Sushi to jedno z tych dań, które wydaje się zbyt skomplikowane do zrobienia w domu. Też tak myślałam zanim nie spróbowałam i okazało się, że wcale nie jest to takie trudne. Nie zrozumcie mnie źle, ja mówię o prostej rolce sushi czyli futomaki. Są szefowie kuchni specjalizujący się w tym smakołyku i oni potrafią stworzyć cudeńka o opanowaniu których jedynie mogę pomarzyć. Nie twierdzę, że przy odrobinie praktyki mogłabym mieć ich zawód:). Lubię nabywać nowe umiejętności w kuchni i robienie sushi zedcydowanie należy do zadań przyjemnych. Jeśli jest to twoja pierwsza próba, zrobiłam mały pomocnik pokazujący wszystkie potrzebne składniki. Proszę, nie zarzucaj misji jeśli nie masz maty do sushi, nie jest ona konieczna. Zamiast niej można posłużyć się babmusową podkładką pod talerz (taką jak ta ostro różowa na zdjęciu) lub nawet ścierką kuchenną złożoną kilkakrotnie tak by była szytwniejsza i owiniętą w kuchenną folią samoprzylepną. W zasadzie to matę do sushi też warto owinąć w taką folię bo inaczej cieżko ją wyczyścić.
Oprócz sushi mam też szybki przepis na marynowany imbir, który jest nieodzownym dodatkiem do sushi. Oczywiście możesz go kupić, ale domowy jest dziecinnie prosty do przygotowania i dużo smaczniejszy (no i w ten sposób omija cię cała gama polepszaczy) więc polecam zrobić samemu. Pewnie zauważyliście, że kupny imbir do sushi jest często jasno różowy. Młody imbir robi się różowy pod wpływem działania octu ale ten kupny to najczęściej dojrzały imbir z dodatkiem barwnika. Można osiągnąć ten sam efekt przez dodanie soku z buraka do imbiru marynowanego w domu. Trochę ciężko dokładnie określić ile tego soku dodać by uzyskać dokładnie taki sam kolor jak ten kupny imbir a zatem mój imbir jest szaleńczo różowy, ale ciągle smakuje świetnie!
- sztuk: 4 rolki = 32 kawałki sushi
Składniki
SUSHI
- 4-5 arkuszy nori
- 2 szklanki ryżu do sushi
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 awokado, pokrojone na plasterki
- 1 marchewka, pokrojona w słupki
- kawałek czerwonej kapusty, pokrojonej wzdłuż
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru (użyłam nierafinowanego brązowego)
- wasabi
- tamari (dla wersji bezglutenowej) lub sos sojowy
- marynowany imbir (jeśli nie przyrządzamy domowego)
MARYNOWANY IMBIR
- średni kwałek imbiru
- ½ szklanki octu ryżowego
- ¼ szklanki cukru lub syropu klonowego
- ½ łyżeczki soli
- gruby plasterek buraka (opcjonalnie, dla koloru)
Przygotowanie
- Zacznij od porządnego wypłukania ryżu. Płucz do momentu aż woda zrobi się czysta i potem jeszcze ze dwa razy, dla pewności:).
- Włóż ryż do garnka z przeźroczystą pokrywką i wlej 1 ½ szklanki (360 ml) wody. Przykryj pokrywką i doprowadź do zagotowania a potem skręć palnik na małą-średnią moc i powoli gotuj pod przykryciem przez jakieś 10 minut, aż ryż wsiąknie całą wodę. Następnie ściągnij garnek z palnika ale nie ruszaj pokrywki i daj ryżowi dojść przez kolejne 10 minut pod przykryciem.
- Gdy ryż się gotuje, zmieszaj 4 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę sosu sojowego. Mieszaj aż cukier zupełnie się rozpuści.
- Gotowy ryż przełóż do dużego żaroodpornego naczynia lub na czystą tacę by w miarę szybko wystygł (niektórzy zalecają nawet wachlowanie ryżu by szybciej wsytygł). Równomiernie polej rozłożony ryż mieszanką octową i przy pomocy drewnianej łopatki lub łyżki delikatnie go rozprowadź po całości ryży wykonując tnący ruch – tak jakbyś chciała/chciał uciąć kawałek moussaki:). Uważaj by nie zgnieść ziarenek ryżu.
- KROK 1 Szczelnie owiń matę do sushi (matę bambusową lub grubo złożoną ścierkę) folią samoprzylepną. Połóz matę na stole, na niej umieść arkusz nori świecąca stroną do wierzchu. Weź w dłoń troche ryżu i zacznij rozprowadzadź go po powierzchni nori zostawiając 1 cm margines na samej górze. Rozprowadzaj ryż równomiernie i cały czas dociskaj go do nori by był ładnie ubity. Miej pod ręką małą miseczkę z wodą by wyczyścić posklejane palce.
- KROK 2 Ułóż stosik warzyw na dole rolki, na całej jej długości. Ostrożnie by nie napakować za dużo.
- KROK 3 Posługując się matą zacznij zwijać rolkę ku górze, cały czas dociskająć ją dłońmi by całe nadzienie ładnie się skleiło.
- KROK 4 Gdy dojdziesz do samego końca, umocz palec w wodzie i przejedź nim po czystym marginesie by łatwo skleić rolkę. Zroluj do końca i odłóż na bok. Powtórz ostatnie cztery kroki aż wykorzystasz cały ryż.
- Potnij zrolowane sushi na 1 cm plasterki używając ostrego noża.
MARYNOWANY IMBIR
- Obierz imbir i potnij go cieńutko wszerz a nie wzdłuż. Możesz do tego celu użyć szatkownicy do warzyw, obieraczki lub ostrego noża.
- Palcami wetrzyj sól w plasterki imbiru i włóż do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Zanim wyciągniesz imbir z lodówki, w małym garnku zmieszaj ocet ryżowy, 30 ml wody i cukier. Doprowadź do zagotowania.
- OPCJONALNIE: Jeśli chcesz by twój imbir miał ładny różowy kolor dodaj gruby plasterek buraka do roztworu octowego i wyciągnij go po jakimś czasie.
- Wyjmij imbir z lodówki, odciśnij nadwyżkę wilgoci i włóż do wysteralizowanego słoiczka. Zalej gorącym roztworem octowym. Poczekaj aż roztwór ostygnie i włóż słoiczek do lodówki. Imbir powinien już być dobry na drugi dzień.