Wegański sernik truskawkowy (bez oleju)

wegański sernik truskawkowy z góry

Znów sernik? Obawiam się, że tak! Mam ostatnio sernikową obsesję! Opracowanie dobrego przepisu na sernik bez sera zajeło mi tak długo, że teraz gdy już w końcu opanowałam proporcje nie mogłam doczekać się wypróbowania nowych kombinacji smakowych. Nie wiem jak w Polsce, ale tutaj już od dawna są truskawki więc pomyślałam, że truskawkowy sernik na pewno wielu z was przypadnie do gustu. Jak do zwykle bywa musiałam znów zrobić kilka podejść by zaadaptować mój przepis gdyż okazuje się, że truskawki mają w sobie zaskakująco dużą ilość wody. Po kilku próbach udało się! Sernik wyszedł gładki, kremowy, aromatyczny i bardzo truskawkowy. Tym razem zamiast minaturek pokusiłam się o zrobienie go w tortownicy. Jak pewnie zauważyliście mam słabość do mało formatowych słodkości (serniczków, tartaletek, babeczek i trufli) a robienia dużych ciast się trochę boję! Nie wiem czemu tak mam. Pewnie dlatego, że jakoś podświadomie wydaje mi się, że wciągnięcie małego serniczka nie jest aż tak tuczące jak zjedzenie kawałka dużego…Pokręcone, wiem 🙂 . Dziś przełamałam się w końcu i mam dla was dorosły sernik truskawkowy.

PS: Jeśli pokusicie się o wypróbowanie tego przepisu, nie zapomnijcie otagować mnie na Instagramie (@lazycatkitchen). Uwielbiam dostawać zdjęcia z waszymi wersjami moich przepisów 🙂 .

wegański sernik truskawkowy

wegański sernik truskawkowy połowa z góry

wegański sernik truskawkowy jedna porcja

wegański sernik truskawkowy kawałek

4.00 from 1 vote
Print

Składniki

SPÓD NA SERNIK

  • około 20 daktyli / 170 g, wypestkowanych i namoczonych we wrzątku
  • kilka szczypt miałkiej soli
  • trochę ponad 1 szklankę migadłów / 140 g migdałów
  • 1½ łyżki surowego kakao (opcjonalnie)

MASA SERNIKOWA

  • 1 szklanka / 150 g surowych nerkowców (namoczonych przez noc)
  • 7½ płaskich łyżeczek płatków agar agar*
  • 600 g DOJRZAŁYCH truskawek, obranych (waga po obraniu)
  • 5-6 łyżek / 75 – 90 ml syropu klonowego
  • ½ szklanki / 120 ml śmietanki kokosowej (takiej z puszki)
  • ½ szklanki zredukowanej aquafaby*

DO DEKORACJI (opcjonalnie)

  • wiórki czekoladowe
  • truskawki

Przygotowanie

  1. Wyłóż spód otwieranej tortownicy (moja ma średnicę 16 cm i wysokość 6,5 cm) papierem do pieczenia. Wytnij także długi prostokąt by wyłożyć nim boki.

SPÓD NA SERNIK

  1. Zmiel migdały na drobno w malakserze. Wysyp je z malaksera do miski i odłóż na bok.
  2. Odcedź daktyle i wrzuć do pustego malaksera. Zmiksuj na pastę. Dodaj kakao oraz sól do smaku i wmiksuj je w daktyle.
  3. W misce zmieszaj daktyle i zmielone migdały aż uzyskasz ‚ciasto’, które nie jest zbyt lepkie ale które ‚trzyma się kupy’ ;). Ja wolę robić to rękami by móc dokłanie ocenić ile muszę dodać migdałów by uzyskać pożądaną konsystencję.
  4. Wyłóż boki tortownicy papierem a na spód zacznij kłaść ‚ciasto’ migdałowo-daktylowe. Dociśnij dobrze palcami tak by nie było żadnych dziur czy pęcherzyków powietrza. Połóż kawałek papieru do pieczenia na wierzch i przyłóż czymś ciężkim (ja użyłam szklanego pojemnika podobej wielkości, wypełnionego cukrem) i włóż do lodówki.

MASA SERNIKOWA

  1. Tuż przed miksowaniem masy na sernik, włóż płatki agaru do małego rondelka wraz z ½ szklanki / 120 ml aquafaby (lub wody jeśli nie chcesz używać aquafaby) i z ½ śmietanki kokosowej. Doprowadź do zagotowania, następnie skręć palnik i gotuj na małym ogniu, często mieszając aż płatki prawie zupełnie się rozpuszczą a płyn zrobi się gęsty jak kisiel (około 10 min). Od tego momentu musisz działać szybko bo agar tężeje bardzo szybko.
  2. Do blendera kielichowego wrzuć wypłukane truskawki, nerkowce, syrop klonowy i ciepły (pozwól mu ciut ostygnąć) agar. Miksuj, szpatułką zdrapując ścianki blendera, na których będzie gromadził się steżony agar. Dodaj więcej syropu klonowego do smaku. Zmiksuj na gładką masę.
  3. Jak tylko otrzymasz super gładką, dobrze doprawioną masę wyjmij tortownicę z lodówki i wlej do niej masę sernikową. Musisz zrobić to szybko i sprawnie jeśli chcesz by powierzchnia sernika była gładka bo jak już wspomniałam dzięki agarowi masa będzie bardzo szybko tężeć. Delikatnie uderz wypełnioną tortownicą o blat kuchenny by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  4. Sernik możesz zostawić w temperaturze pokojowej lub włożyć do lodówki. Gotowy sernik udekoruj zgodnie z upodobaniem.

Uwagi

*Nigdy nie używałam agaru w proszku, ale według większości źródeł 3 łyżeczki płatków agaru odpowiadają 1 łyżeczce agaru w proszku, więc jeśli masz tylko taki w proszku użyj 2½ łyżeczki.

**Aquafaba – woda spod cieciorki z puszki lub woda, w której gotowało się suchą cieciorkę to świetny zamiennik jajek. W obu przypadkach powinna być zredukowana by miała gęstszą konsystencję.