• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Wegańskie sushi i domowy marynowany imbir

21 lipca, 2015 autor Ania - 10

bezglutenowy, kuchnia azjatycka, łatwygo to recipe

go to recipe

wegańskie rolki sushi

Sushi to jedno z tych dań, które wydaje się zbyt skomplikowane do zrobienia w domu. Też tak myślałam zanim nie spróbowałam i okazało się, że wcale nie jest to takie trudne. Nie zrozumcie mnie źle, ja mówię o prostej rolce sushi czyli futomaki. Są szefowie kuchni specjalizujący się w tym smakołyku i oni potrafią stworzyć cudeńka o opanowaniu których jedynie mogę pomarzyć. Nie twierdzę, że przy odrobinie praktyki mogłabym mieć ich zawód:). Lubię nabywać nowe umiejętności w kuchni i robienie sushi zedcydowanie należy do zadań przyjemnych. Jeśli jest to twoja pierwsza próba, zrobiłam mały pomocnik pokazujący wszystkie potrzebne składniki. Proszę, nie zarzucaj misji jeśli nie masz maty do sushi, nie jest ona konieczna. Zamiast niej można posłużyć się babmusową podkładką pod talerz (taką jak ta ostro różowa na zdjęciu) lub nawet ścierką kuchenną złożoną kilkakrotnie tak by była szytwniejsza i owiniętą w kuchenną folią samoprzylepną. W zasadzie to matę do sushi też warto owinąć w taką folię bo inaczej cieżko ją wyczyścić.

Oprócz sushi mam też szybki przepis na marynowany imbir, który jest nieodzownym dodatkiem do sushi. Oczywiście możesz go kupić, ale domowy jest dziecinnie prosty do przygotowania i dużo smaczniejszy (no i w ten sposób omija cię cała gama polepszaczy) więc polecam zrobić samemu. Pewnie zauważyliście, że kupny imbir do sushi jest często jasno różowy. Młody imbir robi się różowy pod wpływem działania octu ale ten kupny to najczęściej dojrzały imbir z dodatkiem barwnika. Można osiągnąć ten sam efekt przez dodanie soku z buraka do imbiru marynowanego w domu. Trochę ciężko dokładnie określić ile tego soku dodać by uzyskać dokładnie taki sam kolor jak ten kupny imbir a zatem mój imbir jest szaleńczo różowy, ale ciągle smakuje świetnie!

weganskie sushi składniki

wegańskie sushi i marynowany imbir

wegańskie sushi

marynowany imbir w słoiczku

5.00 from 1 vote
Print
  • sztuk: 4 rolki = 32 kawałki sushi
  • czas przygotowania: 40 min
  • czas przygotowania: 15 min

Składniki


SUSHI

  • 4-5 arkuszy nori
  • 2 szklanki ryżu do sushi
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 awokado, pokrojone na plasterki
  • 1 marchewka, pokrojona w słupki
  • kawałek czerwonej kapusty, pokrojonej wzdłuż
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru (użyłam nierafinowanego brązowego)
  • wasabi
  • tamari (dla wersji bezglutenowej) lub sos sojowy
  • marynowany imbir (jeśli nie przyrządzamy domowego)

MARYNOWANY IMBIR

  • średni kwałek imbiru
  • ½ szklanki octu ryżowego
  • ¼ szklanki cukru lub syropu klonowego
  • ½ łyżeczki soli
  • gruby plasterek buraka (opcjonalnie, dla koloru)

Przygotowanie

SUSHI

  1. Zacznij od porządnego wypłukania ryżu. Płucz do momentu aż woda zrobi się czysta i potem jeszcze ze dwa razy, dla pewności:).
  2. Włóż ryż do garnka z przeźroczystą pokrywką i wlej 1 ½ szklanki (360 ml) wody. Przykryj pokrywką i doprowadź do zagotowania a potem skręć palnik na małą-średnią moc i powoli gotuj pod przykryciem przez jakieś 10 minut, aż ryż wsiąknie całą wodę. Następnie ściągnij garnek z palnika ale nie ruszaj pokrywki i daj ryżowi dojść przez kolejne 10 minut pod przykryciem.
  3. Gdy ryż się gotuje, zmieszaj 4 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę sosu sojowego. Mieszaj aż cukier zupełnie się rozpuści.
  4. Gotowy ryż przełóż do dużego żaroodpornego naczynia lub na czystą tacę by w miarę szybko wystygł (niektórzy zalecają nawet wachlowanie ryżu by szybciej wsytygł). Równomiernie polej rozłożony ryż mieszanką octową i przy pomocy drewnianej łopatki lub łyżki delikatnie go rozprowadź po całości ryży wykonując tnący ruch – tak jakbyś chciała/chciał uciąć kawałek moussaki:). Uważaj by nie zgnieść ziarenek ryżu.
    • KROK 1 Szczelnie owiń matę do sushi (matę bambusową lub grubo złożoną ścierkę) folią samoprzylepną. Połóz matę na stole, na niej umieść arkusz nori świecąca stroną do wierzchu. Weź w dłoń troche ryżu i zacznij rozprowadzadź go po powierzchni nori zostawiając 1 cm margines na samej górze. Rozprowadzaj ryż równomiernie i cały czas dociskaj go do nori by był ładnie ubity. Miej pod ręką małą miseczkę z wodą by wyczyścić posklejane palce.
    • KROK 2 Ułóż stosik warzyw na dole rolki, na całej jej długości. Ostrożnie by nie napakować za dużo.
    • KROK 3 Posługując się matą zacznij zwijać rolkę ku górze, cały czas dociskająć ją dłońmi by całe nadzienie ładnie się skleiło.
    • KROK 4 Gdy dojdziesz do samego końca, umocz palec w wodzie i przejedź nim po czystym marginesie by łatwo skleić rolkę. Zroluj do końca i odłóż na bok. Powtórz ostatnie cztery kroki aż wykorzystasz cały ryż.

    robienie sushi krok po kroku

  5. Potnij zrolowane sushi na 1 cm plasterki używając ostrego noża.

MARYNOWANY IMBIR

  1. Obierz imbir i potnij go cieńutko wszerz a nie wzdłuż. Możesz do tego celu użyć szatkownicy do warzyw, obieraczki lub ostrego noża.
  2. Palcami wetrzyj sól w plasterki imbiru i włóż do lodówki na przynajmniej godzinę.
  3. Zanim wyciągniesz imbir z lodówki, w małym garnku zmieszaj ocet ryżowy, 30 ml wody i cukier. Doprowadź do zagotowania.
  4. OPCJONALNIE: Jeśli chcesz by twój imbir miał ładny różowy kolor dodaj gruby plasterek buraka do roztworu octowego i wyciągnij go po jakimś czasie.
  5. Wyjmij imbir z lodówki, odciśnij nadwyżkę wilgoci i włóż do wysteralizowanego słoiczka. Zalej gorącym roztworem octowym. Poczekaj aż roztwór ostygnie i włóż słoiczek do lodówki. Imbir powinien już być dobry na drugi dzień.
UDOSTĘPNIJ
wegańskie naleśniki porcja
Wcześniejszy przepis:
Wegańskie naleśniki z owocami i karmelem klonowym
Późniejszy przepis:
Muhammara - pasta z papryki i orzechów włoskich
muhammara z bliska
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

chrupiące naleśniki wietnamskie lunch

Chrupiące naleśniki wietnamskie

świeże sajgonki z fistaszkowym tofu z sosem

Świeże sajgonki z fistaszkowym tofu

makaron z sosem sezamowo-imbirowym z góry

Szybki makaron z sosem sezamowo-imbirowym

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. mojewypiekiinietylko mówi

    25 października, 2015 o 1:28 am

    Aniu, Twój przepis na imbir marynowany jest wspaniały. Gorąco wszystkim polecam. Zanim trafiłam do Ciebie przejrzałam wiele blogów, ale właśnie Twój wydał mi się najbardziej interesujący. To był strzał w dziesiątkę. 🙂
    Zapraszam do mnie na “degustację”. 🙂
    http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/10/imbir-marynowany/#more-7999

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      25 października, 2015 o 9:29 am

      Bardzo mi miło! Pozdrawiam! 🙂

      Odpowiedz
  2. Basia mówi

    20 lutego, 2017 o 11:32 am

    Aniu! Dzięki Tobie marynowany imbir to faktycznie łatwizna:))
    I mam przy okazji pytanko: czy do tej samej marynaty można dorzucić świeży imbir?
    I czy wcześniej też go trzeba “nasolić”?
    Pozdrawiam, basia

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      20 lutego, 2017 o 3:12 pm

      Dzięki Basiu! Myślę, że można jak pokroisz cieniutko. Przyznam szczerze, że zupełnie zapomniałam natrzeć solą jak robiłam ostatnim razem i wrzuciałam szczyptę soli bezpośrednio do marynaty – wyszedł super. Pozdrawiam serdecznie! 🙂 Ania

      Odpowiedz
  3. Basia mówi

    20 lutego, 2017 o 3:26 pm

    To jak wyjem, wrzucę następny:)
    Dziękuję za szybką odpowiedź i przesyłam serdeczności:)) basia

    Odpowiedz
  4. Adam mówi

    27 listopada, 2017 o 3:23 pm

    Ile octu i cukru dać?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      27 listopada, 2017 o 4:56 pm

      Cześć Adam, nie bardzo rozumiem pytanie – ilość obydwóch jest podana w przepisie. Czy coś pominiełam? Ania

      Odpowiedz
      • Adam mówi

        27 listopada, 2017 o 7:33 pm

        w przepisie jest napisane: “Zanim wyciągniesz imbir z lodówki, w małym garnku zmieszaj ocet ryżowy, 30 ml wody i cukier”. Czyli z tego co widzę to jest podana ilość wody ale nie ma podanej ilości cukru i octu? Tylko teraz zobaczyłem że z boku jest napisana ilość a nie w przepisie. Ja zszedłem od razu do przepisu.

        Odpowiedz
  5. Anita mówi

    21 maja, 2019 o 4:02 pm

    Super przepis! Imbir wyszedł przepyszny. Do tego jest naturalny, już nigdy nie kupię imbiru ze sklepu, który nafaszerowany jest chemią. Dziękuję.

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      21 maja, 2019 o 4:49 pm

      Bardzo się cieszę i dzięki za miły komentarz! x Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on insta

Hope you guys are in the mood for #cookies as that Hope you guys are in the mood for #cookies as that's the latest recipe up on the blog, for these crispy, chewy #vegan #oatcookies which I jazzed up with chocolate chunks but you can skip them and use raisins, cranberries or other mixings...#glutenfree #refinedsugarfree if you like and easy to make...recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easyveganrecipe #vegancookie #vegancookierecipe #vegancookies #chocolatechipcookies #weekendbaking #weekendtreat #vegantreats #whatfatveganseat #vegandesserts #chocoholics #easyveganrecipes #oilfree #veganfoodlover #veganrecipeshare #veganrecipes #veganrecipe
Not sure about you but I have a hankering for nood Not sure about you but I have a hankering for noodles and not much time on my hands this week so these simple #satay #noodles have been a real life saver! Easy and quick to make, can be made both #oilfree and #glutenfree too! Enjoy 🤗😘Recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe!#easymeals #veganmeals #vegannoodles #glutenfreevegan #sataysauce #peanutbutterlover #easyveganmeals #easydinner #easycooking #easyrecipe #easyfood #easyvegan #meatless #vegancomfortfood #veganbowl #eatwellbewell #eatplants #eattherainbow #veganlunch
What if I told you that there is only 6 pantry sta What if I told you that there is only 6 pantry staple ingredients that stand between you and a tray of fudgy on the inside and crispy on the outside #veganbrownies ? They are unapologetically indulgent but weekend plays by different rules so, hurry, get your oven on!recipe link in my bio or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe...#vegandesserts #egglessbaking #veganbaking #aquafaba #vegandessert #veganbrownie #veganfoodporn #vegantreat #vegantreats #veganrecipeshare #veganfoodblogger #vegan #veganuk #easyveganrecipes #weekendbaking #vegantreat #vegantreats #veganrecipes #noeggs #veganrecipes
What's cooking this weekend, guys? I feel like a s What's cooking this weekend, guys? I feel like a some #vegancomfortfood as this week has been a bit hectic and I just realized I have the sauce for this #veganmoussaka already in my freezer 💡so it's a no brainer. It's delicious, indulgent yet #healthier than its traditional equivalent and it reminds me of how we moved to Greece on a bit of a whim in pre-pandemic times🤷‍♀️🤪recipe link in my bio 👈 if you fancy or Google 'vegan moussaka lazy cat kitchen'#veganchef #vegancooking #eatvegan #crueltyfreefood #plantbasedrecipes #plantbasedprotein #veganrecipe #veganfoodblog #greekfood #dairyfreerecipes #meatlessmeals #healthierchoices #healthyvegan #vegandinner #weekendcooking #weekendtreat #veganaf #instavegan
On the blog, perfect #midweekdinner of roasted lee On the blog, perfect #midweekdinner of roasted leek and cauliflower #veganpasta that emerged from sad leftovers as I was too lazy to go food shopping 🙋‍♀️ Easy to make, full of flavour, creamy and really satisfying 😋#recipe link in my bio or 🏃‍♀️to lazycatkitchen.com and click on the latest post!#glutenfreevegan #easypasta #midweekmeals #cauliflowerrecipes #leek #easyveganrecipe #plantbased #plantbasedcooking #vegancooking #pastarecipe #pastalover #carblover #healthierchoices #dairyfreerecipes #dairyfreefood #veganrecipe #veganrecipeshare
Happy #veganpancake day, guys! If #crêpes aren't Happy #veganpancake day, guys! If #crêpes aren't your thing and you are after something quick and easy, these fluffy 1-bowl #veganpancakes might be just the ticket! They can be made #glutenfree too and best consumed to the tune of Jack Johnson's #bananapancakes song 🥞😋#recipe link in my bio 👈 or Google 'fluffy vegan banana pancakes lazy cat kitchen' 🐈#pancakeday #pantrystaples #easyveganfood #easyveganrecipes #egglesspancakes #dairyfreerecipes #whatveganseat #whatfatveganseat #shrovetuesday #plantbasednutrition #plantbasedfood #veganfood #veganfoodshare #veganfortheanimals #fluffypancakes #onebowl #glutenfreevegan
Don't get me wrong, I do love #pancakes 🥞 and # Don't get me wrong, I do love #pancakes 🥞 and #crepes. This #veganpancake filled with ginger cream and roasted rhubarb is easy to make and utterly delicious 🤤👌#recipe link in my bio 👈 or Google 'lazy cat kitchen buckwheat crepes'#veganpancakes #vegancrepes #vegancrepe #pancakeday #pancake #glutenfreevegan #vegantreats #easyveganrecipes #veganfoodblogger #veganfoodlover #veganfood #plantbased
While UK is going to gorge itself silly on pancake While UK is going to gorge itself silly on pancakes this coming Tuesday, most of the Northern European countries will pig out on marzipan filled cream buns, how is that fair??? I got a serious bout of bun envy and baked us a truckload of #vegansemla (that's what the Swedes call them). Who is with me? Pancakes are so last year...😜#recipe link in my bio 👈 or 🏃‍♀️ to lazycatkitchen.com to grab the latest recipe 🤓#whatfatveganseat #shrovetuesday #pancakeday #easyveganrecipes #vegandesserts #vegandessert #plantbased #vegantreats #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan #bestofvegan #veganfoodshare #veganfood
If baking isn't your cup of tea, how about rolling If baking isn't your cup of tea, how about rolling some obscenely indulgent #amaretto #vegantruffles for your loved one 💕? It's a very old recipe but still a favourite of ours and while beetroot powder looks stunning, easier to get cocoa powder or chopped up almonds will work just as well!#recipe link in my bio 👈 or Google 'lazy cat kitchen valentines amaretto truffles'#veganvalentines #veganvalentine #vegandesserts #vegandessert #whatveganseat #glutenfreevegan #plantbased #vegantreats #chocolatetruffles #easyveganfood #recipedeveloper #veganfoodlover #feedfeed @thefeedfeed.vegan
Load More… Follow on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2021 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes