Wegańska szarlotka

wegańska szarlotka dla dwojga

Nic nie kojarzy mi się z jesienią tak jak połączenie jabłek z cynamonem, które po prostu uwielbiam. Nie wiem czemu mam takiego bzika na punkcie tych dwóch składników – może dlatego, że kojarzą mi się z miłymi chwilami z mojego dzieciństwa. Moi dziadkowie mieli kilka jabłoni w ogrodzie swojego letniego domu i tam jako dziecko, wraz z bratem i kuzynami, spędziłam prawie wszystkie moje wakacje. Oprócz wakacji, co roku cała rodzina zjeżdżała się tam ponownie na jesień na jabłkobranie by pomóc dziadkowi zebrać jabłka i albo je spożyć na surowo albo przkształcić je w coś dobrego. Uwielbiałam to miejsce jako dziecko ale jako nastolatka zaczełam unikać odwiedzin w tamtych stronach bo jako najstarsza z całego mojego kuzynostwa za bardzo się nudziłam. Pojechałam tam ponowie w ostatnie wakacje (po ponad 15 latach) by odwiedzić moją ciocię, która spędza tam teraz dużo czasu. Chociaż sam dom i okolice zmieniły się prawie nie do poznania to mój krótki podbyt przywołał wiele miłych wspomnień i sprawił ogarneła mnie przyjemna nostalgia. Na nasz przyjazd ciocia upiekła nam szarlotkę, która była tak dobra, że pochłoneliśmy ją w ekspresowym tempie pomimo wypełnionych pysznym obiadem brzuchów. Moja wegańska szarlotka, chociaż trochę inna, jest właśnie zainspirowana tą mojej cioci, tamtym miejscem i wspomnieniem jabłek jakie zbierałam i jadłam tam jako dziecko.

wegańska szarlotka oprószanie cukrem

wegańska szarlotka z bliska

wegańska szarlotka przekrojona

5.00 from 1 vote
Print

Składniki

NADZIENIE

  • 2 jabłka odmiany Granny Smith
  • garść rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru (użyłam kokosowego)

CIASTO

  • 250 g mąki, przesianej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki curku pudru + do posypania
  • 75 ml / 5 łyżek oliwy

Przygotowanie

NADZIENIE

  1. Obierz jabłka, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda i pokrój wszerz na 2 mm plasterki.
  2. Włóż pokrojone jabłka, cynamon, cukier, rodzynki do małego rondelka i wymieszaj. Dodaj trochę wody.
  3. Duś pod przykryciem na małym ogniu aż jabłka zmiękną (jakieś 15 minut) ale ściągnij z ognia zanim zaczną się rozpadać. Jeśli włożysz surowe jabłka bezpośrednio do foremki z ciastem to podczas pieczenia za bardzo się skurczą i pod kratką będzie dużo pustego miejsca, bez farszu. Uwierz mi, próbowałam!

CIASTO

  1. W misce, zmieszaj przesianą mąkę, sól i cukier. Dodaj oliwy z oliwek i zacznij palcami wcierać ją w mąkę aż ciasto będzie przypomniało kruszonkę. Zacznij dodawać wody – to ile dokładnie trzeba dodać zależy od wielu czynników więc dodawaj stopniowo. Dodaj na tyle wody by uzyskać plastyczne ale nie mokre ciasto. Uformuj kulę z ciasta (ale nie wyrabiaj go) zawiń w folię samoprzylepną i włóż od lodówki na 30 minut.
  2. Podziel ciasto na dwie równe części. Teraz odejmij jakieś 100 g z pierwszej połowy – to będzie spód jednej z szarlotek a pozostała część ciasta będzie kratką.
  3. Umieść to 100g ciasta pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i bardzo delikatnie rozwałkuj do grubości około 1-2 mm.
  4. Ściągnij jeden z arkuszy papieru, obróć ciasto tak by strona chroniona papierem była na górze i połóż rozwałkowane ciasto na foremce. Teraz delikatnie ściągnij drugi arkusz przylepiony do ciasta. Delikatnie wyłóż foremkę ciastem. Upewnij się, że ciasto sięga do samej krawędzi dna. Widelcem ponakłuwaj dno ciasta ale nie przycinaj jeszcze nadwyżki.
  5. W ten sam sposób rozwałkuj porcję ciasta przeznaczoną na kratkę. Staraj się rozwałkować ją na kształ długiego prostokąta, którego krótszy brzeg jest ciut dłuższy niż sama foremka (13-14 cm). Podziel prostokąt na 12 równych pasków o szerokości 1½ cm (ja użyłam linijki).
  6. Wyłóż dno szarlotki ostudzonymi (to ważne) jabłkami. Ja robię to rękami bo wtedy jestem w stanie upakować jak najwięcej jabłek tak by nie było żadnych pustych miejsc po upieczeniu.
  7. Ułóż 6 poziomych pasków na wierzchu szarlotki (zdjęcie 1). Następnie zacznij przeplatać pionowe paski (zdjęcie 2-4). Na koniec dociśnij brzegi widelcem (zdjęcie 5) i odetnij nadwyżkę ciasta ostrym nożem (zdjęcie 6).
  8. jak zrobić kratkę z kruchego ciasta

  9. Powtórz kroki 5-10 z drugą połową ciasta.
  10. Włóż obie szarlotki do lodówki na 45-60 minut. Po 30-45 minutach, nagrzej piekarnik do 200° C.
  11. Połóż szarlotki na dolnej półce nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach, zredukuj temperaturę do 190° C i piecz przez kolejne 55-60 minut (aż kratka delikatnie zbrązowieje).
  12. Ostudź upieczone szarlotki przed wyjęciem z foremek.

Uwagi

*Użyłam dwóch foremek o średnicy 12.5 cm.