Nareszcie mamy wiosnę i wraz z nią przychodzi ochota na lżejsze posiłki, szczególnie tuż z rana, dlatego dziś przepis na prawdzwie wiosenne śniadanie. Zaczełam jeść takiego typu śniadanie gdy miałam jakieś piętnaście lat. Jak wiele nastolatek, miałam mnóstwo kompleksów i nigdy nie byłam zadowolona ze swojej figury. Kupiłam sobie więc książkę zatytułowaną (o ile dobrze pamiętam:) „Poradnik Nastolatki” i tam, między innymi, było kilka przepisów na zdrowe i lekkie dania. Tam właśnie znalazłam przepis na „Sałatkę Piękności” popularnie znaną Bircher muesli. Nazwa sugerowała, że płatki owsiane, jabłka, orzechy i inne owoce mają w sobie tyle cennych witamin i minerałów, że spożywanie ich regularnie poprawi twój wygląd. Autorka obiecywała lśniące włosy, zdrowe paznokcie i ładną cerę – wszystko czego chce nastoletnia dziewczyna. Powiedziałam o tym odkryciu mojemu bratu i powiedział, że też spróbuje (już wtedy miał chłopak szerokie horyzonty:). W ten sposób Bircher muesli stało się naszym ulubionym śniadaniem w tak młodym wieku (na szczęśnie nie było wtedy jeszcze słodkich płatków śniadaniowych).
Mineły lata i to jest ciągle moje ulubione śniadanie gdy robi się ciepło. Trochę go zmieniam używając różnych owoców, orzechów i nasion by korzystać z sezonowych składników i by się nie znudzić. Gdy pracowałam w Londynie, miałam bardzo krótki romans ze śniadaniami złapanymi w biegu – cynamonowe bajgle z dżemem lub (co gorsza!) migdałowe croissanty i kawa ale po takim śniadaniu byłam głodna po niespełna dwóch godzinach. Poza tym czułam, że taka dawka cukru z rana nie jest dla mnie dobra.
Poniższa porcja (80 g) przewidziana jest dla dwóch osób, chociaż szczerze mówiąc w moim domu ja spożywam około 40 g płatków owsianych a Duncan 100 g. Takie są uroki mieszkania z nałogowym biegaczem – bez przerwy trzeba latać po zakupy:)! Niektórzy namaczają płatki noc wcześniej, ale ja przestałam tak robić bo nie widzę potrzeby. Ja również nie dodaję żadnego słodu bo jabłka i owoce są wystraczająco słodkie dla mnie, ale kto co lubi – Duncan używa syropu klonowego. Do tego dania najlepiej jest użyć minimalnie przetworzonych płatków owsianych (górskich) bo zachowują kształt i dzięki temu muesli nie zamienia się w papkę.
- sztuk: 2
Składniki
- 80 g płatków owsianych górskich (bezglutenowych na wersję bez glutenu)
- 2 średnie jabłka
- garść pistacji, posiekanych
- nasiona z ½ granatu
- kilka truskawek, w plasterkach
- 1 owoc kiwi, w plasterkach
- odrobina soku z cytryny
- cynamon
- syrop klonowy lub z agawy (lub miód, jeśli używasz)
Przygotowanie
- Rozdziel płatki na dwie miseczki. Zalej kilkoma łyżkami wody lub soku z jabłek – na tyle by nawilżyć płatki. Płatki nie powinny pływać. Jeśli chcesz by były bardzo miękkie możesz namoczyć je noc wcześniej.
- Zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach (razem ze skórką). Dodaj trochę soku z cytryny do jabłek by nie zbrązowiały. Dodaj połowę startego jabłka do każdej z miseczek. Posyp cynamonem i pomieszaj.
- Na wierzch połóż plasterki truskawek, kiwi, posyp posiekanymi orzechami i dodaj słodziku w płynie jeśli muesli jest dla ciebie za kwaśne.