Wegański chleb naan

chleb naan posypka
Chleb naan uwielbiałem od dziecka . Pamiętam jak rodzice zabierali mnie i mojego brata do lokalnej restrauracji indyjskiej w Australii i już wtedy moim ulubionym daniem był gorący naan, prosto z pieca. Niestety nidgy nie próbowałem zrobić go w domu bo byłem przekonany, że do tego potrzeba specjalistycznego pieca (tandoor). Gdy udało mi się zrobić całkiem przyzwoitą pizzę w zwyczajnym domowym piekarniku pomyślałem sobie „skoro pizza wyszła to czemu by naan miał nie wyjść”. Okazało się, że całkiem łatwo można zrobić naan w domu bez specjalistycznego sprzętu i nawet w wersji wegańskiej. Jest tylko jeden trik, w domowym piekarniku trzeba taki chleb piec o 3 minuty dłużej. Mogę się poświęcić!

By uzyskać puszysty wegański naan, krowie mleko zastąpiłem migdałowym a naturalny jogurt kremem kokosowym. Upieczone chleby posmarowałem czosnkową oliwą z oliwek, posypałem odrobiną świeżej pietruszki, chili i solą. Tradycyjnie, zamiast oliwy z oliwek, indyjska restauracja użyłaby „ghee” czyli klarowanego masła. Zaletą naszego przepisu jest nie tylko to, że jest w 100% roślinny ale również dużo zdrowszy niż ten tradycyjny. Masło klarowane jest tak tuczące, że wystarczy na nie popatrzeć by przybyło nam w biodrach:) Sprawdziliśmy to! Mój wegański chleb naan jest najsmaczniejszy prosto z pieca z porcją dobrego curry (już wkrótce), z zimnym piwem i w gronie dobrych znajomych.

dekorowanie chleba naan

gotowe chleby naan

chleb naan z curry

chleb naan curry

5.00 from 1 vote
Print

Składniki


CHLEB

  • 450 g mąki do wypieku chleba
  • 7 g saszetka suszonych drożdży instant
  • 150 ml mleka migdałowego
  • 150 ml kremu kokosowego*
  • 2 łyżeczki cukru (użyłem brązowego)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + dodatkowo by natłuścić blachę i wyrobione ciasto

POSYPKA

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • garść świeżej pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 łyżeczki łagodnych płatków chilli
  • sól do posypania

Przygotowanie

CHLEB

  1. W dużej misce, połącz mąkę, cukier, sól i drożdże.
  2. Wlej letnie mleko migdałowe, krem kokosowy i oliwę z oliwek. Wszystko zamieszaj drewnianą łyżką.
  3. Gdy wszystkie składniki połączą się opróżnij miskę na blat.
  4. Wyrabiaj ciasto przytrzymując jeden koniec ciasta lewą ręką i rozciągając drugi koniec prawą (zobacz zdjęcie poniżej). Następnie scal ciasto, obróć o 90 stopni i powtórz. Wyrabiaj w ten sposób przez około 10 minut.

wyrabianie ciasta

  1. Gdy ciasto zrobi się gładkie i lśniące, włóż je do lekko naoliwionej miski, posmaruj jego powierzchnię oliwą i przykryj miskę czystą ścierką. Pozostaw w ciepłym (ale nie za ciepłym, np. nie przy zapalonym kominku) miejscu na 1-2 godzin (aż ciasto dwukrotnie urośnie).
  2. Natłuść blachę oliwą i włóż ją do piekarnika nastawionego na 250° C / 480° F.
  3. Wyłóż ciasto na blat i naciśnij je dłońmi kilkakrotnie tak by pozbyć się baniek powietrza jakie wytworzyły się pod wpływem fermentacji drożdży.
  4. Nożem podziel ciasto na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulkę. Rozwałkuj każdą z kulek do grubości około ½ centymetra (zobacz zdjęcie poniżej).

formowanie chleba naan

  1. Gdy piekarnik osiągnie 250° C / 480° F, wyciągnij nagrzaną blachę i połóż na niej dwa chleby naan (lub tyle ile się swobodnie zmieści) i szybko włóż ją do piekarnika.
  2. Piecz przez około 6-7 minut – aż chleby ładnie się zarumienią.

POSYPKA

  1. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek.
  2. Dodaj pokrojony czosnek i delikatnie podsmaż (na małym ogniu i często mieszając) aż pozbędziesz się aromatu surowego czosnku.
  3. Nanieś czosnkową oliwę na upieczone chleby naan za pomocą pędzla. Posyp pietruszką, chili i solą. Podawaj na ciepło.

Uwagi

* Możesz albo kupić gotowy krem kokosowy albo możesz wsadzić pełnotłuste (to ważne) mleko kokosowe do lodówki na minimum 24 godziny. Ostrożnie wyciągnij go z lodówki nie wstrząsając puszką. Po otwarciu, łyżką zdejmij warstwę kremu kokosowego, który podszedł do góry. Zanim zabierzesz się za pieczenie chleba naan, doprowadź krem do temperatury pokojowej bo zimny zabije drożdże. (Nie wyrzucaj wody, możesz ją dodać do koktajli lub curry.)