Nieważne jak wściekłe są tutejsze sztormy zimą, Greckie lato nidgy nie zawodzi. W tym tygodniu mamy lampę (30 stopni) i codziennie plażujemy sobie „po pracy”. Zwykle rozkładam ręcznik około 4 po południu i wciąż jest gorąco. To taki kontrast w porównaniu z tym jak wyglądało nasze życie w Londynie. Dojazd do pracy godzinę w jedną stronę i w końcu około 21 zasiadałam padnięta na kanapie i już zaczynałam myśleć, że następnego dnia muszę być na nogach o 7. Czasami muszę się naprawdę mocno szczypać w rękę by uwierzyć jak bardzo zmieniło się moje życie.
To chyba dość uniwersalna reakcja, że gdy robi się gorąco, twój apetyt maleje i chcesz jak najmniej czasu spędzać „przy garach”. To jest właśnie przepis na taką okazję. Ta sałatka jest zainspirowana jednym z moich ulubionych dań, burritem, i jest tak prosta że, jeśli masz dzieci, to nawet twoje 5 letnie dziecko sobie z nią poradzi. Czasami zastanawiam się czy poradziłaby sobie moja kotka, ale nie jestem pewna czy dawanie jej do łapy ostrego noża byłoby mądrym posunięciem. Wiecie co mówią o kotach, że jeśli źle im z oczu patrzy to znaczy, że spiskują jak cię ciebie pozbyć. A naszej Tinie ciągle źle z oczu patrzy:).
Ta kolorowa sałatka jest łatwa, szybka i bardzo smaczna. Bardzo chętnie poddaje się różnym modyfikacjom. Jeśli nie masz czarnej fasolki, użyj innej. Jeśli czujesz duży głód, dodaj brązowy ryż. Jeśli w warzywniaku brak ładnej papryki zastąp ogórkiem. Zrobiłam dwa sosy bo, jak to ja, nie mogłam się zdecydować. Jeden to klasyczny winegret, cytrusowy i lekko pikantny, a drugi kremowy na bazie awokado i bez kropelki oliwy. Wybierz co lubisz.
- porcji: 2
Składniki
SAŁATKA
- 2 szklanki ugotowanej czarnej fasolki
- ½ awokada
- 15-20 pomidorków koktajlowych (są zwykle słodsze)
- ½ małej czerwonej cebuli
- 10 liści sałaty, użyłam Cos
- ½ papryki (użyłam pomarańczowej i żółtej)
- ¼ małej główki czerwonej kapusty
OPCJA 1 – LIMONKOWY WINEGRET
- 2 łyżki / 30 ml dobrej oliwy
- 2 łyżki / 30 ml soku z limonki
- 1 szczypta cukru / kropla syropu klonowego
- ½-1 łyżeczki Tabasco (lub chili, do smaku)
- ½ ząbka czosnku, zmiażdżonego
- sól & pieprz, do smaku
OPCJA 2 – SOS Z AWOKADO (BEZ OLIWY)
- 1 awokado
- ½ limonki, sok
- ½-1 łyżeczki Tabasco (lub chili, do smaku)
- woda
- ½ ząbka czosnku, zmiażdżonego
- sól & pieprz, do smaku
Przygotowanie
- Pokrój pomidorki na ćwiartki. Bardzo drobno posiekaj cebulę i pomieszaj z pokrojonymi pomidorkami (dodaj szczyptę cukru jeśli są niesłodkie).
- Pokrój paprykę w grubą kostkę.
- Drobno zetrzyj kapustę przy pomocy szatkownicy lub cieńko pokrój ostrym nożem.
- Pokrój sałatę.
- Awokado obierz i pokrój na plasterki.
- Wybierz sos, który ci bardziej się podoba. Przy opcji 1, przy pomocy ręcznej trzepaczki do jajek lub w słoiku z zakrętką połącz wszyskie składniki na sos. Przy opcji 2, zmiażdż awokado widelcem lub w moździeżu. Dodaj resztę składników i kilka łyżek wody by sos osiągnał konsystencję jaką lubisz.
- W dwóch miskach ułóż wszytkie warzywa i fasolkę. Polej sosem i zajadaj.