• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Zimowa miseczka obfitości z zielonym sosem

12 stycznia, 2016 autor Ania - 2

bezglutenowy, cieciorka, łatwy, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

zimowa miseczka obfitości z zielonym sosem dla dwojga

Dziś kolejny przepis na szybki lunch. Miseczka sezonowej obfitości z zielonym sosem, który jest smaczny, zdrowy i prezentuje się też nieźle. Jak wam idzie z dotrzymywaniem noworocznych postanowień? Ja jestem kiepska, przyznaję się od razu. Pamiętacie pewnie jak się zarzekałam, że w styczniu rzucam słodycze? Hmmm, czy dwie kostki gorzkiej czekolady (całkiem spore kostki, więc pewnie bardziej jak cztery) z popołudniowym espresso liczą się? Domyślam się, że tak…Okazuje się, że kompletny bojkot słodkich smakołyków jest dla mnie zbyt bolesny i (jak widać) zupełnie nierealistyczny. Poza tym dwie kostki czekolady (no dobra cztery), jeszcze nikogo nie zabiły!

Moja nowa filozofia jest taka, że jeśli oprócz tego małego przewinienia jem wyłącznie zdrowe i pełnowartościowe posiłki to ciągle jest okay. Z moich wcześniejszych doświadczeń wynika, że nie jest dobrze sobie czegoś kompletnie odmawiać bo wtedy mały chochlik w głowie o niczym innym myśleć nie potrafi i prędzej czy później cię złamie. Dzisiejszy przepis to pomysł na zdrowy i sycący lunch, który pozwoli ci sobie odrobinę pofolgować. Taka miska obfitości jest świetnym rozwiązaniem dla zabieganych. Ja zwykle przygotowywuję tak dużą ilość każdego z poszczególnych składników, że przez pare dni o tym co będzie na lunch wogóle nie muszę myśleć. Ta formuła świetnie się sprawdza gdy mam na przykład zaplanowane robienie zdjęć. Przygotowuję wtedy moją miskę obfitości z rana i odkładam na bok aż zrobię głodna. Dzięki temu mogę nie muszę przerywać sesji gdy światło do zdjęć jest najlepsze.

zielony sos do zimowej miseczki obfitości

zimowa miseczka obfitości z zielonym sosem

Print
  • porcji: 2
  • czas przygotowania: 10 min
  • czas przygotowania: 30 min

Składniki


MISECZKA OBFITOŚCI

  • mały batat, obrany i pokrojony w kostkę
  • ½ kalafiora, podzielonego na duże różyczki
  • kawałek czerwonej kapusty, drobno posiekanej
  • 50 g szpinaku
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki
  • ½ szklanki kaszy gryczanj, ugotowanej na sypko
  • 1 mała cukinia, pokrojona na cieńkie plastry obieraczką do warzyw
  • oliwa
  • 1½ łyżeczki kuminu
  • ½-1 łyżeczki chili w proszku
  • ¼ łyżeczki sumaku
  • sól
  • garść ziarenek granatu, do przybrania (opcjonalnie)

ZIELONY SUPER SOS

  • 3 łyżki / 45 ml tahiny
  • około 3-4 łyżki wody, do rozrzedzenia
  • 3 łyżki / 45 ml soku z cytryny
  • 30 g / mała wiązka pietruszki, same listki*
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • ¼ łyżeczki chili w proszku
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 200° C i wyłóż blachę arkuszem papieru do pieczenia.
  2. Włóż batata i różyczki kalafiora do dużej miski. Polej łyżką oliwy, posól, pospyp łyżeczką kuminu i odrobiną chili, dobrze wymieszaj. Rozłóż na blasze i piecz pez około 30-40 min. Po 15 minutach przemieszaj by warzywa podpiekły się równomiernie. Kalafior zwykle zajmuje trochę mniej czasu niż batat, więc sprawdź po 20-25 minutach czy jest miękki i jeśli tak wyciągnij z piekarnika, bataty piecz przez kolejne 10-15 minut.
  3. W małej misce połącz wszystkie składniki na sos oprócz pietruszki. Dobrze wymieszaj aż uzyskasz gładki sos. Listki pietruszki włóż do siekacza razem z umieszanym sosem i miksuj aż sos zrobi się pięknie zielony i pietruszka będzie dobrze rozdrobniona. Jeśli nie masz siekacza użyj ręcznego moździerza by rozdrobnić pietruszkę (i by puściła sok) po czym dodaj ją do sosu.
  4. Podgrzej łyżkę oliwy na patelni. Na rozgrzany olej wrzuć cieciorkę i popodrzucaj nią kilka razy by obtoczyć ją w oliwię. Przypraw solą (ja użyłam cieciorki domowej, gotowanej bez soli), ½ łyżeczki kuminu, ¼ łyżeczki chili i sumaku. Znów popodrzucaj cieciorkę na patelni aż będzie ciepła i opanierowana w przyprawach.
  5. Rozdziel wszystkie składniki między dwie miski. Podawaj z zielonym sosem.

Uwagi

*Do sosu nie użyłam łodyżek pietruszki gdyż są bardziej włókniste co sprawia że sos nie ma gładkiej konsystencji, poza tym bywają gorzkie w smaku. Najlepiej je odłożyć (można zamrozić) do warzywnego bulionu.

UDOSTĘPNIJ
sałatka z pęczakiem, fenkułem i pomarańczą z bliska
Wcześniejszy przepis:
Sałatka z pęczakiem, fenkułem i pomarańczą
Późniejszy przepis:
Kachori z groszkiem i chutney z kolendry
miska pieczonych kachori z groszkiem z chutney z kolendry
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

Hummus marchewkowy z krakersami z komosy ryżowej

grecka cieciorka na grzankach

Grecka cieciorka na grzankach

Cieciorka ze szpinakiem po hiszpańsku na patelni

Cieciorka ze szpinakiem po hiszpańsku

marokańska miseczka z kiszonymi cytrynami

Marokańska miseczka z kiszonymi cytrynami

    Komentarze

    Zostaw komentarz

  1. Ela mówi

    14 maja, 2017 o 11:07 pm

    można zastąpić tahinę olejem sezamowym? W jakiej ilości?

    Odpowiedz
    • Ania mówi

      15 maja, 2017 o 9:31 am

      Nie bardzo, to nie to samo niestety, ale myślę że jakieś w miarę neutralnie smakujące masło orzchowe się nada, na przykład z migdałów! 🙂 Ania

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes