Wegańskie tartaletki cytrynowe z bezą

wegańskie tartaletki cytrynowe z bezą

Chociaż w Polsce połowa lutego zwykle ciągle ozancza zimę, do Grecji właśnie zawitała wiosna! Gdy odkryliśmy, że na zewnątrz jest 25° C i piękne słońce postanowiliśmy zrobić sobie wolne od pracy. Przez chwilę wydawało nam się, że odbyliśmy podróż w czasie. Wszystko na około obudziło się do życia, drzewa opsypały pączki kwiatów, nasza kotka zaczeła uganiać za motylami w ogrodzie a sztromy i wściekłe wiatry, które zaledwie dwa dni wcześniej miotały okolicznymi drzewami wydawały się być wytworem naszej wyobraźni. Nadejście wiosny świętujemy ostrożnie bo greckie wyspy słyną z tego, że prawie co roku zdarza się kilka letnich dni w połowie zimy (fenomen meteorologiczny zwany po angielsku Halycon Days) więć sztormy zdecydowanie mogą jeszcze powrócić… Mam jednak cichą nadzieję, że moim wiosennym deserem zatrzymam wiosnę chociaż na kilka dni.

Ten nagły zastrzyk słońca i ciepła spowodował, że zamarzyłam o typowo wiosennym deserze. O czymś lekkim i świeżym, wystraczająco dużym by zaspokoić moją słodką zachciankę ale równocześnie na tyle małym by nie wywołać zbytniego poczucia winy. Sprytne, co? Po kilku pomysłach i eksprymentach, zdecydowałam się zrobić wegańskie tartaletki cytrynowe z bezą. Połączenie kwaśnego kremu cytrynowego ze słodką bezą i kruchym ciastem jest genialne. Nic dziwnego, że ten klasyczny francuski deser podbił serca ludzi na całym świecie (Brytyjczycy i Amerykanie uważają go praktycznie za swój). Jeśli, tak jak ja, macie słabość do wszystkiego co małe to pokochacie ten miniaturkowy deser. Jest pyszny solo ale byłyby także niezłym dodatkiem do przyjęcia herbacianego w angielskim stylu (chociaż ja personalnie jestem zwolenniczką deserów w towarzystwie mocnego espresso). Mam nadzieję, że pokusicie się o wypróbowanie tego przepisu. Uwielbiam oglądać zdjęcia z waszymi wersjami moich przepisów, więc byłoby super gdybyście otagowali mnie na Instagramie (@lazycatkitchen).

wegańskie tartaletki cytrynowe z bezą dekorowanie

wegańskie tartaletki cytrynowe z bezą duo

wegańska tartaletka cytrynowa z bezą i espresso

wegańskie tartaletki cytrynowe z bezą

wegańska tartaletka cytrynowa z bezą z góry

Składniki

CIASTO

  • 180 g białej mąki pszennej, przesianej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru, przesianego
  • 60 ml / 4 łyżki oliwy

KREM CYTRYNOWY

  • 80 g / lekko ponad ½ szklanki nerkowców (namoczonych w wodzie przez 6-8 h)
  • 150 ml / ½ szklanki + 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 5 łyżek / 75 ml syropu klonowego lub cukru do smaku
  • 2 płaskie łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • szczypta kurkumy (dla koloru, opcjonalnie)

BEZA

  • ½ szklanki / 120 ml aquafaby / wody spod cieciorki
  • 125 g / ½ szklanki + 2 łyżki drobnego kryształu
  • ½ łyżeczki octu z białego wina (opcjonalnie)

Przygotowanie

KRUCHE CIASTO

  1. Pomieszaj mąkę z cukrem pudrem. Wmieszaj szczyptę soli. Wlej oliwę i palcami wetrzyj ją w mąkę z cukrem. Teraz dodaj trochę wody, ale ostrożnie, zrób to bardzo stopniowo. To ile wody potrzeba zależy od chłonności twojej mąki. Szybko zagnieć ciasto ale nie wyrabiaj go. Zawiń w folię i schłodź w lodówce przez conajmniej 30 minut.
  2. Po schłodzeniu, podziel ciasto na 10 równych porcji. Zrób kulkę z każdej z porcji i połóż ją pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkuj ciasto przez papier aż otrzymasz (mniej więcej) okrąg ciasta o grubości 2 mm.
  3. Dokładnie wyłóż foremki rozwałkowanym ciastem a nadwyżkę ciasta przytnij ostrym nożem. Ponakłuwaj dno spodów widelcem. Włóż wszystkie foremki do lodówki na jakieś 60 minut.
  4. Po 45 minutach, nagrzej piekarnik do 175° C. Wyłóż foremki papierem do pieczenia i wsyp do nich coś do obciążenia (ceramiczne koraliki do pieczenia lub ryż). Piecz przez około 20 min, następnie wyjmij obciążenie i piecz przez kolejne 15 minut aż spody ładnie się zarumienią. Odłóż upieczone spody do ostygnięcia.

KREM CYTRYNOWY

  1. Wypłucz namoczone nerkowce i wrzuć je do blendera. Wlej 150 ml soku z cytryny i syrop klonowy (jeśli używasz cukru poczekaj z dodaniem). Zmiksuj kilkakrotnie aż otrzymasz zupełnie gładki płyn.
  2. Przelej uzyskany płyn do małego garnka i delikatnie go podgrzej cały czas mieszając by się nie przypalił. Jeśli UŻYWASZ CUKRU, dodaj 4 łyżki cukru i pozwól mu się roztopić. Spróbuj kremu i dodaj więcej cukru jeśli krem jest zbyt kwaśny ale weź pod uwagę fakt, że tartaletki będą udekorowane słodką bezą wieć krem powinien być dość kwaśny.
  3. W osobnym naczyniu rozmieszaj 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej z łyżką wody i wlej do ciepłego kremu cytrynowego. Całość powoli doprowadź do wrzenia mieszając cały czas drucianą ubijaczką do jaj. Gotuj na małym ogniu przez dwie minuty by krem zgęstniał i nie wylewał się z tartaletek (gdy ostugnie zgęstnieje trochę bardziej).
  4. Na koniec dodaj jedną lub dwie szczypty kurkumy by nadać kremowi żółtego zabarwienia. Kurkumy dodawaj z rozwagą bo nawet ¼ łyżeczki będzie wyczuwalne w smaku a tu chodzi jedynie o kolor. Oczywiście możesz także pominąć ten krok zupełnie.

BEZA (ubij tuż przed wypełnianiem tartaletek)

  1. W dużej, najlepiej szklanej misce (upewnij się, że na powierzchni miski nie ma nawet śladowej ilości tłuszczu) ubij wodę spod cieciorki na sztywna pianę. Możesz dodać ½ łyżeczki octu winnego, ale z mojego doświadczenia wynika nie jest to konieczne.
  2. By upewnić się, że piana jest wystarczająco ubita, delikatnie obróć miskę do góry dnem. Jeśli piana się nie obsuwa to znaczy, że jest gotowa. Jeśli choć trochę się obsuwa to ubijaj dalej. Powtórz test aż do skutku.
  3. Do ubitej na sztywno piany zacznij powoli (łyżka po łyżce) dodawać cukier ubijając po każdej porcji cukru. Po dodaniu całości cukru, piana powinna być lśniąca, gęsta i lepka – tak jak beza na bazie jajek.

ZŁOŻENIE

  1. Napełnij ostudzone tartaletki ostudzonym kremem cytrynowym.
  2. Przy pomocy rękawa cukierniczego lub czystej torbki śniadaniowej (nie powinna mieć nawet śladowej ilości tłuszczu) z obciętym rogiem udekoruj wypełnione tartaletki bezą.
  3. Delikatnie przypiecz bezę wsadzająć tartaletki do piekarnika ustawionego na funkcję grila. Zajmie to jedynie 2 minuty ale bacznie obserwuj cały czas bo bezy potrafią się bardzo szybko przypalić. Jeśli twój piekarnik (tak jak mój) piecze nierówno, obróć tartaletki o 180 stopni po minucie. Zamiast grila możesz także użyć kuchennego palnika gazowego do karmelizowania.
  4. Odłóż gotowe tartaletki na bok na około godzinę by beza ustabilizowała się. Skonsumuj w dzień przygotowania – będą również nadawały się spożycia na drugi dzień ale nie będą wówczas aż tak ładne i smaczne jak w dzień przygotowania.

Uwagi

*Aquafaba to woda spod cieciorki lub innych roślin strączkowych. Można odlać ją z cieciorki w puszce lub przygotować z suchej cieciorki. By zrobić ją samemu należy namoczyć suchą cieciorkę w wodzie przez noc (8 h), wypłukać i gotować w świeżej wodzie przez około godzinę (aż cieciorka będzie zupełnie miękka). Następnie należy wyciągnąć cieciorkę przy pomocy cedzakowej łyżki – woda, która pozostanie w garnku jest właśnie aquafabą. Jeśli jest za rzadka (powinna mieć konsystencję zbliżoną do białka jajka), trzeba ją trochę zredukować gotując na małym ogniu bez przykrycia. Gotową aquafabę należy ostudzić przed użyciem. Moja aquafaba była chłodzona w lodówce przed ubiciem więc zalecam uprzednie schłodzenie.

Do pieczenia spodów użyłam malutkich kokilek o takich wymiarach: średnica 5.5 cm, wysokość 2.5 cm.

Mój przepis na krem cytrynowy jest oparty na tym przepisie.