego nierafinowanego)
  • 10 g soli
  • 7 g drożdży suszonych typu instant
  • 300 ml ciepłego mleka migdałowego + 1 łyżka do posmarowania ciasta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + extra do posmarowania ciasta i blachy

NADZIENIE

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki cukru (użyliśmy brązowego nierafinowanego)
  • 150 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 100 g 70% czekolady deserowej, drobno posiekanej

Przygotowanie

  1. W dużej misce, połącz mąki, cukier, drożdże i sól.
  2. Wlej podgrzane (nie zimne!) mleko migdałowe i wszystko zamieszaj drewnianą łyżką. Dodaj oliwę i wmieszaj ją w ciasto.
  3. Gdy wszystkie składniki połączą się opróżnij miskę na blat/stolnicę. Wyrabiaj ciasto przytrzymując jeden koniec ciasta lewą ręką i rozciągając drugi koniec prawą. Następnie scal ciasto, obróć o 90 stopni i powtórz. Wyrabiaj w ten sposób przez około 10 minut. Popatrz na zdjęcie pod tym przepisem jeśli nie jesteś pewna/pewien jak wyrabiać ciasto.
  4. Gdy ciasto zrobi się gładkie i lśniące, włóż je do lekko naoliwionej miski, posmaruj jego powierzchnię oliwą i przykryj miskę czystą ścierką. Pozostaw w ciepłym (ale nie za ciepłym, np. nie przy zapalonym kominku) miejscu na 1-2 godzin (aż ciasto dwukrotnie urośnie).
  5. Wyłóż ciasto na blat/stolnicę i naciśnij je dłońmi kilkakrotnie tak by pozbyć się baniek powietrza jakie wytworzyły się pod wpływem fermentacji drożdży.
  6. Podziel ciasto na trzy równe części. Rozwałkuj jedną z części na płaski placek o długości 30 cm i szerokości 8-10 cm i postępuj zgodnie z instrukcjami poniżej:
    • KROK 1 Przy pomocy pędzla nasmaruj rozwałkowane ciasto oliwą (zdjęcie 1).
    • KROK 2 Posyp ciasto cieńką warstwą cukru (zdjęcie 2).
    • KROK 3 Posyp ciasto posiekaną czekoladą (zdjęcie 3).
    • KROK 4 Posyp ciasto posiekanymi orzechami włoskimi (zdjęcie 4).
    • KROK 5 Powoli zwiń ciasto w ciasną rolkę (zdjęcia 5 i 6).

nadziewanie chałki krok po kroku

  1. Powtórz kroki 1-5 z pozostałymi partiami ciasta.
  2. Upleć warkocz z 3 wypełnionych nadzieniem części ciasta, tak jak na zdjęciu poniżej.
    • KROK 1 Ułóż 3 pasma razem tak jak na zdjęciu (zdjęcie 1).
    • KROK 2 Weź lewe pasmo w dłoń i skrzyżuj nad środkowym pasmem (zdjęcie 2).
    • KROK 3 Weź prawe pasmo w dłoń i i skrzyżuj nad środkowym pasmem (zdjęcie 3).
    • KROK 4 Powtórz kroki 2 i 3 aż speleciesz cały warkocz, delikatnie ściśnij wszystkie trzy końce tak by trzymały się razem.

    plecenie chałki krok po kroku

  1. Odłóż uformowany warkocz (przykryty ścierką, na natłuszczonej oliwą blasze) na kolejną godzinę. Przed upływem godziny, nagrzej piekarnik do 180° C/ 350° F.
  2. Posmaruj chałkę oliwą (to nada jej ładny kolor).
  3. Piecz przez 25-30 minut, aż chałka zrobi się lekko brązowa. Posmaruj ciągle jeszcze ciepła chałkę mlekiem migdałowym zmieszanym z oliwą (pół na pól) by ładnie lśniła.
UDOSTĘPNIJ
Łódeczki ziemniaczane z sosem wasabi
Wcześniejszy przepis:
Chrupiące łódeczki ziemniaczane z sosem wasabi
Późniejszy przepis:
Tajska sałatka z mango
tajska sałatka z mango z góry
Autorem tego przepisu jest Duncan. Jest on również techniczną podporą bloga oraz Wydziałem ds Pieczenia Chleba. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak powstał Lazy Cat Kitchen. O Duncana drugiej pasji – bieganiu - możesz poczytać tutaj . Możesz go również znaleść na Twitterze.

Spróbuj również

wegańskie mokre brownies

Wegańskie brownie

wegańska babeczka czekoladowa z kremem czekoladowym

Wegańskie babeczki czekoladowe

wegańska tarta czekoladowa ze słonym karmelem rozkrojona

Wegańskie tarty czekoladowe ze słonym karmelem

fudgy hazelnut brownies stack

Wegańskie brownie orzechowe

    Komentarze

    Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes