• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Wegański chleb naan

10 kwietnia, 2015 autor Duncan - 6

chili, drożdże, pieczywogo to recipe

go to recipe

chleb naan posypka
Chleb naan uwielbiałem od dziecka . Pamiętam jak rodzice zabierali mnie i mojego brata do lokalnej restrauracji indyjskiej w Australii i już wtedy moim ulubionym daniem był gorący naan, prosto z pieca. Niestety nidgy nie próbowałem zrobić go w domu bo byłem przekonany, że do tego potrzeba specjalistycznego pieca (tandoor). Gdy udało mi się zrobić całkiem przyzwoitą pizzę w zwyczajnym domowym piekarniku pomyślałem sobie „skoro pizza wyszła to czemu by naan miał nie wyjść”. Okazało się, że całkiem łatwo można zrobić naan w domu bez specjalistycznego sprzętu i nawet w wersji wegańskiej. Jest tylko jeden trik, w domowym piekarniku trzeba taki chleb piec o 3 minuty dłużej. Mogę się poświęcić!

By uzyskać puszysty wegański naan, krowie mleko zastąpiłem migdałowym a naturalny jogurt kremem kokosowym. Upieczone chleby posmarowałem czosnkową oliwą z oliwek, posypałem odrobiną świeżej pietruszki, chili i solą. Tradycyjnie, zamiast oliwy z oliwek, indyjska restauracja użyłaby „ghee” czyli klarowanego masła. Zaletą naszego przepisu jest nie tylko to, że jest w 100% roślinny ale również dużo zdrowszy niż ten tradycyjny. Masło klarowane jest tak tuczące, że wystarczy na nie popatrzeć by przybyło nam w biodrach:) Sprawdziliśmy to! Mój wegański chleb naan jest najsmaczniejszy prosto z pieca z porcją dobrego curry (już wkrótce), z zimnym piwem i w gronie dobrych znajomych.

dekorowanie chleba naan

gotowe chleby naan

chleb naan z curry

chleb naan curry

5.00 from 2 votes
Print
  • sztuk: 6
  • czas przygotowania: 2 hours
  • czas przygotowania: 6 min

Składniki


CHLEB

  • 450 g mąki do wypieku chleba
  • 7 g saszetka suszonych drożdży instant
  • 150 ml mleka migdałowego
  • 150 ml kremu kokosowego*
  • 2 łyżeczki cukru (użyłem brązowego)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + dodatkowo by natłuścić blachę i wyrobione ciasto

POSYPKA

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • garść świeżej pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 łyżeczki łagodnych płatków chilli
  • sól do posypania

Przygotowanie

CHLEB

  1. W dużej misce, połącz mąkę, cukier, sól i drożdże.
  2. Wlej letnie mleko migdałowe, krem kokosowy i oliwę z oliwek. Wszystko zamieszaj drewnianą łyżką.
  3. Gdy wszystkie składniki połączą się opróżnij miskę na blat.
  4. Wyrabiaj ciasto przytrzymując jeden koniec ciasta lewą ręką i rozciągając drugi koniec prawą (zobacz zdjęcie poniżej). Następnie scal ciasto, obróć o 90 stopni i powtórz. Wyrabiaj w ten sposób przez około 10 minut.

wyrabianie ciasta

  1. Gdy ciasto zrobi się gładkie i lśniące, włóż je do lekko naoliwionej miski, posmaruj jego powierzchnię oliwą i przykryj miskę czystą ścierką. Pozostaw w ciepłym (ale nie za ciepłym, np. nie przy zapalonym kominku) miejscu na 1-2 godzin (aż ciasto dwukrotnie urośnie).
  2. Natłuść blachę oliwą i włóż ją do piekarnika nastawionego na 250° C / 480° F.
  3. Wyłóż ciasto na blat i naciśnij je dłońmi kilkakrotnie tak by pozbyć się baniek powietrza jakie wytworzyły się pod wpływem fermentacji drożdży.
  4. Nożem podziel ciasto na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulkę. Rozwałkuj każdą z kulek do grubości około ½ centymetra (zobacz zdjęcie poniżej).

formowanie chleba naan

  1. Gdy piekarnik osiągnie 250° C / 480° F, wyciągnij nagrzaną blachę i połóż na niej dwa chleby naan (lub tyle ile się swobodnie zmieści) i szybko włóż ją do piekarnika.
  2. Piecz przez około 6-7 minut – aż chleby ładnie się zarumienią.

POSYPKA

  1. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek.
  2. Dodaj pokrojony czosnek i delikatnie podsmaż (na małym ogniu i często mieszając) aż pozbędziesz się aromatu surowego czosnku.
  3. Nanieś czosnkową oliwę na upieczone chleby naan za pomocą pędzla. Posyp pietruszką, chili i solą. Podawaj na ciepło.

Uwagi

* Możesz albo kupić gotowy krem kokosowy albo możesz wsadzić pełnotłuste (to ważne) mleko kokosowe do lodówki na minimum 24 godziny. Ostrożnie wyciągnij go z lodówki nie wstrząsając puszką. Po otwarciu, łyżką zdejmij warstwę kremu kokosowego, który podszedł do góry. Zanim zabierzesz się za pieczenie chleba naan, doprowadź krem do temperatury pokojowej bo zimny zabije drożdże. (Nie wyrzucaj wody, możesz ją dodać do koktajli lub curry.)

UDOSTĘPNIJ
wegańska moussaka porcja
Wcześniejszy przepis:
Wegańska moussaka
Późniejszy przepis:
Aromatyczne curry kokosowe
curry kokosowe w miseczce
Autorem tego przepisu jest Duncan. Jest on również techniczną podporą bloga oraz Wydziałem ds Pieczenia Chleba. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak powstał Lazy Cat Kitchen. O Duncana drugiej pasji – bieganiu - możesz poczytać tutaj . Możesz go również znaleść na Twitterze.

Spróbuj również

turecki chleb do zagniatania z góry

Turecki chleb bez zagniatania

lukrowanie zawijaków z cynamonem

Drożdżowe zawijaki z cynamonem

brioche serving suggestion

Puszyste wegańskie brioszki

drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami z bliska

Drożdżowe twisty z czekoladą i pomarańczami

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Dorota mówi

    19 kwietnia, 2015 o 1:14 pm

    Pysznie wyglądający!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      19 kwietnia, 2015 o 1:44 pm

      Dziękujemy bardzo.

      Odpowiedz
  2. Ewelina mówi

    15 grudnia, 2018 o 2:43 pm

    Już kilka razy robiłam- POLECAM!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      15 grudnia, 2018 o 9:14 pm

      Dziękuję pięknie i pozdrawiam! Ania

      Odpowiedz
  3. Kesja mówi

    5 stycznia, 2020 o 11:53 am

    Chlebek z tego przepisu jest po prostu boski! Wczoraj piekłam po raz pierwszy do kolacji w stylu indyjskim i wyszedł obłędnie.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      5 stycznia, 2020 o 4:37 pm

      Bardzo sie ciesze ze smakuje! Dzieki! 🙂 Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes