• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Wegańska pizza z pesto, cukiną i pomidorkami

26 czerwca, 2015 autor Ania - 6

drożdże, kuchnia włoska, łatwygo to recipe

go to recipe

wegańska pizza zbliżenie

Już od dawna nosiłam się z zamiarem dodania pizzy do naszych przepisów, ale jakoś nie mogłam się zabrać. Niedawna kolacja w świetniej pizzeri Lollo’s na Anitparos (małej wyspie-siostrze Paros) skłoniła mnie by w końcu zrealizować mój pomysł. Bardzo miło byłam zaskoczona faktem, że w tym sezonie Lollo’s dodało nie jedną a dwie wegańskie pizze do swojego menu. Najwyraźniej podążają z duchem czasu. Wziełam pikantną (i dość czosnkową) pizzę z pomidorkami koktajlowymi. Była świetna i wcale nie czułam, że czegoś jej brak (mam tu na myśli mozzarellę). To ona właśnie zainspirowała mnie by w końcu opublikować przepis na dobrą pizzę bez sera.

Ustaliliśmy plan dnia, kupiliśmy wszystkie potrzebne składniki i byliśmy gotowi zakasać rękawy, gdy okazało się, że pogoda sobie z nas trochę zakpiła. Wyznaczony dzień okazał się najgorętszym dniem tego roku (30° C w cieniu) ale nie było wyjścia, piekarnik trzeba było ustawić na najwyższą temperaturę. Było bardzo gorąco ale jakoś poszło. Ten przepis był prawdziwym połączeniem sił. Duncan, który jest mistrzem wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych, zagniótł ciasto i uformował pizze, a ja wymyśliłam i przygotowałam przybranie. Ja swoje pesto ukręciłam w moździeżu (z naszej bazyli, której jakoś udało mi się nie zasuszyć) ale jeśli nie masz czasu a masz gdzie kupić wegańskie pesto to czemu sobie nie ułatwić życia? Szczególnie w upale…Jak już pizze wyjechały z piekarnika miałam dwa zadania. Po pierwsze musiałam sfotografować nasze rękodzieło a po drugie odganiać głodnego Duncana od pizzy aż skończę zdjęcia. Był biedak bardzo nieszczęśliwy, że wokół niego tyle pięknie pachnącej pizzy a on nawet kawałka zjeść nie może. Szczególnie, że ja sobie dość perfidnie wymyśliłam, że chcę zdjęcie na którym ktoś (on) trzyma kawałek pizzy w dłoniach. Całe szczęście, że nie widać na nim jego miny bo był lekko skwaszony. „Skończyłaś juz? Masz to ujęcie? Mogę już jeść?” – gorzej niż trzy-latek, przysięgam…

wegańska pizza surowa

wegańska pizza dla dwojga

wegańska pizza pokrojona

wegańska pizza kawałek

5.00 from 1 vote
Print
  • porcji: 2-3
  • czas przygotowania: 30 min
  • czas przygotowania: 10 min

Składniki

CIASTO NA PIZZĘ

  • 250 g mąki typu 650
  • 250 g mąki typu 500
  • 10 g soli
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 320 ml wody (letniej)
  • 1 łyżka oliwy

PESTO (daje około 200 ml)

  • ¼ szklanki orzeszków piniowych or włoskich
  • 50 g świeżej bazyli
  • ½-1 mały ząbek czosnku
  • około 90 ml / 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • odrobinę soku z cytryny
  • szczypta grubej soli
  • pieprz

PRZYBRANIE

  • 3 bardzo małe cukinie/1 duża
  • 10-15 pomidorków koktajlowych, przepołowionych
  • 2 łyżki orzeszków piniowych, nieprażonych
  • 1 łyżka oliwy + ½ zmiażdżonego ząbka czosnku
  • 2 szczypty chilli (niekoniecznie)
  • świeża bazylia do dekoracji (niekoniecznie)
  • sól & pieprz

Przygotowanie

CIASTO NA PIZZĘ

  1. W dużej misce, połącz mąki, sól i drożdże.
  2. Wlej letnią (nie zimną!) wodę i zamieszaj drewnianą łyżką. Dodaj oliwę z oliwek i połącz z resztą składników.
  3. Gdy wszystkie składniki połączą się opróżnij miskę na blat/stolnicę.
  4. Wyrabiaj ciasto przytrzymując jeden koniec ciasta lewą ręką i rozciągając drugi koniec prawą (zobacz zdjęcia pod spodem). Następnie scal ciasto, obróć o 90 stopni i powtórz. Wyrabiaj w ten sposób przez około 10 minut.

wyrabianie ciasta

  1. Gdy ciasto zrobi się jednolite, gładkie i lśniące, włóż je do lekko naoliwionej miski, posmaruj wierzch ciasta oliwą i przykryj miskę czystą ścierką. Pozostaw w ciepłym (ale nie za ciepłym, np. nie przy zapalonym kominku) miejscu na 1-2 godzin (aż ciasto podwoi swoją objętość).W tym czasie możesz przygotować pesto.

PESTO

  1. Na suchej patelni podpraż porcję orzeszków piniowych przeznaczoną na pesto (te na pizzę powinny być nieprażone) na małym ogniu. Często mieszaj lub podrzucaj je na patelni bo łatwo je przypalić.
  2. W moździerzu rozgnieć podprażone orzechy i czosnek. Dodaj świeżej bazyli i grubą sól. Ucieraj aż listki bazyli będą rozdrobnione.
  3. Powoli wlewaj oliwę, dodaj tyle ile potrzeba by pesto nabrało pożądanej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

PRZYBRANIE

  1. Nastaw piekarnik na 250° C (480° F).
  2. Przy pomocy obieraczki do warzyw zrób wstążki z cukini omijająć mokry rdzeń z nasionami. Rozłóż wstążki na kawałku papierowego ręcznika by zaabsorbował nadmiar wilgoci.
  3. Wyłóż ciasto na blat/stolnicę i naciśnij je dłońmi kilkakrotnie tak by pozbyć się baniek powietrza jakie wytworzyły się pod wpływem fermentacji drożdży.
  4. Podziel ciasto na 2 lub 3 części i rozwałkuj na okrągłe pizzę na posypanej mąką stolnicy/blacie. Połóż każdy z placków na nasmarowanej oliwą blasze.
  5. Posmaruj pizzę cieńką warstwą pesto. Na pesto ułóż połówki pomidorków, wstążki cukini i surowe orzeszki piniowe. Posmaruj wierzch pomidorków oliwą zmieszaną z czosnkiem. Posyp odrobiną soli, pieprzu i chili, jeśli lubisz.
  6. Piecz każdą z pizz (jedną po drugiej) na środkowej półce piekarnika przez około 8-10 minut.
UDOSTĘPNIJ
gazpacho z arbuzem porcja
Wcześniejszy przepis:
Gazpacho z arbuzem
Późniejszy przepis:
Sałatka z bakłażanem w zatarze i cieciorką
sałatka z bakłażanem w zatarze i cieciorką
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

zielona minestrone z miętowym pesto

Zielona minestrone z miętowym pesto

makaron w łatwym sosie pomidorowym z bliska

Makaron w łatwym sosie pomidorowym

gözleme z burakami i chrzanem stos

Gözleme z burakami i chrzanem

spaghetti z dynią, szpinakiem i orzechami

Spaghetti z dynią, szpinakiem i orzechami

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Sprawdzona Kuchnia mówi

    18 lipca, 2015 o 9:45 am

    Pizza wygląda fantastycznie, super ciasto no i oczywiście dodatki w stylu wege – rewelacja! Polecam Ci do pizzy pesto z rukoli będzie świetnie pasłowało 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      18 lipca, 2015 o 2:22 pm

      Dziękujemy za miły komentarz i sugestię.

      Odpowiedz
  2. fioletowa mówi

    17 marca, 2018 o 7:47 pm

    dobra wyszla tylko za grube ciasto zrobilam bez walkowania

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      18 marca, 2018 o 6:05 pm

      Cieszę się, a co do grubości ciasta to jest to kwestia wprawy. Ja do ‘rozwałkowania’ używam palców obu rąk 🙂 Warto spróbować! Ania

      Odpowiedz
  3. Łukasz mówi

    27 maja, 2019 o 3:41 pm

    Na zdjęciach ciasto ma idealną grubość, mam nadzieję, że wyjdzie mi podobnie.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      27 maja, 2019 o 6:20 pm

      Ja również! Pozdrawiam! Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on insta

On the blog a simple #midweek recipe for #zucchini On the blog a simple #midweek recipe for #zucchinipasta that was born out of too many zucchinis in my fridge and an encounter with a fussy toddler 🤣 Easy to make, full of flavour and can be made #oilfree if that's your jam, enjoy 🤗#recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com for the latest recipe!#whatsfordinner #veganfoodporn #veganfoodshare #eatplants #eatplantsnotfriends #eatmoreplants #eatvegan #meatless #zucchinirecipes #zucchini #easyplantbasedmeals #plantbasedfood #plantbaseddiet #plantbasedrecipes #glutenfreevegan #easyveganfood #easyveganrecipes #pasta #veganpasta #midweekdinner
Shooting a new green recipe for you today, but in Shooting a new green recipe for you today,  but in the meantime here is a reminder that's this #vegan #greenthaicurry isn't hard to make and it's perfect for this transition between winter ❄️ and spring 🌱. And while you are at it, add some blitzed spinach in at the end for colour and extra plant goodness 👌#recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan Thai green curry lazy cat kitchen' 😸#veganrecipe #veganrecipes #whatsfordinner #vegancurry #plantbased #eatmoreplants #eatvegan #govegan #ditchdairy #easyveganrecipe #vegancommunity #veganfoodshare #glutenfreevegan #vegantasty #veganfood #midweekmeals #healthyfood
Running a #foodblog when you have an insatiable #s Running a #foodblog when you have an insatiable #sweettooth is like being an alcoholic in charge of a bar! I did so well without any sweet treats for a week and then recipe testing happened and I am back at square one 🙄 Trying to distract myself with #vegannoodles...but the new recipe is banging, hopefully with you before the weekend...recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan yaki udon lazy cat kitchen' 😸#whatsfordinner #easyvegan #veganfood #veganfoodporn #meatfree #meatlessmonday #meatless #veganfood #veganfoodblog #easyveganrecipe #veganfoodshare #plantbasedfood #eatvegan #eatmoreplants #plantbased #veganasianfood #asianfood #noodles #yakiudon
On the blog a simple #speltflour #vegangalette wit On the blog a simple #speltflour #vegangalette with #zucchini, herbs and #dukkah 🌱 that's perfect for garden gatherings in the #spring sunshine 🌞 easy and quick to make and delicious 👌recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easyrecipes #easyveganrecipes #easyvegan #veganrecipes #veganfood #springiscoming #galette #veganpicnic #zucchinirecipes #plantbased #plantbasedfood #dairyfree #weekendbaking #savoury #veganrecipes #veganfoodporn #easyveganrecipe #springfood #vegancommunity
#vegangyros with roasted #jackfruit created when I #vegangyros with roasted #jackfruit created when I lived in Greece 🇬🇷recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan gyros lazy cat kitchen'#whatsfordinner #vegangyro #jackfruitrecipes #jackfruit #bestofvegan #plantbasedfood #plantbased #plantbasedeats #easyveganrecipe #easyveganfood #veganfood #veganfoodshare #vegangreekfood #meatless #veganaf #healthier #healthierchoices #vegancomfortfood #eatplants #plantbasedeating #veganrecipeshare #midweekmeals
Signing off with a delightfully creamy and super e Signing off with a delightfully creamy and super easy to make - a few vegan staples is all you need - #veganlemoncheesecake 😋 I'm not even in the lemon 🍋 camp myself and I love it! #glutenfree version included. Enjoy and #happyeaster 🐣recipe in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com and grab the latest post!#vegantreats #vegandessert #vegandesserts #bakedcheesecake #veganbaking #vegantreat #veganeaster #glutenfreevegan #easyveganrecipe #easyveganrecipes #veganfood #vegansweets #vegancake #plantbasedfood #plantbasedeats #veganfoodshare #veganfoodsharing #lemondessert
For the #greekfood aficionados amongst you, I have For the #greekfood aficionados amongst you, I have another #Easter worthy #greekrecipe for you. Yes, that's right, it's #veganspanakopita - world famous spinach pie made #vegan, with two different filling options. It can be made gluten-free too if you use GF phyllo, which I've seen around.recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan spanakopita lazy cat kitchen'#eastermeal #easterfood #greekvegan #veganfoodlovers #veganfoodshare #plantbasedeats #plantbased #plantbasedeating #dairyfree #whatveganseat #vegancommunity #veganpie #vegangree #comfortfood #veganaf #vegetarianrecipes #veganrecipes
How about a Greek inspired #eastermeal? On the blo How about a Greek inspired #eastermeal? On the blog, totally irresistible #veganpastitsio aka #greeklasagna inspired by the countless ones I ate when living in #greece 🇬🇷 (before going vegan)! Not difficult to make and guaranteed to please both #vegan + non-vegan guests alike! Kaliorexi! 🤗😘recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest post!#pastitsio #vegangreekfood #vegangreece #meatless #plantbased #whatveganseat #whatfatveganseat #veganeaster #eatrealfood #eatplants #vegancomfortfood #veganfoodshare #vegancommunity #plantbasedfood #plantbasedeating #plantbasedeats #vegetarianrecipes #veganaf #healthier #healthierchoices
I'm shooting an exciting new recipe for you today I'm shooting an exciting new recipe for you today (cannot wait to share!) but in the meantime, how about a thick slice of this #healthier #vegancarrotcake with some extra frosting 🤤? It's deliciously moist, fragrant with spices and topped with silky #cashewfrosting. Gimme!! 😮 (#oilfree and #refinedsugarfree)recipe link in my bio 👈 or Google 'healthy carrot cake lazy cat kitchen' 🥕#refinedsugarfreetreats #veganeaster #veganbaking #vegandesserts #vegandessert #healthierchoices #healthydessert #veganfoodblogger #veganfood #veganfoodshare #whatveganseat #Easter #egglesscake #vegantreats #plantbased #dairyfree #easyveganrecipe #vegansweets
Load More… Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2021 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes