• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Zielona minestrone z miętowym pesto

19 kwietnia, 2016 autor Ania - Zostaw komentarz

bezglutenowy, kuchnia włoska, łatwy, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

zielona minestrone z miętowym pesto

Co u was dziś na obiad? Ja gotuje duży garnek zielonej minestrone. To świetny lunch lub lekki obiad gdy pogoda nie może się zdecydować. U nas co prawda zrobiło się przyjemnie ciepło ale wieczory są nadal zimne więc wiosenna zupa w sam raz nadaje się na lekką kolację. W ciągu dnia jest na tyle ciepło, że popołudniami wymykamy się na plażę przed domem by ponownie przyzwyczaić skórę do promieni słonecznych. Wygląda na to że nie jesteśmy wyjątkiem. Lokalna organizacją troszcząca się o dobro zwierząt zamieściła wczoraj zdjęcie małej foczki wygrzewającej się na jedej z lokalnych plaż. Zdjęcie opatrzyli apelem do lokalnej społeczności by nikt nie próbował spychać fokę do wody lub polewać ją wodą. Na szczęście nikt nie wpadł też na pomysł by robić sobie z nią selfies więc foka wyglądała na dość zrelaksowaną. Nic dziwnego, w końcu jest na pięknej (i ciągle pustej) greckiej wyspie, która właśnie powitała wiosnę.

zielona minestrone z miętowym pesto składniki

zielona minestrone

zielona minestrone z miętowym pesto porcja

zielona minestrone z miętowym pesto z góry

Print
  • porcji: 4
  • czas przygotowania: 20 min
  • czas przygotowania: 15 min

Składniki


ZUPA MINESTRONE

  • 2 łyżki / 30 ml oliwy
  • 3 ząbki czosnku, w plasterkach
  • 3 szalotki, w kostkę
  • 10 cm pora (zielona część), w plasterkach
  • 2 marchewki, w kostkę
  • 2 łodyżki selera naciowego, w kostkę
  • ½ małego fenkuła, w cieńkich plasterkach
  • 8 małych, nowych ziemniaków
  • kilka różyczek brokuł
  • mała wiązka szparag, w 2 cm kawałkach
  • ½ szklanki młodego bobu
  • 1 szklanka ulubionej fasoli, ugotowanej
  • ½ szklanki młodego zielonego groszku
  • 6 malutkich, młodych cukini, w 1 cm plasterkach
  • około 2 łyżeczki soli (mniej jeśli bulion zawiera sól)
  • pieprz, do smaku
  • sok z cytryny, do smaku
  • 1½ litra bulionu warzywnego (bez soli)
  • przypieczony chleb, do podania (opcjonalnie)

SZYBKIE PESTO MIĘTOWE

  • 10 migdałów, grubo posiekanych
  • 1 mały ząbek czosnku, w plasterkach
  • szczypta gruboziarnistej soli
  • listki z 5 łodyżek mięty (około 30), posiekane
  • sok z około ½ cytryny
  • około 4 łyżek / 60 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Podgrzej oliwę w garnku o grubym dnie. Na rozgrzany olej, wsyp szalotki, czosnek i por. Smaż przez kilka minut, na małym ogniu, często mieszając aż szalotki zeszklą się a kolor pora zrobi się bardziej intensywny. Dodaj marchewkę, seler i fenkuła. Smaż, często mieszając, przez kolejne 2 minuty.
  2. Dodaj bulion i łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia.
  3. Jeśli chcesz obrać bób to najlepiej jest ugotować go osobno. Zagotuj mały garnek z wodą. Gdy woda się zagotuje wrzuć bób. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 5 minut. Spróbuj jeden i jeśli jest miękki, odcedź i polej sito zimną wodą z kranu. Jeśli zależy ci na tym by bób zachował swój piękny kolor to zanurz go w misce z zimną wodą i lodem zaraz po odcedzeniu. Obierz ze skórki i odłóż na później.
  4. Pozostałe warzywa najlepiej jest ugotować w samej zupie, chociaż czas gotowania może się nieco różnić w zależności od rozmiarów poszczególnych składników. Zacznij od zimeniaków, które potrzebują około 10-12 minut gotowania. Wrzuć je do gotującej się zupy. Po 6 minutach dodaj brokuły, po 3 minutach szparagi i po kolejnej minucie plasterki młodej cukini oraz zielony groszek. Gotuj całość przez kolejne 2 minuty.
  5. Na koniec dodaj ugotowaną fasolę i bób by je tylko podgrzać.
  6. Dopraw większą ilością soli (jeśli potrzeba) pieprzem i sokiem z cytryny (ostrożnie jeśli dodajesz go także do pesto).
  7. Podawaj z łyżeczką miętowego pesto i przypieczonym chlebem.

SZYBKIE PESTO MIĘTOWE

  1. Ubij posiekane migdały na drobno w moździerzu. Następie dodaj czosnek i szczyptę grubej soli. Ubijaj aż czosnek zamieni się w pastę. Zacznij dodawać posiekane listki mięty w małych ilościach z odrobiną soku z cytryny by zachowały ładny kolor. Rozgnieć miętę na drobne kawałeczki i na koniec powoli wlej olej mieszająć zawartość moździerza by zemulsyfikować pesto. Dopraw sokiem z cytryny, pieprzem i solą do smaku.
UDOSTĘPNIJ
świeże sajgonki z fistaszkowym tofu z sosem
Wcześniejszy przepis:
Świeże sajgonki z fistaszkowym tofu
Późniejszy przepis:
Chrupiące naleśniki wietnamskie
chrupiące naleśniki wietnamskie lunch
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

makaron w łatwym sosie pomidorowym z bliska

Makaron w łatwym sosie pomidorowym

spaghetti z dynią, szpinakiem i orzechami

Spaghetti z dynią, szpinakiem i orzechami

wegański makaron alla puttanesca

Mój makaron alla puttanesca

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

    Komentarze

    Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes