Od kilku dni mamy bajeczną pogodę. Wieczory, które zrobiły się przyjemnie ciepłe, zachęcają do wieczornych posiadówek przy lekkej kolacji i szklaneczce zimnego piwa lub białego wina. Dzisiejsze danie to idealna lekka kolacja na taką właśnie pogodę. Pełne zdecydowanych smaków, barwne, sycące a zarazem lekkie danie. Mój ukłon w stronę kuchni meksykańskiej został zainspirowany bajecznie kolorowymi daniami jakimi uraczyła mnie szanowna blogosfera z okazji Cinco de Mayo. Wiem, że trochę się spóźniłam ale nidgy nie jest za późno na pyszne burrito. Poza tym, tak już dawno burrita nie jadłam, że nie mogłam sobie odmówić zrobienia i zjedzenia go (tuż po zdjęciach…)
Nie zrażaj się obszernością tego przepisu. Na pierwszy rzut oka, może się wydawać bardzo skomplikowany i czasochłonny ale nie jest aż tak źle. Jedynym komponentem, który wymaga trochę czasu to przyrządzenie domowych tortilli, ale jeśli masz mało czasu to je po prostu kup. Jak widać na zdjęciach (pomimo wielu prób) nie udało mi się jeszcze rozwałkować zupełnie okrągłej tortilli. Jest to w miarę łatwe gdy placki są małe ale jak próbujesz zrobić duże (moje mają „średnicę” a raczej przekątną 24 cm) i cieńkie to jest to sztuka. Jestem pełna podziwu dla wszystkich zaawansowanych „tortilliarzy” i mam nadzieję, ze kiedyś będę w stanie opublikować wpis pod tytułem „jak rozwałkować okrągłe tortille”, ale to troche potrwa:)… Sfrustrowana, kupiłam nawet paczkę gotowych tortilli na wypadek gdyby moje przypomniały mapę Francji (lub co gorsza Włoch), ale po przemyśleniu kwesti doszłam do wniosku, że chociaż moje placki są może mało urodziwe to smakują zdecydowanie lepiej niż te ze sklepu. Są cieńsze i nie zawierają żadnych numerów E, czego niestety nie da się powiedzieć o tych kupnych…
- porcji: 4
Składniki
TORTILLE (8 sztuk o średnicy 24 cm)
- 3 szklanki / 375 g białej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ¼ szklanki / 60 ml oliwy
- około ¾ szklanki / 180 ml gorącej wody
SALSA
- 25 dużych pomidorków koktajlowych (są słodsze) / 3 duże pomidory
- 10 cm młodej cebulki (białej części), plasterki
- 2 garście kolendry, posiekane
- ½ łyżeczki ostrych płatków chili
- sok z ½ limonki
- sól i pieprz, do smaku
- szczypta cukru (jeśli pomidory są mało słodkie)
ZASMAŻANA FASOLKA
- 1½ szklanki czarnej fasolki, namoczonej na noc (550 g po ugotowaniu)
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała cebulka, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 płaskie łyżeczki kuminu
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz
GUACAMOLE
- 3 małe dojrzałe awokado
- sok z ½-1 limonki
- sól
- pieprz
RYŻ
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 2 garście kolendry, posiekane
- limonka
- sól
- pieprz
INNE DODATKI
- sałata Cos, grubo posiekana
Przygotowanie
- Wypłucz fasolkę i wrzuć do garnka z dużą ilością wody. Gotuj pod przykryciem, na średnim ogniu do miękkości – przez około 30 minut. Piankę powstałą w trakcie gotowania, zbierz łyżką i wyrzuć. Fasolkę odcedź i odłóż na bok.
- Gotuj wypłukany ryż w dużej ilości wody przez około 35-40 minut. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Do ryżu wmieszaj świeżą kolendrę, sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Odłóż na bok.
- Czas na salsę. Jeśli używasz zwykłych pomidorów, łyżką wydrąż nasiona przez użyciem. Pokrój pomidory / pomidorki w drobną kostkę. Dodaj chili, sok z limonki, cebulkę. Dopraw solą i pieprzem i cukrem (jeśli potrzeba). Odłóż na bok by wszystkie smaki się ze sobą wymieszały.
- Zagotuj trochę wody na ciasto na tortille. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj oliwę i zgnieć lekko dłońmi. Wlej gorącą wodę. Początkowo wymieszaj łyżką gdyż ciasto będzie gorące potem zacznij wyrabiać dłońmi. Wyrabiaj przez jakieś 5 minut aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryj mokrą ścierką i daj mu odpocząć przez 30-45 minut. To bardzo ważny etap więc nie opuszczaj go.
- By przygotować zasmażaną fasolkę, zmiażdż ugotowaną fasolkę przy pomocy tłuczka do ziemniaków (lub malaksera). Ja lubię zostawić kilka całych fasolek ale konsystencja zależy od ciebie. Rozgrzej oliwę na patelni. Na gorącej oliwie zeszklij cebulę a następnie dodaj czosnek. Smaż przez minutę, mieszając. Dodaj przyprawy i smaż przez kolejną minutę. Dodaj zmiażdżoną fasolkę, sól, sok z limonki i szklankę wody. Gotuj na małym ogniu aż fasolka zrobi się gęsta. Jeśli wolisz mniej gęstą konsystencję dodaj ciut więcej wody.
- Powróć do ciasta. Podziel ciasto na 8 równych części. Zrób kulkę z każdego kawałka i odłóż na kolejne 10 minut pod wilgotną ścierką.
- Rozgnieć awokado widelcem, dopraw sokiem z limonki, odrobiną soli i pieprzu. Odstaw na bok.
- Teraz czas dokończyć tortille. Postaw duża patelnię na średnim ogniu (ważne by patelnia nie była zbyt gorąca*). Na innym palniku przygotuj drugą patelnię na malutkim ogniu i wilgotną ściereczkę – w ten sposób gotowe tortille będą ciepłe i giętkie. Zacznij wałkować kulkę ciasta na lekko oprószonym mąką blacie. Powstrzymaj się przed dodawaniem dużej ilości mąki podczas wałkowania gdyż wtedy tortille zrobią się suche. Połóż rozwałkowaną tortille na gorącej patelni. Małe bańki powietrza powinny pokazać się po około minucie. Nie czekaj aż plamki na spodzie tortilli zrobią się ciemno-brązowe bo wtedy tortilla będzie sucha i łamliwa. Przełóż tortillę na drugą stronę po około 2 minutach (w zależności od grubości) od położenia na patelnię i smaż jedynie przez jakieś 30-45 sekund na drugiej stronie. Połóż gotową tortillę na podgrzaną patelnię i przykryj wilgotną ściereczką.
- Gotowe tortille podawaj nadziewane sałatą, zasmażaną fasolką, salsą pomidorową, ryżem i guacamole.
Uwagi
*Jeśli bardzo szybko (szybciej niż po 1 minucie) robią się ciemno-brązowe plamki na tortilli to znaczy, że patelnia jest za gorąca. Plamki powinny być blado brązowe po około 1 minucie.Gotowe tortille trzymaj w ciepłym miejscu, przykryte wilgotną ściereczką tak by nie wyschły i nie zrobiły się łamliwe.