Wegańska miseczka burrito z 2 sosami

miseczka burrito porcja

Nieważne jak wściekłe są tutejsze sztormy zimą, Greckie lato nidgy nie zawodzi. W tym tygodniu mamy lampę (30 stopni) i codziennie plażujemy sobie „po pracy”. Zwykle rozkładam ręcznik około 4 po południu i wciąż jest gorąco. To taki kontrast w porównaniu z tym jak wyglądało nasze życie w Londynie. Dojazd do pracy godzinę w jedną stronę i w końcu około 21 zasiadałam padnięta na kanapie i już zaczynałam myśleć, że następnego dnia muszę być na nogach o 7. Czasami muszę się naprawdę mocno szczypać w rękę by uwierzyć jak bardzo zmieniło się moje życie.

To chyba dość uniwersalna reakcja, że gdy robi się gorąco, twój apetyt maleje i chcesz jak najmniej czasu spędzać „przy garach”. To jest właśnie przepis na taką okazję. Ta sałatka jest zainspirowana jednym z moich ulubionych dań, burritem, i jest tak prosta że, jeśli masz dzieci, to nawet twoje 5 letnie dziecko sobie z nią poradzi. Czasami zastanawiam się czy poradziłaby sobie moja kotka, ale nie jestem pewna czy dawanie jej do łapy ostrego noża byłoby mądrym posunięciem. Wiecie co mówią o kotach, że jeśli źle im z oczu patrzy to znaczy, że spiskują jak cię ciebie pozbyć. A naszej Tinie ciągle źle z oczu patrzy:).
Ta kolorowa sałatka jest łatwa, szybka i bardzo smaczna. Bardzo chętnie poddaje się różnym modyfikacjom. Jeśli nie masz czarnej fasolki, użyj innej. Jeśli czujesz duży głód, dodaj brązowy ryż. Jeśli w warzywniaku brak ładnej papryki zastąp ogórkiem. Zrobiłam dwa sosy bo, jak to ja, nie mogłam się zdecydować. Jeden to klasyczny winegret, cytrusowy i lekko pikantny, a drugi kremowy na bazie awokado i bez kropelki oliwy. Wybierz co lubisz.

miseczka burrito składniki

czarna fasolka z bliska

miseczka burrito dla dwojga

miseczka burrito

Składniki

SAŁATKA

  • 2 szklanki ugotowanej czarnej fasolki
  • ½ awokada
  • 15-20 pomidorków koktajlowych (są zwykle słodsze)
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 10 liści sałaty, użyłam Cos
  • ½ papryki (użyłam pomarańczowej i żółtej)
  • ¼ małej główki czerwonej kapusty

OPCJA 1 – LIMONKOWY WINEGRET

  • 2 łyżki / 30 ml dobrej oliwy
  • 2 łyżki / 30 ml soku z limonki
  • 1 szczypta cukru / kropla syropu klonowego
  • ½-1 łyżeczki Tabasco (lub chili, do smaku)
  • ½ ząbka czosnku, zmiażdżonego
  • sól & pieprz, do smaku

OPCJA 2 – SOS Z AWOKADO (BEZ OLIWY)

  • 1 awokado
  • ½ limonki, sok
  • ½-1 łyżeczki Tabasco (lub chili, do smaku)
  • woda
  • ½ ząbka czosnku, zmiażdżonego
  • sól & pieprz, do smaku

Przygotowanie

  1. Pokrój pomidorki na ćwiartki. Bardzo drobno posiekaj cebulę i pomieszaj z pokrojonymi pomidorkami (dodaj szczyptę cukru jeśli są niesłodkie).
  2. Pokrój paprykę w grubą kostkę.
  3. Drobno zetrzyj kapustę przy pomocy szatkownicy lub cieńko pokrój ostrym nożem.
  4. Pokrój sałatę.
  5. Awokado obierz i pokrój na plasterki.
  6. Wybierz sos, który ci bardziej się podoba. Przy opcji 1, przy pomocy ręcznej trzepaczki do jajek lub w słoiku z zakrętką połącz wszyskie składniki na sos. Przy opcji 2, zmiażdż awokado widelcem lub w moździeżu. Dodaj resztę składników i kilka łyżek wody by sos osiągnał konsystencję jaką lubisz.
  7. W dwóch miskach ułóż wszytkie warzywa i fasolkę. Polej sosem i zajadaj.