Wegańskie trufle marcepanowe na 2 sposoby

wegańskie trufle marcepanowe suszenie

Jeśli lubicie marcepan to dzisiejszy przepis powinien przypaść wam do gustu. Na prośbę marcepanowego maniaka – Duncana – zrobiłam wegańskie trufle marcepanowe. Są bardzo proste i przyjemne do zrobienia. Tradycyjnie masa marcepanowa robiona jest na bazie blanszowanych migdałów ale próbowałam też użyć takich surowych, ze skórką i rezultat był równie dobry. Ich smak jest troszkę bardziej wyrazisty, szczególnie jeśli się je lekko podpraży na patelni przez zmieleniem, ale wciąż bardzo dobry (niestety zdjęć nie mam bo znikneły zbyt szybko). Nie rezygnujcie więc z tego przepisu jeśli nie macie akurat blanszowanych migdałów pod ręką.

Domyślam się, że niektórzy z was unikają rafinowanego cukru więc zrobiłam też zdrowszą wersję, z syropem klonowym. Zawsze gdy pracuję nad nowym przepisem, w naszej kuchni dochodzi do umiarkowaniej wymiany zadań. Ja staram się nie używać cukru jeśli tylko mogę i ograniczyć ilość oleju w moich przepisach natomiast Duncan jest zdania, że jeśli tylko używam roślinnych zamienników to powinnam przestać robić potrawy zdrowszymi. Pownieważ wiem, że wielu z was podziela moje zdanie i są też na pewno tacy jak Duncan to zrobiłam dwie wersje tych trufli w nadzieji, że zadowolę każdego 🙂 .

wegańskie trufle marcepanowe

wegańskie trufle marcepanowe duet

wegańskie trufle marcepanowe przekrój

Składniki

MARCEPAN – WERSJA BEZ RAFINOWANEGO CUKRU

  • 300 g blanszowanych* migdałów lub 300 g / 3 szklanki mąki migdałowej
  • 10 łyżeczek / 50 ml syropu klonowego
  • 8 łyżeczek / 40 ml amaretto
  • 1 łyżeczka startej skórki z niewoskowanej cytryny

MARCEPAN – TRADYCYJNA WERSJA

  • 300 g blanszowanych* migdałów lub 300 g / 3 szklanki mąki migdałowej
  • 10 łyżeczek drobno zmielonego cukru lub cukru pudru**
  • 3 łyżki / 45 ml amaretto
  • 7 łyżeczek / 35 ml mleka migdałowego lub wody
  • 2 łyżeczki / 10 ml soku z cytryny

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

  • 175 g gorzkiej czekolady
  • 50 g wegańskiej mlecznej czekolady, do dekoracji (opcjonalnie)
  • garść migdałów, drobno posiekanych

Przygotowanie

  1. Zmiel migdały na mąkę w młynku do kawy lub malakserze. Nie miel zbyt długo gdyż po pewnym czasie migdały zaczną przekształcać się w masło migdałowe.
  2. Przełóż zmielone migdały do miski i dodaj startą skórkę z cytryny (jeśli robisz wersję bez rafinowanego cukru) lub cukier puder (jeśli robisz wersję tradycyjną). Dobrze wymieszaj.
  3. Zmieszaj ze sobą amaretto i syrop klonowy (jeśli robisz wersję bez rafinowanego cukru) lub amaretto, sok z cytryny i mleko migdałowe (jeśli robisz wersję tradycyjną) w osobnej misce.
  4. Wysyp zmielone migdały na czysty blat lub stolnicę i polej je płynnymi składnikami. Zagnieć szybko (aż masa nabierze równomiernej konsystencji) tak jak zagniata się ciasto kruche, otul w kawałek foli samoprzylepnej i włóż do lodówki na kilka minut.
  5. Pokrój gorzką czekoladę na małe kwałki i umieść w czystej misce nad kąpielą wodną. Upewnij się, że woda w garnku pod spodem nie dotyka miski z czekoladą. Powoli doprowadź wodę do wrzenia i gotuj na małym ogniu aż czekolada zupełnie się rozpuści. Czekoladę warto utemperować (chociaż nie jest to konieczne) by była chrupiąca i lśniąca, ja zrobiłam to według instrukcji na tej stronie.
  6. Wyjmij marcepan z lodówki. Odrywaj małe kawałki i formuj je w kulki, między dłońmi. Użyj wagi kuchennej jeśli chcesz by trufle były identyczne (moje ważyły 15 g przed oblaniem czekoladą).
  7. Zanurz kulki marcepanowe w roztopnionej czekoladzie i układaj je na ruszcie do ciastek by czekoladowa skorupka stwardniała. Jeśli chcesz ten proces przyśpieszyć włóż trufle do lodówki.
  8. Rozpuść mleczną czekoladę nad kąpielą wodną i udekoruj nią gotowe trufle. Posyp posiekanymi migdałami.

Uwagi

*Tradycyjne do wyrobu masy marcepanowej używa się blanszowanych migdałów ale nieblanszowane także się sprawdzają. Dają trochę intensywniejszy smak (szczególnie jeśli delikatnie podprażysz je przez zmieleniem) ale są równie smaczne. Nieblanszowane migdały możesz także zalać wrzątkiem i po 10-15 namaczania obrać, skórka powinna łatwo schodzić.

**Większość cukru pudru dostępnego obecnie na rynku zawiera dodatek skrobi kukurydzianej więc radzę zrobić domowy cukier puder mieląc zwykły cukier w młynku do kawy lub (większą ilość) w malakserze.