Już od dawna nosiłam się z zamiarem dodania pizzy do naszych przepisów, ale jakoś nie mogłam się zabrać. Niedawna kolacja w świetniej pizzeri Lollo’s na Anitparos (małej wyspie-siostrze Paros) skłoniła mnie by w końcu zrealizować mój pomysł. Bardzo miło byłam zaskoczona faktem, że w tym sezonie Lollo’s dodało nie jedną a dwie wegańskie pizze do swojego menu. Najwyraźniej podążają z duchem czasu. Wziełam pikantną (i dość czosnkową) pizzę z pomidorkami koktajlowymi. Była świetna i wcale nie czułam, że czegoś jej brak (mam tu na myśli mozzarellę). To ona właśnie zainspirowała mnie by w końcu opublikować przepis na dobrą pizzę bez sera.
Ustaliliśmy plan dnia, kupiliśmy wszystkie potrzebne składniki i byliśmy gotowi zakasać rękawy, gdy okazało się, że pogoda sobie z nas trochę zakpiła. Wyznaczony dzień okazał się najgorętszym dniem tego roku (30° C w cieniu) ale nie było wyjścia, piekarnik trzeba było ustawić na najwyższą temperaturę. Było bardzo gorąco ale jakoś poszło. Ten przepis był prawdziwym połączeniem sił. Duncan, który jest mistrzem wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych, zagniótł ciasto i uformował pizze, a ja wymyśliłam i przygotowałam przybranie. Ja swoje pesto ukręciłam w moździeżu (z naszej bazyli, której jakoś udało mi się nie zasuszyć) ale jeśli nie masz czasu a masz gdzie kupić wegańskie pesto to czemu sobie nie ułatwić życia? Szczególnie w upale…Jak już pizze wyjechały z piekarnika miałam dwa zadania. Po pierwsze musiałam sfotografować nasze rękodzieło a po drugie odganiać głodnego Duncana od pizzy aż skończę zdjęcia. Był biedak bardzo nieszczęśliwy, że wokół niego tyle pięknie pachnącej pizzy a on nawet kawałka zjeść nie może. Szczególnie, że ja sobie dość perfidnie wymyśliłam, że chcę zdjęcie na którym ktoś (on) trzyma kawałek pizzy w dłoniach. Całe szczęście, że nie widać na nim jego miny bo był lekko skwaszony. „Skończyłaś juz? Masz to ujęcie? Mogę już jeść?” – gorzej niż trzy-latek, przysięgam…
- porcji: 2-3
Składniki
CIASTO NA PIZZĘ
- 250 g mąki typu 650
- 250 g mąki typu 500
- 10 g soli
- 7 g suszonych drożdży instant
- 320 ml wody (letniej)
- 1 łyżka oliwy
PESTO (daje około 200 ml)
- ¼ szklanki orzeszków piniowych or włoskich
- 50 g świeżej bazyli
- ½-1 mały ząbek czosnku
- około 90 ml / 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
- odrobinę soku z cytryny
- szczypta grubej soli
- pieprz
PRZYBRANIE
- 3 bardzo małe cukinie/1 duża
- 10-15 pomidorków koktajlowych, przepołowionych
- 2 łyżki orzeszków piniowych, nieprażonych
- 1 łyżka oliwy + ½ zmiażdżonego ząbka czosnku
- 2 szczypty chilli (niekoniecznie)
- świeża bazylia do dekoracji (niekoniecznie)
- sól & pieprz
Przygotowanie
CIASTO NA PIZZĘ
- W dużej misce, połącz mąki, sól i drożdże.
- Wlej letnią (nie zimną!) wodę i zamieszaj drewnianą łyżką. Dodaj oliwę z oliwek i połącz z resztą składników.
- Gdy wszystkie składniki połączą się opróżnij miskę na blat/stolnicę.
- Wyrabiaj ciasto przytrzymując jeden koniec ciasta lewą ręką i rozciągając drugi koniec prawą (zobacz zdjęcia pod spodem). Następnie scal ciasto, obróć o 90 stopni i powtórz. Wyrabiaj w ten sposób przez około 10 minut.
- Gdy ciasto zrobi się jednolite, gładkie i lśniące, włóż je do lekko naoliwionej miski, posmaruj wierzch ciasta oliwą i przykryj miskę czystą ścierką. Pozostaw w ciepłym (ale nie za ciepłym, np. nie przy zapalonym kominku) miejscu na 1-2 godzin (aż ciasto podwoi swoją objętość).W tym czasie możesz przygotować pesto.
PESTO
- Na suchej patelni podpraż porcję orzeszków piniowych przeznaczoną na pesto (te na pizzę powinny być nieprażone) na małym ogniu. Często mieszaj lub podrzucaj je na patelni bo łatwo je przypalić.
- W moździerzu rozgnieć podprażone orzechy i czosnek. Dodaj świeżej bazyli i grubą sól. Ucieraj aż listki bazyli będą rozdrobnione.
- Powoli wlewaj oliwę, dodaj tyle ile potrzeba by pesto nabrało pożądanej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
PRZYBRANIE
- Nastaw piekarnik na 250° C (480° F).
- Przy pomocy obieraczki do warzyw zrób wstążki z cukini omijająć mokry rdzeń z nasionami. Rozłóż wstążki na kawałku papierowego ręcznika by zaabsorbował nadmiar wilgoci.
- Wyłóż ciasto na blat/stolnicę i naciśnij je dłońmi kilkakrotnie tak by pozbyć się baniek powietrza jakie wytworzyły się pod wpływem fermentacji drożdży.
- Podziel ciasto na 2 lub 3 części i rozwałkuj na okrągłe pizzę na posypanej mąką stolnicy/blacie. Połóż każdy z placków na nasmarowanej oliwą blasze.
- Posmaruj pizzę cieńką warstwą pesto. Na pesto ułóż połówki pomidorków, wstążki cukini i surowe orzeszki piniowe. Posmaruj wierzch pomidorków oliwą zmieszaną z czosnkiem. Posyp odrobiną soli, pieprzu i chili, jeśli lubisz.
- Piecz każdą z pizz (jedną po drugiej) na środkowej półce piekarnika przez około 8-10 minut.