Dzisiejsze ciasto daktylowe z toffee należy do naszych ulubionych angielskich deserów. Niektórym z was jest na pewno znane jako Sticky Toffee Pudding. Jest deserem bardzo rozpustnym i aromatycznym, dla mnie idealnym na zimę. Jego smak przypomina mi o moich 10 latach w Londynie. Kojarzy mi się z długimi niedzielnymi spacerami po pięknym Hampstead Heath w słoneczne zimowe dni, które zwykle kończyły się późnym lunchem w przytulnym pubie, kieliszkiem czerwonego wina i przynajmniej połową tego właśnie deseru.
Mogłoby się wydawać, że zweganizowanie tego przepisu jest trudne ale okazuje się, że wcale nie. Masło zastąpiliśmy dobrą oliwą a że to ciasto wydaje się być trochę spokrewnionę z kuchnią Bliskiego Wschodu (daktyle, herbata, cukier muscovado) to oliwa jest wręcz stworzona do tego przepisu. Zamiast jajek użyliśmy prostego purée z kwaśnych jabłek, które sprawia, że ciasto nie jest za suche i ani zbyt słodkie. Poza tym kwaśność jabłek w połączeniu z sodą oczyszczoną powoduje, że ciasto jest lekkie. Tak więc te dwa zadania jakie do spełnienia mają zwykle jajka załatwiliśmy w bardzo prosty i naturalny sposób. To ciasto jest pyszne samo w sobie, ale w połączeniu z polewą toffee i gałką lodów waniliowych jest prawdziwym niebem w gębie (jak to mawiała moja babcia). Spróbujcie! Obiecuję, że nie pożałujecie:) Duncan, nasza kotka Tina i ja życzymy Wam wszystkim Wesołych Świąt!
- porcji: 6
Składniki
CIASTO DAKTYLOWE
- 175 g wypestkowanych daktyli, grubo posiekanych
- 1 torebka czaju (lub herbaty English breakfast)
- 80 ml oliwy
- 50 g ciemnego cukru muscovado
- 50 g brązowego cukru trzcinowego
- 100 g purée z kwaśnych jabłek (bez dodatku cukru)*
- 100 ml mleka migdałowego
- 175 g mąki, przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
POLEWA TOFFEE
- 100 g/ ½ szklanki cukru (użyłam brązowego nierafinowanego)
- 120 ml / ½ szklanki pełnotłustego mleka kokosowego + 60 ml / ¼ szklanki (zobacz instrukcje)
- kilka szczypt soli
Przygotowanie
- Umieść torebkę herbaty, posiekane daktyle i sodę oczyszczoną w niewielkim naczyniu i zalej 150 ml wrzątku. Po 10 minutach, wyjmij torebkę herbaty i wyrzuć. Dodaj ekstrakt waniliowy i zmiażdż daktyle widelcem.
- Nagrzej piekarnik do 180° C.
- Wyłóż dna 200 ml kokilek papierem do pieczenia a ścianki posmaruj odrobiną oliwy.
- W osobnej misce dokładnie wymieszaj oliwę, cukier muscovado i brązowy cukier. Dodaj mleko migdałowe, purée z jabłek oraz masę daktylową. Na tym etapie ciasto będzie się wydawało zbyt rzadkie – nie przejmuj się, takie właśnie ma być.
- Połącz przesianą mąkę i proszek do pieczenia w osobnym naczyniu. Następnie wsyp je do mokrych sładników. Dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę ale ostrożnie by nie mieszać zbyt długo bo to może spowodować aktywację glutenu i gumowe ciasto.
- Przełóż ciasto do kokilek (napełnij je do 2/3 wysokości) i włóż do piekarnika na 30-40 minutes aż wbita wykałaczka wychodzi prawie czysta i wierzch ma ciemno brązowy kolor.
- Ostudź ciasto przed wyjęciem z kokilek.
POLEWA TOFFEE
- Równomiernie wysyp cukier na suchą patelnię. Podgrzej na średnim ogniu (użyłam 4 z 6 nastawień) aż cukier rozpuści się i nabierze bursztynowego koloru. Staraj się nie mieszać chociaż twoja patelnia może nagrzwać się nierównomiernie – jeśli tak jest delikatnie przesuń nierozpuszczony cukier w gorące punkty. W tym samym czasie delikatnie podgrzej ½ szklanki mleka kokosowego.
- Gdy cukier zupełnie się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia i mieszając dodaj ciepłe mleko kokosowe. Ostrożnie bo pomimo tego, że podgrzaliśmy mleko by złagodzić tą reakcję to karmel może pryskać.
- Po dodaniu mleka kokosowego część karmelu może stwardnieć. Nie panikuj, to normalne! By rozpuścić twarde kawałki karmelu, wróć patelnię na palnik ale zmniejsz ogień (użyłam 2 z 6 nastawień). Dodaj dodatkowe 60 ml mleka kokosowego (nie musi być ciepłe) i cały czas mieszając rozpuść wszystkie grudki na małym ogniu. Im dłużej gotujemy karmel tym bardziej lepki i ciągnący zrobi się więc dlatego dodajemy więcej mleka kokosowego by karmel miał konsystencję sosu a nie mordoklejki. Pamiętaj, że karmel gęstnieje po ostygnięciu więc nie panikuj jeśli będzie wydawał się zbyt rzadki. Jeśli okaże się za rzadki po ostygnięciu, zawsze możesz go ponownie zredukować.
- Dopraw solą do smaku.
Uwagi
*By przyrządzić purée z jabłek, obierz dwa jabłka (użyj kwaśnej odmiany), pokrój na plasterki i włóż do garnka z pokrywką. Dodaj odrobinę wody by jabłka nie przypaliły się od spodu i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Zmiskuj w blenderze lub rozgnieć widelcem jeśli nie zależy ci na tym by purée było bardzo gładkie.Przepis na ciasto daktylowe został zaadaptowany na podstawie tego przepisu.