• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Wegańskie makaroniki z pistacjami

13 listopada, 2015 autor Ania - Zostaw komentarz

bezglutenowy, kuchnia włoska, łatwygo to recipe

go to recipe

wegańskie makaroniki z pistacjami stosik

Co prawda jestem zagorzałą fanką zdrowego odżywiania, ale mam jedną poważną słabość, która czasami daje mi się we znaki. Jeśli mój e-book pełen słodkich wegańskich przepisów nie zasugerował wam o czym mówię to sama się przyznam – uwielbiam słodycze. Na dodatek okazuje się, że wy też dużo bardziej wariujecie na punkcie słodkich przepisów niż tych na konkretne dania a mnie nie trzeba za bardzo namawiać. Probuję się ograniczać bo zdaję sobie sprawę, że nadmiar cukru nie jest dobry ale myśle że jedno małe ciasteczko dziennie do kawy nie zaszkodzi? Te wegańskie makaroniki z pistacjami są pyszne, super proste do zrobienia (potrzeba na nie tylko 5 składników) i zawierają glutenu. Mają chrupiącą skorupkę po zewnątrz i miękkie wnętrze. W szczelnie zamkniętym słoiku mogą spokojnie posiedzieć kilka dni (jeśli uda wam się zostawić je w spokoju) i nawet jeśli nie będą już pierwszej świeżości świetnie smakują maczane w kubku gorącej kawy lub herbaty.

całe pistacje w słoiku

mielone pistacje

wegańskie makaroniki z pistacjami surowe

wegańskie makaroniki z pistacjami upieczone

wegańskie makaroniki z pistacjami z bliska

Print
  • sztuk: 14 sztuk
  • czas przygotowania: 20 min
  • czas przygotowania: 15 min

Składniki

  • 100 g mąki migdałowej lub płatków migdałowych
  • 150 g obranych pistacji
  • 80 g drobnoziarnistego cukru
  • 50 ml aquafaby / wody spod cieciorki**
  • skórka starta z 1 małej pomarańczy (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Jeśli używasz płatków migdałowych zamiast mąki to zmiel je najdrobniej jak możesz w młynku do kawy lub w malakserze.
  2. Odważ 100 g pistacji i zmiel je na grubo (nie trzeba ich aż tak drobno mielić jak migdały). Zostaw kilka większych kawałków by makaroniki miały lepszą fakturę.
  3. Pozostałe 50 g posiekaj na drobno nożem i wysyp na dużym talerzu.
  4. W dużej misce połącz mąkę migałową (lub zmielone płatki), zmielone pistacje, cukier i skórkę pomarańczową. Dodaj tyle aquafaby (około 50 ml, może być ciut mniej lub więcej) by pozostałe składniki łatwo się zlepiły i pozwoliły uformować w kulki.
  5. Podziel powstałą masę na 14 równych (25 gramowych) porcji – ja użyłam do tego celu wagi kuchennej. Z każdej porcji uformuj kulkę a później połóż ją na talerzu z posiekanymi pistacjami i delikatnie ją spłaszcz dłonią i obróć na drugą stronę tak by obtoczyć ją w kawałkach pistacji.
  6. Podgrzej piekarnik do 175° C. Rozłóż ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz przez około 15 minut aż ciastka lekko zbrązowieją po wierzchu. Po wyjęciu blachy z piekarnika pozwól makaronikom trochę ostygnąć (inaczej mogą się rozlecieć) przez przełożeniem ich na talerz. Przechowywuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Uwagi

*Zamiast pistacji możesz także użyć migdałów lub orzechów laskowych.

**Aquafaba to woda spod cieciorki. Można odlać ją z cieciorki w puszce lub przygotować z suchej cieciorki. By zrobić ją samemu należy namoczyć suchą cieciorkę w wodzie przez noc (8 h), wypłukać i gotować w świeżej wodzie przez około godzinę (aż cieciorka będzie zupełnie miękka). Następnie należy wyciągnąć cieciorkę przy pomocy cedzakowej łyżki – woda, która pozostanie w garnku jest właśnie aquafabą. Jeśli jest za rzadka (powinna mieć konsystencję zbliżoną do białka jajka), trzeba ją trochę zredukować gotując na małym ogniu bez przykrycia. Gotową aquafabę należy ostudzić przed użyciem.

Mój przepis oparty jest na tym przepisie.

UDOSTĘPNIJ
zupa z warzywami, cieciorką i pesto
Wcześniejszy przepis:
Zupa z cieciorką, warzywami i pesto
Późniejszy przepis:
Owsianka z pigwą w przyprawach korzennych
owsianka z pigwą w przyprawach
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

zielona minestrone z miętowym pesto

Zielona minestrone z miętowym pesto

makaron w łatwym sosie pomidorowym z bliska

Makaron w łatwym sosie pomidorowym

spaghetti z dynią, szpinakiem i orzechami

Spaghetti z dynią, szpinakiem i orzechami

wegańska panna cotta z figami z boku

Wegańska panna cotta z figami

    Komentarze

    Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes