Wegańska tarta z brzoskwiniami i migdałami

Wegańska tarta z brzoskwiniami i migdałami

Dzisiejsze danie jest afirmacją greckiego sezonu na brzoskwinie. One i ich gładsze kuzynki, nektarynki, są teraz wszędzie i zachęcają by popełnić sporo owocowego szaleństwa. Są tanie, słodkie i soczyste. Co prawda mogłam afirmować ich wpaniały smak komponując zdrowy koktajl ale prawda jest taka, że ja uwielbiam słodycze i ten przepis jest taką moją słodką wymówką (no wiesz, muszę, to na bloga). Nie ważne ile razy przysięgałam sobie, że rzucam słodkości nigdy nie udało mi się dotrzymać słowa. Zwykle wolę desery czekoladowe, ale gdy owoce są tak dobre należy im się rola główna.

Ta tarta jest także pewngo rodzaju afirmacją Grecji i jej wspaniałych produktów: muskanych słońcem brzoskwiń, wspaniałej oliwy i migdałów. Jak wiecie, Grecja jest w poważnych tarapatach. Sytuacja ciągnie się już od kilku lat i teraz gdy wszystko wydaje się być na ostrzu noża nikt nie wie co dalej. Bardzo przykro jest widzieć porządnych, pracowitych ludzi zupełnie zrujnowanych przez daleko posuniętą korupcję i poważne nadużycia byłego rządu. Na dodatek, prasa bez przerwy publikuje plotkarskie i przesadzone artykuły o zbliżającym się referendum i ta zła renoma jeszcze bardziej pogrąża grecką ekonomię, która w dużej mierze oparta jest na turyźmie. Na przekór złej sytuacji ekonomicznej, słońce tu ZAWSZE świeci, niebo i morze są bajecznie niebieskie, jedzenie wspaniałe a ludzie szczodrzy i życzliwi. Przyjedźcie i zobaczcie sami! Chociaż uprzedzam, że może się zdarzyć, że nie będziecie chcieli wyjeżdżać. Wierzcie mi, z własnego doświadczenia to mówię:)

Wegańska tarta z brzoskwiniami i migdałami z boku

Wegańska tarta z brzoskwiniami i migdałami porcja

Wegańska tarta z brzoskwiniami i migdałami z kawą

Wegańska tarta z brzoskwiniami i migdałami z góry

Składniki

CIASTO

  • 200 g mąki pszennej, przesianej
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru lub zwykłego (zmielonego w młynku do kawy)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 ml / ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

NADZIENIE

  • 3 dojrzałe brzoskwinie, pokrojone na plasterki
  • 2 łyżki dżemu z brzoskwini lub moreli (rozpuszczone w 4 łyżkach wody)
  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 75 g cukru (użyłam trzcionowego nierafinowanego)
  • 3 łyżki / 45 ml of Amaretto lub mleka migdałowego
  • garść płatków migdałowych, podprażonych na złoto

Przygotowanie

  1. W misce zmieszaj ze sobą mąkę, sól, cynamon i cukier puder.
  2. Dodaj oliwę i dłońmi wgnieć ją w mąkę. Dodaj trochę wody, łyżka po łyżce (to ile będziesz potrzebować zależy od twojej mąki, ja dodałam 3 łyżki czyli 45 ml). Szybko połącz wszystko na jednolite ciasto ale nie wyrabiaj go. Na dużym kawałku papieru do pieczenia, rozwałkuj ciasto na okrągły placek o grubości około ½ cm. Delikatnie przełóż ciasto wraz z papierem na tacę i włóż do lodówki na jakieś 45-60 minut.
  3. Nastaw piekarnik na 180º C. W misce, zmieszaj ze sobą mąkę migdałową, cukier, cynamon.
  4. Wyciągnij schłodzone ciasto z lodówki. Wysyp migdałowe nadzienie na środek ciasta i rozprowadź tak by zachować jakieś 2 cm zapasu z wszystkich stron. Skrop nadzienie Amaretto by je lekko zwilżyć. Na wierzchu ułóż ciasno plasterki brzoskwini.
  5. Owiń nadzienie zapasem ciasta, przyszczypując je lekko tak by uformować rustykalny brzeg. Wszelkie nierówności możesz delikatnie przyciąć nożem.
  6. Przy pomocy pędzla, nanieś rozcieńczony dżem na brzoskiwnie tak by nie wyschły za bardzo w piekarniku. Zostaw połowę rozcieńczonego dżemu na później.
  7. Zabezpiecz wierzch tarty folią aluminiową i włóż do piekarnika na około 60-70 minut. Po 45 minutach ściągnij folię by ciasto ładnie się przyzłociło.
  8. Po wyciągnięciu z piekarnika, nanieś resztę dżemu na ciepłe ciasto by ładnie się lśniło. Posyp prażonymi płatkami migdałowymi.