Zielona miseczka smoothie

zielona miseczka smoothie

Po wtorkowej babeczkowej rozpuście, pomyślałam sobie, że dziś wypadałoby zaproponować wam coś zdrowego i ekspresowego. Dzisiejszy przepis to pomysł na zdrowe śniadanie – zielona miseczka smoothie z furą świeżych sezonowych owoców. Miseczka smoothie nie jest nowych pomysłem. Ja od dawna już miałam ochotę sama spróbować takich śniadań ale pogoda jakoś temu nie sprzyjała specjalnie. Duncan niestety nie jest fanem, bo według niego to jest śniadanie typu ‚za pół godziny znów będę głodny’. Ja natomiast jestem za, szczególnie gdy zrobi się ciepło bo wtedy organizm sam domaga się czegoś lżejszego i nawadnijącego. Ja zawsze pakuję do takiego smoothie dużo błonnika wiec na wilczy głód na dwie godziny przed porą lunchu nie mogę narzekać. Poza tym taka zielona, naturalnie słodzona, miseczka to idealna okazja by przemycić cenne zielone warzywa liściaste do twojego codziennego jadłospisu bez specjalnego poświęcenia.

zielona miseczka smoothie składniki

zielona miseczka smoothie porcja

zielona miseczka smoothie z bliska

zielona miseczka smoothie z boku

Składniki


SMOOTHIE

  • 2 duże banany (mrożone są idealne w upał)
  • ½ szklanki surowej (niepalonej) kaszy gryczanej, moczonej przez noc*
  • 75 g młodego szpinaku, umytego
  • sok z ½-1 limonki, do smaku
  • 4 łyżeczki syropu klonowego / 5 daktyli, namoczonych we wrzątku, do smaku

DODATKI

  • 6 truskawek, pokrojonych na plasterki
  • 1 kiwi, pokrojone na plasterki
  • nasiona granatu
  • 20 pestek dyni
  • 15 migdałów, posiekanych
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 kostki gorzkiej (70-80%) czekolady, posiekanej (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Dokładnie wypłucz namoczoną kaszę gryczaną (pod wpływem wody zrobi się trochę śliska – to normalne).
  2. Wrzuć wszystkie składniki na smoothie z dwoma kostkami lodu i niewielką ilością wody (lub mleka roślinnego) do blendera kielichowego by uzyskać smoothie o gęstej konsystencji.
  3. Rozdziel smoothie pomiędzy dwie miseczki i udekoruj ulubionymi dodatkami.

Uwagi

*lub bezglutenowe płatki owsiane, namoczone przez 5-10 minut przed przyrządzeniem śniadania.