• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Wegańskie ciasto bananowe

29 stycznia, 2016 autor Ania - 14

banany, łatwy, orzechygo to recipe

go to recipe

wegańskie ciasto bananowe przekrój

Miałam postanowienie by zarzucić pieczenie i desery do końca stycznia, ale (przyznaję się) pękłam. Poza czystą ochotą na kawałek ciasta bananowego z kawą, przypomniało mi się, że mam powód do świętowania więc decyzja zapadła dość szybko. A co świętuję? Pierwszą rocznicę mojego kawałka internetu. Nie mogę uwierzyć że minał już rok odkąd ja i mój narzeczony założyliśmy Lazy Cat Kitchen. Tak szybko to zleciało!

Wszystko zaczeło się od leniwie rzuconego pomysłu na założenie bloga o gotowaniu, który dla rozrywki omawialiśmy w samochodzie, w podróży dokądś. Duncan mówił serio ale ja byłam bardzo sceptyczna. Nie wierzyłam, że się do blogowania nadaję, szczerze mówiąc. On nie dawał za wygraną i ciągle o tym blogu nawijał i nie przyjmował do wiadomości żadnych moich wymówek. W końcu skapitulowałam i zgodziłam się spróbować. Tak zaczął się zwariowany rok (ponad rok, bo kilka miesięcy zajeło nam przygotowanie strony i pierwszych przepisów) górek i dołków, poczucia spełnienia i poczucia przytłoczenia, wdzięczności i niedowierzania. Po drodze, oboje sporo nauczyliśmy się i nawet gdybyśmy mogli nie zamienilibyśmy tego doświadczenia na żadne inne. Cieszyłam się jak dziecko z każdego życzliwego komentarza i maila, w którym pisaliście, że lubicie blog, że moje przepisy w jakiś mały sposób pomogły wam jeść lepiej, czuć się lepiej, zachęciły was do weganizmu, pomogły wam tkwić przy podjętych postanowieniach, dały inspirację. Dziękuje za wszystkie wiadomości, wsparcie i motywujące słowa. Pomimo moich początkowych obaw, że po 3 miesiącach blogowania skończą mi się wszystkie przepisy, moja głowa jest jeszcze bardziej przepełniona pomysłami niż na początku i mogę wam śmiało obiecać o wiele więcej przepisów. Póki co, zapraszam na wegańskie ciasto bananowe!

wegańskie ciasto bananowe dekorowanie

wegańskie ciasto bananowe

wegańskie ciasto bananowe porcja

Print
  • sztuk: 900g ciasto
  • czas przygotowania: 20 min
  • czas przygotowania: 65 min

Składniki

Suche składniki

  • 180 g / 1½ szklanki mąki pszennej, przesianej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1½ łyżeczki cynamonu

Mokre składniki

  • 1½ szklanki rozgniecionych, bardzo dojrzałych(!) bananów (jakieś 3 średnie banany)
  • 75 ml / ¼ szklanki + 1 łyżka oliwy
  • 75 ml / ¼ szklanki + 1 łyżka pełnotłustego mleka kokosowego
  • 100 g / ½ szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • ½ szklanki orzechów włoskich, posiekanych + do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 175° C i wyłóż formę na ciasto papierem do pieczenia. Ustaw półkę piekarnika o jeden stopień niżej niż środek.
  2. W dużej misce połącz wszystkie mokre składniki oraz ½ szklanki orzechów włoskich. W drugiej misce połącz przesianą mąkę z resztą suchych składników.
  3. Wsyp suche składniki do mokrych w trzech porcjach. Dokładnie wymieszaj ale ostrożnie by nie aktywować glutenu w mące bo ciasto zrobi się gumiaste.
  4. Wlej ciasto do formy i posyp po wierzchu orzechami, ale bez nich ciasto jest równie dobre.
  5. Piecz przez jakieś 65-70 minut (dokładny czas zależy od twojego piekarnika). Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź zupełnie przed pokrojeniem.

Uwagi

Użyłam 900 g formy o wymiarach: 18,5cm x 8cm x 6cm.

Ten przepis oparty jest na moim przepisie na babeczki bananowo-kokosowe.

UDOSTĘPNIJ
chrupiące frytki z batatów z awokadowo kolendrowym sosem z góry
Wcześniejszy przepis:
Chrupiące frytki z batatów z awokadowo-kolendrowym sosem
Późniejszy przepis:
Kokosowe curry z dynią
curry z dynią w sosie kokosowym z góry
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

zielona miseczka smoothie

Zielona miseczka smoothie

bananowo-kokosowe babeczki na tacy

Babeczki bananowo-kokosowe

banana muffins with caramel

Bananowe muffinki z karmelem

naleśniki z bananami z syropem klonowym

Wegańskie naleśniki z bananami

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Patrycja mówi

    20 lutego, 2016 o 12:07 pm

    Nie rozumiem tego zapisu ” 90 ml / ¼ + 1/8 szklanki oliwy “.
    Wydaje mi się że chodzi o : 90ml lub 1/4 szklanki oliwy, ale skąd to “+1/8 szklanki oliwy” ?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      20 lutego, 2016 o 1:33 pm

      Cześć Patrycja,
      Już wyjaśniam: 1/4 szklanki to 60 ml a 1/8 szklanki to 30 ml co w sumie daje 90 ml czyli przepis mówi by użyć 90 ml oliwy LUB 1/4 i 1/8 szklanki oliwy. Zawsze staram się podawać obiętość w mililitrach i w szklankach bo niektórzy używają specjalnych miarek i te miarki są właśnie w takich denominacjach: 1 szklanka, 1/2, 1/4 i 1/8 szklanki.

      Pozdrawiam,

      Ania

      Odpowiedz
      • Patrycja mówi

        20 lutego, 2016 o 2:10 pm

        Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź. Zmyliło mnie to że raz podajesz ¼ a raz +1/4. Zabieram się za pieczenie 🙂

        Odpowiedz
        • Ania mówi

          20 lutego, 2016 o 2:18 pm

          Nie ma za co:) Powodzenia! Mam nadzieję, że zasmakuje! Wiem, też mnie to razi ale to dlatego, że nie ma symbolu dla 1/8 w Windowsie więc muszę go wpisywać manualnie:(

          Odpowiedz
  2. Agnieszka mówi

    14 września, 2017 o 2:50 pm

    Czy da się czymś zastąpić cukier??

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      14 września, 2017 o 3:12 pm

      Niestety nie próbowałam z żadnymi zamiennikami więc nie jestem pewna.

      Odpowiedz
  3. Sylwia mówi

    25 marca, 2018 o 8:57 pm

    Ja dałam ksylitol i syrop klonowy a zamiast “typowej “maki użyłam ryżowa 75%,kokosowa ok20%i tapiokę 5%. Córki mowia ze pyszne a one sa najlepszymi testerami 😁 orzechow mialam malo wiec zastąpiłam zmielonym migdalami i laskowymi..mniam

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      25 marca, 2018 o 10:01 pm

      Bardzo się cieszę, że wyszło dobre i smakowało córkom! Pozdrawiam! Ania

      Odpowiedz
  4. Weronika mówi

    17 maja, 2018 o 3:20 pm

    Cześć 🙂 Czy możemy zastąpić mleko kokosowe mlekiem ryżowym?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      17 maja, 2018 o 5:17 pm

      Myślę, że tak z tym że mleko kokosowe zawiera dużo więcej tłuszczu niż ryżowe więc ja dodałabym 60 ml mleka ryżowego i dodatkową łyżkę oliwy / oleju, chyba, że chodzi ci o lżejszą wersję ciasta to pewnie, że można. Ania

      Odpowiedz
  5. Julia mówi

    17 sierpnia, 2018 o 12:08 pm

    Super ciasto! Dziękuję bardzo za przepis 😉
    Miałam tylko 2 banany, ale zastąpiłam ostatniego ananasem z puszki i zblendowałam. Zamiast mleczka kokosowego dałam syrop z tejże puszki (nie wszyscy w domu lubią kokos). Wyszło pyszne
    #nocnepieczenie

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      17 sierpnia, 2018 o 3:05 pm

      Cieszę się bardzo, chociaż brzmi że to tylko po części moja zasługa, że takie dobre wyszło 😉 Ania

      Odpowiedz
  6. bozena mówi

    18 października, 2019 o 6:11 pm

    wyszedł mi zakalec 🙁

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      19 października, 2019 o 11:43 am

      Bardzo mi przykro to slyszec ale niestety nie jestem w stanie nic doradzic bez zadnych szczegolow. Przyczyn zakalca moze byc wiele.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes