Wegańska panna cotta z figami

wegańska panna cotta z figami z boku

Tak się dziwnie składa, że dzisiejszy przepis był pierwszym jaki przygotowałam na ten blog. Chociaż ciężko mi w to uwierzyć to minął już prawie rok odkąd zrodził się pomysł na Lazy Cat Kitchen. Był koniec lata i pierwszym przepisem jaki zrobiłam i obfotografowałam była właśnie panna cotta z sosem figowym. Zaprojektowanie bloga i przygotowanie kilku pierwszych przepisów zajeło trochę czasu wiec gdy blog został w końcu wypuszczony w eter była zima i przepis na letni deser przestał być aktualny więc odłożyłam go na później. Nie chce mi się wierzyć ile wydarzyło się w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Blog przemienił się z lekko zarysowanego pomysłu w naszych głowach w pełni funkcjonującą stronę, która ciągle zyskuje na popularności. A jeszcze nie tak dawno pokazywałam znajomym projekt graficzny i tłumaczyłam, że blogowanie o jedzeniu będzie moim stałym zajęciem. Pewnie pomyśleli, że mi odbiło i wcale im się nie dziwię. Czasem sama miewam takie wrażenie. Pomimo wzlotów i upadków, za nic nie cofnełabym tej decyzji – dzięki niej tak dużo się nauczyłam i wciąż się uczę. Im dłużej się zajmuje się blogowaniem tym bardziej mi się to podoba i fakt, że inni zaczynają dostrzegać moją pasję jest niezwykle motywujące.

Panna cotta to włoski deser tradycyjnie przygotowywany na bazie śmietany. By nadać wegańskiej wersji podobnej konsystencji wykorzystałam tłustszą od mleka kokosowego śmietankę. Rezultat przerósł moje oczekiwania i wbrew moim początkowym obawom smak kokosowy jest bardzo subtelny i wcale nie dominuje. Będąc wierną fanką programu kulinarnego Masterchef, wiem, że wyznacznikiem dobrej panna cotty jest to, że powinna być jedynie delikatnie ścięta tak, że powinna się zatrząść przy potrząśnięciu talerzem. Z przyjemnością potwierdzam, że tak własnie zachowuje się ta panna cotta. Zdaję sobie sprawę, że my żyjemy tutaj w mikroklimacie i podczas gdy u nas ciągle jeszcze lato w pełni, w Europie rozgościła się już jesień. Jeśli więc dostanie świeżych fig jest zadaniem nie do wykonania z powodzeniem możesz zastąpić je innymi owocami sezonowymi, śliwkami renkoldami na przykład. Deser wcale na tym nie straci.

świeże figi duet

wegańska panna cotta z figami na stole

wegańska panna cotta z góry

Składniki

PANNA COTTA

  • 2 szklanki / 580 ml śmietanki kokosowej
  • 1½ płaskie łyżeczki płatków agar agar
  • ¼ szklanki / 60 ml syropu klonowego
  • 1 laska wanilii
  • SOS FIGOWY

  • 8 dojrzałych świeżych fig, pokrojonych na ćwiartki
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • ½ łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Do małego garnka wlej śmietankę kokosową, płatki agaru, syrop klonowy, nasiona wanilii wraz z rozciętą laską wanilii. Delikatnie doprowadź do wrzenia i gotuj na bardzo małym ogniu przez kilka minut często mieszając.
  2. TEN KROK MOŻNA POMINĄĆ: by panna cotta w miarę łatwiej wyszła z foremki (kokilki), możesz ją natłuścić odrobiną bezsmakowego oleju (na przykład rafinowanym olejem kokosowym).
  3. Przecedź śmietankę kokosową przez sito by pozbyć się nierozpuszczonych drobinek agaru. Rozlej śmietankę kokosową do kokilek i odłóż na jakieś 3 godziny by panna cotta stężała.
  4. Włóż figi do małego garnka. Dodaj soku z cytryny, syropu klonowego i jakieś 30 ml wody. Całość gotuj powoli (na bardzo małym ogniu) aż figi zmiękną a ich sok zamieni się w gęsty sos.
  5. Ostrożnie przejedź ostrzem noża po wewnętrznych ściankach formek. Połóż foremkę do góry nogami na talerzu i trzymając dociśniętą do talerza foremkę nagle obniż talerz zdecydowanym ruchem tak by panna cotta odkleiła się od dna foremki i pozostała na talerzu. Powtórz z wszytkimi czterema foremkami. Panna cottę podawaj polaną sosem figowym i posypaną szczyptą cynamonu.