• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Wegańskie brownie

Maj 6, 2016 autor Ania - 16

aquafaba, czekolada, łatwy, pieczone

wegańskie mokre brownies

Odkąd pierwszy raz spróbowałam dobrego egzlemplarza, brownie stało się jednym z moich ulubionych deserów. Dziś, po kilku rundach testów (które miały też swoje plusy 🙂 ) mam przyjemność zaprezentować wam tackę perfekcyjnych wegańskich brownies. Lśniące i chrupkie po wierzchu, mokre i gęste w środku, takie właśnie dobre brownies być powinny. Są intensywnie czekoladowe, nie wymagają zbyt wiele pracy, ani składników a ponieważ mają formę indywidualnych babeczek pieką się w mig – można w tym czasie zaparzyć sobie do nich dobrą kawę! Najważniejszą rzeczą w przypadku brownies jest to by wyjąć je z piekarnika w odpowiednim czasie. Na pierwszy rzut oka mogą się wydawać niedopieczone bo wierzch jest ciągle miękki ale nie dajcie się oszukać, bezwładność gorącej blachy upiecze je jeszcze przez chwilę po wyjęciu z piekarnika a wierzchy stwardnieją i zrobią się chrupiące w miarę jak brownie ostygną. Nie pożałujecie, obiecuję!

Co prawda tym razem nie miałam wielu testerów ale mój narzeczony orzekł je hitem. Zrobiłam 12 takich brownies na sesję zdjęciową i co prawda miałam zamiar rozdać kilka sąsiadom ale jakoś nie udało się. Kiedy zjedliśmy (nie powiem w ile dni bo mi wstyd) wszystkie oprócz jednego, mówię do Duncana, żeby się nie łudził że dostanie mu się moja połowa (czasami mam dobre serce ale nie jak chodzi o brownies…) a on mi na to, że on poczeka i zaatakuje kiedy najmniej się będę tego spodziewać…Słodziak z niego, co?

wegańskie mokre brownies przygotowanie

wegańskie mokre brownies przed pieczeniem

wegańskie mokre brownies stos

wegańskie mokre brownies upieczone

5.00 from 2 votes
Print
  • sztuk: 12 sztuk
  • czas przygotowania: 20 min
  • czas przygotowania: 11-12 min

Składniki

  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego/ziaren chia LUB 3 łyżki zredukowanej* aquafaby
  • 220 g / 1 + ¾ szklanki mąki pszennej do ciast
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6 łyżek / 3/8 szklanki surowego kakao
  • 110 g gorzkiej czekolady (użyłam takiej z 70% kakao)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 60 ml / ¼ szklanki espresso + 75 ml / 5 łyżek wrzątku
  • 200 g / 1 szklanka drobnego cukru
  • 80 ml / ¼ szklanki + 1 łyżka + 1 łyżeczka neutralnej w smaku oliwy
  • 30 g pistacji, posiekanych (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Jeśli używasz zmielonego siemienia lnianego (lub ziaren chia), to zmieszaj go z 3 łyżkami / 45 ml wody i włóż do lodówki by zgęstinało.
  2. Podgrzej piekarnik do 180° C. Wyłóż blachę na muffiny papilotkami lub wytnij kółka z papieru do pieczenia tak by można je było połóżyć na spód każdej muffinki oraz długie paski by włóżyć je pod każdą muffinkę by po upieczeniu łatwo je było wyciągnąć. Posmaruj ścianki formy odrobiną oliwy. Nie polegaj jedynie na naoliwieniu blachy bo brownie rozlecą się podczas wyjmowania (tak jak na moim zdjęciu na Instagramie -> @lazycatkitchen)
  3. Zmieszaj ze sobą mąkę i sodę. Przesiej przez sito i odłóż na bok.
  4. Posiekaj czekoladę na bardzo drobe kawałki. Włóż do dużej miski, wraz z kakao i solą.
  5. Zagotuj trochę wody i równocześnie zaparz espresso. Wlej 75 ml wrzątku i 60 ml gorącego espresso do miski z czekoladą. Dobrze wymieszaj aż czekolada zupełnie się rozpuści. Nie dodawaj więcej wody.
  6. Dodaj cukier, siemię lniane lub ostudzoną aquafabę i oliwę. Przy pomocy elektrycznego miksera zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
  7. Do czekoladowej masy zacznij dodawać mąkę z sodą. Zrób to stopniowo mieszając delikatnie drewnianą łyżką (nie używaj elektrycznego miksera bo wtedy ciasto zrobi się gumowe pod wpływem aktywacji glutenu). Mieszaj jedynie dopóki pozbędziesz się kieszonek z mąką i ciasto zrobi się jednolite.
  8. Łyżką przełóż ciasto (będzie bardzo gęste) do przygotowanej blachy. Wyrównaj je łyżką lub łopatką i posyp posiekanymi pistacjami po wierzchu. Piecz na środkowej półce przez około 11-12 minut. Poczekaj aż brownie ostygną przed wyjmowaniem ich z blachy.

Uwagi

Ten przepis jest modyfikacją mojego wcześniejszego przpisu na wegańskie brownie orzechowe.

*Aquafaba to woda spod cieciorki (lub innych roślin strączkowych). Można odlać ją z cieciorki w puszce lub przygotować z suchej cieciorki. By zrobić ją samemu należy namoczyć suchą cieciorkę w wodzie przez noc (8 h), wypłukać i gotować w świeżej wodzie przez około godzinę (aż cieciorka będzie zupełnie miękka). Następnie należy wyciągnąć cieciorkę przy pomocy cedzakowej łyżki – woda, która pozostanie w garnku jest właśnie aquafabą. Jeśli jest za rzadka (powinna mieć konsystencję zbliżoną do białka jajka), trzeba ją trochę zredukować gotując na małym ogniu bez przykrycia. Gotową aquafabę należy ostudzić przed użyciem.

UDOSTĘPNIJ
grecka cieciorka na grzankach
Wcześniejszy przepis:
Grecka cieciorka na grzankach
Późniejszy przepis:
Wegańskie pad thai
wegańskie pad thai
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

pomarańczowe babeczki z semoliną

Pomarańczowe babeczki z semoliną

wegańska babeczka czekoladowa z kremem czekoladowym

Wegańskie babeczki czekoladowe

wegański mus czekoladowy z bliska

Puszysty wegański mus czekoladowy

wegański sernik truskawkowy z góry

Wegański sernik truskawkowy (bez oleju)

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Asia mówi

    Maj 6, 2016 o 3:35 pm

    Czy kawa jest mocno wyczuwalna w smaku? Niestety nie przepadam za kawowymi wypiekami, a przepis wydaje się być niesamowicie prosty! 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Maj 6, 2016 o 3:47 pm

      Cześć Asiu,

      Nie, kawy nie czuć wcale – kawa (podobnie jak sól) bardzo ładnie podkreśla/wydobywa smak czekolady. Te brownie są mocno czekoladowe – to jedyny wyczuwalny smak. Jeśli się boisz użyj wrzątku zamiast kawy ale moim zdaniem warto zaryzykować!

      Powodzenia! 🙂

      Ania

      Odpowiedz
  2. Meg mówi

    Maj 6, 2016 o 7:26 pm

    Jakie wspaniałe! Z pewnością zrobię – przepis zapisuję 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Maj 6, 2016 o 7:38 pm

      Dzięki i smacznego! Ja też właśnie się zabieram za kolejną rundę brownies bo piątek! 🙂

      Odpowiedz
  3. Justyna mówi

    Maj 25, 2016 o 11:19 am

    Czy surowe kakao mozna zastapic zwyklym? I czy wtedy proporcje pozostaja takie same! Pytam, bo widze na zdjeciu, że Twoje ma dość jasny kolor.
    Pozdrawiam! 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Maj 25, 2016 o 12:11 pm

      Cześć Justyna, myślę, że tak ale szczerze mówiąc nie próbowałam bo ja właśnie mam tylko surowe (które jest jasne w kolorze). Próbowałam je zastąpić normalnym kakaem w tych babeczkach i wyszły super tylko były ciut mniej słodkie, mam wrażenie.

      Pozdrawiam również,

      Ania

      Odpowiedz
  4. Basia mówi

    Luty 19, 2017 o 1:31 pm

    Planuję podwoić składniki i zrobić je na blasze. Sądzisz, że wyjdzie? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Luty 19, 2017 o 2:22 pm

      Cześć Basiu,

      Myślę, że powinno wyjść ale możliwe, że będziesz musiała dostosować czas pieczenia (w zależności od tego jak grube będą po przełożeniu na blachę). Powodzenia! Ania

      Odpowiedz
  5. Ada mówi

    Marzec 19, 2017 o 12:40 am

    Czy można użyć jakiejś zdrowszej mąki? 🙂 Jaglanej może?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Marzec 19, 2017 o 11:12 am

      Szczerze mówiac to nie wiem, bo nie próbowałam ale myśle, że warto poeksperymentować. Może na połowie porcji, tak dla bezpieczeństwa…Ania

      Odpowiedz
  6. Przyszła weganka mówi

    Czerwiec 30, 2017 o 9:31 pm

    Kocham! Właśnie znalazlam tego bloga i to chyba najlepsza rzecz jaką mi się dziś przytrafiła. Na pewno wypróbuję nie jeden przepis. Brownie będę robiła za parę dni, ale najpierw chyba spróbuję z fasoli a dopiero potem z Twojego przepisu.
    A teraz zabieram się za czytanie innych przepisów ❤

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Lipiec 1, 2017 o 12:01 am

      Dzięki za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie! Ania

      Odpowiedz
  7. ABily mówi

    Lipiec 6, 2017 o 6:09 pm

    wyszły wspaniałe choć oczywiście kruszą sie niemiłosiernie:)

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Lipiec 6, 2017 o 8:20 pm

      Cieszę się ale nie powinny się kruszyć – proszę spojrzeć na zdjęcie tego przkrojonego. Chyba zbyt wyschły w piekarnku? Były w środku mokre? I czy przepis był w jakikolwiek sposób modyfikowany?

      Odpowiedz
      • ABily mówi

        Lipiec 13, 2017 o 6:54 pm

        Nic nie modyfikowałam, trzymałam się ściśle czasu pieczenia ale wiadomo piekarnik piekarnikowi nierówny, nastepnym razem będę krócej piekła.Dziekuję i pozdrawiam:)

        Odpowiedz
        • Ania mówi

          Lipiec 13, 2017 o 10:26 pm

          To sie zgadza z tymi piekarnikami! Mam nadzieję, że następnym razem wyjdą lepsze. Pozdrawiam również! Ania

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

  • Hope the sun has also come out for you, guys! It's very warm here in #bristol and all I wanna do is sit in my garden and soak up some sun 🌞, but I have a shoot planned and prepped for today so no such luck! I'm working on a new, exciting recipe, but meanwhile here is some simple #lunchinspo for you that's very warm weather compatible 😋 (#recipe in my bio as always 👈) #vegansofig #veganfoodshare #veganfood #vegansofinstagram #whatveganseat #lets#letscookvegan #eatmoreplants #eatmoregreens #eatarainbow #feedfeed @thefeedfeed.vegan #foodblogger #foodblogfeed @foodblogfeed #bestofvegan #lunchideas #lunchbowl
  • Hope you are having a great day, guys? If there is room for improvement, I've got a simple #recipe (link in bio 👈) to brighten up your meals. This affordable (wild garlic is free for the taking 😁) #wildgarlicpesto inspired by our recent hikes in #devon is my latest obesession. I have it on everything 😜 pasta, new potatoes, spring soups and steamed veggies! Naturally #glutenfree and mine is #nutfree too, but you could use any nuts if you like! #letscookvegan #vegansofig #vegansofinstagram #bestofvegan #feedfeed @thefeedfeed.vegan #foodblogger #foodblogfeed @foodblogfeed #veganpesto #easy #whatveganseat #letseathealthy #eatmoregreens #eatmoreplants #crueltyfree #lunchinspo #northdevon
  • Happy #sunday, guys!! How are you doing today? We are both busy making a new #recipevideo for you, but as the weather is rubbish, we don't mind that much! If you feel like some Sunday #baking that actually requires no baking 😜, try this #chocolatemousse and #raspberry #tart 🍫 #Easy to make, delicious and naturally #glutenfree to boot! It's one of my personal favorites as I'm a complete sucker for #chocolate and raspberry combo 😍 #vegansofig #vegantart #nobake #veganbaking #vegansofinstagram #chocolateraspberry #feedfeed @thefeedfeed.chocolate @thefeedfeed.vegan #foodblogger #whatveganseat #letscookvegan #letsbakevegan #nobaketreats #bestofvegan
  • As the weather is toing and froing, I'm back with some comforting chilly weather fare 😊 #Ontheblog #vegantagine that is easy to make, filling and comforting. It tastes better a day after it was made. Naturally #glutenfree and #healthy 😋 (#recipe in bio 👈) #veganstew #whatveganseat #letseathealthy #letscookvegan #feedfeed @thefeedfeed.vegan #foodblogfeed @foodblogfeed #glutenfreevegan #crueltyfree #plantbased #plantprotein #weekendcooking #batchcooking #loveanimalsdonteatthem
  • Hope you guys are well!! I'm having a bit of a low day today and my plan was to go running but Duncan took my keys by mistake 😞 so I'll have to bake instead 😉😜 These #carrot 🥕 #muffins studded with healthy seeds should do the trick (#recipe in bio 👈) and they use #almondmilk pulp too for those of you who are into homemade almond milk #vegansofig #veganbaking #vegancarrotmuffins #whatveganseat #whatfatveganseat #feedfeed @thefeedfeed.vegan #bestofvegan #foodblogfeed @foodblogfeed #vegansofinstagram #veganfoodshare #veganmuffins
  • Hope you guys are well! We've just returned home after our mini break in North #Devon, which was stunning and the weather wasnt bad for the most part. On the blog, a super #easy and #simple #recipe (link in bio 👈) for #celeriac #chips 🍟 Have you tried them yet? If not, you are missing out 😋 #vegansofig #vegansnacks #vegansofinstagram #vegancomfortfood #whatveganseat #whatfatveganseat #letseathealthy #letscookvegan #feedfeed @thefeedfeed.vegan #foodblogfeed @foodblogfeed #bestofvegan #celeriacchips
  • Happy #weekend, guys!! While we are off to the #seaside for Duncan's birthday, I shall leave you with a sea inspired dish 🌊🐟 - #veganfishsandwich 😋 #easy to make and #delish (#recipe in bio 👈) Also, I'm taking much needed break from social media so apologies for the lack of replies, I will answer any questions when I get back 😘 #vegansofig #vegansofinstagram #veganfoodshare #veganfood #veganfishandchips #veganfish #tofish #whatfatveganseat #whatveganseat #bestofvegan #feedfeed @thefeedfeed.vegan @foodblogfeed #foodblogfeed #plantbased #crueltyfree #letscookvegan #letseatvegan #veganfishfingers #plantprotein
  • Happy end of the week guys 😊  we are having the first properly sunny day in weeks and my mood has visibly improved! About to bake a cake for the b'day boy 🎂 Are you looking for an #easy and a bit more #healthy (or less unhealthy should I say 😉) #weekend cake? Try my latest #bananabread #recipe (link in bio 👈) Fewer than 10 cupboard staple ingredients, #lowfat, #refinedsugarfree and #glutenfree if you want it to be too. I love it 😋 #vegansofig #vegansofinstagram #whatfatveganseat #whatveganseat #letscookvegan #letsbakevegan #crueltyfreebaking #egglessbaking #veganbananabread #feedfeed @thefeedfeed.vegan #foodblogger #bestofvegan #foodblogfeed @foodblogfeed #plantbased
  • Happy Tuesday, guys! Hope you are feeling #spring vibes today. I'm about to go running in the sun (while it lasts 😉), but here is spring appropriate dish for you guys if you're craving #greens like I do for some reason (#recipe in my bio 👈) Enjoy! #vegansofig #vegansofinstagram #whatveganseat #whatfatveganseat #veganfood #veganfoodshare #veganpesto #glutenfreevegan #glutenfree #eatmoreplants #eatmoregreens #letseathealthy #letscookvegan #lunchideas #lunchinspo #feedfeed @thefeedfeed.vegan @foodblogfeed #foodblogfeed #bestofvegan
  • Did you know you can make #Greek #minidoughnuts - #loukoumades - at home? They are #easy to make, make a perfect #coffee #treat and are a great reminder of your favourite #greeksummer#holidays 🏖☀ ours are #vegan and drenched in #orange #cinnamon syrup that makes them totally addictive 😋😊 (recipe in bio 👈) #greekdoughnuts #greekfood#ilovegreece #letseatvegan #letscookvegan#recipevideos #veganfoodvideos#veganrecipes #feedfeed@feedfeed.recipevideos #foodvideos#whatveganseat #whatfatveganseat#vegandesserts
  • How are you guys? The weather has been so miserable here 🌧️☔ that I've been literally hiding under a blanket all day, 🐈in my lap, waiting for warmer days. I feel like some major comfort food and since I made a jar of pesto 🌱🌿 yesterday, I'm thinking of roping Duncan into some #pizza dough making (#recipe for this Spring pizza, including a how-to video 📽️ in my bio 👈 ) later although he doesn't know it yet 😜 #vegansofig #vegansofinstagram  #veganpizza #plantbased #plantprotein #veganfoodshare #whatveganseat #whatfatveganseat #vegancomfortfood #bestofvegan #feedfeed @thefeedfeed.vegan #letscookvegan #letseathealthy #veganfood #veganfoodshare #springpizza
  • Happy #friday, guys!! #ontheblog, my (#healthier ) take on one of my favorites - #bananabread 🍌 It's #easy to make, uses fewer than 10 cupboard staple ingredients, no gimmickry and tastes great! It's #vegan, of course, #lowfat and can be #refinedsugarfree and #glutenfree too if you want it to be 🐇 (#recipe link in my bio 👈) 😘 #veganbaking #veganbananabread #whatveganseat #letsbakevegan #vegandessert #feedfeed @thefeedfeed.vegan #bestofvegan #thrivemags #veganfoodshare #veganfood #eggfreebaking #crueltyfree #crueltyfreebaking #whatfatveganseat #vegansofig #vegansofinstagram #foodblogger #foodblogfeed @foodblogfeed

Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes