• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Wegańska tarta z brzoskwiniami i migdałami

Lipiec 3, 2015 autor Ania - 2

kuchnia francuska, łatwy, pieczone

Wegańska tarta z brzoskwiniami i migdałami

Dzisiejsze danie jest afirmacją greckiego sezonu na brzoskwinie. One i ich gładsze kuzynki, nektarynki, są teraz wszędzie i zachęcają by popełnić sporo owocowego szaleństwa. Są tanie, słodkie i soczyste. Co prawda mogłam afirmować ich wpaniały smak komponując zdrowy koktajl ale prawda jest taka, że ja uwielbiam słodycze i ten przepis jest taką moją słodką wymówką (no wiesz, muszę, to na bloga). Nie ważne ile razy przysięgałam sobie, że rzucam słodkości nigdy nie udało mi się dotrzymać słowa. Zwykle wolę desery czekoladowe, ale gdy owoce są tak dobre należy im się rola główna.

Ta tarta jest także pewngo rodzaju afirmacją Grecji i jej wspaniałych produktów: muskanych słońcem brzoskwiń, wspaniałej oliwy i migdałów. Jak wiecie, Grecja jest w poważnych tarapatach. Sytuacja ciągnie się już od kilku lat i teraz gdy wszystko wydaje się być na ostrzu noża nikt nie wie co dalej. Bardzo przykro jest widzieć porządnych, pracowitych ludzi zupełnie zrujnowanych przez daleko posuniętą korupcję i poważne nadużycia byłego rządu. Na dodatek, prasa bez przerwy publikuje plotkarskie i przesadzone artykuły o zbliżającym się referendum i ta zła renoma jeszcze bardziej pogrąża grecką ekonomię, która w dużej mierze oparta jest na turyźmie. Na przekór złej sytuacji ekonomicznej, słońce tu ZAWSZE świeci, niebo i morze są bajecznie niebieskie, jedzenie wspaniałe a ludzie szczodrzy i życzliwi. Przyjedźcie i zobaczcie sami! Chociaż uprzedzam, że może się zdarzyć, że nie będziecie chcieli wyjeżdżać. Wierzcie mi, z własnego doświadczenia to mówię:)

Wegańska tarta z brzoskwiniami i migdałami z boku

Wegańska tarta z brzoskwiniami i migdałami porcja

Wegańska tarta z brzoskwiniami i migdałami z kawą

Wegańska tarta z brzoskwiniami i migdałami z góry

Print
  • porcji: 8
  • czas przygotowania: 30 min
  • czas przygotowania: 60 min

Składniki

CIASTO

  • 200 g mąki pszennej, przesianej
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru lub zwykłego (zmielonego w młynku do kawy)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 ml / ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

NADZIENIE

  • 3 dojrzałe brzoskwinie, pokrojone na plasterki
  • 2 łyżki dżemu z brzoskwini lub moreli (rozpuszczone w 4 łyżkach wody)
  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 75 g cukru (użyłam trzcionowego nierafinowanego)
  • 3 łyżki / 45 ml of Amaretto lub mleka migdałowego
  • garść płatków migdałowych, podprażonych na złoto

Przygotowanie

  1. W misce zmieszaj ze sobą mąkę, sól, cynamon i cukier puder.
  2. Dodaj oliwę i dłońmi wgnieć ją w mąkę. Dodaj trochę wody, łyżka po łyżce (to ile będziesz potrzebować zależy od twojej mąki, ja dodałam 3 łyżki czyli 45 ml). Szybko połącz wszystko na jednolite ciasto ale nie wyrabiaj go. Na dużym kawałku papieru do pieczenia, rozwałkuj ciasto na okrągły placek o grubości około ½ cm. Delikatnie przełóż ciasto wraz z papierem na tacę i włóż do lodówki na jakieś 45-60 minut.
  3. Nastaw piekarnik na 180º C. W misce, zmieszaj ze sobą mąkę migdałową, cukier, cynamon.
  4. Wyciągnij schłodzone ciasto z lodówki. Wysyp migdałowe nadzienie na środek ciasta i rozprowadź tak by zachować jakieś 2 cm zapasu z wszystkich stron. Skrop nadzienie Amaretto by je lekko zwilżyć. Na wierzchu ułóż ciasno plasterki brzoskwini.
  5. Owiń nadzienie zapasem ciasta, przyszczypując je lekko tak by uformować rustykalny brzeg. Wszelkie nierówności możesz delikatnie przyciąć nożem.
  6. Przy pomocy pędzla, nanieś rozcieńczony dżem na brzoskiwnie tak by nie wyschły za bardzo w piekarniku. Zostaw połowę rozcieńczonego dżemu na później.
  7. Zabezpiecz wierzch tarty folią aluminiową i włóż do piekarnika na około 60-70 minut. Po 45 minutach ściągnij folię by ciasto ładnie się przyzłociło.
  8. Po wyciągnięciu z piekarnika, nanieś resztę dżemu na ciepłe ciasto by ładnie się lśniło. Posyp prażonymi płatkami migdałowymi.
UDOSTĘPNIJ
sałatka z bakłażanem w zatarze i cieciorką
Wcześniejszy przepis:
Sałatka z bakłażanem w zatarze i cieciorką
Późniejszy przepis:
Świeże sajgonki z brzoskwinią i sosem fistaszkowym
letnie sajgonki z brzoskwinią stos
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

wegańskie mokre brownies

Wegańskie brownie

pomarańczowe babeczki z semoliną

Pomarańczowe babeczki z semoliną

wegańska babeczka czekoladowa z kremem czekoladowym

Wegańskie babeczki czekoladowe

wegańskie ciasto daktylowe z toffee i lodami waniliowymi

Wegańskie ciasto daktylowe z toffee

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Mike mówi

    Lipiec 3, 2015 o 9:19 am

    Krótko piszę bo bardzo cieknie mi ślina 🙂
    Jestem pod wrażeniem tych wszystkich przysmaków. Zainspirowałaś mnie by ugotować coś pysznego dla mojej żony.

    Michał

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Lipiec 3, 2015 o 10:00 am

      Cieszę się bardzo, myśle, że żona będzie ‚za’

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

  • Have you rolled up your sleeves for Xmas yet? I have, but that sort of comes with the territory...first up is a super simple yet deliciously xmassy #recipe for soft #vegangingerbread cookies (link in my bio 👈) They are fun to make and decorate (although I'm not going to win any awards in that department 😜), they can also be made both #refinedsugarfree and #glutenfree if needed. #veganxmas #veganchristmas #vegancookies #weekendtreat #letsbakevegan #letsbake #egglessbaking #vegandesserts #xmascookies #crueltyfree #glutenfreevegan #veganfood #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan
  • Hope your day is good, guys? I'm photographing one of these dishes that tastes great, but is not a looker and losing my temper and my mind...🙄🤯 meanwhile here is a throwback to an old recipe of mine, but perfect for this time of the year ☔ #veganbourguignon with #celeriacmash - #recipe link in my bio 👈 #veganfood #vegancomfortfood #whatveganseat #eatrealfood #letseatvegan #dinnerinspo #dinnertime #feedfeed @thefeedfeed.vegan #winterfood #winter #comfortfood #eatwellbewell #eatmoregreens #eatplants #plantbased #plantbasedmeals
  • When you book your favourite restaurant to celebrate your 10 year anniversary 👩‍❤️‍👨 a month after the actual date cos life got in the way, get there against all odds to find that all the car parks in the entire of #Bath (thanks Xmas market!!) are full and end up eating nut bars and bananas in a supermarket's car park for lunch instead...yup, that's how romantic it's been today!! On the blog, a #recipe (link in my bio) for lunch I wish we have had. Enjoy 😘 #veganrisotto #mushroom #mushroomrisotto #whatveganseat #veganfood #vegan #veganrecipes #letscookvegan #veganfoodspace #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan #kitchn #dinnerinspo #dinnertime #glutenfreevegan #glutenfree #vegancomfortfood #plantbased #dairyfree
  • If you are not cooking for a crowd or have 'annoying #vegans ' (this is what we are when we are not around, we know...😜) coming round for dinner and need to put something together that does not take a day to prepare, these cute individual #pithiviers might do the job (#recipe link in my bio 👈), not too complicated and they go well nicely with cranberry sauce. Enjoy 😘 #whatveganseat #thanksgiving #veganthanksgivingdinner #veganthanksgiving #veganfood #vegan #loveanimalsdonteatthem #veganfoodlover #vegansofig #feedfeed @thefeedfeed.vegan #veganfoodshare #vegandinner #vegandinnerideas #festiveseason
  • Okay so if you are after something that's easy to make yet feeds a crowd 👨‍👩‍👦👩‍👩‍👧👨‍👧👨‍👨‍👧 I might have just the thing for you - #veganpotatogratin that's fragrant with rosemary and thyme, creamy with crispy top - heaven on a plate 👌🤤 #recipe link in my bio 👈 #vegancomfortfood #whatfatveganseat #vegandinner #veganthanksgivingdinner #veganthanksgiving #veganfood #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan #veganfortheanimals #veganblog #veganfoodblogger #veganside #vegansides #glutenfreevegan #glutenfree #dinnerinspo #dairyfree #plantbased #plantbasedmeals #potatoes #potatolove #carbs
  • If you're not a pumpkin pie fan, how about breaking the rules and making this creamy #vegan #peanutbuttermousse with a layer of decadent ganache on top? It's easy, the link to the recipe including a how-to #recipevideo is in my bio 👈 Enjoy 😘 #veganthanksgivingdinner #veganthanksgiving #letseatvegan #letscookvegan #vegandesserts #veganfoodlover #aquafaba #whatveganseat #veganfood #veganfoodblogger #veganrecipes #feedfeed @thefeedfeed.vegan #eggless #loveanimalsdonteatthem #plantbased #vegansofig
  • For all you #vegan #pumpkinpie fans out there, I didn't want you to miss out on this #Thanksgiving staple so I tinkered a little and I have a cracking NEW RECIPE (link in bio 👈) for it, just in time....phew 😅. It's not difficult to make at all, the filling comes together in seconds and it's silky smooth, rich, custardy and fragrant with pumpkin pie spices, we love it 🤤👌#veganpumpkinpie #veganthanksgiving #veganthanksgivingdinner #veganfood #feedfeed @thefeedfeed.vegan #whatveganseat #letsbakevegan #egglessbaking #veganbaking #letseatvegan #plantbased #veganfoodlover #veganrecipes #veganfoodporn #glutenfree #glutenfreevegan #bestofvegan #letsbakevegan #veganpie
  • I've been teasing you with #thanksgiving recipes all week, but this is the main dish that should grace your #veganthanksgiving table - #veganwellington with deliciously rich gravy. Duncan and I have made a #recipevideo (link to written recipe in my bio👈) to show you how to put it together. It always gets lots of compliments, it's full of flavour, contrasting textures and can be made #glutenfree too. Enjoy!! 😘 #beetwellington #veganlife #veganfoodlover #vegans #veganshare #vegandinner #bestofvegan #plantbased #beetroot #veganroast #veganfortheanimals #veganforlife #veganfood #vegan #veganrecipes #foodvideo #veganfoodporn
  • Have you worked out your #veganthanksgiving menu yet? If you still have room for some inspiration, may I humbly suggest this cracking way to make #brusselsprouts truly shine? These miso roasted sprouts with jammy #cranberries and pecans are one of my favorite #festive sides...🤤👌 #recipe link in bio 😘 #thanksgivingsides #thanksgiving #whatveganseat #plantbaseddiet #plantbased #feedfeed @thefeedfeed.vegan #eatmoreplants #eatyourveggies #eatrealfood #crueltyfreefood #crueltyfree #loveanimalsdonteatthem #veganfood #veganfoodlover #vegansofinstagram #vegansofinsta
  • If you are looking for a #vegandessert for #thanksgiving, look no further!! Here is one of my personal favourites, #veganpecanpie (link in my bio 👈). It's nutty, caramely, moreish, an absolute knock-out!! It's #refinedsugarfree and can be made #glutenfree too if you need it to be 😘 #letseatvegan #letsbake #lovebaking #pecanpie #feedfeed @thefeedfeed.vegan #whatfatveganseat #glutenfreevegan #vegandesserts #veganfood #veganfoodshare #veganbaking #veganbaker #veganthanksgivingdinner #vegantreat #veganthanksgiving #bestofvegan
  • This beautiful #veganside of #roastedsweetpotatoes with #misodressing really would appreciate an invite to your #veganthanksgiving table 😜 Super easy to make, a guaranteed crowd pleaser and naturally #glutenfree too!! #Recipe link in my bio 👈, as always 😘 #glutenfreevegan #whatveganseat #eatrealfood #carbsarelife #carbs #feedfeed @thefeedfeed.vegan #veganthanksgivingdinner #eatyourveggies #eatplants #loveanimalsdonteatthem #thanksgivingsides #letseathealthy #healthyfood #letseatvegan #thrivemags
  • Happy Monday guys!! As many of you are probably already thinking about the upcoming #thanksgiving , I am here to help you tackle #veganthanksgiving menu cos no one likes being left out, right? I hope you'll include these easy to make #hasselbackpotatoes potatoes with garlic and herbs and I hope that you'll spared the sight of the poor dead turkey 🦃😭 (that's the hardest bit, isn't it?) #recipe link in my bio 👈 #veganthanksgivingdinner #whatveganseat #loveanimalsdonteatthem #veganfood #veganfoodlovers #veganfoodshare #veganfoodspace #lovecarbs #carbsarelife #potatolove #potatoes #vegansofig #vegansides #feedfeed @thefeedfeed.vegan #thrivemags

Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes