• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Wegańska tempura

22 marca, 2016 autor Ania - 4

aquafaba, bezglutenowy, kuchnia azjatycka, łatwygo to recipe

go to recipe

wegańska tempura z sosem do maczania

‘Zabieraj łapy od mojej tempury!’. Sorry, to było do Duncana…Zawsze można go znaleść w pobliżu gdy tylko coś smażę (może dlatego, że nie jest to często) i trochę się boczy gdy mówię mu ‘możesz wziąść kawałek ale taki mniej udany’. Biedny Dankanek (jak nazywa go moja mama 😉 ) taki niedożywiony ciągle pomimo tony jedzenia, którą bez przerwy testuje. Gdy na niego tak pokrzykuję, nagle przypomina mi się, że mój brat i ja też tak robiliśmy mojej ukochanej babci chyba więc będę musiała spuścić z tonu;)

Pamiętam jedną konkretną sytuację, na myśl o której ciągle płoną mi uszy. Moja babcia świetnie gotowała i lubiła podejmować gości. Miała grupę przyjaciółek, które regularnie zapraszała na przyjęcia lub ciastka i kawę. Mój brat i ja bardzo lubiliśmy te okazje gdyż zawsze dostawało nam się wtedy coś dobrego do jedzenia. Na jedno z takich przyjęć babcia zrobiła przystawkę w postaci wiosennej zupy z zielonego groszku z chrupkimi i słonymi, smażonymi na maśle grzankami. Usmażyła górę tych pysznych grzanek po czym zajeła się czymś innym. Mój brat, nasza kuzynka i ja nie mogliśmy się widokowi tych grzanek oprzeć. Złapaliśmy ową miskę i ukryliśmy się pod stołem w drugim pokoju, który nakrty był długim białym obrusem więc babcia nie miała pojęcia co kombinujemy. Nasz plan był taki by zjeść wierzchnią warstwę grzanek i potem je trochę przeczesać tak by nikt się nie domyślił, że cokolwiek ubyło. Okazało się jednak, że te wredne grzanki uzależniają…Tuż przez przyjściem gości babcia zaczeła szukać grzanek by położyć je na stole. Po chwili słyszeliśmy, że szuka nas. Gdy w końcu usłyszała szepty pod stołem, podniosła brzeg obrusu i zobaczyła całą naszą trójkę trzymającą ewidentnie pustą miskę po grzankach…Nie było nam już do śmiechu i trochę się nam oberwało. To był ostatni raz kiedy babcia pozwoliła nam uczestniczyć w swoich sławnych przyjęciach…

wegańska tempura z bliska

wegańska tempura z boku

Print
  • porcji: 4
  • czas przygotowania: 15 min
  • czas przygotowania: 20 min

Składniki

TEMPURA

  • 1 mała dynia piżmowa lub batat, obrane
  • 2 małe cukinie
  • 1 mały bakłażan
  • 3 łyżki / 45 ml zredukowanej aquafaby*, mocno schłodzonej
  • około 1 szklanki / 240 ml wody gazowanej, mocno schłodzonej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej, przesianej
  • 1½ szklanki + 2 łyżki mąki ryżowej lub mąki pszennej do ciast + więcej do oprószania
  • około 20 kostek lodu
  • około 2 szklanki neutralnego oleju, do smażenia (użyłam słonecznikowego)

SOS

  • 3 łyżki tamari lub sosu sojowego
  • 4 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 mała dymka, posiekana na plasterki

Przygotowanie

  1. Pokrój warzywa na ½ cm plasterki lub w ½ cm słupki.
  2. Na duży talerz wysyp trochę mąki by obtoczyć w niej warzywa przed zanurzeniem w cieście. Przygotuj również dwie duże szklane lub metalowe miski. Jedna powinna być ciut mniejsza od drugiej by można było włożyć jedną w drugą.
  3. W osobnym naczyniu, połącz ze sobą przesianą skrobię kukurydzianą, mąkę ryżową i sodę oczyszczoną.
  4. W osobnej miseczce zmieszaj wszystkie składniki na sos i odłóż na bok.
  5. Wlej około 2 szklanki oleju do małego garnka i zacznij podgrzewać na średnim ogniu. Przed rozpoczęciem smażenia, olej powinnien osiągnąć temperaturę 170-180° C. W międzyczasie przygotuj ciasto.
  6. Wsyp lód na dno większej miski. Połóż mniejszą miskę na kostkach lodu. Wlej do niej zimną aquafabę i szybko rozbełtaj drucianą trzepaczką do jaj aż zrobi się piana. Wlej lodowatą wodę gazowaną. Powoli wysyp mieszankę skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej i sody oczyszczonej. Wymieszaj trzepaczką do jaj aż uzyskasz gładkie, rzadkie ciasto (jak na naleśniki). Jeśli używasz mąki pszennej (która zawiera glutemn) to mieszaj niewiele i bardzo ostrożnie, nie przejmuj się jeśli ciasto będzie zawierać widoczne grudki. Zbyt energiczne i długie mieszanie sprawi, że ciasto zrobi się cieżkie pod wypływem aktywacji glutenu.
  7. Przed wrzuceniem na gorący olej, obtocz warzywa w przygotowanej wcześniej mące. Następnie zanurz je w zimnym cieście.
  8. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, wrzuć na niego pierwszy kawałek tempury. Jeśli warzywo spadnie na dno ale potem od razu wypłynie na powierzchnię oleju to znaczy, że temperatura jest w sam raz. Jeśli warzywo nie spadnie na dno wogóle to znaczy, że olej jest za gorący. W zależności od wielkości twojego garnka i kawałków warzyw, smaż nie więcej niż 2-3 kawałki warzyw na raz by nie obniżyć za bardzo temperatury oleju gdyż wtedy temura wyjdzie tłusta.
  9. Smaż tempurę przez 1-2 minut na jednej stronie (w zleżności od grubości i twardości warzyw – cukinia na przykład smaży się szybciej niż dynia piżmowa) po czym obróć na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę lub dwie, aż tempura osiągnie delikatnie złotawy kolor. Wyłów gotowe kawałki za pomocą łyżki cedzakowej i ułóż je na kawałku papierowego ręcznika by pozbyć się nadwyżki tłuszczu.
  10. Tempurę podawaj od razu po usmażeniu wraz z sosem do maczania.

Uwagi

*Aquafaba to woda spod cieciorki (lub innych roślin strączkowych). Można odlać ją z cieciorki w puszce lub przygotować z suchej cieciorki. By zrobić ją samemu należy namoczyć suchą cieciorkę w wodzie przez noc (8 h), wypłukać i gotować w świeżej wodzie przez około godzinę (aż cieciorka będzie zupełnie miękka). Następnie należy wyciągnąć cieciorkę przy pomocy cedzakowej łyżki – woda, która pozostanie w garnku jest właśnie aquafabą. Jeśli jest za rzadka (powinna mieć konsystencję zbliżoną do białka jajka), trzeba ją trochę zredukować gotując na małym ogniu bez przykrycia. Gotową aquafabę należy ostudzić a potem schłodzić w lodówce. Jest to szczególnie ważne przy tym przepisie gdyż sekretem lekkiej i chrupkiej tempury jest bardzo zimne ciasto wrzucane na gorący olej.

UDOSTĘPNIJ
marokańska miseczka z kiszonymi cytrynami
Wcześniejszy przepis:
Marokańska miseczka z kiszonymi cytrynami
Późniejszy przepis:
Ramen z grilowanymi warzywami i tofu
ramen z grilowanymi warzywami i tofu z góry
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

bahn mi z tofu i wegańskim majonezem na lunch

Bánh mì z tofu i wegańskim majonezem Sriracha

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

wegański sernik truskawkowy z góry

Wegański sernik truskawkowy (bez oleju)

hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Rude-vege mówi

    26 czerwca, 2016 o 4:25 pm

    Od dziś uwielbiam Twojego bloga! Jesteś pierwszą osobą, która napisała jak zrobić gęstą aquafabę! I w końcu wegańskie przepisy po polsku <3

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      27 czerwca, 2016 o 1:42 pm

      Dzięki wielkie, bardzo mi miło! Niestety przestałam publikować po polsku ale w archiwum jest grubo ponad 100 przepisów w wersji polskiej.

      Odpowiedz
  2. Anna mówi

    6 stycznia, 2020 o 6:25 pm

    Przepisy genialne tylko mała uwaga :pisze i mówi się wziąć a nie wziąść, tak jak brać a nie braść😀

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      6 stycznia, 2020 o 6:43 pm

      Racja! Dzieki – poprawie!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on insta

On the blog a simple #midweek recipe for #zucchini On the blog a simple #midweek recipe for #zucchinipasta that was born out of too many zucchinis in my fridge and an encounter with a fussy toddler 🤣 Easy to make, full of flavour and can be made #oilfree if that's your jam, enjoy 🤗#recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com for the latest recipe!#whatsfordinner #veganfoodporn #veganfoodshare #eatplants #eatplantsnotfriends #eatmoreplants #eatvegan #meatless #zucchinirecipes #zucchini #easyplantbasedmeals #plantbasedfood #plantbaseddiet #plantbasedrecipes #glutenfreevegan #easyveganfood #easyveganrecipes #pasta #veganpasta #midweekdinner
Shooting a new green recipe for you today, but in Shooting a new green recipe for you today,  but in the meantime here is a reminder that's this #vegan #greenthaicurry isn't hard to make and it's perfect for this transition between winter ❄️ and spring 🌱. And while you are at it, add some blitzed spinach in at the end for colour and extra plant goodness 👌#recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan Thai green curry lazy cat kitchen' 😸#veganrecipe #veganrecipes #whatsfordinner #vegancurry #plantbased #eatmoreplants #eatvegan #govegan #ditchdairy #easyveganrecipe #vegancommunity #veganfoodshare #glutenfreevegan #vegantasty #veganfood #midweekmeals #healthyfood
Running a #foodblog when you have an insatiable #s Running a #foodblog when you have an insatiable #sweettooth is like being an alcoholic in charge of a bar! I did so well without any sweet treats for a week and then recipe testing happened and I am back at square one 🙄 Trying to distract myself with #vegannoodles...but the new recipe is banging, hopefully with you before the weekend...recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan yaki udon lazy cat kitchen' 😸#whatsfordinner #easyvegan #veganfood #veganfoodporn #meatfree #meatlessmonday #meatless #veganfood #veganfoodblog #easyveganrecipe #veganfoodshare #plantbasedfood #eatvegan #eatmoreplants #plantbased #veganasianfood #asianfood #noodles #yakiudon
On the blog a simple #speltflour #vegangalette wit On the blog a simple #speltflour #vegangalette with #zucchini, herbs and #dukkah 🌱 that's perfect for garden gatherings in the #spring sunshine 🌞 easy and quick to make and delicious 👌recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easyrecipes #easyveganrecipes #easyvegan #veganrecipes #veganfood #springiscoming #galette #veganpicnic #zucchinirecipes #plantbased #plantbasedfood #dairyfree #weekendbaking #savoury #veganrecipes #veganfoodporn #easyveganrecipe #springfood #vegancommunity
#vegangyros with roasted #jackfruit created when I #vegangyros with roasted #jackfruit created when I lived in Greece 🇬🇷recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan gyros lazy cat kitchen'#whatsfordinner #vegangyro #jackfruitrecipes #jackfruit #bestofvegan #plantbasedfood #plantbased #plantbasedeats #easyveganrecipe #easyveganfood #veganfood #veganfoodshare #vegangreekfood #meatless #veganaf #healthier #healthierchoices #vegancomfortfood #eatplants #plantbasedeating #veganrecipeshare #midweekmeals
Signing off with a delightfully creamy and super e Signing off with a delightfully creamy and super easy to make - a few vegan staples is all you need - #veganlemoncheesecake 😋 I'm not even in the lemon 🍋 camp myself and I love it! #glutenfree version included. Enjoy and #happyeaster 🐣recipe in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com and grab the latest post!#vegantreats #vegandessert #vegandesserts #bakedcheesecake #veganbaking #vegantreat #veganeaster #glutenfreevegan #easyveganrecipe #easyveganrecipes #veganfood #vegansweets #vegancake #plantbasedfood #plantbasedeats #veganfoodshare #veganfoodsharing #lemondessert
For the #greekfood aficionados amongst you, I have For the #greekfood aficionados amongst you, I have another #Easter worthy #greekrecipe for you. Yes, that's right, it's #veganspanakopita - world famous spinach pie made #vegan, with two different filling options. It can be made gluten-free too if you use GF phyllo, which I've seen around.recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan spanakopita lazy cat kitchen'#eastermeal #easterfood #greekvegan #veganfoodlovers #veganfoodshare #plantbasedeats #plantbased #plantbasedeating #dairyfree #whatveganseat #vegancommunity #veganpie #vegangree #comfortfood #veganaf #vegetarianrecipes #veganrecipes
How about a Greek inspired #eastermeal? On the blo How about a Greek inspired #eastermeal? On the blog, totally irresistible #veganpastitsio aka #greeklasagna inspired by the countless ones I ate when living in #greece 🇬🇷 (before going vegan)! Not difficult to make and guaranteed to please both #vegan + non-vegan guests alike! Kaliorexi! 🤗😘recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest post!#pastitsio #vegangreekfood #vegangreece #meatless #plantbased #whatveganseat #whatfatveganseat #veganeaster #eatrealfood #eatplants #vegancomfortfood #veganfoodshare #vegancommunity #plantbasedfood #plantbasedeating #plantbasedeats #vegetarianrecipes #veganaf #healthier #healthierchoices
I'm shooting an exciting new recipe for you today I'm shooting an exciting new recipe for you today (cannot wait to share!) but in the meantime, how about a thick slice of this #healthier #vegancarrotcake with some extra frosting 🤤? It's deliciously moist, fragrant with spices and topped with silky #cashewfrosting. Gimme!! 😮 (#oilfree and #refinedsugarfree)recipe link in my bio 👈 or Google 'healthy carrot cake lazy cat kitchen' 🥕#refinedsugarfreetreats #veganeaster #veganbaking #vegandesserts #vegandessert #healthierchoices #healthydessert #veganfoodblogger #veganfood #veganfoodshare #whatveganseat #Easter #egglesscake #vegantreats #plantbased #dairyfree #easyveganrecipe #vegansweets
Load More… Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2021 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes