• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Wegańskie klopsiki włoskie

24 listopada, 2015 autor Ania - 4

aquafaba, bezglutenowy, cieciorka, łatwy, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

wegańskie klopsiki włoskie ze spaghetti w sosie pomidorowym

Mój tato zapytał mnie ostatnio czemu weganie z taką desperacją próbują odtworzyć typowo mięsne dania takie jak burgery, klopsiki i pasztety. Odpowiedziałam mu, że większość wegan nie przestało jeść mięsa (i nabiału) bo nie lubią jego smaku (ja co prawda nigdy nie byłam wielką fanką czerwonego mięsa ale przepadałam za kurczakiem i rybami). Przestaliśmy jeść mięso bo uważamy, że nie mamy prawa przedkładać swojego apetytu nad czyjeś życie. Jeśli mogę zjeść pyszne klopsiki, z powodu których nie ucierpi żadne zwierzę to jest to dla mnie układ idealny. Dziś właśnie takie zrobiłam na obiad. Kilka podejść musiałam wykonać by opanować idealną konsystencję więc ostatnio na obiad nic tylko klopsiki i klopsiki. Duncan zacierał ręce i tak szybko je w siebie wciągał, że moje próby uzyskania jakiejkolwiek opinii o owych klopsikach poza zdawkowym ‘pycha’ kończyły się niepowodzeniem. Moje wegańskie klopsiki są delikatnie chrupkie po wierzchu i miękkie w środku a swoją mięsistość zawdzięczają niezawodnemu bakłażanowi. Świetnie smakują ze spaghetti w sosie pomidorowym. No i ze szklaneczką dobrego wina też są niezłe:).

wegańskie klopsiki włoskie przed pieczeniem

vegan meatballs

vegan meatballs with spaghetti

Print
  • sztuk: 20 klopsików (20g każdy)
  • czas przygotowania: 30 min
  • czas przygotowania: 30 min

Składniki


KLOPSIKI

  • 1 duży bakłażan
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki
  • 30 g / 2 łyżki orzechów włoskich, drobniutko posiekanych
  • 2 szalotki, drobniutko posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobniutko posiekane
  • 20 g / 5 suszone pomidory (nie w oleju), namoczone we wrzątku (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki ostrego chili
  • 2 łyżczeki suszonego oregano
  • 1 łyżczka startej skórki z cytryny
  • 3 łyżki świeżej pietruszki lub/i bazylii, drobniutko posiekanych
  • 1 łyżka / 15 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka / 15 ml wody spod cieciorki / aquafaby*
  • 1 ½ łyżki mąki ryżowej (lub zwykłej dla nie bezglutenowców)
  • pieprz
  • sól
  • garść orzeszków piniowych (opcjonalnie)
  • olej do zapiekania/smażenia

Przygotowanie

  1. Pokrój bakłażana wzdłuż na cieńkie (½ cm) plastry. Posyp solą z obu stron i odłóż na bok na godzinę lub dwie. Sól ma za zadanie pozbyć się gorzkiego smaku. Podobno teraz bakłażany uprawia się inaczej i gorycz prawie się nie zdarza więc możesz ten krok pominąć jeśli zwykle tego nie robisz.
  2. Podgrzej łyżkę oliwy na małej patelni. Dodaj posiekaną szalotkę i czosnek. Delikatnie podsmaż, często mieszając, aż szalotka ładnie się zeszkli i czosnek zrobi się miękki.
  3. Zmiel cieciorkę na drobno w malakserze.
  4. Po 10 minutach, wyjmij suszone pomidory z gorącej wody, odciśnij nadmiar wilgoci i bardzo drobno posiekaj.
  5. Dokładnie opłucz bakłażany z soli i pokrój w bardzo drobną kostkę. Podgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni i podsmaż bakłażana na średnim ogniu aż będzie zupełnie miękki.
  6. W dużej misce, pomieszaj cieciorkę, bakłażana, suszone pomidory, szalotkę, czosnek, orzechy włoskie, chili, suszone i świeże zioła, sok i skórkę z cytryny. Dopraw zmielonym pieprzem. Jeśli soliłaś/łeś bakłażana nie trzeba dodawać więcej soli bo zawsze trochę zostaje na bakłażanie. Jeśli bakłażan nie był solony, to dopraw solą do smaku.
  7. Dłońmi porządnie wymieszaj wszystkie składniki tak by je równomiernie rozprowadzić. Teraz dodaj aquafaby i mąki ryżowej i ponownie wymieszaj. Jeśli nie dodajesz suszonych pomidorów (one trochę pomagają skleić masę), możliwe że będzie trzeba troszkę zwiększyć ilość aquafaby i mąki. Włóż masę do lodówki na jedną lub dwie godziny by lepiej się skleiła.
  8. Przed lepieniem klopsików, nagrzej piekarnik do 175º C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  9. Dłońmi uformuj klopsiki (moje ważyły 20 g każdy). Ja wbiłam kilka orzeszków piniowych w uformowane klopsiki by ładniej wyglądały (wiem, że orzeszki piniowe kosztują fortunę więć spokojnie możesz ten krok ominąć).
  10. Posmaruj każdego klopsika odrobiną oliwy i rozłóż je na przygotowanej blasze. Piecz przez 15 minut, potem obróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 minut. Możesz je także podsmażyć na patelni jeśli wolisz, ale obchodź się z nimi ostrożnie.

Uwagi

*Aquafaba to woda spod cieciorki. Można odlać ją z cieciorki w puszce lub przygotować z suchej cieciorki. By zrobić ją samemu należy namoczyć suchą cieciorkę w wodzie przez noc (8 h), wypłukać i gotować w świeżej wodzie przez około godzinę (aż cieciorka będzie zupełnie miękka). Następnie należy wyciągnąć cieciorkę przy pomocy cedzakowej łyżki – woda, która pozostanie w garnku jest właśnie aquafabą. Jeśli jest za rzadka (powinna mieć konsystencję zbliżoną do białka jajka), trzeba ją trochę zredukować gotując na małym ogniu bez przykrycia. Gotową aquafabę należy ostudzić przed użyciem.

UDOSTĘPNIJ
gado gado indonezyjska sałatka z bliska
Wcześniejszy przepis:
Gado-gado, indonezyjska sałatka
Późniejszy przepis:
Meksykańskie łódki z ziemniaków
meksykańskie łódki z ziemniaków na blasze z góry
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

gładki hummus polany oliwą chili z góry

Gładki hummus z oliwą chili

grecka cieciorka na grzankach

Grecka cieciorka na grzankach

Cieciorka ze szpinakiem po hiszpańsku na patelni

Cieciorka ze szpinakiem po hiszpańsku

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Asia mówi

    15 stycznia, 2016 o 12:54 am

    Mam pytanie – dlaczego nie używać suszonych pomidorów z oleju? 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      15 stycznia, 2016 o 10:43 am

      Cześć Asiu. Tak napisałam bo ja tylko i wyłącznie testowałam ten przepis z suszonymi pomidorami bez oleju i miałam wrażenie, że te w oleju mogą zmienić konsystencję masy za bardzo. Jeśli je dobrze odciśniesz w papierowym ręczniku to myślę, że efekt będzie podobny – zawsze możesz dodać ciut więcej mąki jeśli masa jest za mokra. Powodzenia

      Odpowiedz
      • Asia mówi

        15 stycznia, 2016 o 9:59 pm

        Bardzo dziękuję za odpowiedz! Będę próbować 🙂 Tak przy okazji – gratuluję fantastycznego bloga! Od niedawna jestem weganką i powoli odkrywam różne nowe smaki, Wasze przepisy bardzo mi pomagają. Robiłam już pieczone pierogi z grzybami i wegańskie burrito i były fantastyczne!

        Odpowiedz
        • Ania mówi

          15 stycznia, 2016 o 10:25 pm

          Strasznie mi miło! Dziękuje bardzo za miłe słowa! x

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on insta

On the blog a simple #midweek recipe for #zucchini On the blog a simple #midweek recipe for #zucchinipasta that was born out of too many zucchinis in my fridge and an encounter with a fussy toddler 🤣 Easy to make, full of flavour and can be made #oilfree if that's your jam, enjoy 🤗#recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com for the latest recipe!#whatsfordinner #veganfoodporn #veganfoodshare #eatplants #eatplantsnotfriends #eatmoreplants #eatvegan #meatless #zucchinirecipes #zucchini #easyplantbasedmeals #plantbasedfood #plantbaseddiet #plantbasedrecipes #glutenfreevegan #easyveganfood #easyveganrecipes #pasta #veganpasta #midweekdinner
Shooting a new green recipe for you today, but in Shooting a new green recipe for you today,  but in the meantime here is a reminder that's this #vegan #greenthaicurry isn't hard to make and it's perfect for this transition between winter ❄️ and spring 🌱. And while you are at it, add some blitzed spinach in at the end for colour and extra plant goodness 👌#recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan Thai green curry lazy cat kitchen' 😸#veganrecipe #veganrecipes #whatsfordinner #vegancurry #plantbased #eatmoreplants #eatvegan #govegan #ditchdairy #easyveganrecipe #vegancommunity #veganfoodshare #glutenfreevegan #vegantasty #veganfood #midweekmeals #healthyfood
Running a #foodblog when you have an insatiable #s Running a #foodblog when you have an insatiable #sweettooth is like being an alcoholic in charge of a bar! I did so well without any sweet treats for a week and then recipe testing happened and I am back at square one 🙄 Trying to distract myself with #vegannoodles...but the new recipe is banging, hopefully with you before the weekend...recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan yaki udon lazy cat kitchen' 😸#whatsfordinner #easyvegan #veganfood #veganfoodporn #meatfree #meatlessmonday #meatless #veganfood #veganfoodblog #easyveganrecipe #veganfoodshare #plantbasedfood #eatvegan #eatmoreplants #plantbased #veganasianfood #asianfood #noodles #yakiudon
On the blog a simple #speltflour #vegangalette wit On the blog a simple #speltflour #vegangalette with #zucchini, herbs and #dukkah 🌱 that's perfect for garden gatherings in the #spring sunshine 🌞 easy and quick to make and delicious 👌recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easyrecipes #easyveganrecipes #easyvegan #veganrecipes #veganfood #springiscoming #galette #veganpicnic #zucchinirecipes #plantbased #plantbasedfood #dairyfree #weekendbaking #savoury #veganrecipes #veganfoodporn #easyveganrecipe #springfood #vegancommunity
#vegangyros with roasted #jackfruit created when I #vegangyros with roasted #jackfruit created when I lived in Greece 🇬🇷recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan gyros lazy cat kitchen'#whatsfordinner #vegangyro #jackfruitrecipes #jackfruit #bestofvegan #plantbasedfood #plantbased #plantbasedeats #easyveganrecipe #easyveganfood #veganfood #veganfoodshare #vegangreekfood #meatless #veganaf #healthier #healthierchoices #vegancomfortfood #eatplants #plantbasedeating #veganrecipeshare #midweekmeals
Signing off with a delightfully creamy and super e Signing off with a delightfully creamy and super easy to make - a few vegan staples is all you need - #veganlemoncheesecake 😋 I'm not even in the lemon 🍋 camp myself and I love it! #glutenfree version included. Enjoy and #happyeaster 🐣recipe in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com and grab the latest post!#vegantreats #vegandessert #vegandesserts #bakedcheesecake #veganbaking #vegantreat #veganeaster #glutenfreevegan #easyveganrecipe #easyveganrecipes #veganfood #vegansweets #vegancake #plantbasedfood #plantbasedeats #veganfoodshare #veganfoodsharing #lemondessert
For the #greekfood aficionados amongst you, I have For the #greekfood aficionados amongst you, I have another #Easter worthy #greekrecipe for you. Yes, that's right, it's #veganspanakopita - world famous spinach pie made #vegan, with two different filling options. It can be made gluten-free too if you use GF phyllo, which I've seen around.recipe link in my bio 👈 or Google 'vegan spanakopita lazy cat kitchen'#eastermeal #easterfood #greekvegan #veganfoodlovers #veganfoodshare #plantbasedeats #plantbased #plantbasedeating #dairyfree #whatveganseat #vegancommunity #veganpie #vegangree #comfortfood #veganaf #vegetarianrecipes #veganrecipes
How about a Greek inspired #eastermeal? On the blo How about a Greek inspired #eastermeal? On the blog, totally irresistible #veganpastitsio aka #greeklasagna inspired by the countless ones I ate when living in #greece 🇬🇷 (before going vegan)! Not difficult to make and guaranteed to please both #vegan + non-vegan guests alike! Kaliorexi! 🤗😘recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest post!#pastitsio #vegangreekfood #vegangreece #meatless #plantbased #whatveganseat #whatfatveganseat #veganeaster #eatrealfood #eatplants #vegancomfortfood #veganfoodshare #vegancommunity #plantbasedfood #plantbasedeating #plantbasedeats #vegetarianrecipes #veganaf #healthier #healthierchoices
I'm shooting an exciting new recipe for you today I'm shooting an exciting new recipe for you today (cannot wait to share!) but in the meantime, how about a thick slice of this #healthier #vegancarrotcake with some extra frosting 🤤? It's deliciously moist, fragrant with spices and topped with silky #cashewfrosting. Gimme!! 😮 (#oilfree and #refinedsugarfree)recipe link in my bio 👈 or Google 'healthy carrot cake lazy cat kitchen' 🥕#refinedsugarfreetreats #veganeaster #veganbaking #vegandesserts #vegandessert #healthierchoices #healthydessert #veganfoodblogger #veganfood #veganfoodshare #whatveganseat #Easter #egglesscake #vegantreats #plantbased #dairyfree #easyveganrecipe #vegansweets
Load More… Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2021 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes