• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Wegańskie Bircher muesli

5 maja, 2015 autor Ania - Zostaw komentarz

bezglutenowy, danie witariańskie, łatwy, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

Bircher muesli dla dwojga
Nareszcie mamy wiosnę i wraz z nią przychodzi ochota na lżejsze posiłki, szczególnie tuż z rana, dlatego dziś przepis na prawdzwie wiosenne śniadanie. Zaczełam jeść takiego typu śniadanie gdy miałam jakieś piętnaście lat. Jak wiele nastolatek, miałam mnóstwo kompleksów i nigdy nie byłam zadowolona ze swojej figury. Kupiłam sobie więc książkę zatytułowaną (o ile dobrze pamiętam:) „Poradnik Nastolatki” i tam, między innymi, było kilka przepisów na zdrowe i lekkie dania. Tam właśnie znalazłam przepis na „Sałatkę Piękności” popularnie znaną Bircher muesli. Nazwa sugerowała, że płatki owsiane, jabłka, orzechy i inne owoce mają w sobie tyle cennych witamin i minerałów, że spożywanie ich regularnie poprawi twój wygląd. Autorka obiecywała lśniące włosy, zdrowe paznokcie i ładną cerę – wszystko czego chce nastoletnia dziewczyna. Powiedziałam o tym odkryciu mojemu bratu i powiedział, że też spróbuje (już wtedy miał chłopak szerokie horyzonty:). W ten sposób Bircher muesli stało się naszym ulubionym śniadaniem w tak młodym wieku (na szczęśnie nie było wtedy jeszcze słodkich płatków śniadaniowych).

Mineły lata i to jest ciągle moje ulubione śniadanie gdy robi się ciepło. Trochę go zmieniam używając różnych owoców, orzechów i nasion by korzystać z sezonowych składników i by się nie znudzić. Gdy pracowałam w Londynie, miałam bardzo krótki romans ze śniadaniami złapanymi w biegu – cynamonowe bajgle z dżemem lub (co gorsza!) migdałowe croissanty i kawa ale po takim śniadaniu byłam głodna po niespełna dwóch godzinach. Poza tym czułam, że taka dawka cukru z rana nie jest dla mnie dobra.
Poniższa porcja (80 g) przewidziana jest dla dwóch osób, chociaż szczerze mówiąc w moim domu ja spożywam około 40 g płatków owsianych a Duncan 100 g. Takie są uroki mieszkania z nałogowym biegaczem – bez przerwy trzeba latać po zakupy:)! Niektórzy namaczają płatki noc wcześniej, ale ja przestałam tak robić bo nie widzę potrzeby. Ja również nie dodaję żadnego słodu bo jabłka i owoce są wystraczająco słodkie dla mnie, ale kto co lubi – Duncan używa syropu klonowego. Do tego dania najlepiej jest użyć minimalnie przetworzonych płatków owsianych (górskich) bo zachowują kształt i dzięki temu muesli nie zamienia się w papkę.

truskawki i nasiona granatu

Bircher muesli z truskawkami

Bircher muesli na śniadanie

Print
  • sztuk: 2
  • czas przygotowania: 15 min
  • czas przygotowania: 0 min

Składniki

  • 80 g płatków owsianych górskich (bezglutenowych na wersję bez glutenu)
  • 2 średnie jabłka
  • garść pistacji, posiekanych
  • nasiona z ½ granatu
  • kilka truskawek, w plasterkach
  • 1 owoc kiwi, w plasterkach
  • odrobina soku z cytryny
  • cynamon
  • syrop klonowy lub z agawy (lub miód, jeśli używasz)

Przygotowanie

  1. Rozdziel płatki na dwie miseczki. Zalej kilkoma łyżkami wody lub soku z jabłek – na tyle by nawilżyć płatki. Płatki nie powinny pływać. Jeśli chcesz by były bardzo miękkie możesz namoczyć je noc wcześniej.
  2. Zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach (razem ze skórką). Dodaj trochę soku z cytryny do jabłek by nie zbrązowiały. Dodaj połowę startego jabłka do każdej z miseczek. Posyp cynamonem i pomieszaj.
  3. Na wierzch połóż plasterki truskawek, kiwi, posyp posiekanymi orzechami i dodaj słodziku w płynie jeśli muesli jest dla ciebie za kwaśne.

Uwagi

Oczywiście możesz użyć dowolnych owoców (także suszonych) i orzechów. Ja co jakiś czas używam innych dodatków by się nie znudzić i by moje śniadanie było sezonowe.

UDOSTĘPNIJ
lentils with artichokes and peppers
Wcześniejszy przepis:
Soczewica z pieczonymi karczochami i papryką
Późniejszy przepis:
Wegańskie burrito w domowej tortilli
wegańskie burrito
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

surowa owsianka gryczana z morelami porcja

Surowa „owsianka” gryczana z morelami

letnie sajgonki z brzoskwinią stos

Świeże sajgonki z brzoskwinią i sosem fistaszkowym

gazpacho z arbuzem porcja

Gazpacho z arbuzem

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

    Komentarze

    Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes