Zielona minestrone z miętowym pesto

zielona minestrone z miętowym pesto

Co u was dziś na obiad? Ja gotuje duży garnek zielonej minestrone. To świetny lunch lub lekki obiad gdy pogoda nie może się zdecydować. U nas co prawda zrobiło się przyjemnie ciepło ale wieczory są nadal zimne więc wiosenna zupa w sam raz nadaje się na lekką kolację. W ciągu dnia jest na tyle ciepło, że popołudniami wymykamy się na plażę przed domem by ponownie przyzwyczaić skórę do promieni słonecznych. Wygląda na to że nie jesteśmy wyjątkiem. Lokalna organizacją troszcząca się o dobro zwierząt zamieściła wczoraj zdjęcie małej foczki wygrzewającej się na jedej z lokalnych plaż. Zdjęcie opatrzyli apelem do lokalnej społeczności by nikt nie próbował spychać fokę do wody lub polewać ją wodą. Na szczęście nikt nie wpadł też na pomysł by robić sobie z nią selfies więc foka wyglądała na dość zrelaksowaną. Nic dziwnego, w końcu jest na pięknej (i ciągle pustej) greckiej wyspie, która właśnie powitała wiosnę.

zielona minestrone z miętowym pesto składniki

zielona minestrone

zielona minestrone z miętowym pesto porcja

zielona minestrone z miętowym pesto z góry

Składniki


ZUPA MINESTRONE

  • 2 łyżki / 30 ml oliwy
  • 3 ząbki czosnku, w plasterkach
  • 3 szalotki, w kostkę
  • 10 cm pora (zielona część), w plasterkach
  • 2 marchewki, w kostkę
  • 2 łodyżki selera naciowego, w kostkę
  • ½ małego fenkuła, w cieńkich plasterkach
  • 8 małych, nowych ziemniaków
  • kilka różyczek brokuł
  • mała wiązka szparag, w 2 cm kawałkach
  • ½ szklanki młodego bobu
  • 1 szklanka ulubionej fasoli, ugotowanej
  • ½ szklanki młodego zielonego groszku
  • 6 malutkich, młodych cukini, w 1 cm plasterkach
  • około 2 łyżeczki soli (mniej jeśli bulion zawiera sól)
  • pieprz, do smaku
  • sok z cytryny, do smaku
  • 1½ litra bulionu warzywnego (bez soli)
  • przypieczony chleb, do podania (opcjonalnie)

SZYBKIE PESTO MIĘTOWE

  • 10 migdałów, grubo posiekanych
  • 1 mały ząbek czosnku, w plasterkach
  • szczypta gruboziarnistej soli
  • listki z 5 łodyżek mięty (około 30), posiekane
  • sok z około ½ cytryny
  • około 4 łyżek / 60 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Podgrzej oliwę w garnku o grubym dnie. Na rozgrzany olej, wsyp szalotki, czosnek i por. Smaż przez kilka minut, na małym ogniu, często mieszając aż szalotki zeszklą się a kolor pora zrobi się bardziej intensywny. Dodaj marchewkę, seler i fenkuła. Smaż, często mieszając, przez kolejne 2 minuty.
  2. Dodaj bulion i łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia.
  3. Jeśli chcesz obrać bób to najlepiej jest ugotować go osobno. Zagotuj mały garnek z wodą. Gdy woda się zagotuje wrzuć bób. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 5 minut. Spróbuj jeden i jeśli jest miękki, odcedź i polej sito zimną wodą z kranu. Jeśli zależy ci na tym by bób zachował swój piękny kolor to zanurz go w misce z zimną wodą i lodem zaraz po odcedzeniu. Obierz ze skórki i odłóż na później.
  4. Pozostałe warzywa najlepiej jest ugotować w samej zupie, chociaż czas gotowania może się nieco różnić w zależności od rozmiarów poszczególnych składników. Zacznij od zimeniaków, które potrzebują około 10-12 minut gotowania. Wrzuć je do gotującej się zupy. Po 6 minutach dodaj brokuły, po 3 minutach szparagi i po kolejnej minucie plasterki młodej cukini oraz zielony groszek. Gotuj całość przez kolejne 2 minuty.
  5. Na koniec dodaj ugotowaną fasolę i bób by je tylko podgrzać.
  6. Dopraw większą ilością soli (jeśli potrzeba) pieprzem i sokiem z cytryny (ostrożnie jeśli dodajesz go także do pesto).
  7. Podawaj z łyżeczką miętowego pesto i przypieczonym chlebem.

SZYBKIE PESTO MIĘTOWE

  1. Ubij posiekane migdały na drobno w moździerzu. Następie dodaj czosnek i szczyptę grubej soli. Ubijaj aż czosnek zamieni się w pastę. Zacznij dodawać posiekane listki mięty w małych ilościach z odrobiną soku z cytryny by zachowały ładny kolor. Rozgnieć miętę na drobne kawałeczki i na koniec powoli wlej olej mieszająć zawartość moździerza by zemulsyfikować pesto. Dopraw sokiem z cytryny, pieprzem i solą do smaku.