• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Wegańskie ciasto daktylowe z toffee

22 grudnia, 2015 autor Duncan - 2

kuchnia brytyjska, łatwy, pieczone, zimago to recipe

go to recipe

wegańskie ciasto daktylowe z toffee i lodami waniliowymi

Dzisiejsze ciasto daktylowe z toffee należy do naszych ulubionych angielskich deserów. Niektórym z was jest na pewno znane jako Sticky Toffee Pudding. Jest deserem bardzo rozpustnym i aromatycznym, dla mnie idealnym na zimę. Jego smak przypomina mi o moich 10 latach w Londynie. Kojarzy mi się z długimi niedzielnymi spacerami po pięknym Hampstead Heath w słoneczne zimowe dni, które zwykle kończyły się późnym lunchem w przytulnym pubie, kieliszkiem czerwonego wina i przynajmniej połową tego właśnie deseru.

Mogłoby się wydawać, że zweganizowanie tego przepisu jest trudne ale okazuje się, że wcale nie. Masło zastąpiliśmy dobrą oliwą a że to ciasto wydaje się być trochę spokrewnionę z kuchnią Bliskiego Wschodu (daktyle, herbata, cukier muscovado) to oliwa jest wręcz stworzona do tego przepisu. Zamiast jajek użyliśmy prostego purée z kwaśnych jabłek, które sprawia, że ciasto nie jest za suche i ani zbyt słodkie. Poza tym kwaśność jabłek w połączeniu z sodą oczyszczoną powoduje, że ciasto jest lekkie. Tak więc te dwa zadania jakie do spełnienia mają zwykle jajka załatwiliśmy w bardzo prosty i naturalny sposób. To ciasto jest pyszne samo w sobie, ale w połączeniu z polewą toffee i gałką lodów waniliowych jest prawdziwym niebem w gębie (jak to mawiała moja babcia). Spróbujcie! Obiecuję, że nie pożałujecie:) Duncan, nasza kotka Tina i ja życzymy Wam wszystkim Wesołych Świąt!

wegańskie ciasto daktylowe studzenie

wegańskie ciasto daktylowe polewane toffee

wegańskie ciasto daktylowe z toffee i lodami waniliowymi duo

Print
  • porcji: 6
  • czas przygotowania: 30 min
  • czas przygotowania: 40 min

Składniki


CIASTO DAKTYLOWE

  • 175 g wypestkowanych daktyli, grubo posiekanych
  • 1 torebka czaju (lub herbaty English breakfast)
  • 80 ml oliwy
  • 50 g ciemnego cukru muscovado
  • 50 g brązowego cukru trzcinowego
  • 100 g purée z kwaśnych jabłek (bez dodatku cukru)*
  • 100 ml mleka migdałowego
  • 175 g mąki, przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

POLEWA TOFFEE

  • 100 g/ ½ szklanki cukru (użyłam brązowego nierafinowanego)
  • 120 ml / ½ szklanki pełnotłustego mleka kokosowego + 60 ml / ¼ szklanki (zobacz instrukcje)
  • kilka szczypt soli

Przygotowanie

CIASTO DAKTYLOWE

  1. Umieść torebkę herbaty, posiekane daktyle i sodę oczyszczoną w niewielkim naczyniu i zalej 150 ml wrzątku. Po 10 minutach, wyjmij torebkę herbaty i wyrzuć. Dodaj ekstrakt waniliowy i zmiażdż daktyle widelcem.
  2. Nagrzej piekarnik do 180° C.
  3. Wyłóż dna 200 ml kokilek papierem do pieczenia a ścianki posmaruj odrobiną oliwy.
  4. W osobnej misce dokładnie wymieszaj oliwę, cukier muscovado i brązowy cukier. Dodaj mleko migdałowe, purée z jabłek oraz masę daktylową. Na tym etapie ciasto będzie się wydawało zbyt rzadkie – nie przejmuj się, takie właśnie ma być.
  5. Połącz przesianą mąkę i proszek do pieczenia w osobnym naczyniu. Następnie wsyp je do mokrych sładników. Dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę ale ostrożnie by nie mieszać zbyt długo bo to może spowodować aktywację glutenu i gumowe ciasto.
  6. Przełóż ciasto do kokilek (napełnij je do 2/3 wysokości) i włóż do piekarnika na 30-40 minutes aż wbita wykałaczka wychodzi prawie czysta i wierzch ma ciemno brązowy kolor.
  7. Ostudź ciasto przed wyjęciem z kokilek.

POLEWA TOFFEE

  1. Równomiernie wysyp cukier na suchą patelnię. Podgrzej na średnim ogniu (użyłam 4 z 6 nastawień) aż cukier rozpuści się i nabierze bursztynowego koloru. Staraj się nie mieszać chociaż twoja patelnia może nagrzwać się nierównomiernie – jeśli tak jest delikatnie przesuń nierozpuszczony cukier w gorące punkty. W tym samym czasie delikatnie podgrzej ½ szklanki mleka kokosowego.
  2. Gdy cukier zupełnie się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia i mieszając dodaj ciepłe mleko kokosowe. Ostrożnie bo pomimo tego, że podgrzaliśmy mleko by złagodzić tą reakcję to karmel może pryskać.
  3. Po dodaniu mleka kokosowego część karmelu może stwardnieć. Nie panikuj, to normalne! By rozpuścić twarde kawałki karmelu, wróć patelnię na palnik ale zmniejsz ogień (użyłam 2 z 6 nastawień). Dodaj dodatkowe 60 ml mleka kokosowego (nie musi być ciepłe) i cały czas mieszając rozpuść wszystkie grudki na małym ogniu. Im dłużej gotujemy karmel tym bardziej lepki i ciągnący zrobi się więc dlatego dodajemy więcej mleka kokosowego by karmel miał konsystencję sosu a nie mordoklejki. Pamiętaj, że karmel gęstnieje po ostygnięciu więc nie panikuj jeśli będzie wydawał się zbyt rzadki. Jeśli okaże się za rzadki po ostygnięciu, zawsze możesz go ponownie zredukować.
  4. Dopraw solą do smaku.

Uwagi

*By przyrządzić purée z jabłek, obierz dwa jabłka (użyj kwaśnej odmiany), pokrój na plasterki i włóż do garnka z pokrywką. Dodaj odrobinę wody by jabłka nie przypaliły się od spodu i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Zmiskuj w blenderze lub rozgnieć widelcem jeśli nie zależy ci na tym by purée było bardzo gładkie.

Przepis na ciasto daktylowe został zaadaptowany na podstawie tego przepisu.

UDOSTĘPNIJ
gözleme z burakami i chrzanem stos
Wcześniejszy przepis:
Gözleme z burakami i chrzanem
Późniejszy przepis:
Wesołych Świąt
tina w czapce świętego mikołaja
Autorem tego przepisu jest Duncan. Jest on również techniczną podporą bloga oraz Wydziałem ds Pieczenia Chleba. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak powstał Lazy Cat Kitchen. O Duncana drugiej pasji – bieganiu - możesz poczytać tutaj . Możesz go również znaleść na Twitterze.

Spróbuj również

wegańskie mokre brownies

Wegańskie brownie

pomarańczowe babeczki z semoliną

Pomarańczowe babeczki z semoliną

wegańska babeczka czekoladowa z kremem czekoladowym

Wegańskie babeczki czekoladowe

ciasteczka tahini stos

Ciasteczka tahini

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Dorota mówi

    5 lutego, 2017 o 9:28 pm

    wow no świetny przepis. A daktyle mają być suszone czy świeże?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      6 lutego, 2017 o 1:13 pm

      Dziękuję bardzo a daktyle mają być suszone. Pozdrawiam! Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on insta

Hope you guys are in the mood for #cookies as that Hope you guys are in the mood for #cookies as that's the latest recipe up on the blog, for these crispy, chewy #vegan #oatcookies which I jazzed up with chocolate chunks but you can skip them and use raisins, cranberries or other mixings...#glutenfree #refinedsugarfree if you like and easy to make...recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easyveganrecipe #vegancookie #vegancookierecipe #vegancookies #chocolatechipcookies #weekendbaking #weekendtreat #vegantreats #whatfatveganseat #vegandesserts #chocoholics #easyveganrecipes #oilfree #veganfoodlover #veganrecipeshare #veganrecipes #veganrecipe
Not sure about you but I have a hankering for nood Not sure about you but I have a hankering for noodles and not much time on my hands this week so these simple #satay #noodles have been a real life saver! Easy and quick to make, can be made both #oilfree and #glutenfree too! Enjoy 🤗😘Recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easymeals #veganmeals #vegannoodles #glutenfreevegan #sataysauce #peanutbutterlover #easyveganmeals #easydinner #easycooking #easyrecipe #easyfood #easyvegan #meatless #vegancomfortfood #veganbowl #eatwellbewell #eatplants #eattherainbow #veganlunch
What if I told you that there is only 6 pantry sta What if I told you that there is only 6 pantry staple ingredients that stand between you and a tray of fudgy on the inside and crispy on the outside #veganbrownies ? They are unapologetically indulgent but weekend plays by different rules so, hurry, get your oven on!recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe...#vegandesserts #egglessbaking #veganbaking #aquafaba #vegandessert #veganbrownie #veganfoodporn #vegantreat #vegantreats #veganrecipeshare #veganfoodblogger #vegan #veganuk #easyveganrecipes #weekendbaking #vegantreat #vegantreats #veganrecipes #noeggs #veganrecipes
What's cooking this weekend, guys? I feel like a s What's cooking this weekend, guys? I feel like a some #vegancomfortfood as this week has been a bit hectic and I just realized I have the sauce for this #veganmoussaka already in my freezer 💡so it's a no brainer. It's delicious, indulgent yet #healthier than its traditional equivalent and it reminds me of how we moved to Greece on a bit of a whim in pre-pandemic times🤷‍♀️🤪recipe link in my bio 👈 if you fancy or Google 'vegan moussaka lazy cat kitchen'#veganchef #vegancooking #eatvegan #crueltyfreefood #plantbasedrecipes #plantbasedprotein #veganrecipe #veganfoodblog #greekfood #dairyfreerecipes #meatlessmeals #healthierchoices #healthyvegan #vegandinner #weekendcooking #weekendtreat #veganaf #instavegan
On the blog, perfect #midweekdinner of roasted lee On the blog, perfect #midweekdinner of roasted leek and cauliflower #veganpasta that emerged from sad leftovers as I was too lazy to go food shopping 🙋‍♀️ Easy to make, full of flavour, creamy and really satisfying 😋#recipe link in my bio or 🏃‍♀️to lazycatkitchen.com and click on the latest post!#glutenfreevegan #easypasta #midweekmeals #cauliflowerrecipes #leek #easyveganrecipe #plantbased #plantbasedcooking #vegancooking #pastarecipe #pastalover #carblover #healthierchoices #dairyfreerecipes #dairyfreefood #veganrecipe #veganrecipeshare
Happy #veganpancake day, guys! If #crêpes aren't Happy #veganpancake day, guys! If #crêpes aren't your thing and you are after something quick and easy, these fluffy 1-bowl #veganpancakes might be just the ticket! They can be made #glutenfree too and best consumed to the tune of Jack Johnson's #bananapancakes song 🥞😋#recipe link in my bio 👈 or Google 'fluffy vegan banana pancakes lazy cat kitchen' 🐈#pancakeday #pantrystaples #easyveganfood #easyveganrecipes #egglesspancakes #dairyfreerecipes #whatveganseat #whatfatveganseat #shrovetuesday #plantbasednutrition #plantbasedfood #veganfood #veganfoodshare #veganfortheanimals #fluffypancakes #onebowl #glutenfreevegan
Don't get me wrong, I do love #pancakes 🥞 and # Don't get me wrong, I do love #pancakes 🥞 and #crepes. This #veganpancake filled with ginger cream and roasted rhubarb is easy to make and utterly delicious 🤤👌#recipe link in my bio 👈 or Google 'lazy cat kitchen buckwheat crepes'#veganpancakes #vegancrepes #vegancrepe #pancakeday #pancake #glutenfreevegan #vegantreats #easyveganrecipes #veganfoodblogger #veganfoodlover #veganfood #plantbased
While UK is going to gorge itself silly on pancake While UK is going to gorge itself silly on pancakes this coming Tuesday, most of the Northern European countries will pig out on marzipan filled cream buns, how is that fair??? I got a serious bout of bun envy and baked us a truckload of #vegansemla (that's what the Swedes call them). Who is with me? Pancakes are so last year...😜#recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe 🤓#whatfatveganseat #shrovetuesday #pancakeday #easyveganrecipes #vegandesserts #vegandessert #plantbased #vegantreats #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan #bestofvegan #veganfoodshare #veganfood
If baking isn't your cup of tea, how about rolling If baking isn't your cup of tea, how about rolling some obscenely indulgent #amaretto #vegantruffles for your loved one 💕? It's a very old recipe but still a favourite of ours and while beetroot powder looks stunning, easier to get cocoa powder or chopped up almonds will work just as well!#recipe link in my bio 👈 or Google 'lazy cat kitchen valentines amaretto truffles'#veganvalentines #veganvalentine #vegandesserts #vegandessert #whatveganseat #glutenfreevegan #plantbased #vegantreats #chocolatetruffles #easyveganfood #recipedeveloper #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan
Load More… Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2021 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes