• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Wegańskie serniczki imbirowe (bez oleju)

13 maja, 2016 autor Ania - 2

aquafaba, bezglutenowy, danie witariańskie, łatwygo to recipe

go to recipe

wegański serniczek imbirowy z kawą

Nie macie pojęcia jak bardzo się cieszę, że jestem w stanie podzielić się z wami tym przepisem. Kosztował mnie tyle prób i błedów, że w pewnym momencie nie byłam pewna czy kiedykolwiek uda mi się wykombinować przepis na wegański sernik, z którego mogę być dumna. Problemów było kilka…Po pierwsze nie posiadam niestety Vitamixa lub podobnie mocnego blendera więc by uzyskać gładką masę z nerkowców muszę do nich dodać dużo płynu. Zwykle rozwiązanie na to jest takie, że spora część tego płynu to olej kokosowy, który tężeje w zimnej temperaturze nadając sernikowi odpowiednią konsystencję. Ja jakoś do tego rozwiązania nie jestem przekonana…Po pierwsze, ponieważ mieszkam na małej wyspie niektórych rzeczy nie mogę tu dostać. Jedyny typ oleju kokosowego jaki tu znalazłam to olej nierafinowany, który co prawda jest zdrowszy ale ma dominujący, kokosowy smak i aromat. Poza tym, nie mogłam się przemóc by dodać oleju do deseru, który sam w sobie do najchudszych nie należy. Uparłam się, że albo mój sernik będzie kremowy bez kropli oleju…albo wcale…

Zrobiłam wiele podjeść ale skłamałabym mówiąc, że którykolwiek z tych serników szczególnie mi smakował. Jak to często bywa w momencie gdy powiedziałam KONIEC z moją misją sernikową, zapaliła mi się przysłowiowa żarówka. Pomyślałam sobie by dodać małą ilość agaru (czyli wegańskiej żelatyny) do płynu, który muszę dodać do nerkowców by móc je zmiskować na gładko. Ten zabieg powinnien pozwolić mi stworzyć gładki sernik, który nie rozpada się po wyjęciu z formy. Potem pomyślałam sobie by część tego płynu zastąpić aquafabą, która sprawdziła mi się już w tylu przepisach. Mój instynkt podpowiadał mi, że aquafaba może pomóc w uzyskaniu prawdziwie kremowej konsystencji. Użyłam tylko połowę aquafaby i połowę wody bo nie chciałam by smak cieciorki był w żaden sposób wyczuwalny w efekcie końcowym. Okazało się, że mój instynkt miał rację, sernik okazał się super kremowy (dużo bardziej kremowy niż w przypadku użycia samej wody). Duncan, który był bardzo krytyczny co do moich wcześniejszych prób, od razu poprosił o dokładkę więc chyba w końcu udało mi się odkryć receptę na sernik bez sera ;).

przygotowywanie wegańskich serniczków imbirowych

blacha wegańskich serniczków imbirowych

wegańskie serniczki imbirowe w formie

wegański serniczek imbirowy

wegańskie serniczki imbirowe

5.00 from 1 vote
Print
  • sztuk: 8 serniczków
  • czas przygotowania: 15 min
  • czas przygotowania: 30 min

Składniki

SPODY NA SERNICZKI

  • 12 daktyli, wypestkowanych i zalanych wrzątkiem
  • dwie szczypty soli (opcjonalnie)
  • około ¾ szklanki / 100 g migałów

SYROP IMBIROWY

  • 70 g świeżego imbiru (ważony po obraniu), pokrojonego w kostkę
  • ½ szklanki syropu klonowego LUB cukru

MASA SERNIKOWA

  • 1 szklanka / 150 g surowych nerkowców (namoczonych przez noc)
  • ¼ + 1/8 szklanki / 6 łyżek śmietanki kokosowej (takiej z puszki)
  • 4 płaskie łyżeczki płatków agar agar*
  • 4-6 łyżek soku z cytryny, do smaku
  • ½ szklanki zredukowanej aquafaby* LUB wody

DEKORACJA (opcjonalnie)

  • wiórki z czekolady
  • kandyzowany imbir

Przygotowanie

  1. Wytnij 8 kółek z papieru do pieczenia o średnicy naczyń których będziesz używać (ja użyłam po prostu blachy na babeczki/muffiny). Wyłóż dna wyciętymi kółkami. Polecam również przygotować 8 długich, szerokich na 2 cm, pasków i włożyć je pod każdy spód gdyż dzięki nim dużo łatwiej wyciągnąć serniczki.

SPODY NA SERNICZKI

  1. Zmiel migdały na drobno w malakserze.
  2. Odcedź daktyle i drobno je posiekaj. Mój malakser miał trudność by poradzić sobie z tak małą ilością daktyli więc utukłam je (nie muszą być super gładkie) na pastę w moździerzu. Jeśli wolisz użyć malaksera to podwój ilość daktyli i zachowaj połowę do innego przepisu.
  3. W misce zmieszaj daktyle i zmielone migdały aż uzyskasz ‘ciasto’, które nie jest zbyt lepkie ale które ‘trzyma się kupy’ ;). Ja wolę robić to rękami ale jeśli użyłaś/łeś malaksera do mielenia daktyli, możesz bezpośrednio do nich wsypać zmielone migdały.
  4. Wyłóż spód każdego z serniczków ‘ciastem’ migdałowo-orzechowym. Dociśnij dobrze palcami tak by nie było żadnych dziur czy pęcherzyków powietrza.

SYROP IMBIROWY

  1. Do małego garnka włóż posiekany imbir, syrop klonowy lub cukier i ½ szklanki / 120 ml wody. Całość zagotuj, po czym skręć ogień na bardzo mały i gotuj (bez przykrycia) aż imbir zmiękknie zupełnie a syrop zgęstnieje (jakieś 15 minut). Co jakiś czas pomieszaj.

MASA SERNIKOWA

  1. Tuż przed miksowaniem masy na sernik, włóż płatki agaru do małego rondelka wraz z ½ szklanki / 120 ml aquafaby i ½ szklanki / 120 ml wody (lub szklanką wody jeśli nie chcesz używać aquafaby). Doprowadź do zagotowania, następnie skręć palnik i gotuj na małym ogniu, często mieszając aż płatki rozpuszczą się a płyn zrobi się jak rzadka galaretka. Od tego momentu musisz działać szybko bo agar tężeje bardzo szybko
  2. Do blendera kielichowego wrzuć wypłukane nerkowce, śmietankę kokosową, sok z cytryny, ciepły (pozwol mu ciut ostygnąć) agar. Miksuj, szpatułką zdrapując ścianki blendera, na których będzie gromadził się steżony agar. Dodaj syropu imbirowego i kawałków imbiru do smaku – ja dodałam 2 łyżki samego imbiru i 6 łyżek syropu. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj więcej soku z cytryny jeśli lubisz bardziej kwaśny sernik.
  3. Jak tylko otrzymasz super gładką, dobrze doprawioną masę zacznij rozdzielać ją między serniki. Musisz zrobić to szybko i sprawnie jeśli chcesz by powierzchnia serniczków była gładka bo jak już wspomniałam dzięki agarowi masa będzie bardzo szybko tężeć. Udekoruj każdy sernik kandyzowanym imbirem i wiórkami czekolady.
  4. Chociaż nie musisz wkładać tych serniczków do zamrażarki bo ładnie stężeją w temperaturze pokojowej, ale ja włożyłam je na godzinę by spody się lepiej skleiły. Na 30 min przed podaniem, przenieś do lodówki. Powoli ciągnij za oba końce każdego z pasków by łatwo wyciągnąć serniczki z formy.

Uwagi

*Nigdy nie używałam agaru w proszku, ale według większości źródeł 3 łyżeczki płatków agaru odpowiadają 1 łyżeczce agaru w proszku, więc jeśli masz tylko taki w proszku użyj 1 i 1/3 łyżeczki. Jeśli zamiast blachy na muffiny używasz foremek, które można po prostu odtworzyć by łatwo wyciągnąć serniczki to polecam użycie mniejszej ilości agaru – 3 płaskie łyżeczki płatków / 1 płaską łyżeczkę proszku – by sernik był bardziej delikatny.

**Aquafaba – woda spod cieciorki z puszki lub woda, w której gotowało się suchą cieciorkę to świetny zamiennik jajek. W obu przypadkach powinna być zredukowana by miała gęstszą konsystencję.

UDOSTĘPNIJ
wegańskie pad thai
Wcześniejszy przepis:
Wegańskie pad thai
Późniejszy przepis:
Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej
hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

wegański sernik truskawkowy z góry

Wegański sernik truskawkowy (bez oleju)

hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

wegańska tempura z sosem do maczania

Wegańska tempura

bahn mi z tofu i wegańskim majonezem na lunch

Bánh mì z tofu i wegańskim majonezem Sriracha

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Ania mówi

    19 listopada, 2018 o 2:27 pm

    Aniu, cudny blog, piekne zdjęcia, przepisy zjadalm oczami. Fantastyczna robota! 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      19 listopada, 2018 o 3:00 pm

      Dzięki wielkie! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on insta

Hope you guys are in the mood for #cookies as that Hope you guys are in the mood for #cookies as that's the latest recipe up on the blog, for these crispy, chewy #vegan #oatcookies which I jazzed up with chocolate chunks but you can skip them and use raisins, cranberries or other mixings...#glutenfree #refinedsugarfree if you like and easy to make...recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easyveganrecipe #vegancookie #vegancookierecipe #vegancookies #chocolatechipcookies #weekendbaking #weekendtreat #vegantreats #whatfatveganseat #vegandesserts #chocoholics #easyveganrecipes #oilfree #veganfoodlover #veganrecipeshare #veganrecipes #veganrecipe
Not sure about you but I have a hankering for nood Not sure about you but I have a hankering for noodles and not much time on my hands this week so these simple #satay #noodles have been a real life saver! Easy and quick to make, can be made both #oilfree and #glutenfree too! Enjoy 🤗😘Recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easymeals #veganmeals #vegannoodles #glutenfreevegan #sataysauce #peanutbutterlover #easyveganmeals #easydinner #easycooking #easyrecipe #easyfood #easyvegan #meatless #vegancomfortfood #veganbowl #eatwellbewell #eatplants #eattherainbow #veganlunch
What if I told you that there is only 6 pantry sta What if I told you that there is only 6 pantry staple ingredients that stand between you and a tray of fudgy on the inside and crispy on the outside #veganbrownies ? They are unapologetically indulgent but weekend plays by different rules so, hurry, get your oven on!recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe...#vegandesserts #egglessbaking #veganbaking #aquafaba #vegandessert #veganbrownie #veganfoodporn #vegantreat #vegantreats #veganrecipeshare #veganfoodblogger #vegan #veganuk #easyveganrecipes #weekendbaking #vegantreat #vegantreats #veganrecipes #noeggs #veganrecipes
What's cooking this weekend, guys? I feel like a s What's cooking this weekend, guys? I feel like a some #vegancomfortfood as this week has been a bit hectic and I just realized I have the sauce for this #veganmoussaka already in my freezer 💡so it's a no brainer. It's delicious, indulgent yet #healthier than its traditional equivalent and it reminds me of how we moved to Greece on a bit of a whim in pre-pandemic times🤷‍♀️🤪recipe link in my bio 👈 if you fancy or Google 'vegan moussaka lazy cat kitchen'#veganchef #vegancooking #eatvegan #crueltyfreefood #plantbasedrecipes #plantbasedprotein #veganrecipe #veganfoodblog #greekfood #dairyfreerecipes #meatlessmeals #healthierchoices #healthyvegan #vegandinner #weekendcooking #weekendtreat #veganaf #instavegan
On the blog, perfect #midweekdinner of roasted lee On the blog, perfect #midweekdinner of roasted leek and cauliflower #veganpasta that emerged from sad leftovers as I was too lazy to go food shopping 🙋‍♀️ Easy to make, full of flavour, creamy and really satisfying 😋#recipe link in my bio or 🏃‍♀️to lazycatkitchen.com and click on the latest post!#glutenfreevegan #easypasta #midweekmeals #cauliflowerrecipes #leek #easyveganrecipe #plantbased #plantbasedcooking #vegancooking #pastarecipe #pastalover #carblover #healthierchoices #dairyfreerecipes #dairyfreefood #veganrecipe #veganrecipeshare
Happy #veganpancake day, guys! If #crêpes aren't Happy #veganpancake day, guys! If #crêpes aren't your thing and you are after something quick and easy, these fluffy 1-bowl #veganpancakes might be just the ticket! They can be made #glutenfree too and best consumed to the tune of Jack Johnson's #bananapancakes song 🥞😋#recipe link in my bio 👈 or Google 'fluffy vegan banana pancakes lazy cat kitchen' 🐈#pancakeday #pantrystaples #easyveganfood #easyveganrecipes #egglesspancakes #dairyfreerecipes #whatveganseat #whatfatveganseat #shrovetuesday #plantbasednutrition #plantbasedfood #veganfood #veganfoodshare #veganfortheanimals #fluffypancakes #onebowl #glutenfreevegan
Don't get me wrong, I do love #pancakes 🥞 and # Don't get me wrong, I do love #pancakes 🥞 and #crepes. This #veganpancake filled with ginger cream and roasted rhubarb is easy to make and utterly delicious 🤤👌#recipe link in my bio 👈 or Google 'lazy cat kitchen buckwheat crepes'#veganpancakes #vegancrepes #vegancrepe #pancakeday #pancake #glutenfreevegan #vegantreats #easyveganrecipes #veganfoodblogger #veganfoodlover #veganfood #plantbased
While UK is going to gorge itself silly on pancake While UK is going to gorge itself silly on pancakes this coming Tuesday, most of the Northern European countries will pig out on marzipan filled cream buns, how is that fair??? I got a serious bout of bun envy and baked us a truckload of #vegansemla (that's what the Swedes call them). Who is with me? Pancakes are so last year...😜#recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe 🤓#whatfatveganseat #shrovetuesday #pancakeday #easyveganrecipes #vegandesserts #vegandessert #plantbased #vegantreats #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan #bestofvegan #veganfoodshare #veganfood
If baking isn't your cup of tea, how about rolling If baking isn't your cup of tea, how about rolling some obscenely indulgent #amaretto #vegantruffles for your loved one 💕? It's a very old recipe but still a favourite of ours and while beetroot powder looks stunning, easier to get cocoa powder or chopped up almonds will work just as well!#recipe link in my bio 👈 or Google 'lazy cat kitchen valentines amaretto truffles'#veganvalentines #veganvalentine #vegandesserts #vegandessert #whatveganseat #glutenfreevegan #plantbased #vegantreats #chocolatetruffles #easyveganfood #recipedeveloper #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan
Load More… Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2021 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes