• przepisy
    • małe dania
    • głowne dania
    • słodycze
    • wypieki
    • sałatki i zupy
    • śniadania
    • przepisy podstawowe
  • o autorach
  • skontaktuj się
  • in english
Lazy Cat Kitchen

A food blog with plant-based recipes from all over the world

Zimowe tacos z sosem chimichurri

15 grudnia, 2015 autor Ania - Zostaw komentarz

bezglutenowy, kuchnia meksykańska, łatwy, zdrowe daniego to recipe

go to recipe

zimowe tacos z sosem chimichurri taca

Dziś mam dla was przepis na ekspresowy lunch lub kolację. Mamy ostatnio dużo na głowie i czasem gdy jest się pochłoniętym pracą nie ma czasu by myśleć o jedzeniu i gdy nagle zaczyna burczeć w brzuchu chce się zjeść coś co nie wymaga dużo przygotowań. Pracujemy nad nowym, bardzo ekscytującym projektem. Na razie jest on ściśle tajny ale już niedługo wszystko wyjawimy. Założę się, że wy też jesteście ciągle w pośpiechu, szczególnie tuż przed świętami, więc domyślam się, że taki przepis na szybko pewnie wam się przyda. Chociaż na szybko to wcale nie znaczy że źle. Oprócz samych taco, nasz lunch składa się ze świeżych, sezonowych składników. Nasze zimowe tacos są bardzo unwersalne więc nie wahaj się by zastąpić niektóre ze składników tymi, które bardziej lubisz lub które akurat masz pod ręką. Tacos świetnie nadają się również na zrelaksowany wieczór w gronie znajomych. Możesz je z łatwością przygotować zanim pojawią się goście a świadomośc, że nie będą głodować pozwoli ci się zrelaksować w ich towarzystwie.

pieczone bataty i kalafior

zimowe tacos z sosem chimichurri

zimowe tacos z sosem chimichurri z bliska

zimowe tacos z sosem chimichurri porcja

Print
  • porcji: 4
  • czas przygotowania: 15 min
  • czas przygotowania: 30 min

Składniki

SOS CHIMICHURRI (najlepiej przygotować podczas zapiekania warzyw)

  • ½ szklanki (ubitej) świeżej kolendry
  • ¼ szklanki (ubitej) świeżej pietruszki
  • 2 łyżki / 30 ml octu winnego z czerwonego wina
  • 6 łyżek / 90 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • ½-1 łyżeczki płatków chili (w zależności od upodobań)
  • pieprz, do smaku

TACOS + NADZIENIE

  • 12 tacos (bezglutenowych jeśli masz alergię na gluten)
  • ½ kalafiora, podzielonego na różyczki
  • 1 mały batat, pokrojony w 1cm kostkę
  • 1½ szklanki ugotowanej czarnej fasoli
  • ćwiartka małej czerwonej kapusty, poszatkowana
  • ½ awokado, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1½ łyżeczki kuminu
  • ½-1 łyżeczki ostrego chilli w proszku
  • sól, do smaku
  • 2 łyżki / 30 ml oliwy
  • plasterki świeżego chilli, do podania (opcjonalnie)
  • ćwiartki limonki, do podania (opcjonalnie)
  • wegańska kwaśna śmietana, do podania (opcjonalnie)
  • świeża kolendra, do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie

CHIMICHURRI SAUCE

  1. Posiekaj kolenrę i pietruszkę drobno nożem lub przy pomocy blendera ręcznego z dostawką do siekania ziół.
  2. W osobnej misce połącz ze sobą ocet winny, cukier, sól, płatki chili i oliwę. Porządnie wymieszaj aż cukier zupełnie się rozpuści. Dodaj do posiekanych ziół. Jeśli używasz blendera, zmiksuj sos jeszcze kilka razy by osiąnąć lepszą konsystencję.

TACOS

  1. Podgrzej piekarnik do 200° C i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
  2. Włóż kalafiora i batata do dużej miski. Dodaj 2 łyżki oliwy i dobrze wymieszaj. Dopraw wędzoną papryką, kuminem, ostrym chili i solą. Rozsyp na wyłożonej papierem blasze i piecz przez około 30 minut, obracając warzywa na drugą stronę raz, po 15 minutach.
  3. Podgrzej tacos w ciepłym piekarniku lub mikrofali.
  4. Wypełnij podgrzane tacos czarną fasolą, kapustą, kawałkami kalafiora i batata. Posyp świeżą kolendrą i plasterkami chili (jeśli lubisz ostre smaki). Podawaj z sosem chimichurri, wegańską kwaśną smietaną i kawałkami limonki.
UDOSTĘPNIJ
wegańskie placki ziemniaczane ze śmietaną z nerkowców
Wcześniejszy przepis:
Wegańskie placki ziemniaczane ze śmietaną - na dwa sposoby
Późniejszy przepis:
Gözleme z burakami i chrzanem
gözleme z burakami i chrzanem stos
Autorką tego przepisu jest Ania. To ona tworzy większość przepisów na blogu, zajmuje się stylizacją i fotografią. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym jak stała się bloggerem kulinarnym. Możesz też znaleść ją na Pinterest lub na Instagramie.

Spróbuj również

meksykańskie łódki z ziemniaków na blasze z góry

Meksykańskie łódki z ziemniaków

cieciorkowe tacos z ostrym sosem paprykowym

Cieciorkowe tacos z ostrym sosem paprykowym

miseczka burrito porcja

Wegańska miseczka burrito z 2 sosami

sushi z batatem w marynacie miso

Sushi z batatem w marynacie miso

    Komentarze

    Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *
This form collects your name and email so that we can correspond with you and display your name and the content of your comment. Check out our privacy policy for more information.

I consent to having Lazy Cat Kitchen collect my name and email

Ania Marcinowska
Cześć, mam na imię Ania. Uwielbiam jeść, gotować, czytać i rozmawiać o jedzeniu. Wierzę, że kuchnia roślinna jest receptą na zdrowie. Wszystkie przepisy na blogu są przygotowane bez użycia mięsa, nabiału i jajek.
czytaj więcej

Follow us on Insta

View on Instagram

Obserwuj Nas Na Pinterest

Znajdź nas na Facebooku

Lazy Cat Kitchen

Znajdziesz nas tutaj

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
Lazy Cat Kitchen is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca.
© 2018 lazycatkitchen.pl - wszystkie prawa zastrzeżone · Polityka Prywatności · Theme by Lazy Cat Themes