Chleb naan uwielbiałem od dziecka . Pamiętam jak rodzice zabierali mnie i mojego brata do lokalnej restrauracji indyjskiej w Australii i już wtedy moim ulubionym daniem był gorący naan, prosto z pieca. Niestety nidgy nie próbowałem zrobić go w domu bo byłem przekonany, że do tego potrzeba specjalistycznego pieca (tandoor). Gdy udało mi się zrobić całkiem przyzwoitą pizzę w zwyczajnym domowym piekarniku pomyślałem sobie „skoro pizza wyszła to czemu by naan miał nie wyjść”. Okazało się, że całkiem łatwo można zrobić naan w domu bez specjalistycznego sprzętu i nawet w wersji wegańskiej. Jest tylko jeden trik, w domowym piekarniku trzeba taki chleb piec o 3 minuty dłużej. Mogę się poświęcić!
By uzyskać puszysty wegański naan, krowie mleko zastąpiłem migdałowym a naturalny jogurt kremem kokosowym. Upieczone chleby posmarowałem czosnkową oliwą z oliwek, posypałem odrobiną świeżej pietruszki, chili i solą. Tradycyjnie, zamiast oliwy z oliwek, indyjska restauracja użyłaby „ghee” czyli klarowanego masła. Zaletą naszego przepisu jest nie tylko to, że jest w 100% roślinny ale również dużo zdrowszy niż ten tradycyjny. Masło klarowane jest tak tuczące, że wystarczy na nie popatrzeć by przybyło nam w biodrach:) Sprawdziliśmy to! Mój wegański chleb naan jest najsmaczniejszy prosto z pieca z porcją dobrego curry (już wkrótce), z zimnym piwem i w gronie dobrych znajomych.
- sztuk: 6
Składniki
CHLEB
- 450 g mąki do wypieku chleba
- 7 g saszetka suszonych drożdży instant
- 150 ml mleka migdałowego
- 150 ml kremu kokosowego*
- 2 łyżeczki cukru (użyłem brązowego)
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek + dodatkowo by natłuścić blachę i wyrobione ciasto
POSYPKA
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- garść świeżej pietruszki, drobno posiekanej
- 2 łyżeczki łagodnych płatków chilli
- sól do posypania
Przygotowanie
- W dużej misce, połącz mąkę, cukier, sól i drożdże.
- Wlej letnie mleko migdałowe, krem kokosowy i oliwę z oliwek. Wszystko zamieszaj drewnianą łyżką.
- Gdy wszystkie składniki połączą się opróżnij miskę na blat.
- Wyrabiaj ciasto przytrzymując jeden koniec ciasta lewą ręką i rozciągając drugi koniec prawą (zobacz zdjęcie poniżej). Następnie scal ciasto, obróć o 90 stopni i powtórz. Wyrabiaj w ten sposób przez około 10 minut.
- Gdy ciasto zrobi się gładkie i lśniące, włóż je do lekko naoliwionej miski, posmaruj jego powierzchnię oliwą i przykryj miskę czystą ścierką. Pozostaw w ciepłym (ale nie za ciepłym, np. nie przy zapalonym kominku) miejscu na 1-2 godzin (aż ciasto dwukrotnie urośnie).
- Natłuść blachę oliwą i włóż ją do piekarnika nastawionego na 250° C / 480° F.
- Wyłóż ciasto na blat i naciśnij je dłońmi kilkakrotnie tak by pozbyć się baniek powietrza jakie wytworzyły się pod wpływem fermentacji drożdży.
- Nożem podziel ciasto na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulkę. Rozwałkuj każdą z kulek do grubości około ½ centymetra (zobacz zdjęcie poniżej).
- Gdy piekarnik osiągnie 250° C / 480° F, wyciągnij nagrzaną blachę i połóż na niej dwa chleby naan (lub tyle ile się swobodnie zmieści) i szybko włóż ją do piekarnika.
- Piecz przez około 6-7 minut – aż chleby ładnie się zarumienią.
POSYPKA
- Na patelni podgrzej oliwę z oliwek.
- Dodaj pokrojony czosnek i delikatnie podsmaż (na małym ogniu i często mieszając) aż pozbędziesz się aromatu surowego czosnku.
- Nanieś czosnkową oliwę na upieczone chleby naan za pomocą pędzla. Posyp pietruszką, chili i solą. Podawaj na ciepło.