Wegańskie ciasto daktylowe z toffee

wegańskie ciasto daktylowe z toffee i lodami waniliowymi

Dzisiejsze ciasto daktylowe z toffee należy do naszych ulubionych angielskich deserów. Niektórym z was jest na pewno znane jako Sticky Toffee Pudding. Jest deserem bardzo rozpustnym i aromatycznym, dla mnie idealnym na zimę. Jego smak przypomina mi o moich 10 latach w Londynie. Kojarzy mi się z długimi niedzielnymi spacerami po pięknym Hampstead Heath w słoneczne zimowe dni, które zwykle kończyły się późnym lunchem w przytulnym pubie, kieliszkiem czerwonego wina i przynajmniej połową tego właśnie deseru.

Mogłoby się wydawać, że zweganizowanie tego przepisu jest trudne ale okazuje się, że wcale nie. Masło zastąpiliśmy dobrą oliwą a że to ciasto wydaje się być trochę spokrewnionę z kuchnią Bliskiego Wschodu (daktyle, herbata, cukier muscovado) to oliwa jest wręcz stworzona do tego przepisu. Zamiast jajek użyliśmy prostego purée z kwaśnych jabłek, które sprawia, że ciasto nie jest za suche i ani zbyt słodkie. Poza tym kwaśność jabłek w połączeniu z sodą oczyszczoną powoduje, że ciasto jest lekkie. Tak więc te dwa zadania jakie do spełnienia mają zwykle jajka załatwiliśmy w bardzo prosty i naturalny sposób. To ciasto jest pyszne samo w sobie, ale w połączeniu z polewą toffee i gałką lodów waniliowych jest prawdziwym niebem w gębie (jak to mawiała moja babcia). Spróbujcie! Obiecuję, że nie pożałujecie:) Duncan, nasza kotka Tina i ja życzymy Wam wszystkim Wesołych Świąt!

wegańskie ciasto daktylowe studzenie

wegańskie ciasto daktylowe polewane toffee

wegańskie ciasto daktylowe z toffee i lodami waniliowymi duo

Składniki


CIASTO DAKTYLOWE

  • 175 g wypestkowanych daktyli, grubo posiekanych
  • 1 torebka czaju (lub herbaty English breakfast)
  • 80 ml oliwy
  • 50 g ciemnego cukru muscovado
  • 50 g brązowego cukru trzcinowego
  • 100 g purée z kwaśnych jabłek (bez dodatku cukru)*
  • 100 ml mleka migdałowego
  • 175 g mąki, przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

POLEWA TOFFEE

  • 100 g/ ½ szklanki cukru (użyłam brązowego nierafinowanego)
  • 120 ml / ½ szklanki pełnotłustego mleka kokosowego + 60 ml / ¼ szklanki (zobacz instrukcje)
  • kilka szczypt soli

Przygotowanie

CIASTO DAKTYLOWE

  1. Umieść torebkę herbaty, posiekane daktyle i sodę oczyszczoną w niewielkim naczyniu i zalej 150 ml wrzątku. Po 10 minutach, wyjmij torebkę herbaty i wyrzuć. Dodaj ekstrakt waniliowy i zmiażdż daktyle widelcem.
  2. Nagrzej piekarnik do 180° C.
  3. Wyłóż dna 200 ml kokilek papierem do pieczenia a ścianki posmaruj odrobiną oliwy.
  4. W osobnej misce dokładnie wymieszaj oliwę, cukier muscovado i brązowy cukier. Dodaj mleko migdałowe, purée z jabłek oraz masę daktylową. Na tym etapie ciasto będzie się wydawało zbyt rzadkie – nie przejmuj się, takie właśnie ma być.
  5. Połącz przesianą mąkę i proszek do pieczenia w osobnym naczyniu. Następnie wsyp je do mokrych sładników. Dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę ale ostrożnie by nie mieszać zbyt długo bo to może spowodować aktywację glutenu i gumowe ciasto.
  6. Przełóż ciasto do kokilek (napełnij je do 2/3 wysokości) i włóż do piekarnika na 30-40 minutes aż wbita wykałaczka wychodzi prawie czysta i wierzch ma ciemno brązowy kolor.
  7. Ostudź ciasto przed wyjęciem z kokilek.

POLEWA TOFFEE

  1. Równomiernie wysyp cukier na suchą patelnię. Podgrzej na średnim ogniu (użyłam 4 z 6 nastawień) aż cukier rozpuści się i nabierze bursztynowego koloru. Staraj się nie mieszać chociaż twoja patelnia może nagrzwać się nierównomiernie – jeśli tak jest delikatnie przesuń nierozpuszczony cukier w gorące punkty. W tym samym czasie delikatnie podgrzej ½ szklanki mleka kokosowego.
  2. Gdy cukier zupełnie się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia i mieszając dodaj ciepłe mleko kokosowe. Ostrożnie bo pomimo tego, że podgrzaliśmy mleko by złagodzić tą reakcję to karmel może pryskać.
  3. Po dodaniu mleka kokosowego część karmelu może stwardnieć. Nie panikuj, to normalne! By rozpuścić twarde kawałki karmelu, wróć patelnię na palnik ale zmniejsz ogień (użyłam 2 z 6 nastawień). Dodaj dodatkowe 60 ml mleka kokosowego (nie musi być ciepłe) i cały czas mieszając rozpuść wszystkie grudki na małym ogniu. Im dłużej gotujemy karmel tym bardziej lepki i ciągnący zrobi się więc dlatego dodajemy więcej mleka kokosowego by karmel miał konsystencję sosu a nie mordoklejki. Pamiętaj, że karmel gęstnieje po ostygnięciu więc nie panikuj jeśli będzie wydawał się zbyt rzadki. Jeśli okaże się za rzadki po ostygnięciu, zawsze możesz go ponownie zredukować.
  4. Dopraw solą do smaku.

Uwagi

*By przyrządzić purée z jabłek, obierz dwa jabłka (użyj kwaśnej odmiany), pokrój na plasterki i włóż do garnka z pokrywką. Dodaj odrobinę wody by jabłka nie przypaliły się od spodu i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Zmiskuj w blenderze lub rozgnieć widelcem jeśli nie zależy ci na tym by purée było bardzo gładkie.

Przepis na ciasto daktylowe został zaadaptowany na podstawie tego przepisu.