• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Wegańskie brownie

6 maja, 2016 autor Ania - 30

aquafaba, czekolada, łatwy, pieczonego to recipe

go to recipe

wegańskie mokre brownies

Odkąd pierwszy raz spróbowałam dobrego egzlemplarza, brownie stało się jednym z moich ulubionych deserów. Dziś, po kilku rundach testów (które miały też swoje plusy 🙂 ) mam przyjemność zaprezentować wam tackę perfekcyjnych wegańskich brownies. Lśniące i chrupkie po wierzchu, mokre i gęste w środku, takie właśnie dobre brownies być powinny. Są intensywnie czekoladowe, nie wymagają zbyt wiele pracy, ani składników a ponieważ mają formę indywidualnych babeczek pieką się w mig – można w tym czasie zaparzyć sobie do nich dobrą kawę! Najważniejszą rzeczą w przypadku brownies jest to by wyjąć je z piekarnika w odpowiednim czasie. Na pierwszy rzut oka mogą się wydawać niedopieczone bo wierzch jest ciągle miękki ale nie dajcie się oszukać, bezwładność gorącej blachy upiecze je jeszcze przez chwilę po wyjęciu z piekarnika a wierzchy stwardnieją i zrobią się chrupiące w miarę jak brownie ostygną. Nie pożałujecie, obiecuję!

Co prawda tym razem nie miałam wielu testerów ale mój narzeczony orzekł je hitem. Zrobiłam 12 takich brownies na sesję zdjęciową i co prawda miałam zamiar rozdać kilka sąsiadom ale jakoś nie udało się. Kiedy zjedliśmy (nie powiem w ile dni bo mi wstyd) wszystkie oprócz jednego, mówię do Duncana, żeby się nie łudził że dostanie mu się moja połowa (czasami mam dobre serce ale nie jak chodzi o brownies…) a on mi na to, że on poczeka i zaatakuje kiedy najmniej się będę tego spodziewać…Słodziak z niego, co?

wegańskie mokre brownies przygotowanie

wegańskie mokre brownies przed pieczeniem

wegańskie mokre brownies stos

wegańskie mokre brownies upieczone

5.00 from 4 votes
Print
  • sztuk: 12 sztuk
  • czas przygotowania: 20 min
  • czas przygotowania: 11-12 min

Składniki

  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego/ziaren chia LUB 3 łyżki zredukowanej* aquafaby
  • 220 g / 1 + ¾ szklanki mąki pszennej do ciast
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6 łyżek / 3/8 szklanki surowego kakao
  • 110 g gorzkiej czekolady (użyłam takiej z 70% kakao)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 60 ml / ¼ szklanki espresso + 75 ml / 5 łyżek wrzątku
  • 200 g / 1 szklanka drobnego cukru
  • 80 ml / ¼ szklanki + 1 łyżka + 1 łyżeczka neutralnej w smaku oliwy
  • 30 g pistacji, posiekanych (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Jeśli używasz zmielonego siemienia lnianego (lub ziaren chia), to zmieszaj go z 3 łyżkami / 45 ml wody i włóż do lodówki by zgęstinało.
  2. Podgrzej piekarnik do 180° C. Wyłóż blachę na muffiny papilotkami lub wytnij kółka z papieru do pieczenia tak by można je było połóżyć na spód każdej muffinki oraz długie paski by włóżyć je pod każdą muffinkę by po upieczeniu łatwo je było wyciągnąć. Posmaruj ścianki formy odrobiną oliwy. Nie polegaj jedynie na naoliwieniu blachy bo brownie rozlecą się podczas wyjmowania (tak jak na moim zdjęciu na Instagramie -> @lazycatkitchen)
  3. Zmieszaj ze sobą mąkę i sodę. Przesiej przez sito i odłóż na bok.
  4. Posiekaj czekoladę na bardzo drobe kawałki. Włóż do dużej miski, wraz z kakao i solą.
  5. Zagotuj trochę wody i równocześnie zaparz espresso. Wlej 75 ml wrzątku i 60 ml gorącego espresso do miski z czekoladą. Dobrze wymieszaj aż czekolada zupełnie się rozpuści. Nie dodawaj więcej wody.
  6. Dodaj cukier, siemię lniane lub ostudzoną aquafabę i oliwę. Przy pomocy elektrycznego miksera zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
  7. Do czekoladowej masy zacznij dodawać mąkę z sodą. Zrób to stopniowo mieszając delikatnie drewnianą łyżką (nie używaj elektrycznego miksera bo wtedy ciasto zrobi się gumowe pod wpływem aktywacji glutenu). Mieszaj jedynie dopóki pozbędziesz się kieszonek z mąką i ciasto zrobi się jednolite.
  8. Łyżką przełóż ciasto (będzie bardzo gęste) do przygotowanej blachy. Wyrównaj je łyżką lub łopatką i posyp posiekanymi pistacjami po wierzchu. Piecz na środkowej półce przez około 11-12 minut. Poczekaj aż brownie ostygną przed wyjmowaniem ich z blachy.

Uwagi

Ten przepis jest modyfikacją mojego wcześniejszego przpisu na wegańskie brownie orzechowe.

*Aquafaba to woda spod cieciorki (lub innych roślin strączkowych). Można odlać ją z cieciorki w puszce lub przygotować z suchej cieciorki. By zrobić ją samemu należy namoczyć suchą cieciorkę w wodzie przez noc (8 h), wypłukać i gotować w świeżej wodzie przez około godzinę (aż cieciorka będzie zupełnie miękka). Następnie należy wyciągnąć cieciorkę przy pomocy cedzakowej łyżki – woda, która pozostanie w garnku jest właśnie aquafabą. Jeśli jest za rzadka (powinna mieć konsystencję zbliżoną do białka jajka), trzeba ją trochę zredukować gotując na małym ogniu bez przykrycia. Gotową aquafabę należy ostudzić przed użyciem.

UDOSTĘPNIJ
grecka cieciorka na grzankach
Wcześniejszy przepis:
Grecka cieciorka na grzankach
Późniejszy przepis:
Wegańskie pad thai
wegańskie pad thai
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

pomarańczowe babeczki z semoliną

Pomarańczowe babeczki z semoliną

wegańska babeczka czekoladowa z kremem czekoladowym

Wegańskie babeczki czekoladowe

wegański mus czekoladowy z bliska

Puszysty wegański mus czekoladowy

wegański sernik truskawkowy z góry

Wegański sernik truskawkowy (bez oleju)

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Asia mówi

    6 maja, 2016 o 3:35 pm

    Czy kawa jest mocno wyczuwalna w smaku? Niestety nie przepadam za kawowymi wypiekami, a przepis wydaje się być niesamowicie prosty! 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      6 maja, 2016 o 3:47 pm

      Cześć Asiu,

      Nie, kawy nie czuć wcale – kawa (podobnie jak sól) bardzo ładnie podkreśla/wydobywa smak czekolady. Te brownie są mocno czekoladowe – to jedyny wyczuwalny smak. Jeśli się boisz użyj wrzątku zamiast kawy ale moim zdaniem warto zaryzykować!

      Powodzenia! 🙂

      Ania

      Odpowiedz
  2. Meg mówi

    6 maja, 2016 o 7:26 pm

    Jakie wspaniałe! Z pewnością zrobię – przepis zapisuję 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      6 maja, 2016 o 7:38 pm

      Dzięki i smacznego! Ja też właśnie się zabieram za kolejną rundę brownies bo piątek! 🙂

      Odpowiedz
  3. Justyna mówi

    25 maja, 2016 o 11:19 am

    Czy surowe kakao mozna zastapic zwyklym? I czy wtedy proporcje pozostaja takie same! Pytam, bo widze na zdjeciu, że Twoje ma dość jasny kolor.
    Pozdrawiam! 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      25 maja, 2016 o 12:11 pm

      Cześć Justyna, myślę, że tak ale szczerze mówiąc nie próbowałam bo ja właśnie mam tylko surowe (które jest jasne w kolorze). Próbowałam je zastąpić normalnym kakaem w tych babeczkach i wyszły super tylko były ciut mniej słodkie, mam wrażenie.

      Pozdrawiam również,

      Ania

      Odpowiedz
  4. Basia mówi

    19 lutego, 2017 o 1:31 pm

    Planuję podwoić składniki i zrobić je na blasze. Sądzisz, że wyjdzie? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      19 lutego, 2017 o 2:22 pm

      Cześć Basiu,

      Myślę, że powinno wyjść ale możliwe, że będziesz musiała dostosować czas pieczenia (w zależności od tego jak grube będą po przełożeniu na blachę). Powodzenia! Ania

      Odpowiedz
  5. Ada mówi

    19 marca, 2017 o 12:40 am

    Czy można użyć jakiejś zdrowszej mąki? 🙂 Jaglanej może?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      19 marca, 2017 o 11:12 am

      Szczerze mówiac to nie wiem, bo nie próbowałam ale myśle, że warto poeksperymentować. Może na połowie porcji, tak dla bezpieczeństwa…Ania

      Odpowiedz
  6. Przyszła weganka mówi

    30 czerwca, 2017 o 9:31 pm

    Kocham! Właśnie znalazlam tego bloga i to chyba najlepsza rzecz jaką mi się dziś przytrafiła. Na pewno wypróbuję nie jeden przepis. Brownie będę robiła za parę dni, ale najpierw chyba spróbuję z fasoli a dopiero potem z Twojego przepisu.
    A teraz zabieram się za czytanie innych przepisów ❤

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      1 lipca, 2017 o 12:01 am

      Dzięki za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie! Ania

      Odpowiedz
  7. ABily mówi

    6 lipca, 2017 o 6:09 pm

    wyszły wspaniałe choć oczywiście kruszą sie niemiłosiernie:)

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      6 lipca, 2017 o 8:20 pm

      Cieszę się ale nie powinny się kruszyć – proszę spojrzeć na zdjęcie tego przkrojonego. Chyba zbyt wyschły w piekarnku? Były w środku mokre? I czy przepis był w jakikolwiek sposób modyfikowany?

      Odpowiedz
      • ABily mówi

        13 lipca, 2017 o 6:54 pm

        Nic nie modyfikowałam, trzymałam się ściśle czasu pieczenia ale wiadomo piekarnik piekarnikowi nierówny, nastepnym razem będę krócej piekła.Dziekuję i pozdrawiam:)

        Odpowiedz
        • Ania mówi

          13 lipca, 2017 o 10:26 pm

          To sie zgadza z tymi piekarnikami! Mam nadzieję, że następnym razem wyjdą lepsze. Pozdrawiam również! Ania

          Odpowiedz
  8. Magda mówi

    25 czerwca, 2019 o 8:18 am

    Czy można mąkę pszenną zastąpić jakąś bezglutenową?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      25 czerwca, 2019 o 12:21 pm

      Niestety nie próbowałam ale jeśli to taki bezglutenowy mix mąk (nie jedna mąka) do ciast to myślę, że wyjdą dobre! Powodzenia! Ania

      Odpowiedz
  9. Sławek mówi

    13 sierpnia, 2019 o 5:01 pm

    Calimera Aniu!
    Dzięki za pomoc w wegańskim pieczeniu. Sam jestem dość daleki od weganizmu, ale mam zainteresowanych wegańskimi wypiekami.
    Jestem po pierwszych próbach z Twoimi brownie z mąką bezglutenową (gotowa mieszanka Doves Farm). Działa!
    Nie mam jedynie pewności co do temperatury pieczenia, bo nie mogę znależć informacji, czy piszesz o piekarniku bez czy z termoobiegiem. Być może piszesz o tym w innym miejscu, ale nie znalazłem ;-(
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      13 sierpnia, 2019 o 5:53 pm

      Kalimera 🙂 Ciesze sie ze przepis sie przydal! Temperatura jest bez termoobiegu (w pozniejszych przepisach zaczelam dodawac obie wersje), z termoobiegiem zredukuj o 20° C. Powodzenia! Ania

      Odpowiedz
  10. Sławek mówi

    13 sierpnia, 2019 o 8:25 pm

    Dziękuję Aniu za korektę greckiego pozdrowienia, które skaleczyłem i potwierdzenie mojego podejrzenia dotyczącego temperatury piekarnika. Piekłem Twoje brownies w obniżonej temperaturze. Wyszły dobre w smaku, ale trochę niedopieczone (mało precyzyjny pomiar temperatury w moim piekarniku), ale już wiem co muszę zrobić, żeby moje brownie wyszły tak jak na Twoich zdjęciach;-)
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      14 sierpnia, 2019 o 1:57 pm

      Super, pozdrawiam rowniez! Ania

      Odpowiedz
  11. Julka mówi

    22 lutego, 2020 o 10:45 am

    Wyszły mi bardzo, bardzo dobre, doskonałe! Choć dodałam prawie o połowę mniej mąki, bo bałam się, że wyjdą kruche (tak jak u kogoś, kto wcześniej komentował). Wydłużyłam czas pieczenia o 7 minut. Robiłam z siemieniem lnianym. Dodałam też o połowę mniej cukru.
    Będę kombinować i próbować robić z różnymi mąkami. Świetny przepis i generalnie, bardzo się cieszę, że znalazłam Twojego bloga – dzięki za wszystkie przepisy, są bardzo oryginalne!

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      23 lutego, 2020 o 11:41 pm

      Ciesze sie ze zasmakowaly!

      Odpowiedz
  12. Ada mówi

    18 marca, 2020 o 5:06 pm

    Hej , nie mam wegańskiej ani żadnej innej czekolady czy da się ja czymś zastąpić ?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      18 marca, 2020 o 7:13 pm

      Niestety nie aczkolwiek zawsze mozesz poeksperymentowac, moze wyjdzie cos rownie dobrego. Powodzenia! Ania

      Odpowiedz
  13. Anna mówi

    6 czerwca, 2020 o 8:57 pm

    Właśnie zadajmy brownie babeczki. Miały być na weekend, ale nie sądzę, by przetrwały tę próbę czasu 😉 Wyszły obłędnie! Robiłam z chia, zamiast kakao dodałam karob i cukier połączyłam pół na pół z ksylitolem. Piekłam 15 minut. Wyszły wilgotne, ale nie mokre i ciężkie w środku. Pięknie też wyrosły. Jedyna moja uwaga i tak też będę ten przepis w przyszłości modyfikować (bo Mąż nie da odporu – mus zrobić je ponownie), to zmniejszenie ilości cukru – 100 g w zupełności wg nas by wystarczyło. Generalnie najlepsze babeczki ever, nawet niewegańskie w dawnych czasach takie nie wychodziły.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      7 czerwca, 2020 o 1:56 am

      Aw, dzieki – bardzo mi milo to slyszec. Co do ilosci cukru to jest to bardzo subiektywne niestety i zalezy od przyzwyczajen podniebienia. Sporo moich czytelnikow (szczegoline z US) narzeka, ze moje ciasta moglyby byc slodsze – a dla mnie sa w sam raz. Pozdrawiam! x Ania

      Odpowiedz
  14. Paulina mówi

    30 lipca, 2020 o 3:51 pm

    Ciasto jest po zmieszaniu wyszło tak gęste, że mogłam zagniatać ręka, więc powstały ciastka brownie 😉 Zamiast cukru dałam zmiksowane daktyle. MNIAM.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      31 lipca, 2020 o 7:20 pm

      Ciesze sie ze smakowaly. Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on insta

On the blog a simple #midweek recipe for #zucchini On the blog a simple #midweek recipe for #zucchinipasta that was born out of too many zucchinis in my fridge and an encounter with a fussy toddler 🤣 Easy to make, full of flavour and can be made #oilfree if that's your jam, enjoy 🤗#recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com for the latest recipe!#whatsfordinner #veganfoodporn #veganfoodshare #eatplants #eatplantsnotfriends #eatmoreplants #eatvegan #meatless #zucchinirecipes #zucchini #easyplantbasedmeals #plantbasedfood #plantbaseddiet #plantbasedrecipes #glutenfreevegan #easyveganfood #easyveganrecipes #pasta #veganpasta #midweekdinner
Shooting a new green recipe for you today, but in Shooting a new green recipe for you today,  but in the meantime here is a reminder that's this #vegan #greenthaicurry isn't hard to make and it's perfect for this transition between winter ❄️ and spring 🌱. And while you are at it, add some blitzed spinach in at the end for colour and extra plant goodness 👌#recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan Thai green curry lazy cat kitchen' 😸#veganrecipe #veganrecipes #whatsfordinner #vegancurry #plantbased #eatmoreplants #eatvegan #govegan #ditchdairy #easyveganrecipe #vegancommunity #veganfoodshare #glutenfreevegan #vegantasty #veganfood #midweekmeals #healthyfood
Running a #foodblog when you have an insatiable #s Running a #foodblog when you have an insatiable #sweettooth is like being an alcoholic in charge of a bar! I did so well without any sweet treats for a week and then recipe testing happened and I am back at square one 🙄 Trying to distract myself with #vegannoodles...but the new recipe is banging, hopefully with you before the weekend...recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan yaki udon lazy cat kitchen' 😸#whatsfordinner #easyvegan #veganfood #veganfoodporn #meatfree #meatlessmonday #meatless #veganfood #veganfoodblog #easyveganrecipe #veganfoodshare #plantbasedfood #eatvegan #eatmoreplants #plantbased #veganasianfood #asianfood #noodles #yakiudon
On the blog a simple #speltflour #vegangalette wit On the blog a simple #speltflour #vegangalette with #zucchini, herbs and #dukkah 🌱 that's perfect for garden gatherings in the #spring sunshine 🌞 easy and quick to make and delicious 👌recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easyrecipes #easyveganrecipes #easyvegan #veganrecipes #veganfood #springiscoming #galette #veganpicnic #zucchinirecipes #plantbased #plantbasedfood #dairyfree #weekendbaking #savoury #veganrecipes #veganfoodporn #easyveganrecipe #springfood #vegancommunity
#vegangyros with roasted #jackfruit created when I #vegangyros with roasted #jackfruit created when I lived in Greece 🇬🇷recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan gyros lazy cat kitchen'#whatsfordinner #vegangyro #jackfruitrecipes #jackfruit #bestofvegan #plantbasedfood #plantbased #plantbasedeats #easyveganrecipe #easyveganfood #veganfood #veganfoodshare #vegangreekfood #meatless #veganaf #healthier #healthierchoices #vegancomfortfood #eatplants #plantbasedeating #veganrecipeshare #midweekmeals
Signing off with a delightfully creamy and super e Signing off with a delightfully creamy and super easy to make - a few vegan staples is all you need - #veganlemoncheesecake 😋 I'm not even in the lemon 🍋 camp myself and I love it! #glutenfree version included. Enjoy and #happyeaster 🐣recipe in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com and grab the latest post!#vegantreats #vegandessert #vegandesserts #bakedcheesecake #veganbaking #vegantreat #veganeaster #glutenfreevegan #easyveganrecipe #easyveganrecipes #veganfood #vegansweets #vegancake #plantbasedfood #plantbasedeats #veganfoodshare #veganfoodsharing #lemondessert
For the #greekfood aficionados amongst you, I have For the #greekfood aficionados amongst you, I have another #Easter worthy #greekrecipe for you. Yes, that's right, it's #veganspanakopita - world famous spinach pie made #vegan, with two different filling options. It can be made gluten-free too if you use GF phyllo, which I've seen around.recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan spanakopita lazy cat kitchen'#eastermeal #easterfood #greekvegan #veganfoodlovers #veganfoodshare #plantbasedeats #plantbased #plantbasedeating #dairyfree #whatveganseat #vegancommunity #veganpie #vegangree #comfortfood #veganaf #vegetarianrecipes #veganrecipes
How about a Greek inspired #eastermeal? On the blo How about a Greek inspired #eastermeal? On the blog, totally irresistible #veganpastitsio aka #greeklasagna inspired by the countless ones I ate when living in #greece 🇬🇷 (before going vegan)! Not difficult to make and guaranteed to please both #vegan + non-vegan guests alike! Kaliorexi! 🤗😘recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest post!#pastitsio #vegangreekfood #vegangreece #meatless #plantbased #whatveganseat #whatfatveganseat #veganeaster #eatrealfood #eatplants #vegancomfortfood #veganfoodshare #vegancommunity #plantbasedfood #plantbasedeating #plantbasedeats #vegetarianrecipes #veganaf #healthier #healthierchoices
I'm shooting an exciting new recipe for you today I'm shooting an exciting new recipe for you today (cannot wait to share!) but in the meantime, how about a thick slice of this #healthier #vegancarrotcake with some extra frosting 🤤? It's deliciously moist, fragrant with spices and topped with silky #cashewfrosting. Gimme!! 😮 (#oilfree and #refinedsugarfree)recipe link in my bio 👈 or Google 'healthy carrot cake lazy cat kitchen' 🥕#refinedsugarfreetreats #veganeaster #veganbaking #vegandesserts #vegandessert #healthierchoices #healthydessert #veganfoodblogger #veganfood #veganfoodshare #whatveganseat #Easter #egglesscake #vegantreats #plantbased #dairyfree #easyveganrecipe #vegansweets
Load More… Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2021 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes