Wegańska pizza z dynią

wegańska pizza z dynia

Mineło trochę czasu odkąd ostatnio proponowaliśmy wam pizzę. Ostatni raz był szczyt upalnego greckiego lata (30° C w cieniu, zero wiatru) i przeklinaliśmy na czym świat stoi, że zaplanowaliśmy pieczenie pizzy w najgorętszy dzień roku właśnie. Teraz mamy już jesień więc temperatura nieco spadła i robienie pizzy (szególnie w pochmurny dzień) jest całkiem przyjemnym zajęciem. Chcieliśmy by ta pizza była taka typowo jesienna a że w momencie zakupowego szaleństwa zakupiliśmy dynię olbrzymkę to po zastanowieniu część jej wylądowała na naszej pizzy. By zbalansować słodki smak dyni, połączyliśmy ją z kwaskowatym octem balsamicznym, gorzkawą rukolą i słonymi oliwkami. Dodaliśmy też kilka orzechów włoskich dla odrobiny chrupkości i szczyptę chili bo…my je bardzo lubimy i dynia też! Już od pierwszego kęsa stało się jasne, że ta pizza będzie gościć na naszym menu przez całą jesień. Mamy nadzieję, że wam też to połączenia przypadnie do gustu. Jak w przypadku wszystkich wypieków drożdżowych ciasto zostało zagniecione przez wprawione ręce naszego Wydziału ds Pieczenia Chleba (czyli Duncana), ja zaś wykombinowałam dodatki. Kotka nie zrobiła zupełnie nic oprócz (nieudanej) próby porwania kawałka surowego (!) ciasta gdy nakładałam na nie pesto. Dziwne ma upodobania ta nasza pupilka!

cała dynia

pesto z rukoli i karmelizowana cebula

wegańska pizza z dynią niepokrojona

wegańska pizza z dynia krojenie

5.00 from 1 vote
Print

Składniki

CIASTO NA PIZZĘ

  • 250 g mąki typu 650
  • 250 g mąki typu 500
  • 10 g soli
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 320 ml wody (letniej)
  • 1 łyżka oliwy

PESTO Z RUKOLI

  • ¼ szklanki orzechów włoskich
  • 50 g świeżej rukoli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • około 90 ml / 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta grubej soli
  • pieprz

KARMELIZOWANA CEBULA

  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

PRZYBRANIE

  • 2 kawałki dużej dyni, pokrojonej na ½ cm plastry
  • 1 mała cukinia, pokrojona na ½ cm plasterki
  • 10-15 czarnych oliwek Kalamata, wypestkowanych
  • garść orzechów włoskich
  • 2 szczypty chilli (niekoniecznie)
  • sól & pieprz

Przygotowanie

CIASTO NA PIZZĘ & PODPIEKANIE WARZYW

  1. W dużej misce, połącz mąki, sól i drożdże.
  2. Wlej letnią (nie zimną!) wodę i zamieszaj drewnianą łyżką. Dodaj oliwę z oliwek i połącz z resztą składników.
  3. Gdy wszystkie składniki połączą się opróżnij miskę na blat/stolnicę.
  4. Wyrabiaj ciasto przytrzymując jeden koniec ciasta lewą ręką i rozciągając drugi koniec prawą (zobacz zdjęcia pod spodem). Następnie scal ciasto, obróć o 90 stopni i powtórz. Wyrabiaj w ten sposób przez około 10 minut.

wyrabianie ciasta

  1. Gdy ciasto zrobi się jednolite, gładkie i lśniące, włóż je do lekko naoliwionej miski, posmaruj wierzch ciasta oliwą i przykryj miskę czystą ścierką. Pozostaw w ciepłym (ale nie za ciepłym, np. nie przy zapalonym kominku) miejscu na 1-2 godzin (aż ciasto podwoi swoją objętość). W tym czasie możesz przygotować karmelizowaną cebulę i pesto.
  2. Nastaw piekarnik na 200° C. Posmaruj plastry dyni z obu stron oliwą i rozłóż ją na wyłożonej folią blasze. Piecz przez 25-30 minut aż dynia zmięknie, ale wyciągnij ją zanim nabierze koloru. Po 20 minutach, dodaj plasterki cukinni by trochę zmiękły.

KARMELIZOWANA CEBULA

  1. Podgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni. Pokrój cebulę na plasterki o grubości ½ cm (gdy będą za cieńkie wyschną za bardzo podczas karmelizowania).
  2. Wrzuć pokrojoną cebulę na rozgrzaną oliwę i smaż bardzo powoli na małym ogniu (użyłam nastawienia 2 z 6) mieszając co jakiś czas. By uzyskać ładną karmelizację potrzeba trochę cierpliwości.
  3. Gdy cebula zmięknie dodaj szczyptę soli, łyżeczkę cukru i octu balsamicznego. Duś przez kolejne 20 minut pilnując żeby nie wyschła. Pod koniec procesu wlej na patelnię odrobinę wody, zamieszaj i duś aż woda odparuje.

PESTO

  1. Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie przeznaczoną na pesto na małym ogniu. Często mieszaj lub podrzucaj je na patelni bo łatwo je przypalić.
  2. Przy pomocy ręcznego blendera z rozdrabniaczem posiekaj rukolę, następnie dodaj orzechy, czosnek i sól.
  3. Powoli dolej oliwę, dodaj tyle ile potrzeba by pesto nabrało pożądanej konsystencji. Dopraw pieprzem i odrobiną soku z cytryny do smaku.

PRZYBRANIE

  1. Po wyjęciu dyni i cukini z piekarnika, podkręć temperaturę do 250° C i włącz funkcję wiatrka (jeśli twój piekarnik takową posiada).
  2. Wyłóż ciasto na blat/stolnicę i naciśnij je dłońmi kilkakrotnie tak by pozbyć się baniek powietrza jakie wytworzyły się pod wpływem fermentacji drożdży.
  3. Podziel ciasto na 2 lub 3 części i rozwałkuj na okrągłe pizzę na posypanej mąką stolnicy/blacie. Połóż każdy z placków na nasmarowanej oliwą blasze.
  4. Posmaruj pizzę cieńką warstwą pesto. Na pesto ułóż podpieczone plastry dynii, cukinię, przepołowione oliwki, orzechy włoskie. Piecz każdą z pizz (jedną po drugiej) na środkowej półce piekarnika przez około 8-10 minut.
  5. Na ciepłą pizzę dodaj karmelizowaną cebulę.