• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Wegańskie serniczki imbirowe (bez oleju)

Maj 13, 2016 autor Ania - 2

aquafaba, bezglutenowy, danie witariańskie, łatwy

wegański serniczek imbirowy z kawą

Nie macie pojęcia jak bardzo się cieszę, że jestem w stanie podzielić się z wami tym przepisem. Kosztował mnie tyle prób i błedów, że w pewnym momencie nie byłam pewna czy kiedykolwiek uda mi się wykombinować przepis na wegański sernik, z którego mogę być dumna. Problemów było kilka…Po pierwsze nie posiadam niestety Vitamixa lub podobnie mocnego blendera więc by uzyskać gładką masę z nerkowców muszę do nich dodać dużo płynu. Zwykle rozwiązanie na to jest takie, że spora część tego płynu to olej kokosowy, który tężeje w zimnej temperaturze nadając sernikowi odpowiednią konsystencję. Ja jakoś do tego rozwiązania nie jestem przekonana…Po pierwsze, ponieważ mieszkam na małej wyspie niektórych rzeczy nie mogę tu dostać. Jedyny typ oleju kokosowego jaki tu znalazłam to olej nierafinowany, który co prawda jest zdrowszy ale ma dominujący, kokosowy smak i aromat. Poza tym, nie mogłam się przemóc by dodać oleju do deseru, który sam w sobie do najchudszych nie należy. Uparłam się, że albo mój sernik będzie kremowy bez kropli oleju…albo wcale…

Zrobiłam wiele podjeść ale skłamałabym mówiąc, że którykolwiek z tych serników szczególnie mi smakował. Jak to często bywa w momencie gdy powiedziałam KONIEC z moją misją sernikową, zapaliła mi się przysłowiowa żarówka. Pomyślałam sobie by dodać małą ilość agaru (czyli wegańskiej żelatyny) do płynu, który muszę dodać do nerkowców by móc je zmiskować na gładko. Ten zabieg powinnien pozwolić mi stworzyć gładki sernik, który nie rozpada się po wyjęciu z formy. Potem pomyślałam sobie by część tego płynu zastąpić aquafabą, która sprawdziła mi się już w tylu przepisach. Mój instynkt podpowiadał mi, że aquafaba może pomóc w uzyskaniu prawdziwie kremowej konsystencji. Użyłam tylko połowę aquafaby i połowę wody bo nie chciałam by smak cieciorki był w żaden sposób wyczuwalny w efekcie końcowym. Okazało się, że mój instynkt miał rację, sernik okazał się super kremowy (dużo bardziej kremowy niż w przypadku użycia samej wody). Duncan, który był bardzo krytyczny co do moich wcześniejszych prób, od razu poprosił o dokładkę więc chyba w końcu udało mi się odkryć receptę na sernik bez sera ;).

przygotowywanie wegańskich serniczków imbirowych

blacha wegańskich serniczków imbirowych

wegańskie serniczki imbirowe w formie

wegański serniczek imbirowy

wegańskie serniczki imbirowe

5.00 from 1 vote
Print
  • sztuk: 8 serniczków
  • czas przygotowania: 15 min
  • czas przygotowania: 30 min

Składniki

SPODY NA SERNICZKI

  • 12 daktyli, wypestkowanych i zalanych wrzątkiem
  • dwie szczypty soli (opcjonalnie)
  • około ¾ szklanki / 100 g migałów

SYROP IMBIROWY

  • 70 g świeżego imbiru (ważony po obraniu), pokrojonego w kostkę
  • ½ szklanki syropu klonowego LUB cukru

MASA SERNIKOWA

  • 1 szklanka / 150 g surowych nerkowców (namoczonych przez noc)
  • ¼ + 1/8 szklanki / 6 łyżek śmietanki kokosowej (takiej z puszki)
  • 4 płaskie łyżeczki płatków agar agar*
  • 4-6 łyżek soku z cytryny, do smaku
  • ½ szklanki zredukowanej aquafaby* LUB wody

DEKORACJA (opcjonalnie)

  • wiórki z czekolady
  • kandyzowany imbir

Przygotowanie

  1. Wytnij 8 kółek z papieru do pieczenia o średnicy naczyń których będziesz używać (ja użyłam po prostu blachy na babeczki/muffiny). Wyłóż dna wyciętymi kółkami. Polecam również przygotować 8 długich, szerokich na 2 cm, pasków i włożyć je pod każdy spód gdyż dzięki nim dużo łatwiej wyciągnąć serniczki.

SPODY NA SERNICZKI

  1. Zmiel migdały na drobno w malakserze.
  2. Odcedź daktyle i drobno je posiekaj. Mój malakser miał trudność by poradzić sobie z tak małą ilością daktyli więc utukłam je (nie muszą być super gładkie) na pastę w moździerzu. Jeśli wolisz użyć malaksera to podwój ilość daktyli i zachowaj połowę do innego przepisu.
  3. W misce zmieszaj daktyle i zmielone migdały aż uzyskasz ‚ciasto’, które nie jest zbyt lepkie ale które ‚trzyma się kupy’ ;). Ja wolę robić to rękami ale jeśli użyłaś/łeś malaksera do mielenia daktyli, możesz bezpośrednio do nich wsypać zmielone migdały.
  4. Wyłóż spód każdego z serniczków ‚ciastem’ migdałowo-orzechowym. Dociśnij dobrze palcami tak by nie było żadnych dziur czy pęcherzyków powietrza.

SYROP IMBIROWY

  1. Do małego garnka włóż posiekany imbir, syrop klonowy lub cukier i ½ szklanki / 120 ml wody. Całość zagotuj, po czym skręć ogień na bardzo mały i gotuj (bez przykrycia) aż imbir zmiękknie zupełnie a syrop zgęstnieje (jakieś 15 minut). Co jakiś czas pomieszaj.

MASA SERNIKOWA

  1. Tuż przed miksowaniem masy na sernik, włóż płatki agaru do małego rondelka wraz z ½ szklanki / 120 ml aquafaby i ½ szklanki / 120 ml wody (lub szklanką wody jeśli nie chcesz używać aquafaby). Doprowadź do zagotowania, następnie skręć palnik i gotuj na małym ogniu, często mieszając aż płatki rozpuszczą się a płyn zrobi się jak rzadka galaretka. Od tego momentu musisz działać szybko bo agar tężeje bardzo szybko
  2. Do blendera kielichowego wrzuć wypłukane nerkowce, śmietankę kokosową, sok z cytryny, ciepły (pozwol mu ciut ostygnąć) agar. Miksuj, szpatułką zdrapując ścianki blendera, na których będzie gromadził się steżony agar. Dodaj syropu imbirowego i kawałków imbiru do smaku – ja dodałam 2 łyżki samego imbiru i 6 łyżek syropu. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj więcej soku z cytryny jeśli lubisz bardziej kwaśny sernik.
  3. Jak tylko otrzymasz super gładką, dobrze doprawioną masę zacznij rozdzielać ją między serniki. Musisz zrobić to szybko i sprawnie jeśli chcesz by powierzchnia serniczków była gładka bo jak już wspomniałam dzięki agarowi masa będzie bardzo szybko tężeć. Udekoruj każdy sernik kandyzowanym imbirem i wiórkami czekolady.
  4. Chociaż nie musisz wkładać tych serniczków do zamrażarki bo ładnie stężeją w temperaturze pokojowej, ale ja włożyłam je na godzinę by spody się lepiej skleiły. Na 30 min przed podaniem, przenieś do lodówki. Powoli ciągnij za oba końce każdego z pasków by łatwo wyciągnąć serniczki z formy.

Uwagi

*Nigdy nie używałam agaru w proszku, ale według większości źródeł 3 łyżeczki płatków agaru odpowiadają 1 łyżeczce agaru w proszku, więc jeśli masz tylko taki w proszku użyj 1 i 1/3 łyżeczki. Jeśli zamiast blachy na muffiny używasz foremek, które można po prostu odtworzyć by łatwo wyciągnąć serniczki to polecam użycie mniejszej ilości agaru – 3 płaskie łyżeczki płatków / 1 płaską łyżeczkę proszku – by sernik był bardziej delikatny.

**Aquafaba – woda spod cieciorki z puszki lub woda, w której gotowało się suchą cieciorkę to świetny zamiennik jajek. W obu przypadkach powinna być zredukowana by miała gęstszą konsystencję.

UDOSTĘPNIJ
wegańskie pad thai
Wcześniejszy przepis:
Wegańskie pad thai
Późniejszy przepis:
Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej
hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

wegański sernik truskawkowy z góry

Wegański sernik truskawkowy (bez oleju)

hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

wegańska tempura z sosem do maczania

Wegańska tempura

bahn mi z tofu i wegańskim majonezem na lunch

Bánh mì z tofu i wegańskim majonezem Sriracha

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Ania mówi

    Listopad 19, 2018 o 2:27 pm

    Aniu, cudny blog, piekne zdjęcia, przepisy zjadalm oczami. Fantastyczna robota! 🙂

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      Listopad 19, 2018 o 3:00 pm

      Dzięki wielkie! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

  • My perfectionism is an idiot! I've just spent second day shooting (which involved making the dish again) the same recipe cos I thought the photos could be better. Duncan has warned me that it may be a waste of time, but I can be stubborn! They are certainly a bit different, but not sure I should have bothered...argh...can you relate? Meanwhile that's my lunch in the sun (#recipe link in bio 👈) - #veganpasta arrabbiata (cos I'm mad at myself at present 😤) with homemade #veganparmesan #veganuk #veganfoodlover #fridayeats #whatveganseat #whatfatveganseat #pastalover #thrivemags #bestofvegan #veganfood #veganfoodblog #veganfoodspace #veganfoodshare
  • What's cooking, guys? I am starving today for some reason and could murder a #veganburger (#recipe looks in bio 👈), like this #peanutbutter #tofu one. Shame I'm too busy to make myself one, I plan to rectify it this weekend 😛 #whatveganseat #letseathealthy #letscookvegan #letseatvegan #veganfoodlover #veganuk #veganfood #feedfeed @thefeedfeed.vegan #bestofvegan #thrivemags #plantbased #eatmoreplants
  • After my last recipe for pierogi, today I bring you a simple slaw for balance! It's a great way to incorporate raw veggies into your diet in winter. Easy to make, crunchy and full of flavour (as always, #recipe link in bio 👈)! #whatthehealth #veganfood #eatmoreplants #eatarainbow #feedfeed @thefeedfeed.vegan #veganfoodlover #veganfood #healthyfood #healthyeating #gloobyfood #glutenfreevegan #glutenfree #salads #saladrecipe #cleaneating #letseathealthy #letseatvegan
  • I don't know about you, but I really feel like something sweet this afternoon 😜 This fluffy #peanutbuttermousse has it all, it's sweet and salty and creamy and airy at the same time! And dead simple too!! (#recipe link in bio 👈) #whatveganseat #veganuk #veganfoodlover #veganfood #recipeoftheday #recipevideo #peanutbutterlover #aquafabamousse #veganfoodspace #veganfoodshare #veganrecipevideos #vegantreat #vegandessert #veganpeanutbuttermousse
  • Hello lovelies! On the blog, a long overdue recipe for spinach and ricotta #veganpierogi (#recipe in bio)..delicious pan-fried lightly and sprinkled with crispy shallots 😋👌Yes, they are a little time consuming, but if you get your entire family involved in the making (as well as in the eating), it will instantly feel like less work and more fun! #veganuk #veganfoodlover #veganfoodshare #veganfoodspace #whatfatveganseat #vegandumplings #beautifulcuisines #polishvegan #pierogies #weekendtreat #feedfeed @thefeedfeed.vegan #thrivemags #letscookvegan #letseatvegan #dairyfree #veganfood #vegansofinstagram
  • Stop the press! ✋The easiest (the food processor does all the work for you💪) and fudgiest #veganchocolatetorte with amaretto is waiting for you on my blog (#recipe link in my bio👈). It's naturally #glutenfree and rather indulgent, which I am sure a #chocoholic in your life would appreciate immensely. Low on effort yet big on flavour – perfect if tomorrow's #valentineday 💕 has caught you out a bit... #veganbaking #veganvalentines #letsbake #chocolatecake #fudgy #fudgybrownies #dairyfree #letscookvegan #letseatvegan #veganuk #thrivemags #vegantreat #vegandessert #vegancake #vegansofig #glutenfreevegan #veganfood #veganfoodlover #veganfoodshare #feedfeed @thefeedfeed.vegan #thekitchn #chocolate #chocolatefudge
  • How about treating your loved one to a special home cooked meal this #valentinesday instead of paying through the nose for mediocre food and being rushed through the door as soon as you take the last bite...not cool. This #veganmoussaka will do the job nicely, I think!! Pair it with a glass of winter red, a vibrant green salad and a chocolate dessert and you're bound to impress!! #recipe link in bio 👈 #whatveganseat #gloobyfood #glutenfreevegan #veganuk #veganvalentines #plantbased #letscookvegan #letseatvegan #vegankitchen #thekitchn #meatlessmeal #dinnerinspo #veganaf #veganfoodshare #veganfoodspace #poweredbyplants #veganfoodlover #veganfoodie #veganfood
  • Happy weekend, guys!! If you want to surprise your other half with a delicious, homemade gift this #valentinesday, these #easy amaretto #vegantruffles have your (or their!) name on them. Link to the written up #recipe is in our bio 👈 Enjoy 😘 #vegantreat #veganfoodlover #veganuk #veganchocolate #homemadegifts #vegansofig #veganfoodspace #veganfoodshare #veganvalentines #foodvideo #vegansweets #thrivemags #vegandesserts #chocoholic
  • If you fancy a little baking project this weekend, these simple #vegancookie sandwiches filled with the most indulgent amaretto filling have your name on them 😋 (#recipe link in bio 👈) They go well with coffee and can be gluten-free too! They also happen to make a cracking #valentine gift!! ❤️🎁😘 #veganbaking #weekendtreat #veganfoodlover #vegancookies #whatveganseat #whatfatveganseat #letsbake #veganuk #glutenfreevegan #gloobyfood #thekitchn #foodblogfeed #veganfoodspace #veganfoodshare #vegansofig #thrivemags @foodblogfeed #vegancookiesandwich #weekendbaking #veganvalentines
  • It's been a good day, today as I finally washed my hair 🐱 after more than a week of illness and also I just found out that we should get the keys to our very first 🏠 by the end of Feb!! We cannot wait to make it ours!! I think I shall celebrate by making these pillowy dumplings 😜 (link in bio if you fancy some too 👈) #whatveganseat #veganbaobuns #throwbackthursday #veganuk #veganlunchideas #lunarnewyear2019 #veganfoodlover #vegandumplings #vegancharsiubao #thrivemags #poweredbyplants #mykitchn #veganshare #veganfoodspace #letseatvegan #letscookvegan
  • Hey guys! I'm back from the land of the dead although still not 💯%. Somehow I've managed to shoot a new #recipe (the link in my bio 👈) for a perfect midweek pasta job! Enjoy as I'm hopping back to bed with my ginger tea and a book 😘 #veganfoodlover #dinnerinspo #brusselsprouts #easydinner #veganpasta #veganuk #whatthehealth #whatveganseat #veganaf #meatlessmeal #letscookvegan #veganfoodspace #veganplate #gloobyfood #vegankitchen #kitchn
  • What's for dinner tonight? I really feel like a #vegankatsucurry (#recipe link in my bio 👈 if you do too) but for now all I can muster the strength for is a simple soup and a hummus and pickles toast. Thank you 🙏 for all your get well soon wishes, I'm slowly starting to feel more human and might even leave my bed tomorrow. I haven't been that excited about being able to do normal, everyday things in a while!! Thanks a bunch, superbug 🤒!! #gloobyfood #whatthehealth #vegankitchen #letseatvegan #letscookvegan #veganfoodblogger #vegansofig #dinnerinspo #meatlessmeal #thrivemags #lovetofu #poweredbyplants #veganuk #yahoofood #mykitchn #vegandinner #veganbowl #veganaf #veganshare #veganfoodspace #katsucurry #aquafaba

Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes